Als de kern via de rode pijl gaat wordt wordt het systeem aangesterkt tot orkaan windsnelheden.
Als de kern juist over Groot brittanie trekt en net ten noorden van ons alnd trekt krijgen we juist de meeste wind. De isobaren liggen dan veel dichter bij elkaar
De droge voorzijde remt de trekkracht op de isobare .....aan de ene kant heb je de warme aanvoer en de ander kant de koude....dit alles op grondniveau. Als hij aan de onderzijde vd kust gaat dan helpt de Jetstream ook nog mee....
Windfinder.com geeft voor IJmuiden op maandag als windsnelheid 43 kts oftewel ongeveer 80 km/u (kracht 9), rukwinden mogelijk tot 80 kts oftweel iets van 110 km/u.
++ ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR ONWEER VOOR ZONDAG 27/10++
++ ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR ZWARE WINDSTOTEN OP ZONDAG 27/10 EN MAANDAG 28/10 ++
De komende dagen staat ons weer onder invloed door een grootschalige hoogtetrog over de Atlantische Oceaan. zaterdag trekt de straalstroom, bezuiden de trog, aan tot ruim 300 km/h op 300 hPa. In de rechter ingang van de jetstreak diept een secundair lagedrukgebied uit waarna deze depressie snel de eigenschappen vertoont van 'rapid cyclogenese'. Deze depressie bevindt zich maandagmiddag over Engeland met een kerndruk rond 970 hPa.
Tot het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren over de Oceaan. Eerst en vooral is er actueel sprake van het snel uitdiepen van een grootschalige depressie voor de noordoostkusten van Canada, ten gevolge de uitbraak van polaire lucht in die streken richting het zeegebied nabij New Founland. Deze depressie ontwikkelt zich in de linker uitgang van dezelfde jetstreak waarover eerder sprake en zal tegen zaterdag het zeegebied bereiken een stuk bezuiden Groenland met kerndruk rond 955 hPa. Bijhorende occlusie trekt zondagvoormiddag over ons land en wordt meteen gevolgd door een kortgolvige hoogtetrog en bijhorende buienlijn. Op 500 hPa zakt het kwik snel naar zo'n -20 graden. De trog trekt echter vrij snel door.
Op datzelfde ogenblik (zaterdagmiddag) is de stormdepressie van zondag al aan het uitdiepen in de rechter ingang van de jetstreak. De toevoer van energie kan mogelijks gunstig beïnvloed worden door de nabijheid van tropische depressie Lorenzo (zie link). Tegen de avond van zondag trekt alweer een zwakke mobiele hoogtewig door waarna het wachten is tot maandagmiddag, wanneer de stormdepressie aankomt over het oosten van Engeland.
Twee perioden zijn voor ons van belang: de eerste uren na de passage van de occlusie rond zondagmiddag en de periode maandag 06z - maandag 18z.
Dit allemaal gebaseerd op de actueel berekende tracking van de kleine depressie en bijhorende kerndruk. het spreekt voor zich dat veranderingen hierin voor een afwijkend scenario zorgen.
Eerst en vooral zondagnamiddag. Niettegenstaande de hoogtewind in vergelijking met maandag een pak minder is moeten we uitzien voor buien die van de hoge windshear kunnen profiteren.
Wat de storm op maandag betreft lijkt een storm/zware storm op volle zee waarschijnlijk met een gemiddelde windrond 50 kts (9-10 bf). Uiteraard blijft bij een zuidwesterstorm de noordelijke kust van NL het meest gevoelig en dus voor die regio, waaronder de Wadden, met daar vooral vanaf de middag kans op een volle 9, wie weet net tijdelijk 10. landinwaarts staat er gemiddeld een 6bf, tijdelijk mogelijk 7. Daar meer dan elders zijn het de rukwinden die van belang zijn.
Op 850 hPa piekt de wind vanaf de voormiddag van maandag naar 75 kts. In de namiddag en avond over noordelijk Nederland tot 85 kts. In theorie kan dit voor rukwinden zorgen in onstabiele lucht tot zo'n 150 km/h. Maar dan moet alles gunstig zijn daarvoor. Vooral de Wadden kunnen zeer zware windstoten te verduren krijgen waarvan ik voorlopig een prikwaarde geef tot 120-130 km/h. Meer zuidelijk in het binnenland (BE/NL) hou ik voorlopig rekening met windstoten rond 100 km/h (110 km/h aan de Belgische kust).
De windpieken hangen o.a af van mesoschaal fenomenen welke vooraf moeilijk uit te maken zoals al dan niet de aanwezigheid van een 'Sting Jet' net bezuiden de 'kop' van de storm. Deze kom trekt waarschijnlijk net benoorden de Lage Landen en vermeld moet daarbij worden dat de depressie dan nog aan het uitdiepen is. Voorts moet rekening gehouden met een isallobarische windcomponent gezien we achter de depressie een 'stijgklap' zien rond +12hPa/3h, al trekt het maximum wel over zee en later enkel de Waddenregio en N-NL.
Samenvattend moeten we vooral uitkijken voor maandag met rukwinden rond 100 km/h op veel plaatsen en over de eerder genoemde gebieden (een stuk) meer. Gezien de nog redelijk volle bomen staan dergelijke rukwinden garant voor schade op vrij verspreide schaal, zonder meteen aan rampscenario's te moeten denken. Evenwel, komt de kern iets dichter dan is er over een groot gebied gevaar voor rukwinden van 110-120 km/h en is de schade wel erg belangrijk en wijdverspreid. Voorlopig ga ik uit van een traject over Oost-Engeland. Dat de kerndruk amper daalt onder 975 hPa hoeft terloops geen reden te zijn op zware stormschade. Eén van de laatste zware stormen (27 oktober 2002) had eveneens maar een druk van 975 hPa en bleef een eind uit onze buurt, met een wind op 850 hPa van zo'n 80kts. In dat opzicht vrij gelijkaardige weerkaarten dus. De schade toen was aanzienlijk...
Later meer updates...
GEPLAATST DOOR KARIM OP 16:30
we zien wel. excuses, moest natuurlijk 60 zijn.... slecht geslapen lang gewerkt vandaag. Aan de andere kant is overdrijven ook wel eens lollig
we zien wel. excuses, moest natuurlijk 60 zijn.... slecht geslapen lang gewerkt vandaag. Aan de andere kant is overdrijven ook wel eens lollig
Dat zijn de feiten duidelijk en helder uiteen gezet zonder te overdrijven. Stel voor dat alles op z'n plaats valt ????
Verder is er ook nog een kans van lijnconvecties.... dus Onweer en Windhozen dan zeker niet uitgesloten met zo een hoge Shear.
| Gewijzigd: 25 oktober 2013, 21:57 uur, door Frans24
Verder is er ook nog een kans van lijnconvecties.... dus Onweer en Windhozen dan zeker niet uitgesloten met zo een hoge Shear.Op het vlak van onweer ziet het er ook interessant uit, vooral voor België dan. Ik denk dat dat vooral iets is voor zondag(morgen).
Ik denk dat de hoge STP en storm-relative helicity zondagmorgen samen met een redelijke CAPE wel eens voor spectakel zouden kunnen zorgen.
Doordat de windstoten aan de grond zondag minder sterk zijn dan maandag lijkt me de kans op een nieuwe tornado-outbreak (zoals we maandag 21/10 hebben gehad) het grootst op zondag... In elk geval denk ik dat het kleinste onweer in deze omstandigheden makkelijk tot een supercell kan uitgroeien.
Dat gaat van een aantal factoren afhangen, die pas op zn vroegst morgenavond duidelijker worden, het front hoeft maar iets op te schuiven en het valt reuze mee, of het wordt heel extreem. Met dit soort situaties is 24 uur van te voor soms nog te lastig om echt duidelijk te kunnen bepalen wat er gaat gebeuren. Meer dan nieuws volgen en nowcasten kan je tot die tijd niet doen, en zelfs die dag zijn die 2 nog van belang. | Gewijzigd: 25 oktober 2013, 23:00 uur, door Ries
Dat gaat van een aantal factoren afhangen, die pas op zn vroegst morgenavond duidelijker worden, het front hoeft maar iets op te schuiven en het valt reuze mee, of het wordt heel extreem. Met dit soort situaties is 24 uur van te voor soms nog te lastig om echt duidelijk te kunnen bepalen wat er gaat gebeuren. Meer dan nieuws volgen en nowcasten kan je tot die tijd niet doen, en zelfs die dag zijn die 2 nog van belang.
Hieronder de vooruitzichten die gelden in de buurt van Hulst...... en een passend spreekwoord ; De haring hangt aan zijn eigen Kieuwen.