ON DAY 3-5 a deep trough rapidly approaching UK. Severe wind threat will be possible mostly over western Europe and W Iberia where cold front will be pushed from the system over W Europe. Follow the updated details on DAY 1 and DAY 2 outlooks in the coming days.
bron:SWE
De storm voor maandag aanstaande wordt voorlopig in de modellen aangehouden, waarbij evenwel moet opgemerkt dat het exacte traject, en dus de invloed van de storm op ons land, nog onzeker is. De kans op een volle storm, kracht 9 tot zware storm 10 over de Noordzee lijken vrij groot te zijn. Hoever de zware windstoten het land binnentrekken moeten we nog afwachten maar rukwinden tot 90-100 km/h zijn zeer reëel en houden schade in bij de nog loofdragende bladeren.
Interessant is het feit dat de stormdepressie over de Atlantische deels in interactie komt met de restanten van tropische storm Lorenzo (inmiddels slechts een tropische depressie meer). Wat dit voor gevolg heeft voor de uitdieping van het stormlaag is onduidelijk, maar mogelijk zorgt dit voor een extra input van wat latente warmte. Erg veel zal het niet zijn gezien de beperkte omvang en gedegradeerd karakter van de ex-tropische storm, maar ik vind het desalniettemin het vermelden waard. Hieronder het procces van interactie in het GFS model op kaartjes welke ik voor deze gelegenheid aanmaakte...
Vandaag is de tropische depressie te herkennen aan een gesloten klein lagedrukgebied, gevuld met zeer hoge TE850 waarden (veel latente warmte dus).
Tegen morgen zien we de TD in de buurt komen van het polaire front (of is het andersom) waarbij de eerste tekenen van cyclogenese zichtbaar zijn helemaal links op de kaart benoorden de TD.
Op zaterdag is de cyclogenese steeds duidelijker en komt het polaire front onder de invloedssfeer van de TD.
Tegen zondag is er sprake van snelle uitdieping op het polaire front (racyc) waarbij een deel van de latente warmte wordt meegesluerd in de ontwikkelende warme sector en warm conveyor band. Dit is het punt dat enige positieve feedback kan meespelen vanuit de TD.
Laat zondag is de sprake van een diepe stormdepressie welke nog volop in ontwikkeling is (= uitdiepen) en nog niet is geoccludeerd. In de loop van maandag trekt de diepe kern (rond 965 hPa) over oostelijk Engeland waarbij het net geen 'kanaalrat' zou worden.
Bron: Karim Hamid, http://weerspinsels.blogspot.be/2013/10/storm-maandag-en-de-invloed-van-td.html | Gewijzigd: 24 oktober 2013, 23:17 uur, door Ries
Op zee is zeker een zware storm.....voor het binnenland is het nog vroeg te zeggen....maar waaien zal het zeker ....
Zo was het
zo was het wat runs later
en zo ziet het er nu uit
OPlettende lezer zal zien dat het wat sneller schuift en inderdaad het "ergste" valt nu eerder:
er zijn nog meer rustige runs te vinden dus ja het gaat wat harder waaien maar hoe hevig is nog allerminst zeker
Geldig van zondag 27 oktober tot vrijdag 08 november
Synoptische ontwikkeling
Ons land bevindt zich vrijdag en zaterdag in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Vrijdag passeert een occluderend frontaal systeem. Zaterdag lijkt onder invloed van een flink doorstroomde rug een meest droge dag te worden. Actieve lagedrukgebieden trekken zondag en maandag via respectievelijk Schotland en de zuidelijke Noordzee noordoostwaarts. Aan de zuidflank van dit laag staat zondag, maar vooral ook maandag een zeer sterk windveld boven onze omgeving. Het laag op maandag trekt vanaf de Ierse Zee over midden Engeland naar Oslo en diept uit op de linkeruitgang van de jet. Op de Noordzee zou dit maandagmiddag bij Humber een ZW-10 Bft kunnen opleveren aldus de oper. Dinsdag passeert een hoogtetrog. Hierna blijven we waarschijnlijk te maken houden met een strakke stroming uit richtingen tussen zuidwest en west. Dit alles geschiedt onder invloed van een sturende depressies in de omgeving van IJsland. Later in de periode zien we de verschillende scenario's ontstaan waarbij er zich naast een zonale zonale stroming ook een omvangrijk hogedrukgebied kan ontwikkelen boven Oost-Europa. In dit laatste scenario wordt het minder wisselvallig, maar zullen de temperaturen wel geleidelijk omlaag gaan.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Opnieuw een consistente run t.o.v. de voorgaande 12z runs. De depressie van maandag kent in de verschillende clusters een verschillende diepte, de 'oper' lijkt opnieuw zo'n beetje de diepste. De koersverschillen zijn in deze run flink afgenomen, we zien geen oplossingen meer die het laag ten zuiden van ons langs voeren. De Schotse depressie van zondag brengt de kans op een 8 Bft op onze kust dichtbij, de depressie van maandag geeft op Humber een 10 Bft en bij ons de kans op een 9 Bft. Qua windstoten is er maandag volgens de Maatstaven een 30-40% kans dat we het Weeralarm criterium kunnen halen in noordwestelijk Nederland. Verder komt er in de EPS periode in het merendeel van de oplossingen geen einde aan de wisselvalligheid, er zijn een overigens afnemend aantal leden (15-10) die de storingen op afstand houden vanwege hogedruk boven Europa. De pluim van de temperatuur is gedurende de gehele 240 uurs verwachtingenperiode erg smal begrensd. Opvallend zijn zeker ook de wind gemiddelde en windstotenpluim voor zondag en maandag, daar is duidelijk te zien dat de genoemde depressies opgelegd voor veel wind kunnen gaan zorgen. Vanaf maandag gaat de temperatuur naar beneden richting normale waarden voor de tijd van het jaar. De neerslagkans is vooral zondag, maandag en dinsdag erg hoog, 80-90%. De temperatuur zal in de nieuwe week niet veel meer afwijken van het langjarig gemiddelde. De neerslagkans neemt vanaf dinsdag af naar zo'n 50%. De kans op vorst in de nachten is vooralsnog klein.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig herfstweer. Vooral zondag en maandag is het onstuimig met kans op erg veel wind. De temperatuur gaat in de nieuwe week terug naar normale waarden, met maxima van ongeveer 12 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Er is een grote kans op een wisselvallig weertype, overigens wel met minder wind. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.
Paraaf meteoroloog: kroonenb
Uitgifte: 25/10/2013 04.06 uur LT
http://www.metoffice.gov.uk/public/weather/world-forecasts/vlieland-netherlands#?tab=fiveDay&fcTime=1382914800
voor ijmuiden zelfs 71 mph
http://www.metoffice.gov.uk/public/weather/world-forecasts/ijmuiden-netherlands#?tab=fiveDay&fcTime=1382914800 | Gewijzigd: 25 oktober 2013, 10:44 uur, door Nooms
Er kan dit weekend een vrij krachtige wind komen opzetten. © belga.
Herfstweer
Zondag en maandag wordt het onstuimig herfstweer met veel bewolking en perioden met regen of buien. Op zee is er tijdelijk kans op een zuidwesterstorm. De middagtemperatuur schommelt rond 16 graden. Dinsdag vallen er nog enkele buien bij een afnemende wind. Woensdag en donderdag blijft het op de meeste plaatsen droog met af en toe zon. Het wordt frisser met middagtemperaturen rond 13 graden.
Bron: HLN
het is in engeland nu 10 u 02 dus een uur eerder,
de gusts(grijs rondje met pijltje) zijn idd de windstoten het witte rondje met pijltje is het gemiddelde (in mph)
vond dit ook wel een interresante link windprognose meteox.de
http://meteox.de/forecastloop.aspx?type=2&continent=europa
| Gewijzigd: 25 oktober 2013, 11:06 uur, door Nooms
http://alarm.noodweercentrale.nl/index-en.html