Al een aantal dagen, en verschillende runs laten een aantal weermodellen voor zondag en maandag de eerst mogelijke serieuze najaarsstorm zien. Nu is het nog 5 dagen weg en kan er nog van alles gebeuren de komende dagen, maar alvast wat discussies er over is altijd leuk, en de mogelijke storm alvast gaan volgen ook. Kwa tijd zitten de meeste modellen wel redelijk op een lijn en dat is voor zondag en maandag het hoogtepunt, echter de kracht verschilt wel per model, zo komt GFS nu met windstoten tot 125 km/h en bijvoorbeeld MeteoVistaMOS met windstoten tot 80-85 km/h. Het zal waarschijnlijk ergens in het midden uitkomen. Ook bij de lange termijn Guidance van het KNMI wordt al een paar dagen gesproken over de wind voor zondag: Een belangrijk aandachtspunt is de wind zondag tot en met dinsdag, de kans op zware windstoten is t.o.v. de vorige runs duidelijk toegenomen. De wind kan vooral van zondag tot en met dinsdag flink uithalen. De kans op zware windstoten ligt landinwaarts dan rond 50%, langs de kust rond 80%. De kans op zeer zware windstoten (>100 km/uur) ligt langs de kust dan rond 20%, landinwaarts rond 5%. Na dinsdag wordt het qua wind duidelijk rustiger en neemt de spreiding in de temperatuur toe, al is deze niet bijzonder groot (KNMI).
Ook in de pluimen van de afgelopen runs is het stormachtige weer al een paar dagen te zien, echter liggen de windstoten hier ook lager dan bij GFS, slecht een enkel model durft er daar echt uit te springen, kortom reuze interessant om de komende dagen te gaan volgen hoe het zich gaat ontvouwen!
Het lagedrukgebied trekt in de loop van zondag via de Noordzee ten noorden van ons langs, waardoor we een flinke zuidwester gaan krijgen.
Persoonlijk vind ik deze 2 een beetje onrealistisch, maar ach... Leuk zijn ze wel.
Ook is het weer hierna nog redelijk ver weg dus LT maar toch stiekem even vooruit kijken er lijkt na de mogelijke storm nog voor de kuststroken een kansje op onweer, na het passeren van de depressie komt polaire lucht het land binnen van -28 graden, en dat met temperaturen aan de kust van rond de 14 en een lichte onstabiliteit kan nog wat onweer opleveren voor de avond/nacht. Ook hier word het de komende dagen kijken hoe alles zich gaat ontvouwen.
©Onweer-Online | Gewijzigd: 23 oktober 2013, 12:02 uur, door Debbieke
http://www.nauticlink.com/nieuws/knmi/windverwachting.html
Edit Ries: Link klikbaar gemaakt.
| Gewijzigd: 23 oktober 2013, 11:58 uur, door Ries
Citaat van http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Onstuimig+herfstweer+nadert/1829 Onstuimig herfstweer nadert
Geplaatst op 23 oktober 2013 - 10:53 door Michiel Severin - 325x bekeken
Gisteren was het bijna zomer, maar de komende dagen wordt het opnieuw volop herfst. Het enige wat nog mist is de herfststorm, maar mogelijk krijgen we die maandag. Lees de recentste ontwikkelingen nu.
Zeer zware storm
Op Twitter en diverse weerfora 'vliegen' de modelkaarten al in het rond. Het Amerikaanse weermodel GFS berekent voor aanstaande maandag windkracht 10 tot 11, oftewel een zware tot zeer zware storm. ALS die kaarten werkelijkheid worden, hebben we het over Weeralarm-weer, zeer extreem dus. De kans is echter zeer klein dat het echt gaat gebeuren. We gaan daar graag dieper op in.
Statistiek
Sinds 1910 kwam in ons land in totaal 58 keer een zware storm (10 Bft) voor waarbij minstens een uur lang windkracht 10 of meer woedde. Voor de klimatologie is sprake van zware storm als de wind gedurende minstens een uur op een officieel weerstation van het KNMI een gemiddelde haalt van windkracht 10 met windsnelheden tussen 89 en 102 km/uur.
Bij een zeer zware storm ( windkracht 11) bereikt de wind gemiddelde snelheden tussen 102 en 117 km/uur. In ons land komt dat weinig voor en dan meestal alleen aan de kust. In ruim honderd jaar is het vlak aan zee ongeveer tien keer voorgekomen dat de wind minstens een uur achtereen die kracht bereikte.
Sinds 1910, we praten dus over 103 jaar, komt een zware storm dus eens in de 2 jaar voor en een zeer zware storm eens in de 10 jaar. Sinds 2000 hebben we 6 keer windkracht 10 gehaald (2x in 2000, 3x in 2002 en 1x in 2007) en geen enkele keer windkracht 11.
Vanuit de statistiek bezien wordt het dit herfst- en winterseizoen langzaamaan weer eens tijd voor 10 of 11 Bft.
Weermodellen
Weermodellen zijn tegenwoordig behoorlijk goed, zeker als het gaat om de grote lijnen. De trend in het weer voor de komende dagen (wordt het kouder/warmer, droger/natter, meer wind/minder wind) kunnen ze goed aangeven tot een dag of 10 vooruit. Daarna neemt de onzekerheid toe, maar geregeld is de trend zelfs tot 15 dagen vooruit goed bruikbaar.
Wat betreft de details zoals de exacte timing en de precieze intensiteit van de regen of wind valt er nog een hoop te verbeteren. Ik vraag me af of dat ooit gaat lukken. Tot dat moment is het een feit dat na een dag of 4 we de uitkomsten van de weermodellen niet al te letterlijk meer moeten nemen. Soms geldt dat zelfs al voor het weer van morgen, een enkele keer kunnen we wel een hele week gedetailleerd vooruit kijken.
De weermodellen hebben dus een flinke beperking. Die beperking kunnen we gelukkig inschatten, met behulp van onze kennis en ervaring, en met behulp van de trendgrafieken. Die trendgrafieken bestaan uit een bundeling van meer dan 50 modelberekeningen. Bij grote zekerheid zullen de uitkomsten vrijwel gelijk zijn, maar grote onzekerheid zijn de uitkomsten zeer verschillend.
Wel of geen zware storm
Wat statistiek betreft mag het wel weer eens. Maar statistiek is geduldig. Gemiddeld eens in de 2 jaar is niet hetzelfde als elke 2 jaar. Dat zien we al duidelijk in het lijstjes sinds 2000. In die periode van 14 jaar hebben we zes keer een zware storm gehad, waarvan 3 in 2002.
Wat betreft de weermodellen moeten we heel voorzichtig zijn. Windkracht 10 tot 11 ontstaat niet zomaar. Iets wat eens in de tien jaar voorkomt, is heel wat anders dan een regenbui. In de atmosfeer moet er van alles gebeuren om de wind tot deze kracht te laten toenemen. Heel veel factoren moeten exact samenvallen om de energie en juiste onstabiliteit te laten ontstaan voor het opwekken van zoveel kracht. Anders gezegd, er hoeft maar een enkele factor iets anders te gaan dan nu gedacht en de windkracht 10 tot 11 verandert in veel minder wind.
Alleen om deze reden al schat Weerplaza de kans op een zware storm, 10 Bft, op dit moment als klein in. Niet 0%, maar zeker ook geen 40% of nog hoger.
Trendgrafieken
De trendgrafieken geven de mogelijkheid om de kans op 10 Bft ook daadwerkelijk uit te rekenen. Daarbij moeten we aantekenen dat ze de piek van de wind meestal iets onderschatten.
Zowel ECMWF als GFS komen met een maximale wind in de namiddag en avond van maandag.
We zetten alles op een rijtje.
GFS hoofdmodel: 10 tot 11 Bft op maandag 17.00 uur
GFS trendgrafiek noordwest: maximale wind in de avond, 7-8 Bft, kans op 9-10 Bft = 14%
GFS trendgrafiek wadden: maximale wind in de middag, 7-8 Bft, kans op 9-10 Bft = 4%
ECMWF hoofdmodel: 6 tot 7 Bft op maandag 15.00 uur
ECMWF trendgrafiek noordwest: maximale wind in de avond, 7-8 Bft, kans op 9-10 Bft = 2%
ECMWF trendgrafiek wadden: maximale wind in de avond, 7-8 Bft, kans op 9-10 Bft = 10%
De twee hoofdmodellen (hoogste resolutie, meest gedetailleerde instellingen) komen dus met min of meer twee uitersten. Waar het GFS voor 10 of 11 Bft gaat, komt het ECMWF met slechts 6 tot 7 Bft, een windkracht die we vandaag ook hebben aan zee. De trendgrafieken maken duidelijk dat de kans op 7 tot 8 Bft erg groot is. Verder geven ze aan dat er een kleine kans is dat het meer gaat worden.
Conclusie
Na het zeer warme herfstweer van dinsdag en de lange periode met zacht weer, komt er dit weekend een grote weersomslag. Vrijdag begint het te regenen en dat ronduit wisselvallige weer houdt zeker tot en met dinsdag aan. Daarbij gaat de wind toenemen en de temperatuur dalen.
Zeer waarschijnlijk komt de temperatuur vanaf zondag tussen 10 en 15 graden te liggen. De wind neemt vanaf zaterdag geregeld toe naar 6 tot 7 Bft. Vooral maandag kan de wind extra sterk worden, maar hoe sterk is onzeker.
Bron: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Onstuimig+herfstweer+nadert/1829
| Gewijzigd: 23 oktober 2013, 15:00 uur, door Ries
Wachten maar af wat het gaat worden.
In iedergeval je kan maar beter de tuinset binnen gaan zetten, de open haard aan als je die hebt, een heerlijk filmpje er bij en zorgen voor een paar liter erwten soep.
;)
Voor:
Nu:
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Echte trends met zo'n situatie's zie je idd bijna nooit.... Zelf als er een trend is kan het de dag evoor weg zijn.... Zaterdag zullen we zeker meer weten. Dan zijn we ook al 3 dagen verder en hebben we 12 runs kunnen volgen die ons dan misschien een beter beeld geven van wat er wel /niet zal gebeuren. Maar moest het wel degelijk zo ver komen, dan zit ik hier met een 8 bft, en niet meer.... De hogere windsnelheden liggen allemaal veel noordelijker dus het zal voor mij lezen en kijken zijn wat er van (hopelijk niet) schade zal zijn... .
| Gewijzigd: 23 oktober 2013, 18:51 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Probeer die mening eens te onderbouwen aan de hand van kaarten o.i.d.
Je moet me niet zeggen hoe ik kaarten lees. En moest ik dan verkeerd zijn, had ik het liever op een andere manier gehoord, maar dat had ik zoals gewoonlijk niet echt van jou verwacht. Spijtig dat je nogal een bekritiserend en afkrakend iemand bent. Maar wil hier niet verder op in gaan.... (
Zoals 'bram' zei, heb ik het natuurlijk over de vorige run, en niet over de huidige run. De hoogste waardes liggen dan WEL over een redelijk stuk van NL, en niet over de Benelux?
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Vanaf vrijdag kunnen we wat meer zien.....als het wat noord-westelijk gaat wordt het een normale herfststorm....zakt ie iets...tja dan een flashback naar 18 januari 2007 Orkaan Kyrill.
Kyrill had in 2007 een hoogste windsnelheid gemeten van 225 km/u en bracht enorm veel schade aan met zelfs 47 doden.
@Onweer-Online Frans
Zwarte stippellijn 75 km/h roze gestreepte lijn 100 km/h
| Gewijzigd: 23 oktober 2013, 23:18 uur, door Ries