Er trekken zondagavond pittige onweersbuien over Overijssel met kans op lokaal veel neerslag en hagel. Het KNMI heeft een waarschuwing uitgegeven die geldt tot middernacht. De buien komen vanuit het zuiden. In Noord-Brabant ontstond tijdens een bui mogelijk een windhoos, zoals blijkt uit een foto die getwitterd werd door Richie van den Bosch.
@WeermanRichie De bui die zojuist over #Brabant trok had in de omgeving van #Drunen mogelijk een #windhoos / #tornado bij zich.
Bron: RTV Oost
Er is een tornado ten noordwesten van Drunen waargenomen. Richie heeft meerdere foto's op weerwoord geplaatst. Tevens is er een foto van een supercell met een indrukkewekkende mesocyclone op de gevoelige plaat vastgelegd.
Foto: SevereweatherNL
Foto's: Richie
Bron: Severeweather.EU | Gewijzigd: 20 oktober 2013, 22:10 uur, door Marga
Bij de onweersbui die zondagavond over het westen van Brabant trok is mogelijk een windhoos of tornado aanwezig geweest. Onweersliefhebber en Omroep Brabant-weerman Richie van den Bosch stond te kijken naar de bui en zag rond acht uur plotseling iets verdachts. Experts denken dat het om een tornado ging, een natuurverschijnsel dat niet zo vaak voorkomt in Nederland. Richie van den Bosch merkte al snel op dat het een andere bui dan normaal is. "Ik stond een tijdje te kijken en opeens zag ik een trechtervormige uitstulping onder de wolk. Hier heb ik meteen een foto van gemaakt. Vervolgens heb ik deze online gezet en op een bekend weerforum wordt er al veel over gediscussieerd. Volgens diverse experts hebben we inderdaad te maken met een tornado, ook wel windhoos genoemd." Ook weerman Reinier van den Berg heeft de foto bekeken. Op basis van de foto durft hij te zeggen dat het inderdaad om een tornado gaat.
Bron: Omroep Brabant | Gewijzigd: 20 oktober 2013, 22:12 uur, door Marga
Een trein met zo’n 300 passagiers aan boord is zondagavond gestrand in Lichtervelde. Net toen de trein het station van Lichtervelde binnenreed, sloeg de bliksem in. Daardoor viel de elektriciteit uit en kwam de trein tot stilstand. Pas een uur later konden de passagiers met een andere trein hun weg verderzetten.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
In de streek rond Roeselare en Ardooie is er her en der schade door hevige stortregens en een windhoos. Dakpannen werden afgerukt en een straat is afgesloten door een stroom modder.
©VRT
De schade is het grootst in Hooglede-Gits. Daar zijn een tiental woningen beschadigd door een windhoos. Dakpannen werden afgerukt en in het rond geslingerd, enkele serres zijn helemaal vernield en langs de Bruggesteenweg is het dak weggeblazen van een garage.
Rondvliegende brokstukken vlogen op een passerende wagen die zo erg beschadigd raakte dat hij moest getakeld worden.
©VRT
Modder
Ook in het naburige Koolskamp veroorzaakte het noodweer problemen, meer bepaald op de grens met Lichtervelde. Een modderstroom maakte het verkeer onmogelijk in de Lichterveldsestraat, die momenteel afgesloten is voor het verkeer. De brandweer ging ter plaatse om de weg vrij te maken. De modder liep binnen in een vijftal woningen. Volgens de brandweer is de situatie nu onder controle.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De tornado die zondagavond over Drunen vloog, heeft ook in Elshout zijn sporen achtergelaten. Op de Kapelstraat in Elshout is rond acht uur het dak van een schuur gedeeltelijk gesneuveld. Golfplaten vlogen over de weg en kwamen bij mensen in de tuin en op de weg terecht. Enkele golfplaten kwamen ook in bomen terecht. De brandweer zette een hoogwerker in om de platen op te ruimen. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de tornado precies heeft aangericht.
Bron: Omroep Brabant
De windhoos beschadigde een woning in de Honingstraat in Gits.
STEFAAN BEEL
Het dak en de ramen van een garage langs de Brugsesteenweg in Gits werden vernield.
STEFAAN BEEL
De bliksem sloeg in op een trein in Lichtervelde, de passagiers werden geëvacueerd.
STEFAAN BEEL
Een windhoos is zondagavond over Gits (Hooglede) getrokken. Dertien huizen en serres raakten beschadigd. In datzelfde noodweer sloeg de bliksem in op een trein in Lichtervelde. Driehonderd passagiers werden geëvacueerd. West-Vlaanderen heeft zondagavond te lijden gehad onder zwaar onweer. Rond 20 uur ontstond in Gits een windhoos, die op een smalle strook flink wat schade aanrichtte. Dertien huizen en landbouwbedrijven liepen flink wat schade op. De glazen serres sneuvelden en daken raakten beschadigd. Hoe groot de schade precies is, is nog niet geweten. De exacte balans kan pas maandagochtend opgemaakt worden.
Bliksem slaat in
Een beetje verder in Lichtervelde sloeg de bliksem in op de trein van Kortrijk naar Brugge. Vlak voor het station van Lichtervelde bleef de trein, die voornamelijk studenten vervoerde, stil staan. Passagiers zagen plots een lichtflits en alle elektriciteit viel weg. De 300 passagiers moesten de trein verlaten. Ze werden opgevangen in het stationsgebouw. Pas een uur later, zo rond 21.45 uur, kwam een tweede trein ter plaatse en konden ze hun weg verderzetten.
Bron: De Standaard
In Elshout richtte een tornado behoorlijke schade aan (Foto: Gijs de Reijke)
De tornado die zondagavond over Drunen vloog, heeft ook in Elshout zijn sporen achtergelaten. Op de Kapelstraat in Elshout is rond acht uur het dak van een schuur gedeeltelijk gesneuveld. Golfplaten vlogen over de weg en kwamen bij mensen in de tuin en op de weg terecht.
Enkele golfplaten kwamen ook in bomen terecht. De brandweer zette een hoogwerker in om de platen op te ruimen. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de tornado precies heeft aangericht.
Foto: Gijs de Reijke
Elshout (Foto: Gijs de Reijke)
Brandweer zette hoogwerker in (foto: Martijn van Bijnen / FPMB)Foto 4 van 4next
Bron: Omroep Brabant | Gewijzigd: 21 oktober 2013, 14:48 uur, door Ries
Gisteren was er sprake van vermoedelijk 3 tornado's in de Benelux en vlak daarbij. Een eerste kwam voor over Nederland in de buurt van Drunen/Elsthout. Even later werd schade aangericht in de buurt van Bailleulin het noorden van Frankrijk vlakbij de Belgische grens, welke mogelijk ook veroorzaakt werd door een hoos, en daarna trok vermoedelijk een derde hoos over de streek van Gits/Hooglede in West-Vlaanderen.
De schade bleef, afgaande op de beelden in de media, eerder beperkt en doen denken aan windhozen van het type EF0/EF1 op de schaal van Fujita. Onderzoek ter plaatse moet uitsluitsel geven, ondergetekende doet op dinsdag een onderzoek ter plaatse in naam van het KMI.
De radar van Zaventem (bron: KMI/Belgocontrol) toont de supercell over het zuiden van Nederland.
Ook de supercell over West-Vlaanderen is goed herkenbaar op de radarbeelden.
Telkens werd de windschade veroorzaakt door een zgn. 'low topped supercell'. De term supercell staat voor het feit dat de stijgstroom in de onweersbui roteert. De oorzaak daarvan is complex maar heeft veel te maken met de windshering in de atmosfeer, in dit geval vooral de sterke windtoename met de hoogte en de nabijheid van een sterke straalstroom.
De termen 'low topped ' geven aan dat de toppen van de supercell niet zo hoog uitgroeien dan klassieke zomerse supercells. Dit type supercell komt bij ons vooral voor in situaties met met relatief lage onstabiliteit maar hoge shear, zgn. "High Shear/Low CAPE" situaties. Vooral de periode oktober-maart is daar gunstig voor. De meeste windhozen worden in de Lage Landen veroorzaakt door dit type onweer. Het is m.a.w helemaal niet zo dat (zware) windhozen vooral voorkomen in de zomer wanneer het warm en onstabiel is. In zo'n situaties is in onze regio dan vaak voldoende onstabiliteit maar weinig windshear.
Voor supercells/windhozen is veel shear onmisbaar. Dus beter veel shear en weinig CAPE dan omgekeerd.
Het gevaar gisteren werd door door de severe weather outlook goed voorzien, met expliciete vermelding van kansen op low topped supercells. Door het gebruik van specifieke weerparameters berekend door weermodellen kunnen situaties worden voorzien waarbij deze onweersbuien meer kans maken dan anders. Hieronder enkele weerkaarten berekend door het GFS weermodel. De windshear is duidelijk nadrukkelijk aanwezig, in combinatie met een zekere aanwezigheid van onstabiliteit.
Voor morgen dinsdag dient er zich opnieuw een potentieel gevaarlijke situatie aan over de oostelijke regio's maar dit dient te worden opgevolgd. Op deze link kan u eventuele waarschuwingen raadplegen.
Bron: Karim Hamid, http://weerspinsels.blogspot.be/2013/10/tornado-outbreak-van-20-oktober-jl.html
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:30 uur, door Joyce.s
Een tornado in oktober is voor ons land een zeldzaam fenomeen. Maar als de omstandigheden optimaal zijn, met genoeg stijgbewegingen en een forse ‘windschering’ dan kan het voorkomen. Vandaar dat het Brabantse Drunen en Elshout gisteravond een tornado over zich heen hebben gehad. De schade bestaat uit golfplaten die van daken in bomen en voortuinen terecht zijn gekomen. We waren zondag niet het enige land met een tornado, ook België, Frankrijk en Engeland hebben elk hun eigen windhoos gehad.
Ook elders in het land zijn her en een paar fikse buien overgetrokken. Hier het moment dat de ex-tornado-bui Druten passeerde. Foto: Wouter van Bernebeek.
Zuid-Engeland had de eerste tornado
Het weer voor de buien uit was gisteren mooier dan verwacht. Frankrijk en Engeland zaten al vol met buien, terwijl wij een rustige dag beleefden, met in meerdere regio’s aardig wat zon. In Limburg trok de lucht ’s middags dicht en vielen er wat buitjes en geleidelijk ontstonden ook een paar kortstondige buien boven Noord-Holland. De luchtopbouw was echter nog niet heel erg onstabiel en de buienklappers moesten toen nog ons land binnen schuiven. Zuid-Engeland was er het vroegst bij, met al rond half acht op zondagochtend een windhoos op Hayling Island, niet ver van Portsmouth. Boven het zuidoosten van Frankrijk was ondertussen een fors ontwikkeld buiencomplex aanwezig, dat op de satellietbeelden als een gigantische pannenkoek zichtbaar was. De stevige buien boven Engeland, hoorden bij een noord-zuid georiënteerde onstabiele zone die ook boven westelijk Frankrijk buien veroorzaakte. Geleidelijk schoven die buien onze kant op.
Toen kwam Noord-Frankrijk
Tijdens de vroege avond was de tweede West-Europese windhoos van 20 oktober een feit. Over de Franse plaats Bailleul trok een buiencluster waaruit een funnel/hoos tevoorschijn kwam en de eerste schatting is dat het op de tornadoschaal als EF1 zal worden geclassificeerd, met windsnelheden van zo’n 135-175 km per uur. Bomen werden ontworteld en er zijn meldingen van winkelwagentjes die tientallen meters over de grond sleepten.
Hier het radarbeeld van 18.40 uur zondag 20 oktober. In het Noord-Franse Bailleul vindt tijdens de vroege avonduren een windhoos plaats, ergens op passage van een van de buien.
Toen kwamen België en Nederland
Terwijl die Franse buien via België noordwaarts trokken, ontstond er ook boven Nederland een cluster buien. Boven het westen van Brabant ontwikkelde zich in de inmiddels steeds onstabieler wordende atmosfeer een stevige bui. Dikke bloemkoolwolken werden her en der ontwaard en min of meer simultaan ontwikkelde zich zondagavond over Gits (Hooglede) in Belgie en boven Drunen (Elshout) een supercell. Een supercell is een bui waarvan de wolk om z’n eigen as draait. Een dergelijke draaiing kan een voorbode zijn van tubavorming uit die wolk. In zowel Gits als boven Drunen was dat het geval. Omstreeks 20.00 uur ontstond die windhoos in België waardoor dertien huizen en serres beschadigd raakten. In datzelfde noodweer sloeg ook de bliksem in op een trein in Lichtervelde, waarna driehonderd passagiers werden geëvacueerd.
Hier het radarbeeld van 18.45 uur zondag (16.45 uur UTC). Het vlaggetje markeert Drunen/Elshout. De bui ligt nog ten westen daarvan, maar koerst wel die kant op.
Dit is het radarbeeld van 19.20 uur zondag. De bui ligt vlak tegen Drunen/Elshout aan.
En hier, zo rond 19.35 uur zondag, is de windhoos zo'n beetje ontstaan en waargenomen.
Weerman Richie van den Bosch legde de Drunense windhoos vanuit zijn dakraam vast. Links naast dit verhaal zijn twee van zijn foto’s te zien en ook al is de rotatie in een stilstaand beeld uiteraard niet waar te nemen, de ‘funnel’ ofwel de ‘hoos’ is wel zichtbaar.
Weerman Richie van den Bosch zag het zondagavond live gebeuren, de draaiende wallcloud EN de onder de wolk ontstane tornado. Foto: Richie van den Bosch.
Het was al donker, toen de wallcloud over het noorden van Brabant trok. Foto: Richie van den Bosch.
Oorzaak van de oktober-tornado’s
De luchtopbouw moet wel ‘van goeden huize’ komen, wil er in dit jaargetijde een windhoos/tornado ontstaan. Dat was zondagavond ook inderdaad het geval. Niet alleen was een actief deel van de straalstroom boven de Benelux aanwezig, ook was er genoeg windschering.
Voordat de buien ontstonden (of binnen trokken) waaide er namelijk een zuidelijke wind aan de grond. Al op een paar honderd meter hoogde waaide de wind uit het westen. Bovendien, hoe hoger, hoe steviger de wind. Daar waar aan het aardoppervlak slechts een licht briesje stond, gierde de wind op 4 kilometer hoogte met dik 50 knopen (meer dan 90 km/uur). Op 10/11 kilometer hoogte was de straalstroom aanwezig met snelheden van zo’n 90 knopen (bijna 170 km/uur). Die windtoename met de hoogte leidt tot extra ‘trek’ van boven af, te vergelijken met een schoorsteen. Hoe meer wind, hoe beter de ‘trek’. En die extra ‘trek’ zorgt dus voor extra sterke luchtstijgingen, een sterke zogeheten updraft.
Nu was het gisteren allesbehalve koud, maar toch is een tornado meer iets voor een warme zomerdag. Als je dan bovengenoemde atmosferische omstandigheden hebt, krijg je dus extra hitte aan de grond erbij. Die warmte onderin geeft nog een stukje extra push aan de luchtstijgbewegingen en kan zo in juli of augustus de extra zet geven voor het ontstaan van een supercell, met of zonder tornado.
Bron: Meteo Consult
http://www.portsmouth.co.uk/news/hayling-tornado-images-of-twister-caught-on-cctv-1-5608549
Chnll023