Rond de nucleaire site van Tihange zal tegen 2015 een dijk gebouwd worden. Deze moet ongewone hoge waterstanden van de Maas kunnen opvangen. De werkzaamheden zijn net begonnen. Dat verklaarde de woordvoerder van de nucleaire site in Tihange, Serge Dauby, vandaag.
© belga.
De dijk moet de drie kerncentrales in Tihange beschermen tegen het, weliswaar beperkte, risico op extreem hoge waterstanden. Na de kernramp in Fukushima stelde Electrabel een plan op om eventuele buitengewone waterstanden van de Maas te kunnen opvangen. Volgens een studie van de Luikse universiteit, in samenwerking met het Waalse Hydrologische Informatiecentrum, kunnen zulke waterstanden eens in de 1.000 à 10.000 jaar voorkomen.
Uit de resultaten van de stresstests uitgevoerd bij de kerncentrales in Tihange bleek dat een hoge waterstand van de Maas een van de voornaamste risico's is.
Het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) had daarom aan de uitbater van de nucleaire site gevraagd om een dijk rond de kerncentrales te bouwen om een eventuele ramp te kunnen voorkomen. De net aangevatte werkzaamheden zouden tegen begin 2015 afgerond moeten zijn.
Bron: HLN