Prachtig idd! Je kan ook trouwens zien hoeveel sneeuw er al ligt in de Alpen. Mooie beelden vandaag op de sat
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
kweet niet helemaal waarin je uitlopers naar Africa ziet maar het is inderdaad een schitterend gezicht ( let ook op het oog.. echt super kicke)
misschien helpt dit... ( hier de link http://www.nrlmry.navy.mil/archdat/global/stitched/ir/LATEST.jpg )
95.8 mm Zuidland
93.0 mm Hellevoetsluis (noord-oost)
88.7 mm Wijk bij Duurstede
78.0 mm Houten
77.9 mm Spijkenisse
77.2 mm Odijk
77.2 mm Den Haag (wateringse veld)
72.3 mm Nieuwegein (Vreeswijk)
71.6 mm Kerkwerve
68.8 mm Woudenberg
68.1 mm Heinkenszand (centrum)
68.0 mm Baarland
67.3 mm Breda
65.8 mm Goes (west)
bron:hetweeractueel
| Gewijzigd: 13 oktober 2013, 21:36 uur, door Frans24
30,2 mm nu
bron: http://www.weerstationalkmaar.nl/
Maken we helaas toch niet mee in Nederland. Maar idd een heel groot drama.
In de woordkeus schuilt een tegenstrijdigheid, "helaas"alsof je het jammer vind"maar een "drama"klinkt alsof je het toch niet mee wilt maken.
Typisch herfstweer gisteren en wat kwam het me met een georganiseerd evenement slecht uit. Dagen leek het er op dat zondag een droge dag zou worden, toen kwam er wat regen op de kaarten maar toch niet zo heel veel voor mijn stukje Nederland en dan opeens krijgen we te maken met overstroomde regenmeters.
Afijn, het is zoals het is, moeten we tegen kunnen.
Alleen echt noodweer voor akker- en tuinbouw in de getroffen gebieden.
edit
Dat de kaartjes met neerslaggegevens niet altijd an lijken te geven wat je zelf hebt meegemaakt komt voor een deel doordat iemand al snel denkt dat het harder of zachter geregend heeft dan het in werkelijkheid heeft gedaan maar vooral omdat de regenval voro zover ik kan nagaan eerder is begonnen of langer is doorgegaan dan het tijdvak waarin de gegevens voor dat kaartje zijn verzameld. Neem bv het KNMI, het kaartje dat straks de regenval van gsteren aangeeft zal vele "tegenvallen", je moet daar echter het kaartje van zaterdag op zondag bij optellen. | Gewijzigd: 14 oktober 2013, 10:14 uur, door jcroon
Een upper low blijft bijna stationair hangen boven het zuiden van de UK. Een SLGT risico is afgegeven voor het Kanaal, de kust van het noorden van Frankrijk, Belgie en een deel van Zeeland. Het betreft aanhoudende excessieve regenval en windstoten.
Waterschap Hollandse Delta
Update 14.00 uur gisteren 13 oktober:
Vanwege het plaatsen van noodpompen, waarvan de leiding over de weg gelegd wordt, worden de volgende wegen afgesloten vanaf nu tot nader order:
- Spijkenisse: Noordhoekseweg
- Geervliet: Noorddijk
- Heenvliet: Wieldijk
Het waterniveau in de singel bij mij voor de deur gisterenmiddag om 12.10u. ca een halve meter boven normaal
24 uur later Het water in de singel is ondanks het extra pompen nog iets gestegen i.p.v. gedaald.
| Gewijzigd: 15 februari 2017, 10:14 uur, door Joyce.s
Soms valt er in ons land meer dan 100 mm in een etmaal.
Onderstaand een overzicht van de hoogste neerslagsommen per etmaal (0-24 uur) sinds 1951 op de neerslagstations van het KNMI. Het aantal meetstations is door de jaren heen niet gelijk geweest. De lijst kan alleen als een indicatie worden gezien.
Van voor 1951 zijn niet alle neerslaggegevens zo helder, maar ook voor 1951 kwamen enorme hoebeelheden per 24 uur voor.
Het record zou volgens het knmi vóór 1951 zijn:
Voorthuizen, waar op 3 augustus 1948 binnen 24 uur een hoeveelheid 208 mm gemeten werd..
Zover is na te gaan is dat de grootste etmaalhoeveelheid ooit ergens in ons land gemeten.
Top 10 vanaf 1951:
Hoe was het afgelopen weekend?
Voor zover de voorlopige etmaalneerslagkaarten van het KNMI nu laten zien zijn zouden de KNMI neerslagstations nergen etmaalhoeveelheden van 100mm bereikt.hebben, waarmee geen wijziging in de top tien komt.
Op 325 KNMI-neerslagstations wordt dagelijks de neerslag gemeten. De aftappingen vinden eenmaal daags plaats om 10.00 uur (08 uur UT).
Buiten deze vastgestelde 24uurs maatstaf kan over een anders samengestelde 24uurs periode in sommige plaatsen in Zuid-Holland wel ca 120mm bereikt zijn. Maar dat geldt natuurlijk ook voor andere jaren die niet in de statistieken komen, dus kan dit ook niet meegenomen worden in de statistieken.
Hoe dan ook; er is in een paar dagen veel gevallen. Hier op Voorne-Putten nog lang niet zoveel als in 1998, toen de het water dagen na de hevige regenval pas het hoogste punt bereikte en de weide, voetbalvelden en omliggende wegen (waarbij het toen vrij nieuwe fiesttunneltje geheel vol liep) geheel onder water kwam te staan en de kelders tot 10 cm onder het kelderluik vol stonden.
Natuurlijk hoor je gelijk weer praten over dat dit het gevolg is van klimaatverandering. Ik denk dat de plaatselijkheid en het incidentele karakter van dergelijke voorvallen nooit daaraan opgehangen kan worden.
| Gewijzigd: 14 oktober 2013, 21:38 uur, door Ben47
Extreme regen in zuidwesten van land
Zo'n extreme neerslaggebeurtenis als afgelopen weekend heeft in het huidige Nederlandse klimaat een twee keer grotere kans om voor te komen dan een halve eeuw geleden. De KNMI klimaatscenario's laten zien dat in Nederland weersituaties met veel neerslag vaker zullen voorkomen in het najaar. De scenario's berekenen een 10 tot 15 procent toename in extreme neerslaghoeveelheid.
Het volledige stuk van het KNMI kan je hier lezen
Een greep uit de vele acties afgelopen weekend.
Drukke zondagmiddag voor reddingboot Engelina Stellendam
Stellendam, 13 oktober 2013
Twee meldingen op het Haringvliet bezorgt de bemanning van Stellendam een drukke zondagmiddag.
Terwijl de regen met bakken naar beneden komt, het windkracht 8-10 waait en gedeelten van Stellendam en andere dorpen op Goeree-Overflakkee met wateroverlast te maken hebben, gaat rond 13.00 uur de pieper af.
Het bleek te gaan om een zeiljacht bij Den Bommel met een zeezieke bemanning. Na golven van 1,5 m a 2 m tegen gekomen te zijn komt de bemanning van reddingboot Engelina aan bij het jacht. Evenals de reddingboot van Reddingsbrigade Hellevoetsluis was ook de reddingboot van station Dordrecht opgeroepen. Deze laatste ging echter weer terug, omdat er genoeg schepen waren. Een schip van Rijkswaterstaat, de RWS21, dat in de buurt was, was namelijk ook al snel ter plaatse.
De Frans sprekende bemanning uit Wallonië gaf aan dat ze niet meer in staat was om eigenhandig het jacht de haven van Den Bommel in te varen. Daartoe is besloten om een sleepverbinding te maken en zo is het jacht de haven in gesleept en veilig afgemeerd.
2e actie - Motorboot in de problemen
Nog even napraten in het boothuis en de pieper gaat opnieuw. Dit keer een 14 meter lange motorboot. De 7-koppige bemanning was onderweg met het gehuurde schip van Drimmelen (De Biesbosch)) naar Rhoon. Ze hadden zich echter verkeken op de storm en besloten om een haven in te lopen en wel jachthaven De Put bij Nieuwendijk. (Hoeksche Waard)
Alleen met de sterke wind in de rug en een niet zo'n sterke motor konden ze dat niet verantwoord voor elkaar krijgen.
Na overleg met de eigenaar en in samenwerking met Reddingsbrigade Hellevoetsluis, is het jacht begeleid naar een haven verderop. Hier is het jacht veilig afgemeerd en kon iedereen weer retour station.
Rond 17.00 uur was de Engelina weer terug op station en kon de bemanning, moe maar voldaan, weer naar huis.
Actie: 70/71-2013
Wind: ZZO 8-10
Bron:KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bestaat uit vrijwilligers die altijd direct voor mensen in nood op het water klaarstaan. Wordt niet door de staat gesubsidieerd en kan dankzij donaties levensreddend werk doen.
Voor meer info, donatie of deelname http://www.knrm.nl/ | Gewijzigd: 26 januari 2017, 13:48 uur, door Justin