Bewoners van de Bemuurde Weerd O.Z. zeggen dat er al lange tijd een scheur zat in de kademuur die het gistermiddag begaf. De gemeente Utrecht kon gisteren nog niet op reageren op die uitlatingen. Dat meldt het AD/Utrechts Nieuwsblad.
Wethouder Mirjam de Rijk heeft gistermiddag wel onmiddellijk spoedinspecties laten uitvoeren aan de kademuren langs de Bemuurde Weerd O.Z..
'We doen al heel veel inspecties aan de kades en werven, maar na dit incident laten we meteen extra inspecties uitvoeren,' zegt De Rijk tegen het AD/UN. Nadat de ernst van de zaak bleek, kwam ze poolshoogte nemen. Later op de middag kwam ook burgemeester Aleid Wolfsen kijken.
'De loodgieter schreeuwde'
Bewoner Bernard Honig wist gistermiddag rond twee uur niet wat hem overkwam. De makelaar had net een steiger bij zijn huis staan, omdat de dakgoten vernieuwd moeten worden. 'De loodgieter schreeuwde ineens dat ik moest komen. Hij zag eerst zijn aanhangwagen wegzakken en vervolgens ging met een donderend geraas de boom om. Een onwerkelijk gezicht.'
Zijn vrouw Tineke Oudshoorn: 'Ik ben ook best bang voor wat er met ons huis kan gebeuren. We zijn al in de kelder geweest, maar daar was gelukkig geen schade te zien.'
Weerdbrug afgesloten
De Weerdbrug oogt eveneens zwaar beschadigd. Vanwege gevaar voor instorting wordt de brug tot nader order afgesloten.
De gemeente is meteen een onderzoek gestart naar de oorzaak. Het meest voor de hand ligt een combinatie van de hevige regenval van afgelopen dagen en een zwakke plek in de kademuur.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
*Edit: info staat al*
Op de gevels van huizen op de gracht zijn volgens de gemeente meters geplaatst om in de gaten te houden of de panden niet gaan verzakken. Een eerste inspectie dinsdag toonde aan dat de huizen nog stabiel zijn.
Het plaatsen van de nooddamwand duurt lang omdat de weg op de werf te instabiel is geworden voor zwaar materieel. Machines en gereedschap worden nu via het water aangevoerd en op een ponton in de Bemuurde Weerd geplaatst. Er is een speciale kraan opgebouwd die trillingsvrij een damwand kan slaan.
Bouwvakkers zijn woensdagmorgen begonnen met het weghalen van de restanten van de oude kademuur. Ze proberen zoveel mogelijk historische stenen te redden, zodat de muur daar later weer mee opgebouwd kan worden. De kolk in de Bemuurde Weerd dateert uit 1300.
De omgeving van het ingezakte kadegedeelte in het centrum van de stad blijft voorlopig afgesloten voor alle verkeer. Ook de brug over de kolk is afgesloten. Er zijn omleidingsroutes ingesteld.
Bron: AD | Gewijzigd: 16 oktober 2013, 10:51 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
© anp.
Het instorten van een deel van de kademuur, gisteren aan de Bemuurde Weerd in Utrecht, heeft mogelijk gevolgen voor de intocht van Sinterklaas. De komst van de goedheiligman staat gepland voor zondag 17 november. Zijn boot legt altijd aan bij de Weerdsluis, niet ver van de ingestorte muur. Volgens RTV Utrecht is het onzeker of de intocht van Sinterklaas dit jaar dan ook kan verlopen zoals normaal het geval is. De organisatie van de intocht vraagt zich af of de kade op tijd is hersteld.
Bron: AD
Water wordt van het land gepompt. De grote hoeveelheid regenwater die afgelopen weekeinde viel in het westen en zuidwesten van het land, wordt afgevoerd naar de Noordzee. © anp.
Het waterpeil bij de gemalen in Zeeland is weer teruggezakt naar het normale winterpeil. Dat heeft waterschap Scheldestromen woensdag laten weten. Het gaat om de gemalen die het water vanuit de polders het buitenwater inpompen. Alleen bij het gemaal Duiveland op Schouwen-Duiveland staat het water nog hoger dan normaal. Ook verder landinwaarts kan het waterpeil nog wat hoger staan.
Bron: AD
Waterschap Hollandse Delta raamt de kosten voor de extra maatregelen tegen de wateroverlast op de Zuid-Hollandse eilanden op 1 tot 2 miljoen euro. Het waterschap heeft circa 60 noodpompen moeten inzetten, vooral op Goeree-Overflakkee en Voorne Putten.
Een ondergelopen tuin in Stellendam. © anp.
Daarnaast heeft Hollandse Delta onder meer extra uitgaven moeten doen voor de diesel die nodig is voor de werking van de noodpompen en dieselpompen in de gemalen. Ook de inzet van extra mensen en het herstellen van de schade aan sloten en kades hebben extra geld gekost.
Een woordvoerster van het waterschap liet donderdag weten dat met opzet een zeer globale raming van de kosten is gemaakt. 'Als het water weer op normaal peil is, wordt pas duidelijk hoe groot de kostenpost uiteindelijk is.'
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De ingezakte kademuur vorige week
Bij de ingestorte kademuur in Utrecht is een nooddamwand geplaatst. De nabijgelegen Weerdsluis is weer open voor boten. Dinsdag stortte de historische kademuur bij de Bemuurde Weerd in, nadat een boom was omgevallen. Tot zaterdagnacht werd er dag en nacht gewerkt aan het plaatsen van een nooddamwand.
Er is nog veel werk te verrichten, maar de werkzaamheden zullen volgens de gemeente vanaf nu tijdens normale werktijden plaatsvinden. De Bemuurde Weerd en de brug naar het Nijntje-Pleintje blijven voorlopig afgesloten voor verkeer. De Weerdsluis was afgesloten in verband met de werkzaamheden. Die is nu weer open, maar boten moeten wel rekening houden met een langere wachttijd tussen de sluisdeuren, omdat het water niet te snel mag stromen.
Bron: NOS | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:23 uur, door Joyce.s
Hevige regenval heeft ervoor gezorgd dat er zand wegspoelde onder en achter de kademuur van de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht. De muur stortte vooral daardoor uiteindelijk in. Dat concludeerde een door de gemeente ingehuurd onderzoeksbureau vanmiddag.
De historische constructie van de muur is gefundeerd op zand. Omdat de bodem van de gracht langs de kademuur in de loop der jaren veel steiler is gaan aflopen, stond die constructie onder druk. Enorm veel regen in de dagen voor de instorting zorgde ervoor dat zand in en achter de muur wegspoelde. Daardoor raakte de kade ondermijnd en bezweek onder haar eigen gewicht.
Bron: AD
Onweersdagen: 0