Vervuilde lucht en mist hinderen in het noorden van China het verkeer. De smog daalde in het weekend neer, terwijl miljoenen Chinezen naar huis terugkeerden na een van de drukste vakantieperiodes van het land, de eerste week van oktober. Naar schatting 430 miljoen mensen zijn in die week op reis gegaan.
© ap.
De verkeerspolitie in de hoofdstad Peking heeft uit vrees voor aanrijdingen vandaag zes belangrijke snelwegen gesloten, onder meer een naar de noordoostelijke stad Harbin en een naar Tianjin, een havenstad ruim 100 kilometer ten zuidoosten van Peking. De wegen worden weer opengesteld zodra de smog optrekt. In Peking verwachten de luchtvaartautoriteiten dat het vliegverkeer later vandaag ook weer normaal verloopt. Het zicht daar neemt inmiddels toe van 800 naar 1.500 meter.
De luchtvervuiling in en rond Peking is volgens waarnemingen van de Amerikaanse ambassade in de stad zo ernstig dat iedereen zou moeten vermijden buitenshuis activiteiten te ontplooien. De officiële metingen van de gemeentelijke milieumonitor zijn maar weinig minder zorgwekkend. In ongeveer de helft van de stadsdistricten van de hoofdstad werd de luchtkwaliteit officieel als onvoldoende bestempeld. De autoriteiten verwachten dat regen vandaag zal helpen om de smog te verdrijven.
Peking is een stad van minstens 5 miljoen auto's en ligt in een streek waar veel kolen worden gestookt. Ook komen er stofstormen uit het noorden voor. De metropool worstelt al jaren met luchtvervuiling en poogt die met steeds meer maatregelen onder controle te krijgen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het openbare leven in de Chinese miljoenenstad Harbin ligt maandag door de smog voor een groot deel stil. Uit metingen blijkt dat er een veel te hoge concentratie van schadelijke stoffen in de lucht zit. Alle lagere en middelbare scholen en het vliegveld van Harbin zijn dicht. Ook veel bussen rijden niet, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De autoriteiten verwachten dat de smog nog zeker 24 uur boven Harbin hangt. Harbin ligt in het noordoosten van China en telt circa 11 miljoen inwoners.
Bron: Nu.nl
Het openbare leven in Harbin, een miljoenenstad in het noordoosten van China, ligt vandaag door de smog voor een groot deel stil. Uit metingen blijkt dat er een veel te hoge concentratie van schadelijke stoffen in de lucht zit. Het zicht is minder dan vijftig meter.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:17 uur, door Joyce.s
Wie op dit moment vanuit de ruimte naar de Chinese hoofdstad Peking zou kijken, zou niets anders zien dan een dikke laag smog. Dat blijkt uit beelden die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verspreid heeft, zo melden de milieusite Grist en de Indische krant Times of India.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Op ruimtebeelden is van China niet veel meer te zien dan een dikke laag mist. © afp.
China beleeft momenteel zijn eerste luchtvervuilingscrisis van deze winter. Het openbare leven in de miljoenenstad Harbin ligt daardoor al enkele dagen stil en nu volgt ook hoofdstad Peking. Wegens een enorm dikke smoglaag zijn vluchten geschrapt en concerten afgelast. Officieel heet het dat de zichtbaarheid in de stad nog zo'n vijftig meter bedraagt, maar inwoners melden dat ze amper een hand voor ogen zien. De hoeveelheid fijn stof bedraagt veertig keer meer dan de veiligheidslimiet die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft.
Industrie stilgelegd
De stad Peking lanceerde vorige week nog een alarmsysteem: in noodgevallen worden bouw en industrie tijdelijk stilgelegd en barbecues en vuurwerk verboden. Met de luchtkwaliteit in Chinese steden gaat het van kwaad naar erger. Ook andere steden in noordoost-China, waaronder Tangshan en Changchun, waren eerder al in smog gehuld. De Chinese overheid kondigde de afgelopen jaren meermaals aan plannen te hebben om de vervuiling tegen te gaan; tot dusver kwam daar niets van in huis.
Bron: HLN
Het noordoosten van China kreunt onder een dichte smog. Er zijn recordaantallen vervuiling in de lucht gemeten. In verschillende grote steden kan je niet meer zonder mondmasker de straat op. "We verkopen nu 300 tot 400 mondmaskers per dag. Op een normale dag zijn dat er maar 50 of 60", vertelt apothekersassistente Song Lei. De smog heeft ook gevolgen voor het verkeer. Snelwegen zijn afgesloten en treinen lopen vertraging op. Sinds gisterenavond is er ook geen enkel vliegtuig meer opgestegen of geland op de luchthaven van Changchun, één van de grootste steden in de regio.
Bron: HLN
Wat als we smog nu eens gewoon zouden filteren met een stofzuiger? De Nederlandse designer Daan Roosegaarde ontwierp daarvoor een elektrostatische stofzuiger, en het ding werkt!
© getty.
De 'smogzuiger' werkt met magnetisch geladen koperen spoelen die de vervuiling letterlijk uit de lucht trekken. De uitvinding heeft zijn effectiviteit al bewezen in een 24 vierkante meter grote kamer. Binnenkort trekt Roosegaarde naar Peking, waar hij zijn stofzuiger zal loslaten in een cilinder vol vervuilde lucht.
Nu is Roosegaarde's stofzuigertje niet echt een oplossing voor het gigantische smogprobleem in China. Dat land beleeft momenteel zijn eerste luchtvervuilingscrisis van de winter. De hoeveelheid fijn stof bedraagt veertig keer meer dan de veiligheidslimiet die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft.
Levensverbeterend design
Roosegaarde wil met zijn ontwerp mensen sensibiliseren. "Mijn smogmachine dient eerder als een soort reality check. Mensen zullen duidelijk het verschil zien tussen de gestofzuigde lucht en de smog die hen omringt", zegt hij op de website FastCoExist. De Nederlander won trouwens dit jaar de INDEX award voor zijn elektromagnetische oplaadstrips op de snelweg. De Deense non-profit organisatie Index: Design to Improve Life promoot wereldwijd "levensverbeterend design".
Met de luchtkwaliteit in Chinese steden gaat trouwens het van kwaad naar erger. De Chinese overheid kondigde de afgelopen jaren meermaals aan plannen te hebben om de vervuiling tegen te gaan; tot dusver kwam daar niets van in huis.
Bron: HLN
Smogmetingen in Peking stijgen deze dagen vlot tot boven de 400. De zon is sommige middagen niet bij machte zich door de grijze, soms geel- soms roosgrijze nevel te wrikken. Veel Pekingers lopen en fietsen met maskertjes voor hun gezicht – hoewel de meesten zeggen dat zo’n verpleegstersmaskertje niet helpt: alleen een écht gasmasker helpt. Dat maakt het leven een beetje wazig hier.
Bron: De Standaard