Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2014, 13:46 uur | Bericht #416551
Wateren in Noorwegen bevriest plotsklaps

Het was slechts -7,8°C. Echter door de wind werd het koud genoeg in Noorwegen om de meren en het water voor de kust plotseling te bevriezen. De oceaan nabij Lovund,  slechts enkele kilometers uit de kust, bevroor zo snel, dat een grote school met vissen geen kans meer had om te ontsnappen. Het was niet de eerste keer deze week, dat dieren vast zijn komen te zitten in het ijs. Een rendier (elk) probeerde een meer in het noorden van Noorwegen over te steken en zakte door het ijs. Het dier kwam vast te zitten in het snel bevriezende water. Op Lake Bindingsvann nabij Oslo probeerde een kikker het meer over te steken en bevroor tijdens de tocht. De winter in Noorwegen is normaliter één van de koudste ter wereld. De temperaturen bereiken soms de -40°C. De laagste temperatuur gemeten in Noorwegen is -52°C in 1886 in één van de uiterst noordelijke gelegen steden van het land.









© onweer-online
Bron: Daily Mail


Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2014, 18:43 uur | Bericht #416576

Severe Weather Europe
Large snow accumulations in Alpes-Maritimes from heavy snowfalls in the past two days.
Photo: Matteo Robbiano / Meteonetwork.it
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 januari 2014, 13:28 uur | Bericht #416767
Lake-effect-snow boven de Oostzee

Het duurde lang, maar eindelijk is nu ook in Scandinavië de winter in volle gang. Sinds anderhalve week is het er berekoud met in Lapland geregeld nachtelijke temperaturen van min veertig. Geheel Noorwegen, Zweden en Finland hebben middagtemperaturen onder nul. Ook een plaats als Oslo vertoeft nu al vanaf 9 januari zonder onderbreken in de vorst, waarbij de dertiende van de maand de topper was met een maximumwaarde van -11 graden. Denemarken zit een beetje op de wip voor wat betreft winterkou. Zo was het in Kopenhagen het afgelopen weekeinde overdag nog +2 graden. In de loop van deze week lijkt die hoek van Denemarken ook voor de bijl te gaan met zowel ’s nachts als overdag lichte vorst. Met een hogedrukgebied boven de pet en een oostelijke wind, leidt de koude luchtstroom bovendien regionaal tot extra sneeuwval.


Boven Nederland ligt vandaag een front met bewolking en enige neerslag. Het hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland veroorzaakt een zuidoostelijke wind in Zweden. Prima weer om langs de oostkust wederom sneeuwbuien op te wekken.


De ligging van het hogedrukgebied dat de kou boven Noord-Europa houdt, is van grote invloed op de eventuele vorming van sneeuwval. Er zijn twee gebieden in Scandinavië die daar momenteel  gevoelig voor zijn. Ten eerste is dat het uiterste zuiden, (Zuid-Noorwegen, Zuid-Zweden en delen van Denemarken). Daar botst namelijk de relatief milde lucht vanuit West-Europa op de steenkoude winterlucht.  Dit zijn twee dermate verschillende luchtsoorten dat er op veel plekken geregeld sneeuw uitvalt. Daar komt bij dat de Noorse en Zweedse bergen voor extra stuwing zorgen waardoor er op specifieke plekken echt forse sneeuwpakketten ontstaan. Het tweede gebied dat sneeuw ontvangt ligt in het oosten van Zweden. Met aanvoer van ijskoude lucht over de Oostzee, leidt dat tot vorming van sneeuwbuien.


En zo zag door die lake-effect-snow een deel van Kristiansand er vanochtend uit.

Sneeuwbuivorming boven groot open water wordt vaak lake-effect-snow genoemd. We zagen dat een paar weken geleden ook in de ijskoude Verenigde Staten gebeuren. De benaming komt van de Grote Meren, waarboven dikke sneeuwbuien gevormd worden als ijzige lucht over het water strijkt. Met de richting van de heersende wind mee, dreven op die manier vele sneeuwbuien oost- en zuidoostwaarts en lieten (lucht)stroomafwaarts heel veel sneeuw achter. Dit gebeurt nu ook bij de Oostzee.

IJsgroei vertraagd
De Oostzee loopt voor wat betreft dicht vriezen wat achter op schema. Normaliter is het noordelijkste deel van dit zeegebied al bedekt met een 10 tot 30 centimeter dikke ijslaag. Door de zachte lucht van november en december is de aangroei maar langzaam op gang gekomen. Ook langs de Finse kusten is er vaak al een flinke hoeveelheid ijs aanwezig dat zich daar nu niet bevindt. Op de grafieken hiernaast is ook te zien dat het pas sinds kort duidelijk kouder dan normaal is geworden. De grafieken laten vooral rode delen zien, oftewel; perioden die warmer dan gangbaar zijn verlopen.


De Oostzee was een week geleden veel minder ver met ijs dicht gegroeid dan normaal. Grijs is ijs. Bron: Finnish Meteorological Institute.

Oostzeesneeuw
Momenteel is er dus een inhaalslag bezig in de Oostzee. Bovendien komt de wind veelal uit oostelijke richtingen en dat betekent dat delen van Zweden in de koude luchtstroom vanaf het water zitten. Boven het water ontstaan door de grote temperatuurverschillen buienwolken. Immers, de lucht die er overheen strijkt is bijvoorbeeld 15 graden onder nul en het water een paar graden boven het vriespunt.  Dit leidt tot stijgende luchtbewegingen en na enkele tientallen kilometers tot de vorming van wolkenschollen en buien. Sneeuwbuien. Die buien schuiven vervolgens de oostelijke delen van Zweden in en laten tot behoorlijk ver landinwaarts hun sneeuw vallen. Er zijn plekken in oostelijk Zweden die de afgelopen dagen elk etmaal 5 tot 10 centimeter sneeuw aan dit fenomeen te danken hebben. En dat telt dus wel aan!  Heel wat rekenmodellen hebben daarentegen grote moeite om lake-effecct-snow op waarde te schatten en heel wat oorspronkelijk 'droge' dagen, zijn dan ook sneeuwdagen geworden.


Hier het satellietbeeld van gisteren. Rechtsboven ligt Finland, bij de pijlen zie je allerlei wolkenschollen en buienwolken ontstaan boven het koude water. Die sneeuwbuien schuiven vervolgens Zweden in. Het noordelijkste deel van de Oostzee is bevroren. Bron: NASA.

Het hangt van de exacte positie van het hogedrukgebied af in hoeverre de komende tijd deze sneeuwbuivorming stand houdt. Vandaag en morgen zullen de buien wederom een groot deel van oostelijk Zweden binnen drijven. Woensdag is er boven de noordelijke helft van de Oostzee weinig wind en zijn het vooral de zuidelijke delen van Zweden die dit soort buien kunnen verwachten. In Nederland zien we dergelijke sneeuwbuien weleens over de Wadden schuiven. Middels een oostelijke of noordoostelijke wind kan dan ijzige lucht over de Duitse Bocht net genoeg vocht oppikken van zee dat er op de eilanden sneeuwbui na sneeuwbui valt. Voorlopig moeten we het nog even doen met de verdwaalde motsneeuwvlokken die vandaag in Groningen en omgeving af en toe zijn te ontwaren.

Bronnen: Meteo Consult; NOAA, Finnish Meteorological Institute; NASA.
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 januari 2014, 21:45 uur | Bericht #416871
Het vriest dat het kraakt in Polen

De wegen zijn glad en gevaarlijk. Ook op de trottoirs is het niet veilig voor voetgangers. Het is spek en spek glad in Polen. De windstoten en zware regenval maakt het er niet makkelijker op om buiten te zijn. De ijsvorming door de aanvriezende regen levert niet alleen ellende op, maar ook prachtige natuurfoto's. In het midden en oosten van Polen worden temperaturen van -11°C verwacht. 

 

 

In Kalisz
 

 

Stróża k Kraśnika (provincie Lublin )
 

 

Suminie (provincie Lublin)
 

Schaatsen op straat in Kościanie (provincie Wielkopolska)


© onweer-online
Bron: Kontakt24 | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:51 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 januari 2014, 17:34 uur | Bericht #417557
Sneeuwdump Alpen


Courmayeur (Italië)

Goed nieuws voor de ski-omstandigheden in de Alpen. Na een tot nu toe zeer slecht sneeuwseizoen aan de noordzijde van de Alpen, is het nu eindelijk ook daar aan het sneeuwen. Afgelopen nacht is er op veel plaatsen 5 tot 20 centimeter gevallen. En er komt de aanstaande dagen nog veel meer bij. Gedurende de rest van deze vrijdag komt er in de centrale en noordelijke delen van Oostenrijk en deels ook Zwitserland nog 10 tot 20 centimeter bij. In de nacht naar zondag toe arriveert een nieuwe storing die wederom in de centrale en noordelijke Alpen, maar bijvoorbeeld ook in de Franse Alpen een nieuw pak sneeuw aflevert. Op veel plaatsen valt dan tussen 15 en 40 centimeter sneeuw erbij. Zondag overdag trekt de sneeuwval langzaam via Oostenrijk weg, maar in de Franse Alpen en in Zwitserland gaat het in de avond alweer hard sneeuwen. Sneeuwval die zich in de nacht dan weer naar Oostenrijk uitbreidt. Alles bij elkaar valt er de komende dagen in de centrale en noordelijke Alpen in totaal zo’n 25 tot 50 centimeter sneeuw met uitschieters tot 75 centimeter. In de West-Alpen is lokaal zelfs een meter verse aanwas mogelijk. Een sneeuwdump die skigebieden goed kunnen gebruiken.

Tot nu toe grote verschillen Zuid- en Noord-Alpen
Tot op heden lag er vooral aan de zuidflanken van de Alpen veel sneeuw, op sommige plekken zelfs recordveel sneeuw voor deze fase van januari. Langs de west- en vooral noordflanken van het bergmassief was het echter een stuk slechter gesteld. Eerder deze week zag het er op veel plaatsen nog ronduit dramatisch uit, bijvoorbeeld in Kitzbühel. Alles had te maken met de hardnekkige zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstroom. Zachte vochtige lucht veroorzaakte diverse malen zware sneeuwval tegen de zuidflanken van het bergmassief. De noordzijde van de Alpen, waar veel onder Nederlanders populaire wintersportplaatsen liggen, had echter juist met de andere kant van de medaille te maken: niet of nauwelijks neerslag en regelmatig föhnwinden met hoge temperaturen. Inmiddels is het stromingspatroon veranderd, met een meer noordelijke of westelijke luchtstroom. Hiermee valt de meeste neerslag juist aan de noord- en westzijde van het bergmassief. Dezelfde sneeuwstoringen passeren overigens ook de Pyreneeën. Daar komt op grote schaal 50 tot 150 centimeter verse sneeuwaanwas tot stand.

Bron Meteoconsult

| Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:51 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2014, 15:37 uur | Bericht #417729
Bittere kou in Duitsland

Na een tot nu toe relatief milde winter is het in de nacht van gisteren op vandaag in delen van Duitsland bitter koud geworden. In Trollenhagen in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren daalde het kwik tot -17. In Greifswald in Voor-Pommeren werd boven de besneeuwde grond zelfs -21 gemeten.

Meteorologen verwachten komende week weer warmere temperaturen.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 januari 2014, 16:23 uur | Bericht #417734
Winterkou eist al 38 doden in Polen

Sinds het uitbreken van de winter zijn in Polen al 38 mensen overleden aan de gevolgen van de koude. Dat meldt het Poolse persagentschap PAP onder aanhaling van het nationale crisiscentrum.


© ap.

Alleen al in de nacht van vrijdag op zaterdag vielen zes winterdoden. Polen wordt al enkele dagen getroffen door temperaturen van min tien en lager. De komende nachten zouden die temperaturen nog verder richting diepvries gaan.

Ook in Duitsland, in het bijzonder in de aan Polen grenzende deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, heeft de relatief milde winter plaats gemaakt voor kou en sneeuw.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 januari 2014, 13:30 uur | Bericht #418314
Vorst eist tientallen levens in Polen


Mensen warmen hun handen in Warschau. Daar wordt het de komende dagen 7 tot 13 graden onder nul. © ap.

De vrieskou heeft deze winter tot nog toe 47 levens geëist in Polen. Alleen al gisteren en vandaag kwamen zes mensen om het leven door onderkoeling, meldde de politie. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen om vooral goed te letten op de meest kwetsbare groep: daklozen die buiten slapen. Een telefoontje naar de hulpdiensten kan levens redden, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. In heel het land liggen de temperaturen onder het vriespunt. In de hoofdstad Warschau wordt het de komende dagen 7 tot 13 graden onder nul, zo is de verwachting.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 januari 2014, 15:20 uur | Bericht #418323
Na lang wachten nu ook sneeuw aan noordkant Alpen

Terwijl ongeveer een vijfde van Nederland (delen van Friesland en Drenthe en geheel Groningen) nu weer weet hoe het er hier in de winter ook uit kan zien (met veel sneeuw en de laatste dagen ook stevige vorst) wacht de rest van het land nog op een glimp van de winter.

Maar niet alleen hier gedraagt het weer zich opvallend, ook op andere plaatsen in Europa hebben ze hun ogen al meermalen moeten uitwrijven, bij voorbeeld aan de noordzijde van de Alpen. Tot afgelopen vrijdag wilde het daar eigenlijk niet sneeuwen en was het vaak bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Pas vrijdag, gisteren en ook vandaag is er wel op uitgebreide schaal sneeuw gevallen en inmiddels ziet het beeld voor wintersporters er een stuk aangenamer uit.

‘Voor het eerst deze winter, en dat een maand na de kerst, ligt er in vrijwel heel Oostenrijk een laagje sneeuw’, jubelt de Oostenrijkse radio, als we vanuit Ischgl in Tirol koers zetten richting Nederland. Nu valt het op de plek waar wij rijden nog tegen met die sneeuw; het dal is nog altijd overwegend groen en op de grond zijn voornamelijk sneeuwresten terug te vinden. Pas op enige hoogte is het aangesuikerd. Maar de grote hoeveelheden zouden pas later komen, op het moment dat wij al lang en breed weer terug waren in het voor een groot deel groene Nederland.

Kleine week eerder
Een kleine week eerder hebben we van dat alles nog helemaal geen weet. De heenreis, op zaterdag 18 januari, gaat door een groen Duitsland. Zelfs op de Aichelberg, in de buurt van Ulm en normaal toch onze eerste kennismaking met de sneeuw in de bergen, ligt dit keer helemaal niks. Slechts mist en laaghangende bewolking zijn ons deel. En een temperatuur die door die mist hier en daar nog rond het vriespunt hangt. Heel even is wat rijp zichtbaar. Daar moeten we het mee doen.

Het is dat een dag eerder vanuit het zuiden wat sneeuw de hoofdkam van de Alpen is overgestoken, anders waren we het zuiden van Duitsland ook zonder sneeuw doorgekomen. Nu is het er op de hogere delen wel wit. Als we – wat verderop in de Alpen – weer wat lager komen, verdwijnt de sneeuw uit de dalen. Alleen de toppen zijn nog wit. En natuurlijk de pistes die we her en der passeren. Want dankzij de kunstsneeuw en de geavanceerde manier van prepareren, gaat het skiën gewoon door, al valt dat op de naar de zon toe gerichte hellingen toch niet altijd mee.


Het parkeerterrein voor ons hotel wordt in de loop van de periode steeds natter en zwarter.

Kale plekken
Als we het Paznauntal naderen, waar ons skigebied Ischgl/Engadin Samnaun zich bevindt, is de sneeuwhoeveelheid nog steeds niet indrukwekkend. In Ischgl (1440 meter) is het dal weliswaar wit, maar op de naar de zon gekeerde hellingen zijn veel kale plekken zichtbaar. Verder dooit het en zijn op het grote parkeerterrein voor ons hotel, dat uitkijkt op een van de dalpistes, flinke plassen aanwezig. Een dag eerder heeft het zowaar gesneeuwd, als bijwerking van de grote sneeuwdump die op dat moment aan de zuidkant van de Alpen aan de gang was. Daar ligt wel heel veel en brengt een storing eigenlijk het hele weekend verse sneeuw. In ons gebied, ook al is dat zuiden dichtbij, zit nieuwe sneeuw er niet in omdat de hoofdkam die dikke wolken aan de zuidkant tegenhoudt. Aan onze kant waait een föhnwind die de temperaturen alleen maar verder laat oplopen.


Negentig procent van de pistes ligt op een hoogte boven 2000 meter. Zelfs in een zachte winter als deze is alles gewoon open en goed geprepareerd.

De eerste twee dagen van onze skivakantie zweten we dan ook wat af in onze winterkleding. In het dal stijgt de temperatuur af en toe tot tussen 5 en 10 graden boven nul, ook op 2000 meter hoogte (waar de meeste pistes van het grote skigebied zelfs boven liggen!) wordt de sneeuw in de geregeld schijnende zon gewoon papperig. Hier en daar komt het zand er doorheen of zijn stenen op de pistes zichtbaar. Toch is het goed skiën, zeker als je de weinige sneeuw en de hoge temperaturen van dat moment in ogenschouw neemt. We hebben er eigenlijk helemaal geen last van.


Het skigebied van Ischgl is onder meer bekend van zijn sneeuwkunstwerken.

In de rij
Dat het in Ischgl goed skiën is, blijkt die eerste zondag meteen al. Van heinde en verre komen mensen op de vele liften af, omdat het op andere plaatsen minder mooi is. Hoewel het hoogseizoen nog moet beginnen, staan we beneden 20 minuten in de rij om met een van de 24-persoons cabines van de lift daar het gebied in te kunnen komen. Schijnt eerst de zon, later komen ook wolken over de hoofdkam van de Alpen heen en heel even zien we een klein volkje sneeuw vallen.

De dagen erna breken we ons hoofd over de vraag of en zo ja wanneer er nog sneeuw in ons gebied zal gaan vallen. Storingen zijn steeds in de buurt, met hun grootste activiteit nog altijd aan de zuidkant van de Alpen, maar af en toe komt er toch ook echt wel iets aan de noordkant van de bergen terecht. We moeten alleen nog uitvogelen onder welke omstandigheden dat precies gebeurt. Ondertussen kijken ze toch ook in Ischgl reikhalzend naar die nieuwe sneeuw uit. Ook al ligt het skigebied er nog goed bij, het ‘sneeuwgebrek’ is toch vaak het gesprek van de dag.

Een eerste kans
De dinsdag (vorige week dinsdag) is er een eerste kans. Vol verwachting kijken we in de ochtend naar buiten, maar het dal ligt er als vanouds bij. Er is niets gevallen er zitten gaten in de bewolking. Verder is het beneden onverminderd warm. Hogerop in de bergen, en dan vooral boven 2000 meter, blijkt het wel een beetje te sneeuwen. Groot zijn de hoeveelheden niet, er valt misschien een centimeter of drie, maar de kwaliteit van de pistes verbetert er meteen verder door. Beneden in het dal dooit het gewoon verder en verdwijnt ook die dag weer veel sneeuw. Daar is het geen winter.


De pistes zijn wat ijzig, maar de meeste zijn wel open. Vanaf de dalafdaling naar het dorp heb je een prachtig uitzicht.

Een dag later dient zich de mooiste skidag aan van de zes dagen die we hebben. Omdat het kouder is, kunnen eindelijke de sneeuwkanonnen weer worden gebruikt. Er staan er in het gebied duizend, die gelukkig niet allemaal tegelijk hun werk hoeven te doen. De zon schijnt zolang als hij maar kan aan een staalblauwe hemel en de zichten zijn erg goed. Zelden hebben vanaf de hoogste toppen zo’n schitterend uitzicht als deze dag. Het zicht is echt perfect. De mensen die kunnen, nemen het ervan. Opnieuw is het druk in de liften en op de pistes. Omdat het net iets minder warm is dan de voorgaande dagen, houdt de sneeuw zich in het algemeen goed. Toch wordt de sneeuw op de plekken die recht in de felle zon liggen in de loop van de dag nog wel wat papperig.


Hoewel het wat kouder is, wordt de sneeuw in de zon op sommige plekken nog wel wat papperig. Toch zijn de omstandigheden goed.

Kappl en Galtür
Een dag later brengen we een bezoek aan twee kleinere skigebieden in het dal, waar onze pas ook geldig is. De pistes van het gebiedje bij Kappl liggen allemaal aan de zonkant van de helling. Hier mist het sneeuwgebrek zijn uitwerking niet, als we onze afdalingen maken. Door de voortdurende afwisseling van vorst en dooi zijn veel van de pistes erg ijzig geworden. Goed geslepen ski’s zijn dan ook een must, anders glij je nog weleens onderuit. Niet alles is open. Verder ski je vooral op de lagere delen van de pistes tussen (deels) groene hellingen door. We brengen er de ochtend door.


In Kappl zijn er op de naar de zon gekeerde hellingen grote kale plekken te zien, waar de sneeuw weg is.

De middag is voor het (hoger gelegen) skigebiedje bij Galtür, waar jaren geleden een lawine op een hotel terechtkwam en waarbij er ook Nederlandse slachtoffers waren. Omdat dit gebied hoger ligt, is de sneeuwlaag er dikker, ook in het dal. Het ziet er zelfs prachtig winters uit, eigenlijk voor het eerst sinds we in de Alpen zijn. Er steekt een koude wind op die de sneeuw laat stuiven. Terwijl wij er onze afdalingen maken, raakt het bewolkt en later begint het ook een beetje te sneeuwen. Toch komt ook steeds de zon weer door de wolken heen. In Ischgl valt nog steeds helemaal niets.

Zou het dan toch?
Tijdens onze dagelijkse wandeling gedurende de avonduren valt op dat de temperaturen ook beneden in het dal nu eindelijk een paar graden onder het vriespunt liggen. Het is zelfs zo koud dat we onze winterkleding nu echt met plezier dragen. Het is bewolkt geraakt en heel af en toe valt een vlokje uit de lucht. Zou het nu dan wel? Met toch enige verwachting slapen we weer in.

De volgende dag, de laatste alweer van onze wintersportvakantie van dit jaar, blijkt er iets veranderd. Eindelijk heeft het ook beneden gesneeuwd, al gaat het slechts om een dun laagje. Hogerop in het gebied, op de pistes, gaat het om een centimeter of 5. Toch zijn ze aan de noordkant van de Alpen blij, want op veel meer plaatsen vallen die dag sneeuwvlokken uit de lucht. Het is de koude lucht aan de noordkant die de sneeuwval mogelijk maakt, door als springplank te dienen voor de warmere lucht die er vanuit het zuiden overheen glijdt. Die opglijding, een proces dat zich vaak bij warmtefronten  afspeelt, zorgt ervoor dat het sneeuwgebied zich dit keer een stuk verder noordwaarts uitbreidt dan in voorgaande gevallen. En daar profiteert iedereen van mee.


Op de laatste dag, afgelopen vrijdag, valt eindelijk ook in het dal een beetje sneeuw. Gisteren en vandaag is er nog veel meer bijgekomen, evenals op heel veel andere plaatsen aan de noordzijde van de Alpen. De omstandigheden zijn sterk verbeterd.

Sterk verbeterd
Ook wij, al is het nog maar tot een uur of twee in de middag. We laten ons de nieuwe sneeuw op de pistes goed smaken, terwijl we bezig zijn valt er ook steeds wat bij. Juist als we naar beneden moeten om de thuisreis naar Nederland te beginnen, breekt de zon weer door.

Inmiddels zijn wij alweer ruim twee dagen terug en heeft het aan de noordkant van de Alpen nog twee keer hard gesneeuwd, gisteren en vandaag. En zijn de omstandigheden daar dus snel verder verbeterd. Dat is dan ook het goede nieuws voor iedereen die de komende tijd nog gaat om te skiën of te snowboarden: het ligt er aan de noordkant van de Alpen allemaal een stuk beter bij!

Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:51 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 januari 2014, 15:27 uur | Bericht #418433
Tientallen mensen in Letland doodgevroren

De zware koude in het oosten en het midden van Europa heeft al vele tientallen mensen het leven gekost. Een woordvoerster van het instituut voor forensische geneeskunde in Letland meldde dinsdag dat in de Baltische staat zeker 58 mensen zijn doodgevroren. Eerder hadden de Poolse autoriteiten laten weten dat de vrieskou tot nu toe zeker 47 mensen het leven heeft gekost.

In Letland, waar ruim 2 miljoen mensen wonen, viel bijna de helft van de slachtoffers in de hoofdstad Riga en omgeving. In het land vriest het nu 's nachts op sommige plaatsen 20 graden. Het gemeentebestuur van Riga heeft de daklozen opgeroepen de nacht niet op straat maar in een van de opvanghuizen door te brengen.

De autoriteiten in Duitsland melden dat deze winter zeker vijf mensen zijn doodgevroren.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2014, 15:39 uur | Bericht #418504
Zware sneeuwstorm in Roemenië

Er woeden zware sneeuwstormen in Roemenië. In drie provincies is de noodtoestand uitgeroepen. 48.000 inwoners leven er sinds twee dagen helemaal afgesloten van de buitenwereld. Het is al enkele jaren geleden dat er in Roemenië nog zo'n zware sneeuwstorm te zien was.



Bron: HLN/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2014, 14:50 uur | Bericht #418686
Zwaarste sneeuwval in 100 jaar in Oostenrijk: 2 doden

Hevige sneeuwval heeft in Oostenrijk aan zeker twee mensen het leven gekost. Het zuiden van het Alpenland heeft te maken met de zwaarste regen- en sneeuwval in 100 jaar, melden Oostenrijkse media vandaag.

In het plaatsje Innervillgraten kwam de 63-jarige chauffeur van een bulldozer om het leven toen hij in zijn voertuig werd bedolven door een lawine. In de plaats Thurn overleed een 39-jarige boer toen hij met zijn tractor in een beek stortte.

In Osttirol, waar ook enkele skioorden zijn, is de bevolking opgeroepen alleen de straat op te gaan als het echt nodig is. Op sommige plaatsen viel sinds gisteren meer dan een meter verse sneeuw. Vanochtend kwam de speciale lawinecommissie bijeen om de situatie in de dalen te bespreken. Het leger houdt eenheden paraat. In Osttirol bleven scholen gesloten.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2014, 23:53 uur | Bericht #418712
Duizenden Nederlanders gestrand in Oostenrijk

Honderden, zo niet duizenden Nederlanders die deelnamen of wilden deelnemen aan schaatstochten op de Weissensee in Oostenrijk zitten nog altijd vast in de sneeuw. In de afgelopen 36 uur is in het gebied ruim anderhalve meter sneeuw gevallen en ook voor het weekend wordt meer sneeuw verwacht. Voor gedupeerde Nederlanders rest daarom niets anders dan afwachten.

Voor de mensen is het onmogelijk om het gebied te verlaten. Wegen zijn onbegaanbaar of afgesloten en ook treinen rijden niet of nauwelijks. Op vrijdagavond viel in de getroffen regio Karinthië naar verluidt bij duizend huishoudens de stroom uit.  

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2014, 10:18 uur | Bericht #418717

hustinnettenpep


"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2014, 11:03 uur | Bericht #418718
Oostenrijk kreunt onder sneeuw: hoog lawinegevaar

Oostenrijkers die wonen in de provincie Karinthië en het oosten van de provincie Tirol, hebben vandaag het advies gekregen thuis te blijven. Door de langdurige sneeuwval is het gevaar voor lawines erg hoog. Mogelijk wordt later op de dag de hoogste alarmfase, code 5, uitgeroepen, melden Oostenrijkse media. De verwachting is dat er tot morgen in bepaalde gebieden nog een meter sneeuw zal vallen.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

De hevige sneeuwval kostte gisteren aan twee mensen het leven. Het is sinds 1999 in Tirol niet meer voorgekomen dat code 5 werd uitgeroepen. De autoriteiten sluiten niet uit dat bewoners van sommige gebieden moeten worden geëvacueerd.

In Oost-Tirol staan 250 militairen klaar om daarbij te helpen. Zes gemeenten zijn daar over de weg niet bereikbaar. Voor reizigers die onderweg naar een sneeuwgebied zijn, is een speciaal telefoonnummer ingesteld, dat in ieder geval tot maandagmorgen open zal blijven.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2014, 12:37 uur | Bericht #418728
Hoogste alarmfase voor lawines in Karinthië

De autoriteiten in Oostenrijk houden er rekening mee dat zaterdag in het oosten van de provincie Tirol de hoogste alarmfase, code 5, voor lawines moet worden uitgeroepen. Dat meldt de publieke omroep ÖRF.

In de provincie Karinthië geldt die alarmfase al sinds vrijdag. Oostenrijkers die in de twee betrokken gebieden wonen, hebben zaterdag het advies gekregen thuis te blijven. Door de langdurige sneeuwval is het gevaar van lawines erg hoog. De verwachting is dat er tot zondag in bepaalde gebieden nog 1 meter sneeuw zal vallen.

Extreem lawinegevaar
Code 5 houdt in dat er een extreem lawinegevaar is. Niet alleen de sneeuwpistes, maar ook dorpen, wegen en spoorwegen worden bedreigd. De autoriteiten sluiten niet uit dat bewoners van sommige gebieden moeten worden geëvacueerd. In Oost-Tirol staan 250 militairen klaar om daarbij te helpen. Zes gemeenten zijn daar over de weg niet bereikbaar. Voor reizigers die onderweg naar een sneeuwgebied zijn, is een speciaal telefoonnummer ingesteld, dat in ieder geval tot maandagmorgen open zal blijven.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 februari 2014, 16:01 uur | Bericht #418745
Situatie Zuid-Alpen verslechtert verder

Het gaat maar door en het gaat maar door.  De sneeuwval aan een groot deel van de zuidflank van de Alpen. En steeds maar weer krijgt de regio rond Oost-Tirol de meeste neerslag te verwerken. De rest van dit weekend blijven de weersomstandigheden extreem. De situatie ter plekke zou daardoor nog wel eens verder kunnen verslechteren.

Vrijdagavond en de voorbije nacht viel op plaatsen als Lienz en Mallnitz alleen al weer zo’n 40 centimeter bij. Dat was dan in het dal. Op hogere hellingen zal gemakkelijk het dubbele zijn gehaald. En de komende 36 uur blijft het maar doorgaan. De extreme sneeuwval beperkt zich niet alleen tot Oost-Tirol, maar ook het westen van Karinthië, waar Mallnitz ook ligt, en de oostelijke Dolomieten krijgen het nog net zo heftig te verwerken. Tot maandagochtend komt er nog eens 60 tot 120 centimeter bij. Daarmee zou het weekendtotaal lokaal op 2 meter verse sneeuw kunnen komen. Dat dus bovenop het al extreem dikke pak dat tot en met afgelopen vrijdag al was afgeleverd.

Extra vocht en stau
De achtergrond van de extreme sneeuwval is een hardnekkig zuidelijke bovenluchtstroming ter plekke. Die houdt verband met een zogenaamde bovenluchttrog boven de westkustregio van Europa. Een bovenluchttrog kenmerkt zich door koude lucht hoog in de atmosfeer en veroorzaakte lagedrukwerking. Rond een lagedrukgebied waait de wind tegen de wijzers van de klok in. Aan de oostzijde ervan staat er hierdoor een zuidelijke luchtstroom boven het midden en deels ook westen van ons continent. Op haar route boven het Middellandse Zeegebied pikt de zuidelijke luchtstroom veel vocht op van boven het water. Vervolgens voert de route over de Alpenregio heen, waardoor de luchtstroom gedwongen wordt te stijgen. Deze gedwongen stijging, het zogenaamde stau-effect in combinatie met de grote hoeveelheden vocht opgenomen in de lucht, veroorzaakt extreme sneeuwval aan de zuidzijde van het Alpenmassief. Omdat aan het stromingspatroon maar weinig verandert dit weekend, blijft die sneeuwval maar doorgaan. Meest heftig gaat het er daarbij dus aan toe in Oost-Tirol, het westen van Karinthië en het oosten van de Dolomieten. Daar komt de luchtaanvoer vrijwel direct van boven de Adriatische Zee momenteel met dus maximale vochtaanvoer. En tot maandag verandert dat niet. Wel komt de sneeuwvalgrens nu geleidelijk iets hoger te liggen, tussen 1100 en 1500 meter. Voor lagergelegen plaatsen, zoals Lienz, betekent dit dat de neerslag over gaat in regen.

Terwijl de Zuid-Alpen de meeste neerslag krijgen, gaat het later vandaag en morgen ook aan de noord- en westzijde op steeds meer plekken sneeuwen. De bovenluchtstroming is namelijk niet overal helemaal precies zuidelijk, maar in een ander deel van de Alpenregio en zeker ook West-Europa wat meer zuidwestelijk. Hierdoor weet een oceaanstoring – in feite is het dezelfde die bij ons deze zaterdag naar Duitsland toe wegtrekt – ook tot de Alpen door te dringen. Dit soort storingen brengt op zichzelf al extra stijgende luchtbewegingen met zich mee, waardoor ook aan de noordzijde van het Alpenmassief enige sneeuwval verwacht kan worden.

Maandag valt de forse zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstroom wat weg en worden de neerslaghoeveelheden kleiner. Later komende week komen opnieuw actievere storingen opzetten. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt ook dan echter de meeste neerslag weer voor de zuidzijde van het Alpenmassief bestemd.


De door het ECMWF berekende neerslaghoeveelheden voor deze zaterdag. Links de voorbije nacht en deze zaterdagochtend, rechts vanmiddag en komende avond. Het model berekent voor deze zaterdag in totaal 40 tot 45 millimeter neerslag (in gesmolten toestand). In de praktijk valt er dan in de berggebieden gemakkelijk tussen 40 en 80 centimeter sneeuw bij. Iets dat we nu ook zien gebeuren. Tot en met maandagnacht komt er vervolgens nog zo'n hoeveelheid bovenop.


Later deze zaterdag en op zondag bereikt een oceaanstoring ook de westelijke en noordelijke Alpen met enige tijd sneeuw. Hier het neerslagbeeld voor tijdens de nachtperiode. Blauw is regen, wit is sneeuw. De meest heftige sneeuwval blijft echter voor de regio's Oost-Tirol, de oostelijke Dolomieten en Karinthië. Met een zuidelijke bovenluchtstroming aldaar blijft van boven de Adriatische Zee steeds maar vocht worden aangevoerd. In combinatie met stauwerking veroorzaakt dit continu forse sneeuwval.


Het stromingspatroon hoog in de atmofseer. Een zuidelijke bovenlucht wind voert vochtige lucht van boven de Adriatische Zee richting de zwaarst getroffen regio's. In combinatie met stau-werking blijft het daarmee ook de rest van dit weekend vaak heftig sneeuwen in Oost-Tirol, de oostelijke dolomieten en Karinthië.

Bron: MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 februari 2014, 18:39 uur | Bericht #418758
Honderden Serviërs bevrijd uit ingesneeuwde auto's



Meer dan 400 mensen die in Servië tot zestien uur lang met hun voertuig vastzaten in de sneeuw, zijn zaterdag ook met behulp van pantservoertuigen en helikopters bevrijd. Dat deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Belgrado vandaag mee.

Ondanks alle reddingspogingen waren in de namiddag nog steeds mensen in acht grotere en vier kleinere colonnes ingesneeuwd, zo beschreef vicepremier Aleksandar Vucic de toestand.

"We hebben sneeuwophopingen van vijf, zes meter hoog, wat sinds 50 jaar niet meer voorgekomen is", zei Vucic bij een bezoek aan de reddingsdiensten. Het zwaartepunt van de hulpverlening ligt bij de gemeenten Subotica en Feketic. De politie en militairen versperden enkele grote wegen om te verhinderen dat andere voertuigen zouden komen vast te zitten in deze streek.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:52 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2014, 20:23 uur | Bericht #418760
Sneeuwval van de eeuw legt Tirol lam



Bron: De Standaard/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 februari 2014, 20:48 uur | Bericht #418761

The roads in Vojvodina, blocked by the blizzard are being cleaned by Serbian Army tanks and heavy equipment. We thank Prokuplje Grad for the notification. 
Source: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije


Another view of the snow-covered (buried) cars caught in the blizzard in Vojvodina, Serbia yesterday. Image: Sumeteo.info


Cars caught in the blizzard in Vojvodina, Serbia yesterday. Image: Sumeteo.info


Dom v Tamarju, Julian Alps, NW Slovenia, 1108 m asl this morning with over 2 m of new snow. Expecting new snowfall in the area over the next 48 hours.
Source: Dom v Tamarju


Another impression from Postojna, SW Slovenia this morning after thick black ice caused havoc in the region. Traffic has been disrupted by many trees blocking the roads. Further black ice is expected tomorrow.


"Before / After" - Rifugio Citte di Fiume, Belluno (Alps), NE Italy at 1917 m drowning in deep snow cover several meters deep from last two days' snowfall.


The cold front passage and consequent nearly stationary low over the northern Mediterranean has brought heavy rain and snowfall over the Alps, the Apennine peninsula and the Balkans over the past two days. Here is an impression fro Tamar valley at ~1200 m asl in NW Slovenia, where over 2 m of snow accumulated over the past two days.

Bron: [f] Severe Weather Europe | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:53 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 566 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 566, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen 29, 30 en 31 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden