Bij verschillende lawines zijn in de Zwitserse en Franse Alpen vrijdag drie mensen om het leven gekomen. Ook raakten meerdere mensen gewond.
©Belga archieffoto
In het Franse Courchevel stierf een vijftig jaar oude huttenwacht, nadat hij door een lawine werd gegrepen toen hij met zijn zoon naar zijn schuilhut aan het klimmen was. De zoon bleef volgens de politie ongedeerd. Een skiër, een jongen tussen de vijftien en twintig jaar, bezweek dan weer aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in Grenoble nadat hij meegesleurd werd door een lawine in Serre-Chevalier.
Net als de jongeman waren verschillende skiërs in La Clusaz en Val Thorens off piste toen ze verrast werden door een lawine. Twee van hen raakten zwaargewond. De Franse meteodienst had in verschillende skigebieden gewaarschuwd voor lawines.
In het Zwitserse Sankt Moritz kwam een 50-jarige skiër om het leven toen hij off piste op de 3.000 meter hoge Piz Nair door een lawine werd gegrepen. De lawine sleurde hem ongeveer 1.000 meter in de diepte, zo meldden de autoriteiten. Zijn begeleider, een 35-jarige Duitser, kon de lawine nog vermijden. Hij kwam er met de schrik van af, maar verkeerde wel in shock. Donderdagavond al verongelukte een 27-jarige Ier in het Gotthardgebied tijdens een skitour. In de Zwitserse Alpen geldt voor lawines waarschuwingspeil 3, wat duidt op aanzienlijk gevaar.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Twee Nederlanders zijn vandaag meegesleurd door lawines in het westen van Oostenrijk. Beiden overleefden het. Een 29-jarige man werd door een ooggetuige uit de sneeuw gegraven, een 21-jarige man kon zichzelf in veiligheid brengen. Dat meldde de politie van de Oostenrijkse deelstaat Tirol.
De 29-jarige Nederlander wilde bij Sankt Anton am Arlberg van een steile helling afskiën, maar hij merkte dat de sneeuw erg los en gevaarlijk was. Hij wilde linksaf slaan om het gedeelte te verlaten, maar daarbij kwam een 80 meter brede en 1 meter dikke sneeuwmassa los.
Toen de sneeuw tot stilstand was gekomen, zag een snowboarder dat de benen van de Nederlander uit de sneeuw staken. Hij groef de man uit. De Nederlander raakte gewond aan een knie.
De 21-jarige landgenoot was aan het snowboarden op een steile helling bij Ischgl, hemelsbreed een paar kilometer verderop. Voor de ogen van zijn broers werd hij gegrepen door een sneeuwmassa van 95 meter breed en ongeveer een meter dik. Hij zat tot zijn heupen in de sneeuw, maar kon er zelf uitkomen. De broers werden niet meegesleurd.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De afgelopen twee dagen vielen er al vijf doden in populaire skigebieden in de Alpen. Er zijn ook nog verschillende skiërs gewond geraakt, die liggen nog in het ziekenhuis. Door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen is er een reëel gevaar voor lawines. Het alarmpeil staat op drie, op een schaal tussen een en vijf.
Bron: Het Nieuwsblad
Twee skiërs die vrijdag in de Franse Alpen door een lawine werden meegesleurd, zijn gisteren in het ziekenhuis overleden. Dat melden de plaatselijk media. De lawines in de Franse Alpen hebben sinds kerstdag al aan vijf mensen het leven gekost.
De twee Fransen werden vrijdagmorgen door de lawine verrast toen ze tijdens het skiën van de piste waren afgeweken. Ze hadden zich op de 2.200 meter hoge Tochère afgescheiden van een groep van vijf à zes skiërs. De twee slachtoffers, een 33-jarige man en een 38-jarige vrouw, werden in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Annecy, waar ze gisteren overleden, zo meldt de krant Dauphiné Libéré.
Daarnaast is volgens de Franse gendarmerie gisteren nog een 16-jarige jongen overleden aan de gevolgen van een val die hij maakte toen hij de skipiste had verlaten in Saint-François Longchamp, eveneens in de Franse Alpen.
Bron: HLN
Een 16-jarige Nederlander is zaterdagavond overleden aan de gevolgen van een ongeluk tijdens het skiën. Dat laat de voetbalvereniging waar de jongen bij speelde zondag weten. Volgens het Overijsselse VV Bergentheim is de jongen vrijdag zwaargewond geraakt door een val op een piste in het skigebied Die Tauplitz in Oostenrijk. Hij werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Salzburg gebracht, maar daar overleed hij een dag na het ongeluk aan zijn verwondingen. Hij was met vrienden op vakantie.
Bron: NU.nl
Een 15-jarige Italiaan is zondag om het leven gekomen toen hij in de Alpen aan de Frans-Italiaanse grens door een lawine werd meegesleurd, zo hebben de Italiaanse media gemeld.
De jongen uit Turijn was in Claviere op 2.500 meter hoogte buiten de piste aan het skiën. Na meer dan een uur zoeken werd zijn lichaam teruggevonden.
Verscheidene andere adolescenten en een volwassene van rond de 30 jaar oud waren samen met de jongen aan het skiën. De dertiger verwittigde de hulpdiensten. Hij werd zondagmiddag door de politie van Bardonecchia verhoord.
In de Alpen is er dezer dagen een lawinegevaar van 4 op een schaal van 5.
Ook zaterdag kwamen in de Alpen drie wintersporters om het leven.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Op een snelweg bij Stuttgart, in het Zuidwesten van Duitsland, heeft zich zondag een kettingbotsing voorgedaan waarbij zo'n 50 auto's waren betrokken. Volgens de politie zijn er geen doden of zwaargewonden gevallen, wel ongeveer 15 lichtgewonden. De Autobahn tussen Stuttgart-Zuffenhausen en Stuttgart-Feuerbach moest enige tijd volledig worden afgesloten.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Chaos op de Duitse snelweg na een kettingbotsing met 50 voertuigen. © epa.
Volgens de eerste resultaten van het onderzoek heeft de laag staande zon veel automobilisten verblind, die daardoor niet zagen dat auto's voor hen remden. Door de lage snelheden die er werden gereden, viel de schade aan voertuigen en inzittenden mee, ondanks het grote aantal betrokken auto's.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
In de Alpen is het lawinegevaar in de meeste massieven groot, in het overige gebergte iets minder. Dit is vandaag van de Franse weerdienst Météo France vernomen. "Het risico is vooral hoog in het massief van de Savoie en het noorden van de Hautes-Alpes", zei de weerdienst.
© belga.
Dit jaar zijn de lawines te wijten aan een slechte structuur van het sneeuwtapijt. "Er is weinig samenhang tussen de sneeuwlagen, vooral door het mooie weer van begin december", legde Météo France uit, dat eraan toevoegde dat de sneeuwlagen een groot deel van de winter broos kunnen blijven.
Météo France raadt de skiërs af buiten de pistes te skiën op plaatsen waar weinig volk komt en de sneeuw nog niet aangedrukt is. In negen van de 23 bergketens in de Franse Alpen is het lawinegevaar groot (4 op een schaal van 5).
Touring raadt aan een lawinepieper onder de kleding te dragen, niet in de rugzak. Skiërs moeten ook "steile hellingen met verse sneeuw vermijden, evenals hellingen in de schaduw".
Sinds 24 december zijn zeven mensen omgekomen bij lawines in de Alpen, vier in Frankrijk, twee in Italië en één Liechtenstein.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De Zwitserse autoriteiten hebben vandaag gewaarschuwd dat het gevaar van lawines groot blijft. Vooral in het zuidelijke kanton Valais en in Graubünden in het oosten van het alpenland is het gevaarlijk, liet het Instituut voor Sneeuw- en Lawineonderzoek in Davos weten.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Wind boven de Zwitserse Alpen. © epa.
Sinds vrijdag zijn alleen al in Zwitserland zeven skiërs onder een lawine gekomen en overleden. Vijf van hen kwamen om in Valais en Graubünden. Het aantal van zeven is volgens deskundigen bijzonder veel in zo'n korte periode. In de afgelopen 20 jaar kwamen in de gehele winter gemiddeld 22 mensen door lawines om het leven.
De autoriteiten roepen de skiërs op zich in geen geval buiten de pistes te begeven.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
In de Alpen kunnen wintersporters momenteel goed terecht, vooral aan de zuidzijde van dit gebergte. Foto: archief.
We zitten momenteel middenin het wintersportseizoen. In de skigebieden levert het ‘witte goud’ meestal vooral plezier op. Maar sneeuwval brengt ook een gevaar met zich mee: lawines. Vandaag kijken we hoe skiërs zich het beste tegen dit lawinegevaar kunnen beschermen en wat in de wintersportgebieden zelf wordt gedaan om risico’s kleiner te maken.
Als eerste kijken we hoe de sneeuw erbij ligt in de wintersportgebieden. In de skigebieden dichtbij huis en in de meeste middelgebergten zijn de condities rondom triest; hier is niet of nauwelijks sneeuw aanwezig. Alleen in de Vogezen en het Zwarte Woud ligt op de hogere bergen zo’n 10 tot 30 centimeter wit goud. In de hooggebergten zijn de condities een stuk beter. In het Centraal Massief ligt ongeveer een halve meter sneeuw en in de Pyreneeën zo’n anderhalve meter.
Maar in de skigebieden dichtbij huis ligt niet of nauwelijks sneeuw. Bron: Meteo Consult.
Die slechte condities zijn ook goed te zien op webcams, zoals hier op de Poppenberg bij Winterberg. Bron: sneeuwhoogte.nl.
Beste papieren voor zuidelijke Alpen
In de Alpen zien we een duidelijke tweedeling. Aan de noordzijde van dit gebergte ligt in de dalen weinig sneeuw, maar in de hogergelegen gebieden zijn de condities met veelal 30 tot 80 centimeter redelijk. Aan de zuidkant van de Alpen zijn de omstandigheden zelfs goed, met op sommige plekken wel 2,5 meter.
Als we naar de vooruitzichten kijken, dan zien we dat tijdens de komende dagen voornamelijk aan de zuidkant van de Alpen sneeuw valt. Dit gebeurt vandaag (donderdag), zaterdag en zondag, vanaf een hoogte van ongeveer 1000 tot later 1500 meter. In de meeste dalen regent het dus, terwijl het in de lagergelegen skigebieden erom hangt. Daarbij is de zaterdag de dag met de meeste sneeuwval. Op sommige plaatsen wordt dan tot een halve meter verse sneeuw verwacht. Dit is ook de dag waarop in de Pyreneeën vanaf 1500 meter hoogte enige sneeuw verwacht wordt. In alle andere Europese middel- en hooggebergten valt neerslag enkel in de vloeibare vorm.
Hier ziet u de sneeuwverwachting voor vandaag (donderdag) en de komende drie dagen. Alleen aan de zuidkant van de Alpen en in de Pyreneeën wordt sneeuw verwacht. Bron: Meteo Consult.
Verschillende soorten lawines
Er bestaan verschillende soorten lawines. Een plaklawine is een lawine waarbij een hele sneeuwlaag wegglijdt. Als vers gevallen sneeuw op een helling zijn eigen gewicht niet meer kan dragen en naar beneden komt, spreken we van een drogesneeuwlawine. Daarnaast kennen we nog een poedersneeuwlawine. Die soort ontstaat vooral op steile hellingen, wanneer zich tijdens sneeuwval een onstabiel mengsel van lucht en sneeuw vormt dat uiteindelijk met hoge snelheden naar beneden glijdt. Overigens zijn mengvormen van deze lawinesoorten mogelijk.
Bovenstaande lawines kunnen zich voordoen als schuif- of rollawine, of als stuiflawine. Schuif- en rollawines zijn met name gevaarlijk omdat ze niet alleen mensen, maar ook complete huizen kunnen bedelven of met zich mee kunnen voeren. Vaak wordt de sneeuw stevig aangedrukt, waardoor een vrij hard sneeuwpakket ontstaat dat moeilijk weg te graven is. Stuiflawines zijn vooral gevaarlijk vanwege de enorme drukgolf die zich ervoor opbouwt. Die drukgolf ontstaat door de hoge snelheden waarmee de lawine zich verplaatst.
Maatregelen tegen lawinegevaar
De kans op lawines is het grootst wanneer in korte tijd veel sneeuw is gevallen. De sneeuwlaag is dan immers niet aangedrukt en daardoor instabiel. Er hoeft maar iets te gebeuren (een zuchtje wind of een voorbij komende skiër) en de sneeuwlaag komt in beweging. Soms is een klein beetje geluid al voldoende om een lawine op gang te brengen.
Bij de inrichting van de skigebieden zelf is rekening gehouden met dit gevaar. Zo worden huizen soms deels in de berghelling gebouwd, zodat lawines over het huis gaan en het niet kunnen verpletteren. En voor het verkeer zijn tunnels of zogenaamde galerijen aangelegd. Op steile hellingen kan je vaak lawinehekken vinden, die instabiele sneeuwlagen beter op hun plek kunnen houden. Voordat deze hekken gebruikt werden, maakten mensen in de Alpen stenen bulten om de sneeuw stabieler te maken.
Li: In de Alpen zijn veel maatregelen genomen om het gevaar van lawines te beperken. Tunnels en galarijen zijn daar een goed voorbeeld van. Foto: Wouter de Baar.
Re: Aan het begin van de zomer zijn op deze galerij zelfs nog de restanten van een oude lawine te zien. Foto: Wouter de Baar.
Li: Op steile hellingen worden vaak lawinehekken geplaatst om de sneeuw beter op zijn plek te houden. Hierop worden tegenwoordig soms zelfs zonnepanelen bevestigd. Bron: herbergpv.nl.
Re: Voor deze hekken uitgevonden waren, werden in de Alpen deze stenen bulten gebouwd om de sneeuw vast te houden. Foto: Hans ter Braak (via Twitter).
En wat kunnen skiërs zelf doen?
Skiërs die zich niet buiten de pistes begeven, hoeven zich niet veel zorgen te maken. Vooral buiten deze gebieden bestaat lawinegevaar. Mensen die off-piste willen skiën, nemen dan ook vaak uitgebreide voorzorgsmaatregelen. Tegenwoordig worden vaak lawinepiepers (een soort radiozender en –ontvanger), een sneeuwsonde (metalen stang waarmee je kan bepalen waar en hoe diep iemand onder de sneeuw ligt) en een lawine-airbag (een rugzaksysteem dat voorkomt dat iemand helemaal bedolven raakt en niet meer kan ademen) gebruikt.
Op de pistes is het gevaar voor lawines vaak relatief klein. Maar buiten de pistes moeten wintersporters meer rekening houden met lawinegevaar.
Lawineballen, lawinelinten en avalungen zijn minder populair omdat de systemen ouderwetser of niet zo praktisch zijn. Een lawinebal is een bal aan een lang lint die aan een rugzak zit. Bij een lawine kan een skiër de bal weggooien en door het lage gewicht van de bal blijft hij vaak boven de lawine liggen waardoor een slachtoffer makkelijker te vinden is. Een lawinelint maakt gebruik van hetzelfde principe. Een avalung is een mondstuk dat via een slang verbonden is aan een rugzak met ademporiën. Nadeel van dit systeem is dat je het mondstuk in je mond moet zien te krijgen, wat lang niet altijd lukt.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:49 uur, door Joyce.s
Een 29-jarige man heeft donderdag in Oostenrijk een lawine overleefd en is meteen daarna door een tweede lawine om het leven gekomen. De skiër uit de deelstaat Neder-Oostenrijk was afgedaald van de 2700 meter hoge Kreuzkogel in de deelstaat Salzburg. Onder de sneeuw van de eerste lawine raakte hij slechts tot zijn navel bedolven nadat hij zijn lawine-airbag had geactiveerd.
De tweede lawine drukte hem echter tegen een houten constructie die de sneeuw moet stabiliseren en zo lawines moet tegenhouden. Daarbij liep hij dodelijke verwondingen op, aldus hulpverleners.
Bron: AD
De reisbijstandsorganisaties hebben een relatief rustige kerstvakantie achter de rug. Zowel VAB als Touring signaleren een daling van het aantal technische en medische interventies in vergelijking met vorig jaar.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
VAB-Reisbijstand zag het aantal technische interventies dalen met 6 procent. Het aantal medische interventies nam met 7 procent af. Dat was vooral toe te dichten aan het kleinere aantal zieken. Het aantal ski-ongevallen bleef ongeveer status quo. Het aantal ongevallen nam in de tweede week wel toe, maar door de betere sneeuwkwaliteit werden er minder zware blessures opgelopen. Net als Touring signaleert VAB een daling van het aantal hoofdletsels, wat er volgens de organisaties op kan wijzen dat meer en meer skiërs en snowboarders een helm dragen.
Touring verrichtte tijdens de kerstvakantie 1.276 interventies, een daling met 6 procent in vergelijking met vorig jaar. Ruim duizend van die interventies hadden te maken met autopech, de overige waren medisch van aard en hadden vooral betrekking op skiongevallen. Touring signaleert eveneens minder zware ongevallen op de skipistes. Overigens zag Touring ook het aantal oproepen vanuit het binnenland dalen, met 14 procent tot 32.754. De organisatie dicht die daling vooral toe aan het warme weer.
Bij beide organisaties zijn de meeste medische dossiers geopend in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Belgen met autopech troffen de organisaties vooral aan in Frankrijk, Nederland en Duitsland.
Enkele dagen eerder had ook Europ Assistance al een gelijkaardige tendens aangegeven. Het aantal dossiers bij deze bijstandsorganisatie daalde met 4 procent. Ook bij Europ Assistance daalde het aantal technische interventies in eigen land en het aantal medische interventies in het buitenland. Het aantal skidossiers lag zowat 15 procent lager. Wel steeg bij Europ Assistence het aantal technische interventies van en naar de skigebieden met 8 procent.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Lawines hebben in de Zwitserse Alpen aan vier mensen het leven gekost. Daarmee is het totaal aantal doden door lawines in Zwitserland sinds Kerstmis tot 11 gestegen. Alle slachtoffers vielen in het kanton Valais in het zuiden van het land. Een van de doden is een gids die met zes mensen de Pointe de Massery had beklommen.
Bij de afdaling werden vier van hen door een lawine overvallen. De gids en twee van de klimmers bezweken in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Van de vierde klimmer is de toestand kritiek. Elders in Valais kwam een 34-jarige skiër om het leven.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Europa heeft ook nog steeds te lijden onder het noodweer. In Groot-Brittannië kampen ze nu al bijna twee weken met overstromingen. En het blijft daar maar regenen. In Frankrijk en in het noorden van Spanje is het zwaar aan het stormen, met felle rukwinden van meer dan honderddertig kilometer per uur.
Bron: HLN
De zware lawine van afgelopen zondag in het Zwitserse kanton Wallis heeft ook het leven van een Belg geëist. De 35-jarige man bezweek dinsdag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De andere vier skiërs van zijn groep waren op slag dood.
De verongelukte Belg maakte deel uit van een groep van vijf skiërs die zondag werd verrast door een lawine in de buurt van Mase. Drie skiërs en de gids van de groep overleefden het ongeval niet. De Belg, die in het kanton Wallis woonde, werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Daar bezweek hij dinsdag aan de gevolgen van zijn verwondingen.
Bron: Het Nieuwsblad
Wie binnenkort op wintersport gaat naar de Alpen en graag buiten de pistes skiet of snowboardt opgelet: in grote delen van de skigebieden zijn de onderste lagen van het sneeuwdek zo instabiel dat er een fors risico op lawines bestaat. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Klim- en bergsportvereniging (NKBV).
archieffoto © anp.
In de Alpenlanden geldt momenteel lawinegevaar niveau 3. Dit niveau is het middelste op een schaal van 5. Off-piste skiërs en snowboarders kunnen hierdoor denken dat het allemaal wel meevalt maar dat is niet zo, zegt de NKBV.
Wallis en Graubunden
Vooral in het Zwitserse Wallis en Graubunden is de situatie volgens haar onberekenbaar. 'De opbouw van het sneeuwdek verschilt per plek. Daarom raden wij ervaren off-piste skiërs, boarders en sneeuwschoenwandelaars aan om de situatie te dubbelchecken voordat ze de piste verlaten. Stel jezelf defensief op en plan je route over minder steile hellingen dan je normaal gesproken zou doen bij deze mate van lawinegevaar,' zegt internationaal erkend ski- en berggids Stefan Buis die tevens verantwoordelijk is voor de alpiene opleidingen van de NKBV.
Recreatieve skiërs en snowboarders raadt hij aan om op de pistes te blijven of alleen onder begeleiding van een erkende berggids off-piste te gaan. Het forse lawinegevaar kan volgens hem nog geruime tijd aanhouden.
Elf slachtoffers
In de kerstvakantie werd ook al gewaarschuwd voor lawinegevaar in de Alpenlanden. Desondanks vielen er in Zwitserland sindsdien al elf lawineslachtoffers. Elk winterseizoen vallen in dat land alleen gemiddeld 25 lawineslachtoffers.
De NKBV geeft de waarschuwing af omdat ze het aantal Nederlanders dat off-piste gaat met het jaar ziet toenemen. Daarom besteed de vereniging steeds meer aandacht aan het geven van voorlichting over off-piste activiteiten en lawines en werkt ze dit winterseizoen ook samen met de online off-piste community wePowder.nl.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Koude lucht bouwt zich de komende etmalen in serieuze vorm op in Scandinavie. Doordat er zich daar een hogedrukgebied vormt, stroomt een deel van die kou naar het oosten van Europa en vervolgens met een oostelijk briesje ook tot in Duitsland. In Nederland lijkt de windrichting te zwabberen tussen zuid en oost. Wij komen dan ook op het grensvlak tussen de koude en minder koude lucht terecht. In de Harz daarentegen, Centraal-Duitsland, wordt het vol overtuiging winter.
De Brocken is de berg in de Harz, gelegen precies op de grens tussen voormalig Oost- en West-Duitsland. Dit gebied is populair voor toeristen, onder andere omdat je er zo leuk met een stoomlokomotief omhoog kunt.
Wie weleens op de Brocken is geweest, weet dat het een puntachtige berg is. Een beetje een berg a la 'die berg komt er', de berg die een groep mensen graag wil laten construeren boven Midden-Nederland. Het is een soort puist, van 1125 meter hoog, met een ouderwetse spoorweg van beneden naar boven. Wie in Wernigerode, daar waar de stoomlokomotief vertrekt, opstapt, gaat vaak van een groen dal naar een witte wereld. Soms begint die witte wereld al in het dorpje zelf, meestal is het een opbouwend proces. Steeds wat meer witte sneeuwplukken, vervolgens een egaal sneeuwdekje en op de top een mooie dikke laag. Waarbij je zo een groen laagland in kijkt.
Zo zag de top er deze donderdagochtend uit. De Harz lag in de bewolking, met temperaturen van enkele graden boven nul.
Dauerfrost
Er heeft deze winter al geregeld wat sneeuw op de top gelegen. Inmiddels is de top weer groen. Of, in dit geval; grijs. Want vandaag hangt er veel bewolking op de top en is het een aantal graden boven nul. De aanstormende koude lucht laat de temperaturen echter in raptempo dalen. Op de top zal het vanaf morgen lange tijd continu vriezen. Dauerfrost. En, er gaat geleidelijk ook neerslag vallen. Sneeuw dus. Die sneeuw wordt in eerste instantie veroorzaakt door een tamelijk zwak front dat morgen enige tijd sleept en licht gevlok los laat. Zaterdagmiddag en -avond komt een volgend front, met toch wel een paar centimeter sneeuw.
En zo ziet het er vanaf de top uit als er sneeuw ligt. Vanuit het witte land kijk je zo het groene laagland in.
Storing om in het snotje te houden....
Het is dat front, waarmee vervolgens de scheiding ontstaat tussen de koude lucht vanuit Polen en de minder koude lucht vanuit Frankrijk en de Britse eilanden. Beide luchtsoorten komen elkaar boven de Benelux en deels Duitsland tegen en daaruit lijkt het vooral in Duitsland van tijd tot tijd licht te gaan sneeuwen. Het is nu de vraag of die neerslagzone begin volgende week ook bij ons wat winterse neerslag laat vallen en in hoeverre de kou ook daadwerkelijk doorstoomt. Deze 'overgangszone' is hoe dan ook een plek om in de gaten te houden. Als er ineens een golf in het front ontstaat of er ontstaat een klein lagedrukgebied in, of de zone komt ineens in beweging, kan er van alles gebeuren.
Het ziet er goed uit voor de sneeuwliefhebbers. Duitsland komt volop in de koude lucht terecht en er valt de komende etmalen ook van tijd tot tijd wat sneeuw.
Dit is de weerkaart voor aanstaande maandag en vrij illustratief voor de situatie waar Nederland zich na het weekeinde in gaat bevinden. Boven Scandinavie ligt een hogedrukgebied, waardoor ten oosten van ons winterkou binnen schuift. Wij schommelen op de wip tussen winden uit oost of zuid. Het zou best zo kunnen zijn, dat we volgende week in Groningen eo enkele dagen continu onder nul blijven en in Zeeland eo juist volharden met temperaturen ruimschoots in de plus.
Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:50 uur, door Joyce.s
Niet alleen in Sotsji wordt gevreesd voor een gebrek aan sneeuw. Ook in Oostenrijk worden maatregelen genomen voor het geval de winter erg mild uitvalt. Om de wintersportindustrie 'op de piste te houden' zet het land fors in op kunstsneeuw.
Groene pistes in de wintersportplaats Fiss in Oostenrijk. Door het gebrek aan sneeuw in 2011 zijn wintersporters aangewezen op gletsjers of kunstmatig besneeuwde hellingen. © anp.
Dit seizoen alleen al wordt 88 miljoen euro in kunstsneeuwpistes geïnvesteerd, meldde de betrokken vakvereniging vandaag vanuit Wenen. De wintersportsector in Oostenrijk kan een omzetverlies van 900 miljoen euro lijden, als er aan het begin van de skitijd geen sneeuw ligt.
Dat komt vooral omdat mensen uit de buurt het dan laten afweten en niet meer even gaan skiën. Voor de langere skivakanties die van te voren worden geboekt, is het milde weer nog geen gevaar. Het is vooral zacht weer aan de noordkant van de Alpen.
Bron: AD | Gewijzigd: 10 januari 2014, 16:57 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Severe Weather Europe
Snowfall is intensifying over the southern Alpine slopes in Italy and Slovenia. This is the current image from Podkoren, Kranjska Gora (Slovenia) at 1281 m asl. Similar conditions are expected today along the southern Alpine slopes in northern-northeastern Italy and Slovenia.
Source: Bergflex.si