Een veelgehoorde uitspraak is dat het gras bij de buren groener is. Regenwater speelt hierbij vaak een sleutelrol. Om te kijken hoe Nederland er voor staat nemen we de proef op de som: we vergelijken ons eigen neerslagklimaat met onze drie buurlanden: België, Duitsland en Engeland.
Een volle regenmeter met meer dan 50 mm zien we in Nederland gemiddeld zes keer per jaar ergens in Nederland voorkomen. Bron foto: Wouter van Bernebeek.
Nederland
In het koude, groene kikkerlandje regent het bijna altijd, althans dat is wat veel mensen denken. In werkelijkheid regent het slechts gemiddeld 7% van de tijd per jaar, waarvan ook nog eens een deel in de nacht valt. Als het regent kan het wel aardig doorplenzen, met name in de zomer als stevige onweersbuien passeren. Per jaar valt gemiddeld op zes dagen ergens in Nederland een hoeveelheid van 50 mm neerslag of meer.
Over het hele jaar genomen varieert de gemiddelde jaarlijkse neerslagsom over de periode 1981-2010 binnen onze landsgrenzen tussen 950 mm op de Veluwe tot 750 mm in Midden-Limburg. Ook de Randstad, Het Gooi, de Drentse Hondsrug, de omgeving van Amsterdam en het uiterste puntje van Zuid-Limburg zijn opvallend nattere plekken.
De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom in Nederland over de periode 1981-2010. Bron: KNMI.
België
De lagere delen bij onze zuiderburen kennen een vergelijkbaar neerslagklimaat als in Nederland met gemiddelde jaarsommen variërend tussen 750 en 850 mm. In de hogere delen van België, ten zuiden van de rivieren Samber en Maas, nemen de neerslaghoeveelheden flink toe, vooral aan de zuidwesthellingen. In de omgeving van Carlsbourg-Libramont en rond de Baraque Fraiture valt jaarlijks zo’n 1200 mm water. Op de een na hoogste berg van België, de Baraque Michel in de Hoge Venen, valt zelfs gemiddeld 1400 mm neerslag per jaar.
De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom in Duitsland over de periode 1961-1990. Bron DWD.
Duitsland
Als gevolg van sterke hoogteverschillen zien we ook bij onze oosterburen een grillig patroon in de gemiddelde jaarlijkse neerslagsommen. Vooral het noordoosten van Duitsland kent een relatief droog klimaat met jaarlijkse hoeveelheden van minder dan 700 mm en op enkele plekken zelfs minder dan 500 mm.
Heel anders is dat in het uiterste zuiden, waar de Alpentoppen voor flinke opstuwing zorgen. Ten zuiden van München valt daardoor jaarlijks gemiddeld 1000 mm aan nattigheid. Verder naar het zuiden loopt deze jaarsom snel op tot ruim boven 2000 mm op de hogere toppen op de grens met Oostenrijk. In de Duitse middelgebergten zien we een vergelijkbaar beeld, alhoewel het opstuwingseffect iets minder sterk is waardoor de neerslaghoeveelheden met ongeveer 1000 tot 2000 mm iets lager zijn. In de lagere delen liggen de jaarsommen tussen ongeveer 600 en 800 mm. Een opmerkelijk droger gebiedje vinden we iets ten zuiden van Mainz waar jaarlijks minder dan 600 mm neerslag naar beneden komt.
De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom in Groot Brittanië over de periode 1981-2010. Bron: Metoffice.
Engeland
Ons buur(ei)land Engeland kent een typisch neerslagpatroon. De combinatie van overheersende westelijke winden en gebergten aan de westkust resulteren in een grote variatie in de neerslagsommen. De natste plekken vinden we in het zuidwesten, westen en noordwesten van Engeland waar in de hogere delen meer dan 1000 mm aan neerslag wordt opgevangen. In Cornwall en net ten westen van Engeland (Wales) wordt jaarlijks lokaal 2000 mm of meer afgetapt. Midden en Oost-Engeland laten een heel ander beeld zien wat neerslagsommen betreft. Aan de oostzijde van de middelgebergten is de lucht namelijk een stuk droger en is het opstuwingseffect door een gebrek aan bergen veel kleiner. Op veel plaatsen valt daar per jaar minder dan 700 mm, in een aantal gebieden zelfs minder dan 600 mm aan neerslag.
De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom in Europa. Bron: jaymans.wordpress.com.
Conclusie
Ondanks dat het in Nederland voor velen vaak erg nat is, valt het vergeleken met onze buurlanden toch best mee. Vooral in de buurt van gebergten valt namelijk twee of soms meer dan drie keer de jaarhoeveelheid die we hier mogen verwachten.
Diegene die het toch te nat vinden in Nederland weten nu waar ze hun toevluchtsoord moeten zoeken: Noordoost-Duitsland of Oost- en Midden-Engeland.
Bron: Meteo Consult