Confirmation by the ESA: comet ISON is gone
Posted: November 28, 2013 - 21:40 UTC
Latest LASCO C2 image
Posted: November 28, 2013 - 21:00 UTC
Here is the latest fully processed image of SOHO/LASCO C2. We can clearly see that only a very faint streak remains of what used to be comet ISON. There is nothing left of the bright comet that had this gorgeous long tail that we saw before perihelion. Click here to watch the image.
Here is an animated .gif file made from the latest STEREO Ahead COR-2 imagery. If you look closely you can see how comet ISON seems to completely evaporate as it reaches perihelion.
| Gewijzigd: 28 november 2013, 23:23 uur, door mrijkhals
Eén van de laatste beelden van Ison (links) op weg naar de zon (rechts).
Komeet Ison heeft zijn passage rond de zon niet overleefd. Dat heeft het Europese ruimtevaartagentschap ESA op Twitter bevestigd. De "komeet van de eeuw" heeft de immense krachten en hitte van de ster niet kunnen weerstaan en is bijna integraal verpulverd. De verwachte "lichtshow" begin december komt er niet.
Ison werd eind september 2012 in het International Scientific Optical Network (ISON) ontdekt. Omdat het hemellichaam vanop aarde goed zichtbaar is, werd het de "komeet van de eeuw" genoemd. Afkomstig uit de Oortwolk aan de rand van ons zonnestelsel, heeft de komeet al een lange weg afgelegd. Eerder deze maand passeerde hij nog Mercurius, gisterenavond scheerde hij rakelings langs de zon.
Even over 19.30 uur maakte Ison op een afstand van 1,2 miljoen kilometer een bocht langs het oppervlak van de zon. De astronomen van de diverse ruimtevaartorganisaties wachtten daarna op nieuw beeld van de komeet enkele minuten later, maar op een vage sliert stof na is dat niet gekomen.
Het ESA heeft intussen bevestigd dat Ison de doortocht niet heeft overleefd. Door de grote hitte van 2.000 graden Celsius en de immense werking van de zwaartekracht van de zon is de kern van de komeet gedesintegreerd. De beloofde "lichtshow" van begin december zal dus uitblijven. Twee jaar geleden verpulverde de kern van de komeet Lovejoy eveneens na een "close encounter" met de zon.
Wetenschappers kijken intussen uit naar een nieuwe komeet die Siding Spring is gedoopt. Die zal in oktober volgend jaar op iets meer dan 100.000 kilometer langs de planeet Mars trekken. Ook in november 2014 wordt het spannend. Dan zal de Rosetta-missie van het ESA een sonde proberen plaatsen op de kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
De baan die Ison heeft afgelegd, kunt u hieronder bekijken.
Bron: De Redactie
| Gewijzigd: 2 mei 2017, 15:25 uur, door Joyce.s
Enkele dagen nadat komeet ISON langs de zon scheerde, is nog steeds volstrekt onduidelijk wat er nu precies gebeurd is en of ISON de ontmoeting met onze ster nu overleefd heeft of niet. Vooralsnog ziet het er echter slecht uit: wat er ook van ISON overgebleven mag zijn, de helderheid neemt rap af en het lijkt erop dat we de komeet alsnog kwijtraken.
Dat heeft deskundige Karl Battams afgelopen weekend op Twitter laten weten. “Ik heb zojuist naar de laatste ISON-beelden gekeken. Komeet ISON neemt snel in helderheid af en ik zie geen enkel teken van ‘centrale condensatie’ oftewel geen duidelijke aanwijzing dat er sprake is van een kern.” Battams is er nog steeds van overtuigd dat een deel van komeet ISON de ontmoeting met de zon overleefde, maar waarschijnlijk gaat het om “een hele kleine kern of een stapel puin”. En Battams vreest dat die restjes nu het veld geruimd hebben, zo benadrukte hij gisteren nog eens. “ISON ziet er helemaal niet gezond uit. Hij neemt snel in helderheid af, er is geen kern.. Ik haat het wanneer we ze kwijtraken.”
Hoe slecht ISON er aan toe is, blijkt duidelijk uit een filmpje waarop te zien is hoe een heldere komeet op de zon afstevent, om vervolgens als een schim van zichzelf weer op de beelden tevoorschijn te komen. Die schim wordt vervolgens rap vager.
De beelden zijn slecht nieuws voor de mensen die gehoopt hadden ISON deze maand met het blote oog vanaf de aarde te kunnen waarnemen. Op basis van de beelden kunnen we namelijk wel stellen dat dat volstrekt uitgesloten is.
Bron: Scientas.nl
Onweersdagen: 0
De komeet ISON is nu dan toch echt vergaan. Van de komeet is alleen nog een stofwolk over, meldden wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorgansiatie NASA maandag (lokale tijd).
Foto: Novum
Eerder hoopten zij nog dat een klein deel de confrontatie met de zon had overleefd.
De bal van ijs, gas en stof ging donderdag ten onder, nadat hij de gloeiend hete kring om de zon was ingeraasd. Eind november werd gedacht dat ISON in de weken voor Kerstmis wellicht vanaf de aarde te zien zou zijn en het daarom zou lijken alsof de Bijbelse Ster van Bethlehem aan de hemel stond.
De komeet werd in september vorig jaar ontdekt door twee amateurastronomen.
Bron: ANP via www.nu.nl
Richard
NASA heeft een interessant filmpje op YouTube geplaatst.
Hierin wordt verteld dat er geen "vallende sterren" te zien zullen zijn omdat het slechts miniscuul klein gruis van ISON betreft.
Dit gruis zal dan ook niet verbranden in onze atmosfeer, maar langzaam neerdalen.
De mogelijkheid bestaat dat er daardoor lichtende nachtwolken (noctilucent clouds) op het zuidelijk halfrond (!!!) zichtbaar zullen zijn.
bron filmpje NASA:
http://youtu.be/_eSYxvUWwVk | Gewijzigd: 24 december 2013, 09:29 uur, door Kannegieter