Reed Timmer @reedtimmerTVN
Check out this snow squall about to hit us just west of Gary, IN! Heaviest snow yet on the way for an hour or two
The Weather Channel @weatherchannel
Philadelphia schools CLOSED tomorrow. Mayor Nutter says all cars must be removed from snow routes by 4pm today. #Janus
Jeremy Reiner @jreineron7
Radar showing steady snow south of red line....steady snow overspreads area during PM commute. #7News | Gewijzigd: 21 januari 2014, 21:12 uur, door Marga
Heaviest #snow I've ever seen in my life!!!! Lake effect snow machine full throttle in Gary, IN
>> filmpje <<
| Gewijzigd: 21 januari 2014, 21:27 uur, door Ries
In Saranac Lake, een voorstad van New York, wordt momenteel een gigantisch ijskasteel gebouwd. Het ijskasteel wordt gemaakt voor het 117e 'Winter Carnival' dat op 31 januari van start gaat. De bouw van het ijskasteel gaat heel vlot vanwege de temperaturen in de Verenigde Staten. De bouw begon enkele dagen later dan gepland omdat het te warm was waardoor het ijs begon te smelten. Het 'Saranac Lake Winter Carnival' bestaat al sinds 1897 en loopt van 31 januari tot 9 februari.
Bron: HLN
Between 6 and 12 inches fell across the Philadelphia area Tuesday. (Photo/Ruben Reyes)
Roads were slick in Harrisburg, Pa., Tuesday afternoon as a storm unleashed heavy snow over the city. (Photo/Wendy Adams)
Heavy snowfall created near zero visibility at times for parts of the Northeast. (Photo/James Barton)
Baruch College in New York remained open Wednesday after heavy snow. (Photo/Baruch Athletics)
Snow totaled between 6 and 12 inches in New York Tuesday, snarling flights and ground travel. (Photo/Lauren Jeanne)
Bron: Accuweather
Na een jaartje in de VS begint het scenario stilaan te wennen: zodra de lucht zwanger is van wat sneeuwkristallen staat het land in rep en roer. Tv-zenders spuwen onafgebroken onheilsberichten de ether in. Gelukkig wordt er af en toe gepauzeerd met reclameberichten, zodat we even op adem kunnen komen en een kalmeerpilletje kunnen slikken.
Er wordt geschakeld en geflitst dat het een lieve lust is. Het begint bij de reporter ter plaatse , ingeduffeld in een jas met daarop een logo dat zo groot is dat zelfs slechtzienden ervan schrikken. Hij heeft de eer om live te melden wanneer de eerste sneeuwvlok op zijn neus dwarrelt.
Dan gaat het naar de reporter in de luchthaven, die zorgvuldig heeft bijgehouden hoeveel vluchten er al uit voorzorg zijn afgelast, terwijl de camera inzoomt op een oud koppeltje dat gestrand is. Vervolgens doet de weervrouw/man er nog een schepje bovenop. "Er komt een verschrikkelijke sneeuwstorm aan!" Eigenlijk is het fikse sneeuwbui, maar dat klinkt minder dramatisch.
Zo gaat het de de hele tijd door. Uren aan een stuk. Let op: de eerste sneeuwvlok moet nog steeds vallen. Van zodra het écht begint te sneeuwen breekt de hel pas helemaal los. Het zenuwachtige stemgeluid wordt iets naar omhoog gepitcht. Nu lijkt het einde van de wereld echt in zicht. Uit pure wanhoop draai je na een half uur gewoon de tv uit. Meer kan je hoofd niet aan. Vlaanderen mag van geluk spreken dat het geen 24-uren nieuwszenders kent.
Commercieel complot?
Het gekke is: of je nu wil of niet, je laat je wel meeslepen door al die sneeuwpaniek. Ik betrap er mezelf keer op keer op dat ik nog vlug even naar de winkel loop om wat voorraad eten en drinken in te slaan. Je weet maar nooit dat het deze keer wél erg wordt. Of extra batterijen en hout, voor het geval de elektriciteit uitvalt. Het zou niet de eerste keer zijn.
En laat miljoenen andere Amerikanen nu net hetzelfde denken. Op de parking aan de supermarkten is het aanschuiven. Eenmaal een plaatsje gevonden, versnel je je wandelpas om je concurrenten te vlug af te zijn. Je zal maar eens net te laat komen, en die laatste doos melk voor je neus zien weggrissen. Lege winkelrekken, o gruwel. Aan de kassa is het weer aanschuiven, terwijl alle ogen gericht zijn op de tv-schermen. O neen, de eerste sneeuwvlok blijkt gevallen!
Het getuut van de kassa lijkt op de hartslag van de Amerikaanse bevolking: steeds sneller en heviger. De adrenaline stijgt. Mijn gedachten dwalen af. Is die hele bangmakerij niet gewoon een complot tussen tv-zenders en de industrie, vraag ik me af. Hoe meer drama, hoe meer gehamsterd wordt, hoe sneller de kassa's gevuld geraken? Het lijkt er verdacht veel op.
"Niets gewoon!"
Wat de sneeuwpaniek de ene opbrengt, doet het de andere weer verliezen. Zeker in DC. Uit voorzorg worden overheidsdiensten en musea gesloten. Het verlengde weekend (het was maandag Martin Luther King Day) krijgt voor duizenden ambtenaren nog een wit staartje. Ik heb online gezocht naar berekeningen hoeveel de Amerikaanse schatkist hierdoor aan inkomsten misloopt. Niets gevonden. Durft geen enkele econoom dit rekensommetje aan?
Ook scholen blijven uiteraard weer dicht, uit schrik dat leerlingen en leerkrachten er niet zullen (weg)geraken. Dat heeft directe gevolgen voor veel Amerikaanse gezinnen. Ouders die allebei werken moeten zoeken naar opvang, of iemand moet thuisblijven. Ook dat kost geld. Verlofdagen zijn hier immers een kostbaar goed.
Mijn eigen kinderen hoor ik niet klagen: dit is al de derde keer dit schooljaar dat ze kunnen thuisblijven omdat het "wintert". De vorige keren was het omdat er welgeteld één centimeter sneeuw was gevallen, de tweede keer omdat de regen was aangevroren. Drie dagen leerachterstand. Als dat maar goed komt met dat Amerikaanse diploma.
In China kon het ook bar koud zijn en flink sneeuwen, maar het openbare leven kwam daar zelden tot stilstand. En wat met die andere gebieden in de wereld waar het voor ruim de helft van het jaar sneeuwt en vriest dat het kraakt? De enkele Canadezen die ik hier intussen ken, doen lacherig om de houding van hun zuiderburen. "Niets gewoon, die yanks!"
Wedden dat deze apocalyptische sneeuwstorm aan de Oostkust ook in België weer de voorpagina's haalt? Wat wil je, met die tsunami aan rampbeelden die de grote Amerikaanse persbureaus de wereld insturen. Het toont aan hoe afhankelijk wij zijn geworden van deze nieuwsbronnen.
Daarom bij deze een poging om de Amerikanen nog eens uit te leggen hoe seizoenen precies in elkaar steken: in de zomer wordt het heet. In de winter wordt het koud en kan het sneeuwen. Daartussenin durft het al eens regenen of hard waaien. (Dat gebeurde in Amerika trouwens al lang vóór de komst van de 24-urenzenders.) Maar blijf er vooral rustig bij. En doe normaal.
Bron: De Redactie door Tom van de Weghe | Gewijzigd: 23 februari 2017, 13:27 uur, door Joyce.s
Check out this picture of a waterspout yesterday over Cayuga Lake in the Finger Lakes region of New York!
These happen when you have cold arctic air moving over the warmer lake water. Pretty incredible. Thanks Aaron Godert!
New York zit opnieuw in de greep van een sneeuwstorm. De straten zijn bedekt met een witte brij en daardoor superglad. Wandelaars en fietsers hebben het niet onder de markt. Een fotograaf van AFP ging vandaag naar de chique 5th Avenue en maakte daar deze beelden die helemaal voor zichzelf spreken... Ouch!
Bron: HLN
| Gewijzigd: 23 februari 2017, 13:28 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De zware sneeuwstorm die de Amerikaanse oostkust voorbije nacht teisterde heeft toch een 'slachtoffer' geëist: een 10 meter hoog - en peperduur - raam van de New Yorkse Apple Store. De veroorzaker was vermoedelijk een onvoorzichtige sneeuwruimer.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Het is onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, maar feit is dat de Apple Store op Fifth Avenue in New York nu met een volledig gebarsten glasraam zit. Een dure bedoening, want de ramen zouden 450.000 dollar (ruim 330.000 euro) per stuk kosten. Volgens mediaberichten zou een sneeuwruimer het raam geraakt hebben.
De Apple Store werd in 2011 gerenoveerd. De 'makeover' kostte 6,7 miljoen dollar (bijna 5 miljoen euro). Voor dat bedrag werden onder meer 90 kleine glasramen vervangen door de 10 meter hoge ramen die er nu te zien zijn.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Check out this picture of lake effect snow squalls from Beaver Island, MI with Lake Michigan hardly visible. Photo by Nancy Early on Twitter.
Een vrouw uit Philadelphia zal de recentste sneeuwstorm in haar stad nog lang heugen. Ze beviel - op een slee - van een gezonde baby terwijl ze onderweg was naar het ziekenhuis. Moeder en dochter stellen het uitstekend.
Door de sneeuwstorm in de VS was het Shirley Kim Bonanni niet gelukt om tijdig het ziekenhuis te bereiken. Hoewel ze met weeën wakker werd, nam ze nog een douche omdat ze dacht nog voldoende tijd te hebben. Dat de weeën zo snel heftiger zouden worden, had Shirley niet verwacht.
Naar haar auto lopen was door die weeën onmogelijk geworden. Die auto stond ook nog eens onderaan een steile straat geparkeerd. Door de hevige sneeuwval was het bovendien onmogelijk om de wagen tot bij het huis te rijden. Haar echtgenoot besloot daarop haar op het sleetje van hun andere kind te zetten, om op die manier naar de auto te glijden. Onderweg naar die auto werd de bevalling evenwel ingezet.
De echtgenoot van Shirley belde naar de hulpdiensten. Via de telefoon kreeg hij de juiste instructies, waardoor baby Bella in alle vroegte het levenslicht zag. Omstanders brachten de moeder weer naar huis, terwijl haar baby in doeken werd gewikkeld. Korte tijd later bracht een ambulance moeder en dochter naar het ziekenhuis.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 23 januari 2014, 16:04 uur, door Marga
Bij een gigantische kettingbotsing op een autosnelweg in de Amerikaanse staat Indiana zijn zeker drie automobilisten omgekomen. 22 anderen raakten gewond. Op het moment van de botsing sneeuwde het hevig, het ongeval is waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van het gladde wegdek en het slechte zicht. Door de crash, waar ook een zevental grote vrachtwagens bij betrokken waren, was de hele snelweg geblokkeerd. Er stond een kilometerslange file.
Bron: HLN/VTMnieuws
Onweersdagen: 0
In een enorme kettingbotsing op de I-94 in het noorden van Indiana zijn drie mensen om het leven gekomen. Minstens 20 anderen raakten gewond, waarvan twee in kritieke toestand. Honderden auto's stond vast in een file achter de puinhoop, die kilometers lang was. Volgens de Indiana State Police waren er bij het ongeluk minstens 15 vrachtwagens en 15 personenvoertuigen betrokken.
Scott Collins, 17, reed met drie andere vrienden op de I-94 toen ze vlak achter hun het ongeluk zagen gebeuren. "Eén van de vrachtwagens begon te glijden en het leek erop of hij geschaard stond. Vervolgens botste de vrachtwagen bovenop een andere truck. Meerder vrachtwagens volgden. Eén van de vrachtwagen kwam tegen de vangrail en ging er bijna overheen het water in. We zijn enorm geschrokken".
Volgens Indiana State Police Sgt. Ann Wojas zijn er 20 tot 30 mensen gewond geraakt. Twee hiervan zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd. De weg bleef de hele nacht afgesloten. De mensen in de file achter de chaos konden alleen maar wachten en proberen warm te blijven. In de nacht daalde de temperatuur tot -12°C. De politie heeft bussen laten komen om de gestrande automobilisten op te warmen en om de gewonden te vervoeren. Enige tijd na de crash kwam een band van lake-effect sneeuw over de regio. Het zicht werd ernstig belemmerd en de temperatuur daalde nog verder.
© onweer-online
Bron: Weather channel / AP
Ted Land
ABC 7 Chicago @ABC7Chicago
Ted Land
Brian Dorman
| Gewijzigd: 23 februari 2017, 13:28 uur, door Joyce.s
Er zijn minstens twee mensen om het leven gekomen en één persoon ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis door meerdere ongelukken in het zuiden van Louisiana. De Interstate 10 was door het koude weer spek en spek glad geworden. Een woordvoerder van de Lousiana State Police meldt, dat er minstens 200 ongelukken hebben plaatsgevonden. Vanaf vrijdagmiddag is de weg afgesloten. Eerder die dag heeft de gouverneur Bobby Jindal de noodtoestand afgekondigd. Hierdoor konden de autoriteiten de passende maatregelen nemen in reactie op de ijzige weer. Deze verklaring volgde op een noodverordening, dat er toestemming werd gegeven voor ononderbroken levering van propaan en brandstof voor verwarming. De bijna 39 km lange Lake Pontchartrain Causeway was voor een groot deel van de dag afgesloten. Ook andere grote verkeersaders in de staat werden afgesloten net als vele bruggen en overwegen. Dit weekeind zal het in het zuidelijke deel van de staat niet meer zo koud zijn. Echter de volgende koudeprik ligt al weer op de loer.
Het eerste dodelijke slachtoffer viel in de buurt van Lake Charles. Volgens de politie verloor de bestuurder de controle over zijn voertuig op de spekgladde brug over de Interstate 10. De bestuurder kwam om het leven toen de auto werd aangereden door een ander voertuig. Het andere slachtoffer kwam op een soortgelijke wijze om het leven. Een vrouw verloor de controle over het stuur en werd vervolgens aangereden door een grote vrachtwagen.
McNeese State University in Lake Charles en Southeastern Louisiana University in Hammond waren vrijdag gesloten. Alle lessen op de Northwestern State University werden gecanceld. Ook waren LSU in Alexandria de the University of Louisiana in Lafayette op vrijdag gesloten. Tevens waren vele overheidsgebouwen op vrijdag dicht door het weer.
© onweer-online
Bron: NOLA