Het is vanmorgen extra opletten op de weg. Door gladde wegen zijn al verschillende ongevallen gebeurd. Het kan vooral gevaarlijk glad zijn in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant maar ook op de Brusselse ring gebeurden al twee ongevallen.
"Voldoende afstand houden en niet te snel rijden want op sommige wegen kan het gevaarlijk glad zijn", aldus Bart Suy van de vrt verkeersredactie.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De winter heeft een deel van Nederland bereikt, meldt Weerplaza.nl. In het noordoosten vriest het nu en blijft het mogelijk tot maandagochtend vriezen. Bovendien valt er morgenavond in het noorden en oosten enkele centimeters sneeuw.
© anp.
De winter is eindelijk gearriveerd. In Groningen vriest het inmiddels en het blijft daar de rest van de dag licht vriezen, waarbij de lucht aanvoelt als -4 tot -7 graden. De winterlucht breidt zich vandaag ook over Drenthe en een deel van Friesland uit. In de rest van het land is het veel minder koud. In Zeeland wordt het vanmiddag bij vrijwel windstil weer 7 graden.
Komende nacht wint de kou verder terrein en gaat het in het noorden en oosten op uitgebreide schaal vriezen. Op de koudste plekken is matige vorst mogelijk, -5 tot -7 graden, maar dan moet het wel even opklaren.
Sneeuw, regen en veel wind
Morgen overdag komt de temperatuur in het noordoosten opnieuw nauwelijks boven het vriespunt uit. In de rest van het land wordt het 2 tot 5 graden. Tegen de avond wordt de kans op sneeuw groter. Meteoroloog Michiel Severin: 'Tegen de avond gaat het in het westen regenen. De neerslag gaat landinwaarts over in natte sneeuw, en in het noorden en oosten in sneeuw. De sneeuwval houdt daar enkele uren aan en leidt in de nacht naar zondag waarschijnlijk tot een sneeuwdek van 5 tot 10cm.'
Severin: 'De verschillen in Nederland zijn groot. Terwijl het in het noordoosten wit wordt, is het in het zuidwesten onstuimig en nat. Langs de kust van Zeeland en Zuid-Holland gaat een harde en mogelijk stormachtige wind waaien met zware windstoten tot 90 km/uur.' Zondagochtend neemt de wind weer af.
In de nacht naar maandag gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen, maar kan er in het noorden en oosten weer sneeuw vallen. Deze storing brengt tijdelijk zachtere lucht naar het noorden zodat het kwik maandag en dinsdag ook daar enkele graden boven nul uitkomt. Woensdag keert de winterlucht waarschijnlijk weer terug.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Op sommige plaatsen was het vanochtend erg glad op de weg. De federale politie waarschuwde voor ijzel, vooral op bruggen, wegen en afritten. Er gebeurden verschillende ongevallen maar zonder al te veel verkeershinder. Op enkele plaatsen in Vlaanderen werd vanochtend ook gestrooid.
Preventief strooien kon gisteravond nog niet, zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Er viel toen nog regen, en preventief strooien bij regen is zinloos omdat het zout dan gewoon wegspoelt."
"Door de temperatuurdaling deze ochtend werd het dan toch plots glad. Vooral in Vlaams-Brabant hebben we daarom nog gestrooid", zegt Luypaerts. "Ondertussen is dat niet meer nodig omdat het wegdek voldoende is opgewarmd."
Automobilisten werd aangeraden voorzichtig te rijden, afstand te houden, en niet bruusk te remmen als dat niet absoluut nodig is.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Een vrachtwagenchauffeur is vannacht om het leven gekomen bij een ongeval op de E42 Namen-Luik ter hoogte van de verkeerswisselaar in Daussoulx. Dat meldt het parket van Namen.
Op de verkeerswisselaar was donderdagnacht een ongeval gebeurd tussen twee wagens. De chauffeur probeerde een aanrijding met de twee voertuigen te vermijden, maar verloor daardoor de controle over zijn stuur. De vrachtwagen kwam daardoor op zijn zij te liggen.
De chauffeur was volgens het parket op slag dood. Een verkeersdeskundige van het parket van Namen kwam ter plaatse om de exacte omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.
Volgens de politie was het ter plaatse erg glad door de vorst.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Dat winterkou binnen handbereik is, zal inmiddels veel mensen wel duidelijk zijn. Wie komend weekeinde naar het Sauerland afreist, bevindt zich al volop in winterweer, met daar temperaturen onder nul en op zondag lange tijd sneeuwval. Vorst en sneeuw knagen aan ons land, maar het land overspoelen is niet aan de orde.
Het blijft dus verwachtingen maken op de details, want mild is het buiten zeker niet meer te noemen en elke opklaring kan tijdens de nachtelijke uren vorst veroorzaken. En vorst kan weer leiden tot gladheid. Ook zijn de precieze temperaturen van cruciaal belang voor wat betreft neerslagsoort. Valt er regen, waterkoude regen of sneeuw? Gisteren werd in delen van Groningen overdag al wat natte sneeuw gemeld en in de avond werd het er net koud genoeg om straten wit te maken. Maar ook de oplettende waarnemer elders in het land kon her en der een soort van natte sneeuwvlok ontwaren. We vertoeven dus in nogal bewerkelijk weer voor ons meteorologen. Gladheid en sneeuwval kunnen geregeld net wel of net niet optreden. Het komt aan op de details en dat leidt tot hoofdbrekens. Een dergelijke ‘netwelnetniet-situatie’ gaan we met u doornemen. De situatie van morgenavond en de nacht naar zondag. Valt er regen of sneeuw? En waar dan?
Details details
We bekijken twee modelruns, oftewel twee opeenvolgende modelberekeningen. En wel de berekeningen van zowel het NCEP model als het ECMWF model die donderdag om 12.00 utc zijn gemaakt en die om 00.00 utc zijn gemaakt (afgelopen middernacht dus). We kijken daarbij naar ons deel van Europa en houden in gedachten dat het om de details gaat. Bovendien weten we al dat er in die periode neerslag overschuift. Het gaat erom welk type neerslag we kunnen verwachten.
De modeluitvoer van donderdag 12 utc
We bekijken kaart 1, het ECMWF model van gistermiddag. Boven het zuiden van ons land ligt om middernacht een lagedrukgebiedje. Een cruciaal lagedrukgebiedje, want daardoor krijgt een deel van Nederland in de nachtperiode een oostelijke wind. Koude lucht uit Duitsland kan dan een deel van ons land inschuiven. En die kou kan genoeg zijn om sneeuw te veroorzaken. De bijbehorende modelinformatie over de sneeuwgrens laat dat ook zien. In kaart twee ligt de sneeuwvalgrens in het noordoosten van het land op grondniveau. De eerste witte lijn van rechts (vanaf 50 meter hoogte sneeuw) geeft aan dat ook delen van Overijssel dus nog droge sneeuw krijgen. De eerste lichtblauwe lijn is 250 meter hoogte, maar met wat doorvallende neerslag kan bij deze kaarten ook in Noord-Holland, Flevoland en Gelderland (natte) sneeuw gezien worden.
Uiteraard kijken we in de weerkamer naar veel meer parameters, maar nu houden we het even simpel. We gaan gelijk over naar het NCEP model, ook van 12 utc donderdag, te zien in kaart 3. Ook daar een lagedrukgebied alleen op een andere locatie dan bij het ECMWF. Met een kleine depressie boven Friesland krijg je veel meer zuidelijke en westelijke winden dan een aflandige en koude ‘Duitse’ wind.
kaart 1. De luchtdruksituatie van de nacht naar zondag, zoals berekend door het ECMWF model van gistermiddag (12 utc). Een lagedrukgebiedje over Zuid-Nederland en op veel plekken een koude oostelijke wind.
Kaart 2. De sneeuwvalgrens tijdens de nacht. In het noordoosten volgens de ECMWF 12 utc-run sneeuwval tot op grondniveau. Maar ook tot in Noord-Holland, Flevoland en Gelderland kan bij dit soort sneeuwhoogten nog (natte) sneeuw vallen.
Kaart 3. De modeluitvoer van het NCEP model voor de nacht naar zondag. Geen oostelijke wind, maar veeleer luchtaanvoer vanaf zee.
De modeluitvoer van vrijdag 00.00 utc
Op naar kaart 4, de nieuwste berekening van het ECMWF (van 00.00 utc afgelopen nacht), voor het middernachtelijk moment op zondag. Hee, het minilagedrukgebied is verdwenen en er is een vlakker stromingspatroon voor in de plaats gekomen. De wind in het noordoosten komt nu meer uit zuidoost in plaats van uit het oosten en dat heeft gevolgen voor de sneeuwvalgrens. Op kaart 5 is te zien dat een groot deel van Nederland nu pas op 700 meter hoogte droge sneeuw heeft. En die laatste 700 meter dooit het tot regen. Alleen Groningen en Drenthe zouden in deze visie nog in de sneeuwval terecht komen. Dus, met minimale verschillen in luchtdrukpatronen, kan het weer behoorlijk anders uitpakken. Ook de nieuwste NCEP berekening laat in kaart 6 het depressietje weg en komt op weinig plaatsen met sneeuw.
Kaart 4. De modeluitvoer van het ECMWF model van 00.00 utc. Sneeuwkansen zijn verminderd door ontbreken van het lagedrukgebiedje.
Kaart 5. En dat heeft gevolgen voor de sneeuwgrens. Op minder plaatsen valt sneeuw of natte sneeuw.
Kaart 6. De kaart van het NCEP model voor de nacht. Die lijkt sterk op wat de nieuwste ECMWF berekening doet.
Wat wordt het?
Zoals al eerder gezegd, kijken we naar veel meer parameters en houden we uiteraard ook in de gaten in hoeverre de diverse modellen de uitgangssituatie correct weergeven. Ook elementen als de hoeveelheid neerslag, de effecten van doorvallende neerslag (die de lucht afkoelt waardoor regen ook weer over kan gaan in sneeuw) en bodemtemperaturen nemen we mee.
Met inachtneming van de huidige kaarten gaan we er voorlopig van uit dat zaterdagavond en tijdens de nacht naar zondag op veel plaatsen regen valt, in de noordoosthoek van het land ook natte sneeuw, in Groningen kan er ook droge sneeuw vallen. Uiteraard houden we u hier op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Bron: Meteo Consult
Volgens Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer is er vannacht niet preventief gestrooid omdat er regen voorspeld was, "en dan spoelt het strooizout gewoon weg". Na de regen gaven hun voorspellingen aan dat het niet meer nodig was om te strooien. "Maar door een plotse temperatuursval, is het toch glad geworden.".
Bron: HLN / VTM | Gewijzigd: 24 januari 2014, 13:38 uur, door Marga
Heel wat mensen waren niet voorbereid op de plotse koude en gladde wegen. Een aantal bestuurders lieten zich dus verrassen. Daardoor was het een drukke ochtend voor de wegenwachters. VTM NIEUWS ging mee op pad met een ploeg van VAB.
Bron: vtm | Gewijzigd: 24 januari 2014, 13:38 uur, door Marga
Heel wat ongevallen deze ochtend, door de gladde wegen. Vooral in Vlaams-Brabant en Wallonië maakten veel voertuigen schuivers op de baan. Dat leverde ook heel wat fileleed op, vooral ten zuiden van Brussel. Vooral het knooppunt Ittre bleek spekglad, daar liep het helemaal in de soep.
Bron: vtm
De strooidiensten hadden niet verwacht dat het zo glad zou worden op de weg. De voorspellingen van VTM NIEUWS-weerman Frank Duboccage gaven wel aan dat het aan de grond rond het vriespunt zou draaien. Toe het na de regen ineens opklaarde, daalde de temperatuur erg snel, zo legt de weerman uit.
Bron: vtm
In Vinkt, een deelgemeente van Deinze, is een zwaar ongeval gebeurd met een bus van De Lijn en een personenwagen. De auto ging aan het slippen en reed in op de bus. In de wagen zaten een vrouw en haar kind. Ze zijn beiden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De buschauffeur raakte niet gewond, hij had geen passagiers aan boord.
Bron: vtm | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Gepubliceerd op 24 januari 2014, 21:05
Hoewel nog niet alle wegen glad zijn, gaan strooiwagens in Drentse gemeentes vrijdagavond preventief op pad.
De provincie waarschuwt automobilisten alsnog hun snelheid aan te passen. "We kunnen niet uitsluiten dat alle wegen volledig sneeuw- of ijzelvrij zijn." Zodra de weersomstandigheden extremer worden, worden eerst de hoofdwegen gestrooid. Daarna volgen de lokale wegen.
Of de strooiwagens ook in Groningen op pad gaan, is niet bekend.
Het KNMI waarschuwde eerder voor sneeuwval in het Noordoosten. De verwachting is dat een centimeter of vijf blijft liggen, waardoor het glad kan worden. Lokaal kan meer winterse neerslag vallen.
Ook zondag kan het in het Noordoosten nog glad zijn, vooral door aanvriezing van eerder gevallen sneeuw of sneeuwresten.
Bron: Dagblad van het Noorden
In het noordoostelijk gedeelte van ons land is dit weekend en maandagochtend sneeuwval te verwachten. Meer sneeuw valt bij onze oosterburen. Maar ook daar is het niet overal winters weer.
Webcambeeld van vanochtend van de Kahler Asten, in het Sauerland. Meer sneeuw op komst.
De vorstgrens schuift dit weekend nipt over het noordoosten van Nederland heen en weer, om precies te zijn, over met name Groningen. Nipt of niet, de vorst is in deze hoek van Nederland in ieder geval. In de andere provincies is het minder koud met geen nachtelijke vorst op normale waarnemingshoogte en middagtemperaturen tot om en nabij 6 graden. Dit geldt ook voor de eerste dagen van de nieuwe week. Maar Woensdag en/of donderdag lijkt de vorst wel het gehele land te bereiken, als de wind overal naar de oosthoek zal zijn gedraaid.
Op de weerkaarten zien we voor tegen die tijd een 'winterse setting': een lagedrukgebied trekt van boven de oceaan naar Frankrijk en een erg sterk hogedrukgebied boven Rusland, met kerndruk oplopend tot 1053 hectoPascal, rolt een uitloper naar Scandinavië uit. Het is echter zeer de vraag of dit de aanzet is tot een lange vorstperiode, of dat het bij kortdurende winterkou blijft....Afwachten maar.
Groter verschil in Duitsland
In Duitsland zijn de temperatuursverschillen momenteel groter dan bij ons. Zo lopen de maximumtemperaturen vandaag, zaterdag 25 januari, uiteen van +6 graden in Keulen tot -11 graden nabij Berlijn. En kijken we naar de nachtelijke temperaturen, dan wordt het in de nacht naar zondag in het oosten en noordoosten van Duitsland regionaal rond of iets beneden -15 graden; zeer strenge vorst. Maar in b.v. het westen en zuidwesten zijn er diverse plekken met temperaturen ruim boven het vriespunt. Daar is sneeuwval dan ook niet waarschijnlijk.
Verwachting minimumtemperatuur zondag 26 januari. Een groot temperatuurcontrast in Duitsland. Een deel van de vorst reikt tot het (uiterste) noordoosten van ons land.
Sneeuw in Sauerland en Ardennen
Want storingen van boven de oceaan botsen op de koude lucht en laten in grote delen van Duitsland sneeuw achter. Zo ook in het Sauerland, op nog geen 3 uur rijden van Wageningen. Wellicht valt in Winterberg de komende paar dagen rond 20 centimeter verse sneeuw. De meeste sneeuw lijkt in andere Duitse regio's te vallen. Volgens de nieuwste hoofdberekening van het ECMWF is er in de Duitse Alpen tussen vandaag en overmorgen lokaal rond 40 centimeter verse sneeuw te verwachten. Wie in plaats van Duitsland naar de Ardennen wil voor sneeuwpret: in de Ardennen gaat het om naar verwachting totaal 11 centimeter verse sneeuw. Zie ook de kaart hieronder.
Verwachting verse sneeuw van hoofdberekening van ECMWF-model van zaterdag 25 januari 1 uur, geldig voor komende 72 uur. Alleen hoeveelheden van minstens 10 centimeter staan vermeld.
Neerslagstoringen
In eigen land is vooral in het noordoostelijk gedeelte sneeuw te verwachten. Vanavond, zaterdagavond, op een eerste neerslagstoring en ook zondagavond als een tweede oceaanstoring passeert. In met name Groningen lijkt de sneeuw te blijven liggen. Maar wellicht dat ook Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel nog net 'meedoen' in dit sneeuwverhaal. Dit levert een al dan niet tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters op. Het is echter een dubbeltje op zijn kant voor deze regio's. Ondertussen kan in de gebieden met alleen regen een flinke plens water vallen. Zo is morgen overdag (zondag) in het zuidwesten en westen van het land 10 tot 20 millimeter regenwater mogelijk.
Weerkaart geldig voor woensdag 29 januari 13 uur.
Op maandag zal de vorst uit het Groningse worden 'verjaagd', met een zuidwestelijke stroming. Overal in het land worden dan enkele buien met regen, hagel en smeltende sneeuw aangevoerd (vrij koude bovenlucht). En ook dinsdag is het wisselvallig. Daarbij middagtemperaturen van 3 graden in Noordoost-Groningen tot 6 graden in het zuiden en westen. Voor liefhebbers van 'droge vorst' zijn de weerkaarten voor de periode daarna dus interessant.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
De temperatuursverschillen in Nederland zijn zaterdag behoorlijk groot en de strijd tussen koude en warme lucht blijft voortduren, zo schrijft Weeronline.nl zaterdag
Blijft het in Zeeland nog zo'n graad of 6, voor Groningen en in het hele noordoosten wordt vanavond sneeuw verwacht. Ook is er kans op gladheid. De temperaturen liggen daar rond het vriespunt.
Aan de westkust van Nederland moet men vanavond rekeninghouden met regen en een flinke wind. De regen kan gepaard gaan met onweer en hagel. En er kunnen zware windstoten van zo'n 90 km/u voorkomen. In de loop van de nacht wordt het dan droog en blijft de temperatuur in een groot deel van Nederland boven het vriespunt. Alleen in het noordoosten vriest het licht.
Zondag
Zondag zijn de verschillen in ons land nog groter door de zon. Die komt in het zuidwesten en het midden van het land te voorschijn. Maar in het noordoosten blijft het winters met lichte vorst en sneeuw. In de avond komt er vanuit het westen regen, maar in het noordoosten is er weer kans op sneeuw.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
De komende avond en nacht is er onstuimig weer op komst. In het hele land gaan het regenen, in het noordoosten gaat het sneeuwen, langs de hele westkust worden zware windstoten verwacht met snelheden tussen 80 en 100 kilometer per uur, en in het zuiden en zuidwesten komen regenbuien voor met hagel en onweer. Daarvoor waarschuwt het KNMI.
Voor het hele land, met uitzondering van Utrecht, Gelderland, Flevoland en de Noordoostpolder, geldt code geel voor 'gevaarlijk weer'.
In Drenthe is vrijdag de winterregeling voor dak- en thuislozen al ingegaan. In de stad Groningen gebeurt dat komende nacht.
Overdag blijft het nog bijna overal droog en veelal bewolkt. Er staat weinig wind, hoewel op de Wadden wel een krachtige zuidoostenwind waait. In Groningen ligt de temperatuur rond het vriespunt, aan de andere kant van Nederland, in Zeeland, is het een graad of 6, meldt Weerplaza.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Voor het eerst deze winter ziet het er buiten winters uit. Sneeuwbuien troffen vanavond voor het eerst op grote schaal het noordoosten van Nederland, waardoor het verkeer last had van gladheid, zo meldde de Verkeersinformatiedienst (VID). Zoutstrooiers trokken er voor het eerst massaal op uit. Ernstige ongevallen hadden zich omstreeks half tien nog niet voorgedaan.
© ANP.
In Zeeland en Zuid-Holland kwam de neerslag in de vorm van regen naar beneden en bestond de overlast vooral uit harde windstoten. In Middelburg was de brandweer op diverse plekken bezig met het rapen van dakpannen.
In Brabant vond zaterdagavond op de A27 een ongeval plaats waarbij vier auto's waren betrokken. Er was een gewonde die door de brandweer uit zijn voertuig moest worden bevrijd, aldus de politie. De snelweg werd tussen knooppunt Hooipolder en Oosterhout afgesloten voor het verkeer. De oorzaak is nog niet bekend.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Sneeuwbuien hebben zaterdag voor het eerst op grote schaal het noordoosten van Nederland getroffen, waardoor het verkeer last had van gladheid, zo meldde de Verkeersinformatiedienst. Zoutstrooiers trokken er voor het eerst massaal op uit. Ernstige ongevallen hadden zich omstreeks half tien nog niet voorgedaan. In Zeeland en Zuid-Holland kwam de neerslag in de vorm van regen naar beneden en bestond de overlast vooral uit harde windstoten. In Middelburg was de brandweer op diverse plekken bezig met het rapen van dakpannen. In Brabant vond zaterdagavond op de A27 een ongeval plaats waarbij vier auto's waren betrokken. Er was een gewonde die door de brandweer uit zijn voertuig moest worden bevrijd, aldus de politie. De snelweg werd tussen knooppunt Hooipolder en Oosterhout afgesloten voor het verkeer. De oorzaak is nog niet bekend.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Het is gaan sneeuwen in Noord-Nederland. In Groningen wordt 4 tot 8 centimeter verse sneeuw verwacht bovenop de 5 tot 10 centimeter die er nu al ligt. In de loop van de middag bereikt een nieuw neerslaggebied het zuidwesten van Nederland. Daar valt regen, maar in de noordelijkere regio's gaat natte sneeuw en sneeuw vallen, aldus weerbureau Weerplaza. Tegen de avond bereikt het neerslaggebied het noordoosten. Het gaat daar opnieuw stevig sneeuwen.
Sneeuw in Hoogezand © anp.
Weerplaza verwacht in Groningen 4 tot 8 cm verse sneeuw bovenop de 5 tot 10 cm die er nu al ligt.
Ook in Friesland, Drenthe en Overijssel gaat enige tijd droge sneeuw vallen, maar er valt ook natte sneeuw en motregen. Bij temperaturen die iets boven nul liggen, kunnen de wegen kortstondig wit en glad zijn.
Glad
Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en de heuvels van Zuid-Limburg krijgen in eerste instantie regen en motregen. Doordat de neerslag de atmosfeer afkoelt, kan de neerslag tijdelijk overgaan in natte sneeuw. Gladheid wordt in deze regio's niet verwacht. In de loop van de nacht loopt de temperatuur overal op tot boven het vriespunt. Door sneeuwresten blijft het echter tot in de ochtendspits (plaatselijk) glad in het noordoosten. Bovendien kan het aan het einde van de nacht en in de vroege ochtend in het oosten glad worden bevriezing van natte weggedeeltes.
Later in de week: terugkeer kou
Morgen en dinsdag is winterkou niet in Nederland te vinden. Er vallen winterse buien, vooral in het westen en noorden, maar wit zal het niet worden. 's Middags is het 3 tot 6 graden.
Woensdag draait de wind geleidelijk naar het oosten en wordt het opnieuw kouder. Mogelijk blijft het donderdag een groot deel van de dag vriezen in vrijwel het hele land. Daarna lijkt de temperatuur weer op te gaan lopen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Door de sneeuw die gisteravond op grote schaal in het noordoosten viel, kreeg het verkeer daar te maken met gladheid.
Die gladheid leidde op enkele plaatsen tot ongelukken, maar de schade bleef gelukkig beperkt tot materiële schade. Zo gleed bij het Groningse Kolham een auto van de snelweg A7 de sloot in. De inzittenden kwamen er zonder verwondingen vanaf. Het KNMI denkt dat in de drie noordelijke provincies gladheid nog tot maandagochtend voor verkeershinder kan zorgen. In de noordelijke provincies wordt namelijk nog meer sneeuw verwacht.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Het KNMI heeft zondagochtend code oranje afgegeven, de waarschuwing voor extreem weer, voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het kan hier verraderlijk glad zijn door ijzel of doordat natte weggedeelten bevriezen.
In het noordoosten van het land valt af en toe wat sneeuw of regen en dat kan ijzel veroorzaken.
Ook in de avond verwacht het KNMI sneeuw in het noordoosten. In andere delen van het land gaat het vooral regenen.
Spekgladde wegen
Wegen in Zuid-Oost Drenthe zijn spekglad, meldt de Meldkamer Noord-Nederland op Twitter. "Wees voorzichtig!!" Onder meer op de A28 en A37 moeten automobilisten oppassen.
Ook op de A7 en de N366 zijn al diverse aanrijdingen geweest, laat wijkagent Aalderd Koning uit Ter Apel weten.
In de provincie Groningen vonden zaterdagnacht dertig ongelukken plaatst. Een bestuurder raakte lichtgewond. De glijpartijen in Groningen en Drenthe veroorzaken verder vooral materiële schade, meldt de politie.
Veekar met paard gekanteld
Een veekar met een paard is zondagochtend gekanteld op de A28 bij het Drentse Spier (zie foto). Het paard kon door de eigenaren zelfstandig de kar verlaten. De brandweer assisteerde om de veekar overeind te krijgen, waardoor de mensen hun weg konden vervolgen. Er vielen geen gewonden.
Met drank op in de slip
Op de Pasop in Midwolde gleed een 47-jarige man uit Groningen tegen een lichtmast. Hij had gedronken en bleek ruim twee promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd.
Ook een 20-jarige Groninger is sinds vannacht zijn rijbewijs kwijt. Hij raakte op de A7 ter hoogte van Leek in een slip en kwam in de vangrail terecht. Hij had gedronken en blies een promillage van 1,5.
Op de Onstwedderweg in Nieuwe Pekela gleed een 31-jarige man uit Winschoten de weg af en kwam tegen een boom tot stilstand. Hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Daar is een bloedproef genomen vanwege vermeend alcoholgebruik.
Voetbalwedstrijden afgelast
Verschillende amateurvoetbalwedstrijden in de noordelijke provincies werden zondagochtend afgelast. Het veld van FC Groningen is gelukkig wel bespeeldbaar, meldt de club.
Dronken in de sneeuw
Het winterse weer zorgt ook voor ander leed. Iemand die te lang dronken in de sneeuw had gelegen moest naar het ziekenhuis vervoerd worden. Dat meldt wijkagent Agnes van Dijken uit Veendam.
Gelukkig weten ook genoeg mensen zonder ongelukken van de sneeuw te genieten, zo blijkt uit mooie foto's die op Twitter gedeeld worden.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0