Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 december 2013, 12:15 uur | Bericht #414863
En toen was het opeens glad!


Het neerslaan van vocht in de lucht op een weg waarvan de temperatuur onder nul ligt, is goed te zien aan de witte rijpaanslag. Opvallend detail in deze foto is dat het wegdeel dat net iets hoger ligt niet wit is uitgeslagen. Misschien dat een fractie meer wind hiervan de oorzaak is. Foto: Corina Magielse.

December 2013 zal de klimaatboeken in gaan als één van de zonnigste decembermaanden sinds 1901 en tevens ook als zeer zacht. Zo zacht als in 1974 is het niet, maar de huidige kerstmaand komt wel met stip in de top tien te staan met een etmaalgemiddelde rond 6 graden. Dat is ruim 2 graden warmer dan normaal. Ondanks het zachte weer van de afgelopen weken was het deze maandagochtend toch op sommige plaatsen glad. Diverse strooiploegen moesten tijdens de ochtendspits (nogmaals) op pad om de wegen van een laagje zout te voorzien. Helaas kwam het deze ochtend toch tot meerdere glijpartijen. Ook tijdens een zachte fase, kan gedurende het winterseizoen zomaar gladheid optreden. De nachten in deze tijd van het jaar duren erg lang en ook al is het zacht voor de tijd van het jaar, als de wind even afneemt en het daarbij ook nog goed opklaart, kan de temperatuur gemakkelijk dalen tot rond het vriespunt. Als de wegen dan ook vochtig of zelfs ronduit nat zijn, is gladheid heel goed mogelijk.


Rode asfaltwegen worden vaak net iets kouder dan donkere asfaltwegen. Fietspaden zijn dus gevoeliger voor gladheid. Foto: Theo van Dalen.

Heldere nacht
Afgelopen nacht deed deze situatie zich ook voor. Na het wisselvallige, winderige en soms natte weer van de afgelopen dagen klaarde het fel op en zwakte de wind behoorlijk af. Na een dag met maximumtemperaturen van een graad of 7 à 8, kon het kwik in de loop van de avond redelijk snel dalen. Rond 10 uur ’s avonds was het op sommige plaatsen al een graad of twee en ondanks dat de temperatuur daarna niet echt heel veel verder daalde, koelde de wegen onder een heldere hemel nog altijd af. Toen de vochtige wegen afgekoeld waren tot iets onder nul, begon zich een dun ijslaagje te vormen en werd het glad.


Rijp op het fietspad, maar niet op de hoofdrijbaan. Foto: Ditta Modderkolk

Eigenlijk nergens vorst
De gladheid kwam voor velen als een verrassing. Autoruiten krabben was de afgelopen tijd niet nodig en ook vanmorgen waren de autoruiten lang niet overal bedekt met een laagje rijp. Om het verhaal nog sterker te maken, het heeft afgelopen nacht nergens op waarnemingshoogte gevroren. Met +1,0 was het Limburgse Ell de koudste plek van Nederland. Op tien centimeter boven het maaiveld kwam het lokaal nog wel tot een klein beetje vorst. Volken kon -0.1 noteren en Ell had een grasminimum van -0,4.


De laagst gemeten temperaturen deze ochtend. Links de temperatuur op 1m50 en rechts de temperatuur op 10 centimeter hoogte boven het maaiveld.

Wegdektemperatuur
Ondanks het feit dat er van echt serieuze kou geen sprake was, kwam het in vrijwel het hele land tot gladheid. Oorzaak is het feit dat de temperatuur van de weg heel anders is dan de luchttemperatuur of de temperatuur op tien centimeter boven het maaiveld. In de afbeelding hier links van het verhaal met het verloop van de lucht- en wegdektemperatuur is dit heel goed te zien.

Zo zien we dat het zondagmiddag op 1m50 bijna 7 graden was. Het wegdek was met 5 graden merkbaar kouder, maar wel ruim boven nul. In de avond koelde het af en rond middernacht werd op neushoogte de laagste temperatuur van 1,7 graden gemeten. Daarna trok de wind iets aan en bleef de temperatuur een tijdje rond de +2 graden schommelen. Kort na zonsopkomst liep de temperatuur op tot ruim 3 graden. Ondanks de positieve luchttemperatuur zien we de wegdektemperatuur gedurende de nacht alleen maar dalen. Kort na middernacht zakt deze onder het vriespunt en rond zonsopkomst is de wegdektemperatuur al urenlang een halve graad onder nul. Gelukkig was deze weg al rond tien uur ’s avonds voorzien van een laagje zout en daardoor niet glad.


Bovenstaande grafiek laat het verloop zien van de luchttemperatuur (blauw) en de wegdektemperatuur (groen) op de Veluwe. Terwijl de luchttemperatuur ruim boven nul blijft, daalt de wegdektemperatuur net na middernacht tot onder nul en deze blijft ook onder nul tot 10 uur in de ochtend.

Gladheidmeldsysteem
De gladheid was overigens zeer plaatselijk, maar daardoor juist extra verraderlijk. Op de meeste wegen was niets aan de hand, maar juist op windluwe en schaduwrijke (en daardoor nog wat koudere) plaatsen was sprake van gladheid. Ondanks dat gemeente rijk en provincie over het algemeen op de koudste plekken een gladheidmeldsysteem hebben staan (waar constant de wegdektemperatuur en de hoeveelheid zout op de weg gemeten wordt), kan gladheid ook optreden buiten de gladheidmeldsystemen om.


Een voorbeeld van een zogenaamd GladheidMeldSysteem.

Komende dagen geen gladheid
Aankomende nacht volgen er opnieuw enkele opklaringen en koelt het in het binnenland af tot een graad of 3. Omdat het niet zoals afgelopen nacht volledig helder is en omdat de avond nog bewolkt en zacht verloopt, lijkt aankomende nacht geen gladheid op te treden. Ook tijdens de jaarwisseling (er lijkt dan op diverse plaatsen regen te vallen) en tijdens de eerste dagen van 2014 is het zacht waardoor er geen gladheid wordt verwacht.

Bron: MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 december 2013, 20:11 uur | Bericht #414897
Zon klopt overuren

Sneeuw hebben we nog niet gezien deze winter, maar de zon al dikwijls. Het jaar is nog niet om en december is nu al een topmaand geweest wat de zon betreft. Het is al meer dan een halve eeuw geleden dat we nog zovele uren zonneschijn hebben gehad in december. Dat zegt onze weervrouw, Jill Peeters.



Bron: VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 december 2013, 21:44 uur | Bericht #414903
Licht helpt tegen winterdepressie

In Nederland heeft ongeveer 1% van de bevolking last van een winterdepressie. Wat is het en wat kun je ertegen doen? Een mogelijke oorzaak is het anders of minder goed functioneren van de biologische klok.

Vermoeidheid
“Er is een aantal verschillen tussen een winterdepressie en andere vormen van depressie”, zegt Witte Hoogendijk, hoofd van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC. “Zo slapen patiënten meer in plaats van minder, ze eten meer in plaats van minder en ze hebben een extreem gevoel van lichamelijke vermoeidheid.”

Wandeling
Hoogendijk noemt manieren om een winterdepressie tegen te gaan: “Patiënten kunnen extra licht tot zich nemen, met een lichtsterkte van 5.000 tot 10.000 lux. Dit kan met een speciale lamp, maar het werkt ook heel goed om een ochtendwandeling te maken, zelfs wanneer het bewolkt is.”

Stemmingsklachten
Naast de mensen die lijden aan een winterdepressie, heeft 1% van de bevolking last van seizoensgebonden stemmingsklachten. “Deze mensen hebben geen depressie, maar willen vaak wel langer slapen en hebben last van vermoeidheid. Ook bij hen helpt extra licht vaak”, aldus Hoogendijk.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 januari 2014, 16:19 uur | Bericht #414983
Zonnigste decembermaand in decennia

De zon was tijdens de voorbije decembermaand 87 uur en 25 minuten van de partij. Dat is bijna dubbel zoveel als in een "normale" decembermaand (ruim 45 uur). Dat meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).


© photo news.

Weerman Frank Deboosere preciseert via de microblogsite Twitter dat het 41 jaar geleden is dat het in december nog zo zonnig was. De laatste maand van 2013 komt ook op de vijfde plaats terecht in de lijst van zonnigste decembers (sinds 1887), aldus nog de weerman. Het record werd in 1948 gevestigd: toen scheen de zon 102 uur in december.

Ook de gemiddelde temperatuur in december (6,1 graden) lag opvallend hoog (de normale waarde bedraagt 3,9 graden), net als de gemiddelde maximumtemperatuur (8,6 graden, tegen 6,1 graden normaal).

December telde voorts geen enkele sneeuwdag (tegen 4 normaal). Er waren 17 neerslagdagen en er viel 77,1 mm neerslag. Dat zijn vrij normale waarden.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 januari 2014, 14:51 uur | Bericht #415020
Zacht weer jaagt kosten voor ijspistes de hoogte in

Steden en gemeenten die deze kerstvakantie een schaatspiste hebben aangelegd, zullen binnenkort een hoge energiefactuur in de bus krijgen. Door het zachte weer van de voorbije weken, is veel elektriciteit nodig om de pistes te koelen. Satellite Ice, de firma die instaat voor het beheer van de schaatspiste in Gent, relativeert de hogere energiekosten.

"We hebben meer elektriciteit nodig om het ijs ijs te houden", zegt de Aarschotse schepen van Sport Christel Verlinden (Open VLD). "De eindafrekening kan wel eens hoog oplopen."

De firma Satellite Ice die instaat voor het beheer en het onderhoud van de schaatspiste in Gent, bevestigt dat de energiefactuur hoger zal uitvallen, maar relativeert tegelijk. "Het is inderdaad warmer met meer wind en regen. Dat jaagt het elektriciteitsverbruik de hoogte in. Wij bekijken de energiekosten echter over verschillende jaren heen. Als het een winter wekenlang vriest, is de energiefactuur veel kleiner", klinkt het. "Deze winter is op dat vlak een "tegenvaller". Anderzijds lokt zachter weer meer bezoekers waardoor de inkomsten groter zijn."

Bron: De Redactie
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 januari 2014, 12:49 uur | Bericht #415067
Mogelijk warmste 3 januari ooit

Volgens de weersverwachting wordt het vandaag met 12 graden mogelijk de warmste 3 januari ooit gemeten. Daarmee kan het record uit 1948 worden verbroken. Toen werd het 11,8 graden, schrijft Weeronline op hun website.

Om 10.30 uur vanochtend was het al 9,7 graden. De hoogste middagtemperatuur wordt vanmiddag verwacht. Afhankelijk van de timing van de neerslag komt de middagtemperatuur in De Bilt komt waarschijnlijk uit tussen de 11 en 12 graden.

De natuur raakt volgens het weerbureau van de hoge temperaturen in de war. Op verschillende plaatsen komen zelfs bomen tot bloei die normaal pas in het voorjaar bloeien. Afgelopen week kwamen kwam het zelfs al tot overlast voor hooikoortspatiënten. Door de verwachte neerslag vandaag zal de overlast meevallen. Ook gaat het vandaag flink waaien langs de kust. Aan de westkust en op de Wadden komt een harde tot stormachtige wind te staan met zware windstoten van 80 tot 100 km/uur. De zwaarste windstoten treden op tijdens buien.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 januari 2014, 17:31 uur | Bericht #415150
12,7 graden: het was nooit warmer op 3 januari

Rond 15 uur vrijdagmiddag wees het kwik 12,7 graden aan in Ukkel. Dat is uitzonderlijk warm voor deze tijd van het jaar.

‘Met deze temperatuur evenaren we het record van 3 januari 1998’, zegt weerman David Dehenauw. ‘Die 12,7 graden Celsius is een warmterecord sinds het begin van de waarnemingen in het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel in 1833.’

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 januari 2014, 21:29 uur | Bericht #415358
5500 gekke ijsberen duiken in 'warme' zee



In Oostende is met 5500 ijsberen een record aantal mensen in zee gedoken voor de 26ste Nieuwjaarsduik. Dat bevestigt Greg Broekmans van organisator Golazo. Traditiegetrouw waren de meeste deelnemers verkleed en gingen de ijsberen uit hun dak toen ze met z'n allen het water inliepen. De temperatuur van het Oostendse zeewater was negen graden en dat lokte veel mensen naar de Nieuwjaarsduik. "Tijdens koudere edities lag de temperatuur van het water telkens tussen de twee en de drie graden", zegt Broekmans. Tussen de deelnemers waren ook enkele bekende gezichten, zoals Gelle Vandecaveye en Wendy Van Wanten. Er waren ook zo'n 10.000 supporters en nieuwsgierigen aanwezig.

Bron: HLN/VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 januari 2014, 17:30 uur | Bericht #415412
Morgen zeer zacht, en uitzicht op winter?

Voor het eerst deze winter is er wellicht enig zicht op een verandering in het zachte en sterk wisselvallige weer dat we tot nu toe hebben gehad. Er zijn signalen dat het vanaf het komende weekend duidelijk kouder zou kunnen worden, al moeten we – gezien de lange termijn waarop dit allemaal in de weerkaarten staat en de voorgeschiedenis – nog vele slagen om de arm houden. Veel zekerder is dat het de komende dagen eerst een stuk zachter wordt met temperaturen die morgen plaatselijk tot dagrecords kunnen leiden. Het wordt 13 of 14 graden.

 
Li: De dag begon prachtig, zoals hier in Goes. De zon scheen aan een blauwe lucht en op de voorgrond staat al vanalles in bloei. Foto: Paul Bouwens.
Re: Ook Corina Magielse vond een in de zon staande winterbloesem.


Bepalend voor het weer van de komende dagen is een bijzonder groot lagedrukgebied op de oceaan waarvan de kerndruk even tot beneden 940 hPa daalt. Het is een indrukwekkend systeem dat een groot deel van ons stuk van de Atlantische Oceaan bedekt. Aan de voorzijde ervan (de oostflank) waait de wind in West-Europa morgen uit het zuiden tot zuidwesten en blaast van oorsprong subtropische lucht, helemaal afkomstig van de (behoorlijk warme) zuidwestelijke delen van de oceaan, naar ons toe. De voorste begrenzing van die erg zachte lucht passeert onze omgeving vanavond en de komende nacht. Wind en bewolking nemen dan toe en het gaat af en toe regenen. De minimumtemperatuur wordt vanavond al bereikt, vannacht stijgt het kwik.

  
Li: Bij Adri Joosse, in Zeeland, kwamen later hoge altocumuluswolkjes binnen.
Re: Ook Karin Broekhuijsen zag ze, maar van wat verder weg in het Drentse De Kiel. Aan de randen zijn mooie golfstructuren zichtbaar.


Middenin de ‘warmte’
Morgen overdag zitten we dan middenin de warme lucht, achter het warmtefront, dat ons land verlaat, en aan de voorzijde van het koufront, dat in de avond snel overtrekt. Op diverse plaatsen kan het 13, lokaal zelfs 14 graden worden. Het dagrecord voor 6 januari in De Bilt stamt uit 1999 en staat op 13,1 graden. Er is een kans dat dit morgen scherper wordt gesteld. Daarbij is het bewolkt en kan af en toe wat regen vallen, er zijn ook droge perioden. De zon komt er niet of nauwelijks aan te pas en er waait een stevige zuidwestelijke wind. De passage van het koufront in de avond gaat met een paar buien gepaard die lokaal onweer en windstoten kunnen brengen. Dinsdag en woensdag zijn ook zachte dagen met vrij veel wolkenvelden, soms een beetje zon en temperaturen tussen 11 en 14 graden, woensdag tussen 10 en 13 graden. Donderdag wordt het 8 tot 11 graden en brengt een nieuw lagedrukgebied zoals het nu lijkt vooral in de ochtend af en toe regen en weer een stevige wind. Daarna komt een rug van hogedruk dichterbij die op vrijdag de zon weer af en toe laat schijnen, bij dan temperaturen die een tikkeltje lager uitpakken.


Op veel plaatsen in Nederland kan het dan ook 13 of 14 graden worden


Meer spanning in de kaarten
En vanaf dat moment komt er dus ineens meer spanning in de weerkaarten. Al een tijdje lijkt de periode tussen 9 en 13 januari een soort breekpunt te zijn. Er is in de atmosfeer iets gaande dat vanaf dat moment tot een weersverandering zou kunnen leiden. Als dit lukt, wordt het aanzienlijk kouder en zouden we voor het eerst van winterse vooruitzichten kunnen gaan spreken. Lukt het niet, dan krijgen we toch weer meer van hetzelfde. We hebben het deze winter al een aantal keren eerder meegemaakt dat op de heel lange termijn een soort breekpunt leek te zitten. Tot nu bleef het al die keren uiteindelijk bij hetzelfde en verdwenen de winterse berekeningen weer uit de kaarten, nog voordat ze werkelijkheid konden worden.


De weerkaart van morgen. Nederland in de zeer zachte lucht tussen het bwarmtefront (ten oosten) en het koufront (ten westen) in.

Waar komt het hogedrukgebied terecht?
De onzekerheid zit in het gedrag van de rug die vrijdag al bij West-Europa in de buurt komt. Er zijn steeds sterkere aanwijzingen dat die rug zich in het weekend daarna verder naar het noorden uitbouwt. De precieze positie ervan is van groot belang en zal bepalen of er een hogedrukgebied boven Scandinavië, of meer boven Centraal-Europa komt te liggen. Zou het Scandinavië worden, dan kan behoorlijk koude lucht al vrij snel tot onze omgeving doordringen. Wordt het Centraal-Europa, dan gaan de temperaturen hier ook omlaag, maar op een veel gematigdere manier en liggen mist en laaghangende bewolking meteen alweer als risico’s op de loer.

In voorgaande gevallen kwam het hogedrukgebied steeds boven Centraal- en later Zuidoost-Europa of het Alpengebied terecht. Een tijdelijke afkoeling werd dan steevast na een aantal dagen alweer gevolgd door het hernieuwd inzetten van een wisselvallige en zachte zuidwestcirculatie die we in de winter tot nu toe zo goed kennen. Hoe het nu zal gaan, hangt ook een beetje af van het gedrag van de poolwervel af, de straalstroom hoog in de stratosfeer boven de Noordpool die boven de voor het ons weer zo belangrijke straalstroom op 10 kilometer hoogte over de oceaan jaagt.


De straalstroom voert lucht vanuit het verre zuidwesten aan, die behoorlijk zacht is.

Stratosfeer lijkt iets mee te helpen
In de stratosfeer lijkt later deze week en ook in het nieuwe weekend een rug te ontstaan (voor de kenners op basis van een tijdelijke poolwervelsplit) die wellicht de opbouw van de rug op 5 kilometer hoogte, later deze week en in het weekend daarop, enigszins zou kunnen helpen. Overigens is die ontwikkeling op zeer grote hoogte maar van tijdelijke aard, want na het volgende weekend al verdwijnt die rug, erg hoog in de atmosfeer alweer en moet het hogedrukgebied aan de grond het zelf doen. Als er dan geen of slechts een zwak hogedrukgebied is, zal het er helemaal niet van komen of al heel snel weer verdwijnen. Zoals in vergelijkbare gevallen deze winter is gebeurd.


De 'poolwervelsplit' van later deze week laat in de lage stratosfeer, op rond 15 kilometer hoogte, een rug ontstaan. Die kan boven Scandinavie een hogedrukgebied op de rails helpen. Gebeurt dit inderdaad, dan zou het vanaf het volgende weekend winters kunnen worden. Gezien de termijn, ver vooruit is dit nu nog erg onzeker. Bron: NOAA.

Het is kortom interessant om te zien wat er de komende tijd gaat gebeuren. Het is nog maar januari en de winter nu al afschrijven, zou te vroeg zijn. Maar het is wel een mooi tijdstip om, als er dan toch nog iets van de grond komt, het nu ook maar te laten gebeuren. Binnenkort ongetwijfeld meer.

Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2014, 10:25 uur | Bericht #415465
Waarom het maar niet wil vriezen in ons land

Ook vandaag stijgt het kwik op verschillende plaatsen tot 13 graden. Temperaturen die normaal zijn voor maart of april, niet voor januari. Eén vriesnacht in december en geen enkele in november: de winter laat erg lang op zich wachten. ‘Nog zeker tot half januari blijft het zacht’, zegt weerman Frank Deboosere.


Begin januari, maar op het strand was het afgelopen weekend nog best aangenaam. Simon Mouton

De voorbije dagen beleefde Vlaanderen enkele heuse lentedagen. De zware storm van vrijdag zorgde evenwel voor een smet. De temperatuur steeg plaatselijk tot 13 graden, bijna tien graden meer dan normaal in januari. Vorig jaar rond deze tijd stegen de temperaturen tot ongeveer dezelfde hoogte, maar toen hadden we in november en december al een hevige winterprik gekregen.

‘Er is dit jaar in november totaal geen vrieskou geweest en in december was er maar één vorstdag’, zegt Frank ­Deboosere. ‘De minimumtemperatuur is min 0,4 graden, er is nog geen enkele ijsdag geweest. De winter blijft zeer lang uit. Het is al van de winter van 1974-75 geleden dat de temperatuur zo lang hoog bleef. En de winter is nog niet in zicht: we zien de temperatuur half januari wel wat dalen naar de normale dagtemperaturen van 4 à 5 graden, maar van winter is nog geen sprake. Maar in de tweede helft van januari en in februari kan de winter natuurlijk nog altijd hard toeslaan. Er is nog altijd de weerspreuk: Van zodra de dagen lengen, zal de winter verstrengen.’

Wind uit het zuidwesten
De oorzaak van de hoge temperaturen ligt bij de hevige wind die al enkele dagen aan de bomen rukt. ‘Die komt uit het zuidwesten en brengt zachte oceaanlucht mee’, zegt Deboosere. ‘Het waait zo hard dat de lucht de tijd niet krijgt om af te koelen. We hebben de zon dus niet eens nodig om het land op te warmen.’

Vandaag trekt een nieuwe ­regenzone over ons land. Dinsdag krijgen we wisselvallig, winderig en zacht weer. Woensdag valt er af en toe een bui. Vrijdag wordt het gevoelig frisser.

De hoge temperaturen zijn overigens goed nieuws voor de energierekening. Er werd de voorbije maanden fors minder gas verbruikt dan anders.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2014, 15:12 uur | Bericht #415482
Warmste 6 januari ooit gemeten

Nederland beleeft maandag de warmste 6 januari ooit. Op het warmste moment van de dag was het 14,5 graden in De Bilt en dat is een record. Dat liet Weeronline.nl weten. Deze maandag gaat bovendien de boeken in als de op één na warmste januaridag ooit.

Sinds 1901 wordt bijgehouden hoe warm het is op afzonderlijke dagen. Tot nu toe was 6 januari 1999 de warmste editie, met 13,1 graden in De Bilt.

De warmste januaridag sinds het begin van de metingen viel op 13 januari 1993, toen het 15,1 graden werd in de Utrechtse plaats. Wel is er maandag een zogenoemd decaderecord gevestigd; in de eerste elf dagen van januari werd het nog nooit zo warm.

Zachte winter
De winter is zacht tot nog toe. Vrijdag was het al de warmste 3 januari ooit in De Bilt, waar een temperatuur werd gemeten van 12,2 graden. Bovendien kan ook dinsdag het temperatuurrecord van 12,5 graden uit 2005 gebroken worden. Normaal is het deze tijd van het jaar een graad of 5.

Er is ook nog nauwelijks nachtvorst geweest. Op slechts vijf dagen tot nu toe kwam de temperatuur onder het vriespunt, normaal zouden dit er vijftien moeten zijn, aldus Weeronline.nl.

Na woensdag daalt de temperatuur langzaam, maar echt winterweer zit er volgens het weerinstituut nog niet in.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2014, 20:29 uur | Bericht #415530
Zachte winter doet energiekosten dalen



Het warme weer heeft een positieve invloed op onze energiefactuur. We hebben de afgelopen drie maanden gemiddeld 25 procent minder stookolie en aardgas verbruikt. Dat is goed nieuws voor ons, maar niet voor de leveranciers van huisbrandolie. Zij zien het aantal bestellingen ook serieus dalen.

Bron: HLN/VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2014, 21:29 uur | Bericht #415538
'Lente' maakt plaats voor de winter

 Heeft men in een groot deel van Amerika en Rusland te maken met strenge vorst, bij ons was de start van 2014 uitzonderlijk zacht te noemen en is dat dinsdag ook nog het geval.

Vanaf woensdag zullen de temperatuur langzaam gaan dalen naar normale waarden. Alle meteo consults voorspellen vanaf woensdag 50% kans op licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal. Ook spreekt men van 25% kans op rustiger winterweer met lagere temperaturen. De schaatsen hoeven echter nog niet uit het vet en ook zijn de winterbanden de komende tijd nog niet echt nodig met het oog op de sneeuw. Voor het serieuze winterweer zal eerst de wind naar het noordoosten of oosten moeten draaien. Maar of de wind daadwerkelijk gaat draaien, is op dit moment nog niet bekend.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 januari 2014, 13:49 uur | Bericht #415586
Uitzonderlijk zacht

Met een maximumtemperatuur van 14,5 graden was het gisteren uitzonderlijk warm. Er werd een nieuw dagrecord bijgeschreven in de boeken en deze waarde was goed voor een tweede plek in het lijstje van hoogste maximumtemperaturen voor de maand januari in De Bilt. Het landelijke record voor de louwmaand (gemeten te Maastricht tijdens een korte warme periode in de verder zeer koude winter van 1947) blijft met 17,2 graden fier overeind staan.

Zuidwestenwinden
In grote delen van Europa is het de laatste tijd erg zacht en dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van een aantal stormdepressies op de Atlantische Oceaan. Ze ontstaan nabij de Amerikaanse oostkust en schuiven dan in de richting van het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Omdat de wind bij een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klokt waait, heeft een groot deel van Europa met zuidwestenwinden te maken. De aangevoerde lucht is van oorsprong subtropisch en zal boven het relatief warme oceaanwater nauwelijks afkoelen. Hierdoor kan het kwik zonder al te veel moeite oplopen tot in de dubbele cijfers.

De huidige “warmte” in ons land is opmerkelijk, maar ook niet meer dan dat. Onze winters kenmerken zich over het algemeen door (zuid)westenwind en dus aanvoer over het warme water van de Noordzee. Vrieskou komt alleen voor als de wind uit het noordoosten of oosten waait en er boven Oost-Europa voldoende vrieskou aanwezig is. De afgelopen jaren kwam het regelmatig tot serieuze vrieskou en viel er ook bij tijden sneeuw, maar zelfs in de voorbije winters liep het kwik soms even fors op. Na de vorstperiode van midden januari 2013, werd het op 29 en 30 januari in De Bilt 13 graden. Dit was voldoende voor twee nieuwe dagrecords en dit geeft dus gelijk aan dat zachte en (zeer) koude perioden bijna elke winter wel voorkomen.
Kou in de VS, maar niet bij ons.

Koud in de VS
Aan de andere kant van de oceaan, aan de achterzijde van de stormdepressies, komt overigens zeer koude lucht uit de poolstreken Amerika binnen. Tot aan de golf van Mexico is het bijzonder koud. Op plekken waar vorst zeer zeldzaam is, vriest het enkele graden en plaatselijk valt ook sneeuw.

De hoge temperaturen in onze omgeving zijn misschien net wel zo uitzonderlijk als de diepvrieskou in Amerika. Zolang het in de VS koud is, lijkt de winter bij ons geen kans te maken. Pas dit weekend of eventueel begin volgende week zijn er wat signalen dat de Europese weerkaart wat op de schop gaat. Dat hoeft overigens nog niet direct winterweer in te houden maar een overgang naar wat meer gebruikelijke temperaturen en misschien wel weer een graadje vorst in de nacht en vroege ochtend is zeer reëel.



Weerkaart van vanmiddag. Er ligt een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland. Zuidwestenwinden voeren (zeer) zachte lucht richting Europa. In de Noorse bergen en Lapland vriest het vanmiddag enkele graden, elders in Europa is van winterweer absoluut geen sprake.


Aan de andere kant van de oceaan is het vandaag juist bijzonder koud. Tot aan de Golf van Mexico zorgt lucht afkomstig van de Noordpool voor zeer lage temperaturen. In de noordelijke staten vriest het meer dan 20 graden (legenda: blauw = vorst, groen= 0 tot 10 graden, rood = meer dan 20 graden. De paarse kleur geeft aan dat het (zeer) streng vriest.


Richting het weekend wordt het minder koud in Amerika. Op plaatsen waar het nu nog streng aan het vriezen is, loopt bij een zuidenwind het kwik op tot boven het vriespunt. In Florida wordt het (weer) ruim 20 graden.


Ook aan het eind van het weekend valt het in Amerika met de vrieskou wel mee. Dit is de weerkaart met de maximumtemperatuur voor zondag.


De thermometer wees maandagmiddag een graad of 13 aan. Ook de komende dagen is het nog altijd zeer zacht. Foto: Wouter van Bernebeek.


Weerkaart voor aanstaande zondag. In Scandinavië is het een stuk kouder geworden en op veel plaatsen vriest het stevig. Daarbij valt er ook wat sneeuw. In Midden-Europa is het ook wat kouder, maar het kwik komt nog wel iets boven nul uit.
Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 januari 2014, 18:34 uur | Bericht #415613
Natuur is in de war: nu al vlinders en meikevers

De natuur is compleet in de war. Normaal is het nu putje winter, maar alles lijkt al klaar voor de lente. Er zijn ganzen die broeden, citroenvlinders die nog rondvliegen of bloemen en struiken die al in de knop staan. Er is zelfs al een meikever opgedoken. Het levert mooie beelden op, maar eigenlijk is het niet ideaal voor de natuur. Op dit moment zou het gewoon moeten vriezen.



Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2014, 09:32 uur | Bericht #415687
De winter komt: volgende week koud in Nederland

Het wordt flink kouder in Nederland. De poolwervel die op dit moment zorgt voor de extreme kou in Amerika, zorgt er vanaf volgende week voor dat de temperaturen in Nederland fors gaan dalen.

Dat meldt weerbureau Meteo Consult. De 'polar vortex' is een band met hoge windsnelheden om het noordpoolgebied heen, die op dit moment zorgt voor extreem koude lucht in Amerika.

Winterse periode
Tegelijkertijd bracht de poolwervel een zuidwestenwind die in Europa voor zachte temperaturen zorgde. Inmiddels heeft zich een tweede 'polar vortex' boven Rusland gevormd. Dat gebied gaat nu juist voor koude lucht zorgen.

Wij komen maandag op de grens met de koude lucht terecht. Die trekt langzaam vanuit het noordoosten in onze richting. Vanaf die dag begint de eerste winterse periode van dit jaar, met in de nachten lichte en misschien wel matige vorst en overdag temperaturen dichtbij nul.

Mogelijk blijft de hele volgende week koud.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 januari 2014, 11:50 uur | Bericht #415714
Poolwervelsplit brengt kou dichtbij

Veranderingen die zich op dit moment in de poolwervel (polar vortex) in de stratosfeer afspelen staan volgende week waarschijnlijk aan de basis van een duidelijke weersverandering. Was het deze winter tot nu toe erg zacht en wisselvallig in Nederland, vanaf maandag lijkt het een stuk kouder te worden en ligt een periode met winterweer op de loer.

De poolwervel is een straalstroom, een band met hoge windsnelheden om het noordpoolgebied heen, die extreem koude lucht daar op z’n plaats houdt. Nu lag de spil van die wervel de afgelopen tijd op zo’n manier boven Canada dat extreem koude lucht aan de grond, aan de achterzijde ervan, steeds weer tot over de VS kon golven, met het barre winterweer daar tot gevolg dat de afgelopen tijd iedere keer weer het nieuws haalde. Tegelijkertijd had Europa aan de voorzijde van die poolwervel steeds een zuidwestenwind die erg zachte en vochtige lucht aanvoerde.

Inmiddels worden de bordjes verhangen. In de stratosfeer heeft zich boven de Noordelijke IJszee, ten noorden van Rusland, een tweede kern in de poolwervel gevormd (dit wordt een poolwervelsplit genoemd) die de komende dagen richting Nova Zembla trekt. Deze tweede kern beïnvloedt het windpatroon op grote hoogte zo dat zich de komende dagen boven Scandinavië een hogedrukgebied kan vormen. Als dat er eenmaal is, wordt de zuidwestcirculatie van de laatste weken op steeds meer plaatsen een halt toegeroepen en vervangen voor een oostelijke tot noordoostelijke wind die veel koudere lucht Europa gaat binnen blazen. En kan op steeds meer plaatsen alsnog de winter invallen.

In Nederland lijken we maandag op de grens met de koude lucht terecht te komen, die langzaam vanuit het noordoosten in onze richting oprukt. Volgens steeds meer berekeningen markeert die dag het begin van de eerste winterse periode van dit jaar. Met een overgang naar een weertype waarin het in de nachten licht en misschien wel matig vriest en overdag temperaturen dichtbij nul.

Hoe lang deze periode duurt, hangt deels ook weer van de ontwikkelingen in de stratosfeer af. Zolang de zogenoemde poolwervelsplit in stand blijft, heeft het hogedrukgebied boven Scandinavië een flinke steun in de rug en kan zich dan makkelijker handhaven. Op basis van de laatste berekeningen voor de stratosfeer is het niet ondenkbaar dat het, als de kou eenmaal is begonnen, de hele rest van de volgende week ook koud blijft.

Bron: MeteoConsult

Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2014, 11:51 uur | Bericht #415715
'Van recordzacht naar koud winterweer'

Het gaat volgende week misschien sneeuwen in Nederland. De wind draait naar het oosten en noordoosten, waardoor koude lucht naar Nederland blaast. De vorstperiode begint maandag en kan de hele week duren, melden de weerbureaus.


Archieffoto © anp.

Januari 2014 is extreem zacht begonnen. Op diverse dagen zijn er records verbroken en ook vandaag en morgen wordt het meer dan 10 graden, weet Weerplaza. Vandaag en morgen blijft het extreem zacht en loopt de gemiddelde temperatuur nog iets op.

Poolwervel
Begin volgende week is de start van een winterse periode. Het Wageningse weerbureau MeteoConsult meldt: 'Veranderingen die zich op dit moment in de poolwervel (polar vortex) in de stratosfeer afspelen staan volgende week waarschijnlijk aan de basis van een duidelijke weersverandering. Was het deze winter tot nu toe erg zacht en wisselvallig in Nederland, vanaf maandag lijkt het een stuk kouder te worden en ligt een periode met winterweer op de loer.'

Het KNMI is iets voorzichtiger. Volgens de meteorologen wordt het 'geleidelijk kouder' met vanaf zondag 'kans op vorst in de nacht' en vanaf maandag 'mogelijk ook (natte sneeuw)'.

'De poolwervel is een straalstroom, een band met hoge windsnelheden om het noordpoolgebied heen, die extreem koude lucht daar op z'n plaats houdt. Nu lag de spil van die wervel de afgelopen tijd op zo'n manier boven Canada dat extreem koude lucht aan de grond, aan de achterzijde ervan, steeds weer tot over de VS kon golven, met het barre winterweer daar tot gevolg dat de afgelopen tijd iedere keer weer het nieuws haalde. Tegelijkertijd had Europa aan de voorzijde van die poolwervel steeds een zuidwestenwind die erg zachte en vochtige lucht aanvoerde', aldus Meteoconsult.

Volgens steeds meer berekeningen markeert maandag het begin van de eerste winterse periode van dit jaar. Met een overgang naar een weertype waarin het in de nachten licht en misschien wel matig vriest en overdag temperaturen dichtbij nul. 'Hoe lang deze periode duurt, hangt deels ook weer van de ontwikkelingen in de stratosfeer af', aldus MeteoConsult.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 januari 2014, 15:03 uur | Bericht #415901
Milde winter zorgt voor minder aardgasverbruik

De milde wintertemperaturen zorgen voor minder aardgasverbruik. Dat blijkt uit de cijfers van aardgasinfrastructuurbedrijf Fluxys. Het verbruik van de gezinnen in december 2013 lag 5 procent lager dan in december 2012.

Fluxys België vervoerde in december 2013 in zijn pijpleidingennet 11,9 TWh naar de distributiebnetbeheerders, die het aardgas naar de kmo's en de huishoudens brengen. Dat is vijf procent minder dan in december 2012. "Een gevolg van de warme temperaturen in december", aldus een Fluxys-woordvoerder.

Ook het vervoer naar de industrie (-5,25 procent) en elektrische centrales (-17 procent) daalde in december. Dat laatste is een gevolg van het steeds vaker stilleggen van elektriciteitscentrales op aardgas in Europa. Het vervoer naar de buurlanden steeg dan weer in december (+11,6 procent).

De milde temperaturen komen ook tot uiting in de cijfers over het stroomverbruik, maar minder duidelijk. Slechts weinig Belgen verwarmen zich immers met elektriciteit, in tegenstelling tot Frankrijk. Het verbruik op een gewone weekdag in december 2013 lag 1.000 à 2.000 MW lager dan het jaar daarvoor, luidt het bij hoogspanningsbeheerder Elia.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 januari 2014, 14:54 uur | Bericht #415987
Zero points

Nee, dit verhaal gaat niet over het vernietigende oordeel van een jury die een songfestivalliedje van een twijfelachtig gehalte beoordeelt, maar wel over het feit dat het Hellmanngetal in De Bilt (en eigenlijk voor de meeste plaatsen in ons land) nog steeds op nul punten staat, deze winter. Hoe bijzonder is dat? En betekent dat dat de winter dit jaar verder afgeschreven kan worden?


De Hellmanngetallen op de drie zachtste winters op de vijf hoofdstations. Vlissingen heeft zelfs al vier ‘Hellmannloze’ winters gehad; Den Helder één.

Het Hellmangetal en de vorstsom
We leggen het nog maar eens kort uit. Het Hellmanngetal wordt berekend over de periode 1 november – 31 maart en bestaat uit de sommatie van de gemiddelde etmaaltemperatuur, voor zover deze onder nul ligt, met weglating van het minteken. Een etmaal met een gemiddelde temperatuur van -3,4 graden, scoort dus 3,4 punten, alle dagen met een gemiddelde van 0,0 graden of hoger, scoren dus niets.

De Nederlandse winter verloopt vaak kwakkelig, en daarom geeft het Hellmanngetal in een zachte winter met nogal wat vorstdagen, maar met weinig of geen ijsdagen, niet zo’n perfect beeld van de hoeveelheid vorst in zo’n winter. Daarvoor is de vorstsom bedacht, die zowel in zeer zachte winters met slechts een beetje vorst, als in strenge winters met veel vorst, goed toepasbaar is. De vorstsom is simpelweg de sommatie van alle negatieve minimum- en maximumtemperaturen, met weglating van het minteken, ook van 1 november tot en met 31 maart. De twee dagen met een minimum- en maximumtemperatuur van -3,0 om +1,0 graden, maar ook van  -3,0 om +8,0 graden, scoren beide een vorstsom van 3,0 punten, en een zeer koude winterdag met -12,0 om -4,0 graden, scoort 16,0 punten (12,0 + 4,0). Bij een ijsdag is de vorstsom dus ongeveer twee maal zo groot als het Hellmanngetal voor die dag.


In 2006/2007 werd een nagenoeg vorstloze eerste winterhelft ook door een anti-winterse tweede helft gevolgd. Bron: weergegevens.nl, net als de andere twee grafieken hieronder.

De score van deze winter…
Nog vijf dagen, en de winter van 2014 is al halverwege en we hebben ons niet bewusteloos hoeven tellen om uit te rekenen waarop het Hellmanngetal en de vorstsom deze winter tot dusver zijn uitgekomen. Op een paar plekken in vooral het zuid(oost)en van het land hebben we een minimale bijdrage gehad, maar in De Bilt staat het Hellmanngetal tot vandaag (10 januari) nog op nul-komma-nul punten! En daar dus niet alleen, ook op gemiddeld koudere meetposten zoals Deelen, Twente en Eelde, staat de teller nog op nul. In de Bilt zijn wel een aantal vorstdagen geweest, waardoor de vorstsom in totaal daar op 9,0 punten terecht is gekomen, punten die alleen in de afgelopen november en decembermaand zijn vergaard. Dat zijn extreem lage scores, wat uit het navolgende zal blijken.


In de winter van 2012 kwam het alsnog goed. Ook toen stond het Hellmanngetal op 10 januari, net als dit jaar, nog op nul, maar volgde er begin februari alsnog een felle koudegolf.

Zachte eerste helft, zachte tweede helft?
Als we ons concentreren op De Bilt, en dus terugkijken tot en met 1901, dan zijn er in die dikke eeuw tijd maar drie andere winters geweest die op 10 januari ook nog op 0,0 Hellmannpunten stonden. Dat waren de winters van 1975, 2007 en 2012. Dit illustere drietal zien we ook terug als we naar de vorstsommen kijken. Dit jaar dus 9,0 punten, maar de topper voor wat betreft het ontbreken van vorst was 2012 met 6,8 punten, gevolgd door 2007 met 8,2 punten en winter 1975 staat op de vierde plaats met 9,7 punten. Die laatste twee winters bleven ook bij de allerzachtste behoren, als we het hele winterseizoen bezien. In 1975 stokte het Hellmanngetal op 3,2 punten en in 2007 op 4,8 punten met een totale vorstsom van respectievelijk 40,2 en 65,0 punten. Maar… 2012 liet zien dat het ook anders kan gaan. De eerste dag met een gemiddelde etmaaltemperatuur onder nul beleefden we toen pas op 16 januari. Uiteindelijk volgde er eind januari en gedurende de eerste elf februaridagen een felle koudegolf! Tijdens deze werd er zelfs serieus over een Elfstedentocht  gesproken, al kwam die tocht er niet. Uiteindelijk kwam de Hellmannbijdrage in die winter op 88,4 punten uit en de vorstsom op 218,2.


De schaatsliefhebbers kwamen in deze periode in 2012 ook volop aan hun trekken. Archieffoto.

Winterliefhebbers kunnen dus hoop houden
Kortom, recent hebben we gezien dat het veel te vroeg is om de winter nu al af te schrijven. Om dat eens in een breder kader te bekijken, sinds 1901 zijn er in De Bilt (deze winter niet meegerekend) nog 27 andere winters geweest waarvan het totale Hellmanngetal op 10 januari onder tien punten stond. Uiteraard zitten daar de allerzachte winters bij, waarvan we er hierboven al een paar hebben genoemd. Een tweetal andere ‘toppers’ op dat gebied zijn ook de ‘winters’ uit 2000 en 1989. Dat ‘winters’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, want tot vorst kwam het in die twee winters nauwelijks.
Maar bekijken we de hele groep van 27 winters, dan is het beeld toch een stuk rooskleuriger, bezien door de bril van de winterliefhebber. Veertien winters bleven qua vorstproductie weliswaar zacht, met een totaal Hellmanngetal van minder dan veertig punten, maar bijna de helft (dertien stuks dus) stegen alsnog boven die veertig punten uit, dat als ondergrens wordt gebruikt door het KNMI, om te spreken van een ‘gemiddelde’ winter qua vorstproductie.
Vijftien winters leverden zelfs nog een vorstperiode op, zoals de winter van 2012 dus. We speken van een vorstperiode als de gemiddelde etmaaltemperatuur vijf of meer dagen aaneen onder nul blijft en het totale Hellmanngetal uit die periode uitkomt op zestien punten, of hoger. De ervaring leert namelijk dat er in dat geval op diverse ondiepe watertjes en op ijsbanen dan al geschaatst kan worden.
In vier van deze vijftien winters kwam het zelfs nog tot een echte koudegolf. Naast 2012 waren dat de winters van 1956, 1933 en 1917. In 1917 kwam het Hellmanngetal zelfs nog op 162,1 punten uit, in 1956 zelfs op 210,7 punten! We beleefden in dat laatste jaar de koudste februari van de twintigste eeuw!

Wat wordt het dit jaar?
Tja, dat blijft natuurlijk erg onzeker. Zeker is wel dat het zeer zachte weer met temperaturen die royaal in de dubbele cijfers komen, nu verleden tijd wordt. Vooral het ECMWF zinspeelt er al dagen op dat er een hogedrukgebied boven Scandinavië tot ontwikkeling gaat komen, wat niet een, twee, drie het veld ruimt. Mede hierdoor zal de wind bij ons de zuidwesthoek gaan verlaten, om na maandag zuidoost tot oost te worden.


Het 500 hPa patroon op 19 januari 13 uur, volgens de 1 uur run van vandaag van het ECMWF. We zien dat de straalstroom behoorlijk aan banden is gelegd.


Daarmee stroomt echter niet meteen ijskoude vrieslucht binnen. Ten oosten van ons is het ook niet echt koud en vooral ten noorden van ons gaan de temperaturen fors dalen. Die kou heeft echter moeite om verder naar het zuiden uit te stromen. De ligging van hoge- en lagedrukgebieden is namelijk dusdanig, dat zeker op enige hoogte vanuit het zuiden opnieuw zachtere lucht gaan binnenstromen. In de loop van volgende week ontstaat er zo een soort status quo situatie, waarbij het niet meer zacht is, maar evenmin vol winters. Ook in de nieuwste pluimen zien we duidelijk dat het aantal koudere members ten opzichte van gisteren flink is verminderd en het aantal ‘zachte’ members toegenomen, maar de enige conclusie die getrokken kan worden is dat er nog niets is beslist.


De bijhorende weerkaart aan de grond. Toch een behoorlijk winters patroon met een stevige oostelijke wind in onze omgeving, maar wel met een relatief warme bovenlucht. Op rond 1500 meter hoogte ligt de temperatuur namelijk rond 4 graden boven nul.

Een kleine, subtiele verschuiving van de druksystemen kan ervoor zorgen dat het over een week in ons land licht tot matig vriest, of dat het kwik tussen +4 en +8 graden vertoeft. Maar de waarheid kan ook in het midden liggen. Kijkend naar de grond- en bovenluchtkaarten op dag ‘tien’ (zondag 19 januari) dan zien we dat volgens de hoofdrun van het ECMWF de straalstoom behoorlijk aan banden is gelegd en dat de grondkaart behoorlijk ‘winters’ oogt met lage druk bij Spanje en hoge druk en noordoosten en noorden van ons land, met zelfs ook drukstijgingen bij IJsland. Zelfs als het met die kaart niet koud is in ons land, dan moet het, gegeven die kaart, wel kouder gaan worden. Medio 19 januari is er nog tijd genoeg om alsnog een leuke winterperiode te krijgen. Of het er ook echt van komt? Dat beslist de atmosfeer.

Bronnen: meteo Consult, KNMI, weergegevens.nl, eigen archief.
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 290 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 290, lezen 6 mensen het topic "Winterverwachting van 2011/2012 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden