Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 december 2013, 17:04 uur | Bericht #413987
Zon of mist?

Een krachtig hogedrukgebied, waarvan het zwaartepunt, gisteren (dinsdag) en vandaag (woensdag) boven de Alpen is te vinden, beïnvloedt het weer in onze streken. De wolkendeken die maandag ons land bedekte, schoof dinsdag naar het noordoosten weg en op veel plekken kon er van een heerlijk winterzonnetje genoten worden. Maar… in deze tijd van het jaar is dat geen zekerheidje. Ook nu liggen mist en lage bewolking op de loer.


Dinsdagmiddag om 12.45 uur was het in vrijwel heel het land zonnig geworden. Alleen langs de oostgrens scharrelden er nog lage wolkenvelden rond.

Een lastige weersverwachting
Die strijd tussen de zon, lage wolkenvelden en mist, maken de weersverwachting lastig. Zelfs als een verwachting in de trant van “vrij zonnig, maar ook gebieden met hardnekkige mist of lage bewolking” precies uitkomt, dan nog kan deze lokaal de plank geheel misslaan.  Er zullen altijd plekken zijn waar zon werd verwacht, maar het mistig bleef, en andersom. Bij rustig weer in deze tijd van het jaar is er vaak sprake van een ‘of-of’ situatie. Het is óf grijs en mistig, óf de zon schijnt volop. De gebieden waar het zogezegd ‘wisselend bewolkt’ is met bijvoorbeeld eerst mist en later zonneschijn (of andersom) zijn dikwijls veel kleiner qua omvang.
Het is natuurlijk prettig voor de meteorologen dat de handvatten die door de diverse weermodellen worden aangereikt, om te beginnen overeenkomen met de actuele toestand in de atmosfeer, en vervolgens ook eenzelfde ontwikkeling laten zien. Niet dat er dan vergif op kan worden ingenomen dat die ontwikkeling ook gerealiseerd gaat worden, maar het levert in ieder geval minder hoofdbrekens op. Het probleem ontstaat juist als twee modellen wél de uitgangssituatie juist hebben, maar vervolgens tóch een andere ontwikkeling laten zien, in dit geval het verschil tussen een zonnige winterdag, of een grijze, met laaghangende bewolking en mist. Zoek het dan maar uit… Maar met dat praktijkvoorbeeld werden de meteorologen dus juist dinsdag geconfronteerd.


Rustig en zonnig winterweer, maar mist en lage bewolking liggen voortdurend op de loer. Foto: Josette Veltman-de Greef.

Inversie
In een hogedrukgebied daalt de lucht op enige hoogte langzaam. Hij wordt hierbij droger en warmer. Het gevolg hiervan is, dat er een zogenaamde inversie ontstaat; een luchtlaag waarin de temperatuur met toenemende hoogte niet daalt (het gebruikelijke beeld) maar juist stijgt. Ook nu hebben we te maken met een zogenaamde inversie, kijk hiervoor naar het diagram dat hieronder is afgebeeld. Het is een ingewikkeld diagram met diverse lijnen, waarvan we alleen degene die in dit geval van belang zijn, zullen bespreken. Op de onderste horizontale as is de temperatuur uitgezet, op de verticale as de hoogte, met links de daarbij horende luchtdruk in mBar of hPa, en rechts is daarbij de daarbij horende hoogte in kilometers weergegeven. Het is het beeld zoals dat volgens het ECMWF model van maandag 13 uur,  geldt voor woensdagmiddag 13 uur, voor De Bilt. Aan de grond wordt dan 1031,7 mBar berekend, en ligt het punt waar de luchtdruk 1000 hPa bedraagt, tussen 200 en 300 meter hoogte (rechts af te lezen). Nog verder naar rechts zien we windvaantjes. We zien dat in de onderste laag van de atmosfeer de wind zuidelijk is en zwak tot matig, 5 tot 15 knopen, met de sterkste wind tussen 200 en 300 meter hoogte. Om terug te keren naar de temperatuur, deze is in hele graden gegeven en de isothermen lopen niet verticaal, maar met toenemende hoogte iets naar rechts weg. Dat is gedaan omdat de temperatuur op grote hoogte altijd ver onder nul ligt en zo de uitgezette temperatuur op de grafiek blijft passen. De verwachte temperatuur wordt weergegeven door de rode punten, verbonden door de rode lijn (rechts). We zien nu mooi wat er met een inverse bedoeld wordt. In de onderste honderd meter ligt de temperatuur rond 4 graden, om tussen 100 en 200 meter vrij sterk, en daarboven nog langzaam, te stijgen. Tussen ongeveer 400 en 900 meter hoogte ligt de temperatuur rond tien graden, om pas bij grotere hoogtes te dalen. In dit geval zit de inverse dus vooral tussen 100 en 500 meter hoogte.


De door het ECMWF berekende temperatuuropbouw in de onderste lagen van de atmosfeer om 13 uur vanmiddag in De Bilt.

Dezelfde grafiek voor hetzelfde tijdstip en locatie, maar nu volgens de berekeningen van het UKMO weermodel.

Dauwpunt
De andere, rode stippellijn (links van de getrokken rode lijn) geeft het zogenaamde dauwpunt weer. Koudere lucht kan minder waterdamp bevatten dan warmere lucht, en het dauwpunt geeft aan hoever we de lucht moeten afkoelen om deze verzadigd te maken. Zodra dit punt wordt bereikt, gaat de waterdamp in de lucht condenseren tot waterdruppeltjes (of ijskristalletjes). We zien dat de lucht boven de inverse erg droog is, de beide lijnen liggen ver uit elkaar. Kijk bijvoorbeeld op het 925 hPa-vlak. De lucht heeft daar een temperatuur van 10 graden en die moeten we afkoelen tot -20 graden om deze verzadigd te maken. Geen wonder dat het model dan ook berekend dat er op dat niveau geen bewolking aanwezig is. Maar onder de inversie, zeg maar in de onderste honderd meter, is het een ander verhaal. Daar liggen die twee lijnen veel dichter bij elkaar. Bij een luchttemperatuur van vier graden, ligt daar het dauwpunt op rond twee graden, wat aangeeft dat de lucht op dat niveau een stuk vochtiger is. Hij hoeft maar twee graden af te koelen om hem verzadigd te maken. Het model suggereert dan ook dat op dat niveau een beetje bewolking kan ontstaan (het grijze vlakje linksonder). De inversie zorgt zelf voor een soort ‘deksel’; de lucht daarboven kan niet mengen met de lucht daaronder.

Het verschil tussen ECMWF en het UKMO-model
Op basis van deze berekening zal het woensdagmiddag in De Bilt niet geheel strakblauw zijn. De zon komt wel veelvuldig voor de dag, al drijft er af en toe een beetje lage bewolking over. We zien dat ook aan het volgende kaartje. Volgens het ECMWF is het in ons land op meer plekken licht tot hooguit half bewolkt, maar de écht gesloten (laaghangende) bewolking en mist houdt zich vooral boven Midden-Duitsland en verder oostwaarts op. Maar… het UKMO model houdt er een andere mening op na, kijk maar eens naar het diagram zoals dat volgens dit model er om 13 uur vanmiddag in De Bilt uitziet. Ook hier zien de zeer droge en onbewolkte lucht op grotere hoogte en de scherpe inversie op rond 200 meter hoogte. Maar we zien ook dat de koudere luchtlaag daaronder veel vochtiger is. Temperatuur en dauwpunt liggen dicht bij elkaar en zijn iets boven honderd meter zelfs gelijk aan elkaar, de lucht is daar dan ook verzadigd. Geen wonder dat het UKMO dan ook een dikke laag met lage bewolking berekend (onder, links)  en dat zien we dan ook in het bewolkingskaartje terug. De lage wolkenlaag bedekt nu het hele oosten van het land (met uitzondering van Limburg), maar ook een groot deel van het midden van het land. Je zou als meteoroloog maar een verwachting voor de provincie Utrecht moeten maken! Blijft het nu zonnig, of wordt het een grijze, mistige dag? Met zon kan het ’s middags wel 7 graden worden, in hardnekkige mist misschien amper 2 graden… ook met een hogedrukgebied in de buurt kan een weersverwachting dus heel lastig zijn!


De berekende bewolking in Nederland en omgeving voor woensdagmiddag 11 december, om 13 uur, volgens het ECMWF.

Idem, maar nu volgens het UKMO.

Wat is het geworden?
Overigens gaven wij dinsdagmorgen het ECMWF model het voordeel van de twijfel, dus vooral in het oosten van het land lokaal mist en lage bewolking, maar in de rest van het land, en dus ook in Utrecht, toch vooral zonneschijn. De nieuwe berekeningen die in de loop van de dag binnenkwamen, gaven geen reden om deze visie te wijzigen. En wat is het geworden? Vanochtend vroor het in Utrecht licht en kwam er lokaal mist voor, maar de mistlaag was dun en op andere plekken in de provincie was het weliswaar nevelig, maar toch meest helder. Op veel plekken werd het dus zonnig, maar op de satellietfoto hiernaast is te zien hoe het een grensgeval was. De hele Gelderse Vallei zat vol met mist die maar niet wilde optrekken en tegen de middag bewoog de westelijke begrenzing van dit mistveld nog iets westwaarts. Sowieso het oosten van de provincie Utrecht kreeg ermee te maken. Om 13 uur vanmiddag zat De Bilt nog in de zon en had het ECMWF model het dus (nipt!) bij het rechte eind, maar het wolkenplaatje van de UKMO zat toch dichter bij de waarheid.


Op deze foto, genomen vanaf een hoog punt in Delft, is de inversie nabij de grond goed te zien middels de donkere luchtlaag nabij de horizon, die steeds vochtiger en ‘viezer’ wordt. De lucht daarboven is droog, helder en schoon. Foto: Albert Oude Nijhuis.


Ook op deze foto uit Zuid-Limburg is de inversie goed zichtbaar met de mistbanken in het dal en de heldere lucht met zonneschijn daarboven. Foto: Marina Nefkens.


Woensdagmiddag om 13 uur, zat, zoals de dag tevoren was verwacht, het oosten van ons land met hardnekkige mist opgescheept, terwijl het westen zich in het winterzonnetje koesterde. Voor Utrecht lag de waarheid uiteindelijk in het midden.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 december 2013, 21:05 uur | Bericht #414003
Geen vliegverkeer Eindhoven door mist

Door de mist vliegen er woensdagavond geen vliegtuigen van en naar Eindhoven Airport. De aankomende vliegtuigen worden omgeleid naar Düsseldorf en Maastricht. Reizigers worden van daar met de bus naar Eindhoven gebracht. Vertrekkende reizigers worden vanuit Eindhoven naar een van de twee andere luchthavens (Düsseldorf en Maastricht) vervoerd.


Eindhoven Airport. © anp.

Dat heeft een woordvoerder van Eindhoven Airport woensdagavond gemeld. Nog onduidelijk is hoe lang de vliegtuigen nog omgeleid worden. Laat op de avond staan nog vluchten gepland naar Faro en Alicante. Of die gaan vliegen, is afhankelijk van het weer op dat moment.

Een woordvoerster van Schiphol zei woensdagavond dat het vliegverkeer daar geen last heeft van de mist. Wel is het zo dat heel wat vluchten uit Londen geannuleerd zijn. Dat komt door de weersomstandigheden (mist) daar. Ook Rotterdam The Hague Airport heeft te maken gehad met veel geannuleerde binnenkomende vluchten uit Londen.

Bron: AD
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 december 2013, 07:47 uur | Bericht #414010
Eindhoven Airport heeft opnieuw last van mist

Eindhoven Airport waarschuwt donderdagmorgen op internet voor vertragingen en annuleringen van vluchten door de mist.

Woensdagavond gingen er door de mist ook al geen vluchten van en naar Eindhoven.

Een aantal aankomende en vertrekkende vluchten werd omgeleid via Düsseldorf en Maastricht. Reizigers werden met de bus van en naar Eindhoven gebracht. Ook werden twee vluchten omgeleid naar Rotterdam The Hague Airport.

Weerplaza meldt dat het zicht inmiddels aan het verbeteren is op vliegveld Eindhoven. Om 7.00 uur was het zicht opgelopen tot 1000 meter. Het weerbureau verwacht dat het zicht verder zal verbeteren.

Bron: NU.nl
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 december 2013, 09:15 uur | Bericht #414011
31 mensen onwel door koolmonoxide in Rotterdam

In Rotterdam-Zuid zijn in de nacht van woensdag op donderdag negen woningen in een portiekflat ontruimd, omdat een te hoog koolmonoxidegehalte is aangetroffen.

31 bewoners van de woningen aan de Martinus Steijnstraat zijn met lichte klachten naar het ziekenhuis vervoerd, waar zij nader zijn onderzocht. Vijf van hen zijn ter observatie opgenomen. De problemen werden veroorzaakt door een cv-ketel in een ondergelegen café, dat eveneens is ontruimd. Gassen zijn in de portieken getrokken, waarop de brandweer metingen heeft verricht en besloten heeft tot ontruiming. De bewoners werden eerst ter plaatse onderzocht door medisch personeel alvorens zij naar het ziekenhuis werden gebracht. Om kwart over drie werden de woningen vrijgegeven en konden de bewoners die uit het ziekenhuis ontslagen waren terug naar hun huizen.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 december 2013, 11:18 uur | Bericht #414019
Problemen door mist op Eindhoven Airport voorbij

Eindhoven Airport heeft geen last meer van de mist. Vanochtend werden er door de mist verschillende vluchten geannuleerd en was er veel vertraging.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 december 2013, 15:03 uur | Bericht #414026
Meer ongevallen door lage zon



Het aantal ongevallen door laagstaande zon is de laatste jaren verviervoudigd. In de winter staat de zon een uur lang zo laag dat ze recht in je ogen schijnt, en je volledig kan verblinden. En als je dan ook nog eens met vuile autoruiten rondrijdt, zie je nog minder.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 december 2013, 13:47 uur | Bericht #414101
Hoe anders was het in december 2010

Na een week met af en toe vorst in de 'donkere uren' is de temperatuur vanaf dit weekend aan de hoge kant voor de tijd van het jaar zonder nachtelijke vorst. En van winters weer zal zeker tot en met aanstaande donderdag geen sprake zijn. De afgelopen jaren was dat wel anders in december. Neem december 2010.

Dit was de laatste zeer koude decembermaand met in De Bilt gemiddeld -1,1 graad (normaal is 4,0 graden) en daarmee de koudste kerstmaand in veertig jaar tijd. Op 29 dagen temperaturen onder nul tegen 12 vorstdagen normaal. Zo'n groot aantal vorstdagen is niet eerder voorgekomen, op sommige weerstations was er in die maand slechts 1 dag vrij van vorst. Verder waren er 12 ijsdagen (gehele etmaal vorst) tegen 2 normaal. Alleen in december 1933 was het aantal ijsdagen met 14 nog groter.


14 december 2010. Het Markermeer is een ijsspiegel. Foto: J. Dekker.

Sneeuwrijke maand
En een groot deel van de neerslag viel in de vorm van sneeuw. Gedurende vrijwel de gehele maand lag er hierdoor in grote delen van het land sneeuw, alleen op 11 en 12 december was het 'groen'. Op vrijdag 17 december viel in met name de Randstad en Zeeland circa 5 tot 20 cm sneeuw. De sneeuwval leidde tot een verkeersinfarct. De dagen daarna groeide het sneeuwdek in het westen en midden van het land op veel plaatsen verder aan. Op 23 en 24 december sneeuwde het langdurig in het zuidoostelijk deel van het land. De stevige wind veroorzaakte plaatselijk stuifsneeuw en veel overlast.


15 december 2010 in Winterswijk. Foto: Willy Bonnink.

Witte kerst
Op eerste kerstdag lag er in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 cm. Bovendien waren in het oostelijk deel van het land door de forse wind tijdens de dagen voorafgaand aan kerst sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. Op eerste kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt uit, waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast. Er vielen echter ook enkele winterse buien, vooral in de avond en de nacht naar tweede kerstdag. Op tweede kerstdag bleven winterse buien vallen. In vrijwel het gehele land steeg de temperatuur echter tot boven de nul graden, waardoor er sprake was van enige afsmelt. In De Bilt lag er op zowel eerste als tweede kerstdag 5 cm sneeuw. Dit betekende, net als in 2009, officieel een witte kerst.


Nederland op de rand tussen een hogedrukgebied en (diepe) oceaandepressies. Daardoor een hardnekkige zuidwestelijke luchtstroming. Dit is de kaart geldig voor 16 dec 2013, 1 uur. De lijnen van gelijke luchtdruk, de isobaren, liggen dichtbij elkaar. Dit betekent flink wat wind.

Zuidweststroming
De weerkaarten van nu en de nabije toekomst zien er voor winterliefhebbers slecht uit. Voor bijvoorbeeld de forenzen zijn het juist prima kaarten: geen winterse ongemakken, geen gladheid, dankzij een zuidwestelijke stroming aan de flank van een hogedrukgebied ten zuiden van Nederland. Daarmee worden zachte lucht en van tijd tot tijd regenstoringen aangevoerd. Etmalen met vorst zien we uitsluitend in gedeelten van Scandinavië en op hoogte in de Alpen. In eerste instantie ligt de verticale vorstgrens in de Alpen op zo'n 900 tot 1200 meter. Maar deze gaat verder stijgen, om uiteindelijk dinsdag zo tussen 2000 en 2500 meter uit te komen. Voor winterweer is het wachten op een verandering in het stromingspatroon. 

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 december 2013, 14:29 uur | Bericht #414304
Voorlopig blijft het zacht

Het wil maar niet lukken met de winter. In de lopende decembermaand ligt de gemiddelde temperatuur tot nu toe anderhalve graad boven normaal en daar kan de komende tijd nog wat bijkomen. Een plek bij de eerste tien zachtste decembermaanden sinds 1901 ligt voor het oprapen. Daarbij is het weerbeeld voorlopig wisselvallig en waait het af en toe flink. Hoe anders was het beeld tijdens (delen van) de voorbije vijf winters, toen koude lucht ons land wel om de haverklap wist te bereiken. Wat is er veranderd? Of moet de vraag zijn: is er wat veranderd?

Met zijn plek aan zee en ook nog eens een uitloper van de Warme Golfstroom dichtbij, is Nederland geen logische plek voor winterweer. Zeker als je weet dat de wind bij ons voornamelijk uit de zuidwesthoek waait. De gebieden ten zuidwesten van ons zijn nu eenmaal niet de plekken waar vandaan je de aanvoer van koude winterlucht verwacht. Toch zit er af en toe weleens een koude winter tussen, waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit vroeger meer gebeurde dan nu. Het mag de afgelopen vijf jaar dan vaak winters zijn geweest, qua kouproductie viel elke van de voorgaande winters in het niet bij illustere voorgangers als de winters van 1940, 1942, 1947, 1956, 1963 en ook de strenge kwakkelwinter van 1979. En ook de – al minder strenge – winters van de jaren 80 en 90 waren duidelijk kouder dan elk van de winters van de voorbije 5 jaar.

Aflandige winden nodig voor kou
Om het in Nederland koud te krijgen, moet de wind vanuit het noordoosten of oosten waaien, vanuit Scandinavië of de koude binnenlanden van Europa. Het zijn de windrichtingen precies tegengesteld aan de windrichting die in onze omgeving gebruikelijk is. Er is dus ook een speciale drukverdeling voor nodig, een drukverdeling die ervoor zorgt dat de westelijke straalstroom (de band met hoge windsnelheden op 10 kilometer hoogte die verantwoordelijk is voor de plaats die de hoge- en lagedrukgebieden op de weerkaart innemen en het weer in onze omgeving dus in hoge mate bepaalt) zijn plek verlegt. En wel zo dat of op de oceaan in de buurt van IJsland en Groenland of boven Scandinavië een hogedrukgebied komt te liggen. De afgelopen jaren zagen we vaak de Groenlandse variant terug, af en toe kwam ook boven het poolgebied een sterk hogedrukgebied te liggen. De Scandinavische variant kwam veel minder vaak voor en was ook minder dominant.

Een hogedrukgebied bij Groenland ligt dit jaar niet voor de hand. Dat we dit weten, heeft met de poolwervel te maken. Die poolwervel is een straalstroom op nog grotere hoogte, in de stratosfeer rond de Noordpool. Door de poolnacht wordt het in die stratosfeer gedurende de winter ijzig koud. Het ene jaar is de poolwervel, die straalstroom in de stratosfeer rond het poolgebied, zo sterk dat die koude lucht netjes boven het poolgebied blijft liggen. Warme lucht, aan de buitenkant van de poolwervel, maakt dan geen kans ‘naar binnen’ te komen; de poolwervel blijft sterk.

Poolwervel viel vrijwel stil
Is de poolwervel minder sterk en lekt wel warme lucht ‘naar binnen’, dan kan een andere situatie ontstaan. Zoiets gebeurde bij voorbeeld in de afgelopen winter, toen een grote hoeveelheid warme lucht in het gebied binnen de poolwervel terechtkwam. De temperaturen in de stratosfeer liepen toen pijlsnel op en het gevolg was dat de poolwervel even later nagenoeg stil kwam te vallen.

Voor de straalstroom in onze etages van de atmosfeer, die zo belangrijk is voor het weer in onze omgeving, blijkt het gedrag van de poolwervel, die erboven zit, duidelijk van invloed. Een westelijke straalstroom, met daarboven een sterke poolwervel vanuit dezelfde richting, is bijna niet kapot te krijgen. Zit je in een winter met een stroming van dat type, dan is het behoorlijk lastig om in een koude periode terecht te komen. De winter verloopt dan zacht. En zo gaat het bij ons vaak.

Bijzonderder zijn de winters waarin in de poolwervel minder sterk is en de straalstroom eronder de kans krijgt om te meanderen. Dan ontstaat wel ruimte voor hogedrukgebieden op noordelijke posities, die de westelijke straalstroom een tijdje aan banden kunnen leggen. Koudere episodes maken dan meer kans. Zo was het ook in de winters van de afgelopen vijf jaar, waarbij de laatste met zijn zeer sterke opwarming van de stratosfeer boven het poolgebied wel een heel bijzondere was. Maar dat weet iedereen ook wel. De winter en vooral de lente verliepen erg koud.

Stratosfeer boven poolgebied superkoud
Op dit moment is de stratosfeer boven het poolgebied superkoud en de poolwervel bijzonder sterk. Zo sterk dat ook de straalstroom eronder boven de oceaan op volle toeren draait. Lagedrukgebieden volgen een erg noordelijke koers en diepen steeds ver uit, veel verder dan in de afgelopen jaren. Niet zelden daalt de druk in de kernen ervan tot dik beneden 950 hPa. Een westcirculatie, aangejaagd door dergelijk actieve depressies, is bijna niet aan banden te leggen. En dat zien we ook.

Hogedrukgebieden, die onder dit soort omstandigheden wel degelijk ontstaan, krijgen een zuidelijke positie; zoals altijd bij de Azoren, maar ook boven Zuid-Europa of het Alpengebied. Voor winterweer zijn dat de meest ongunstige posities denkbaar.  Ze werken een aanhouden van de westelijke of zuidwestelijke wind in de hand en daarmee een voortduren van de aanvoer van zachte lucht.

Het lijkt zacht te blijven
Er zijn veel aanwijzingen dat de poolwervel deze winter sterk zal blijven, zo sterk dat een opwarming van de stratosfeer er boven het poolgebied de komende maanden niet in zit. Een aanhouden van het zachte stromingspatroon ligt daarmee voorlopig voor de hand. Dit wil overigens niet zeggen dat het alleen maar zacht zal zijn. Vooral als later in de winter de straalstroom geleidelijk weer wat aan kracht inboet, kan er aan zijn flank best ruimte ontstaan voor een hogedrukgebied boven Scandinavië. En als zo’n hogedrukgebied er op tijd is, kan het nog even koud worden. Verder blijft natuurlijk de grilligheid van het weer in tact. Ook in zachte perioden komen koude dagen voor met een koude bovenlucht. Op dat soort dagen kan het ook zomaar tot winterse neerslag komen.

De kaarten / foto's


Op 22 kilometer hoogte boven de Noordpool is het op dit moment ijskoud. Bron: NOAA.


De poolwervel is daardoor op diezelfde hoogte erg sterk. Hoe dichter de lijntjes op elkaar staan, hoe meer wind. Bron: NOAA.


De straalstroom boven de oceaan voelt zich helemaal in zijn element. Bij ons waait hij uit het zuidwesten en blijft de aanvoer van zachte lucht maar doorgaan.


Op dit kaartje is mooi te zien wat de gevolgen van dit alles zijn. Bijna overal op het Noordelijke halfrond ligt ten noorden van de 40ste breedtegraad sneeuw. Behalve... in Europa. Wij krijgen een Groene kerst. Bron: Schneedecke.de


Het levert af en toe onstuimig weer op, zoals tijdens de storm op 28 oktober. De foto is door Theo Westra gemaakt op het strand bij Katwijk.


Ook op de Reeuwijkse plassen was er toen veel wind. Foto: Jan Willem de Wit.


Een tweede storm trok op 5 december over Nederland. Er vielen toen zware buien, zoals op deze foto bij Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema.


Hoe anders was het op 20 december 2010! De foto is van Henk Voermans

Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 20 december 2013, 14:29 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 december 2013, 16:58 uur | Bericht #414308
Twee sneeuwblazers om sporen sneeuwvrij te houden

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS hebben ook dit jaar een reeks voorbereidingen getroffen om eventuele sneeuwellende op het spoor de baas te kunnen. Nieuw zijn twee sneeuwblazers om de spoorinfrastructuur sneeuwvrij te maken. Dat melden Infrabel en NMBS in een persbericht.

‘Waar en wanneer nodig kunnen we de nieuwe toestellen snel inzetten om de spoorinfrastructuur sneeuwvrij te maken’, zo staat in het persbericht. ‘Het voordeel van de kranen is dat we ze ook op de weg kunnen laten rijden. Ter plaatse kunnen ze sneeuw ruimen om dan nadien onmiddellijk de sporen te verlaten en plaats te maken voor de treinen.’

Behalve een reeks preventieve maatregelen, wordt bijvoorbeeld de wisselverwarming ingeschakeld opdat wissels niet zouden blokkeren en staan Infrabel-sneeuwploegen de klok rond paraat. Bij de NMBS wordt een dertigtal locomotieven uitgerust met een stalen sleepstuk, om tijdens de eerste ritten het ijs van de bovenleiding te schrapen. Wanneer het ‘s nachts vriest, blijven bijvoorbeeld nog de locomotieven onder spanning staan.

NMBS en Infrabel benadrukken dat ze er tijdens winterse omstandigheden ‘alles aan doen om de reizigers een maximum aan comfort te geven’. Het blijft uiteraard mogelijk dat extreme weersomstandigheden leiden tot storingen en vertragingen. ‘NMBS en Infrabel zullen er dan alles aan doen om de hinder zo snel mogelijk op te lossen.’

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 december 2013, 08:30 uur | Bericht #414509
"Warm" december op recordkoers

Met nog een week te gaan heeft december enkele weerrecords in het vizier. Dat van het aantal uren zon zal ­zeker gebroken worden en ook het record van de maximumtemperatuur ligt binnen handbereik.

De gemiddelde maximum­temperatuur voor december tot nu bedraagt 8,6 graden. Daarmee zitten we 2,5 graden hoger dan normaal en op een zucht van het record van 2011, toen we een gemiddelde hadden van 8,7 graden. Ook de gemiddelde temperatuur is met 5,7 graden hoger dan normaal (3,9°). December zal zeker de zonnigste maand van de afgelopen dertig jaar worden. De zon scheen al 75 uur en 45 minuten: 30 uur meer dan normaal en 1.45 uur minder dan het record van 2007. Met nog acht dagen te gaan deze maand kan dat record ons niet meer ontglippen. Regen viel er deze maand amper: 23 liter, terwijl 81 liter normaal is.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 december 2013, 19:46 uur | Bericht #414668
Griep komt pak later deze winter

We zullen deze winter opvallend laat te maken krijgen met een griepepidemie. Dat zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. Er zijn op dit moment amper mensen ziek en een echte piek komt er ten vroegste midden januari. Goed nieuws voor wie graag veel kust op oudejaarsavond en op Nieuwjaar. De kans dat je besmet wordt, is dus heel klein.



Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 december 2013, 12:05 uur | Bericht #414696
Nieuwjaarsduik wordt kouder dan vorig jaar

De nieuwjaarsduik wordt iets kouder dan vorig jaar, toen was het water het minst koud in de geschiedenis van de duik. De watertemperatuur ligt met 7,5 graden op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar de luchttemperatuur van 8 graden voelt door een vrij krachtige wind aan als 3,7 graden, verwacht weeronline.nl. Vorig jaar lag de luchttemperatuur op 12 graden.

Normaal ligt de watertemperatuur op 1 januari rond de 3 of 4 graden. Er is tijdens de duik kans op een buitje, maar dat is volgens een woordvoerder van weeronline.nl nog moeilijk te voorspellen.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 december 2013, 06:04 uur | Bericht #414830
Gladheid op de wegen 

Op verschillende wegen in Overijssel wordt vanmorgen gestrooid in verband met mogelijke gladheid. De provincie laat weten dat in heel Overijssel gestrooid zal worden op de provinciale wegen en de op- en afritten. Ook in de regio Amsterdam waarschuwt de politie voor plaatstelijke gladheid.

Bron: RTV Oost


| Gewijzigd: 30 december 2013, 06:07 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 december 2013, 08:55 uur | Bericht #414833
Verraderlijk glad op de weg

Het verkeer moet maandagochtend rekening houden met verraderlijke gladheid. De combinatie van het vochtige weer en de lage wegdektemperaturen zorgt op verschillende plaatsen in het land voor gladde wegdelen.

Vooral op afritten en verbindingswegen is het oppassen, zo waarschuwt de VID.

Zo zijn op de A4 bij Rijswijk de afritten Rijswijk-Centrum en Plaspoelpolder uit voorzorg afgesloten. En is op de A9 richting Alkmaar op het knooppunt Raasdorp een snelheidsbeperking van kracht op de verbindingsweg naar de A5. Ook de N201 Hoofddorp Uithoorn is in beide richtingen dicht vanwege gladheid tussen de weg naar Aalsmeer en de N231 naar Amstelveen/Aalsmeer. Rijkswaterstaat heeft vannacht in grote delen van het land gestrooid op de gladheid te beperken. Op sommige plaatsen zal dit dus opnieuw gebeuren.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 december 2013, 09:07 uur | Bericht #414840
Ongelukken door gladheid

Het is op sommige plaatsen verraderlijk glad op de weg. Hoewel de temperatuur overal flink boven het vriespunt ligt, kan het op sommige plaatsen vlak boven de grond net onder nul zijn. Volgens de Verkeers Informatie Dienst en de ANWB komen er uit het hele land meldingen van gladheid. In Noord-Nederland zijn al zeker 40 ongelukken gebeurd waarbij een onbekend aantal gewonden is gevallen. Vooral op- en afritten en provinciale wegen kunnen glad zijn. Een aantal op- en afritten is uit voorzorg afgesloten, zoals Rijswijk-Centrum en Plaspoelpolder op de A4. De provinciale weg N201 tussen Amstelveen en Aalsmeer is afgesloten. Daar is het spekglad, er wordt opnieuw gestrooid. Verraderlijke situaties ontstaan vaak juist bij zonsopkomst, als de temperatuur van het wegdek nog laag is.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 december 2013, 09:08 uur | Bericht #414841
Bestuurster kritiek na ongeval door rijmplek

In de Menenstraat in Geluveld (Zonnebeke) gebeurden vanmorgen op korte tijd twee ongevallen door een rijmplek op de weg. Iets voor 6.30 uur slipte een eerste wagen op het gladde wegdek. De auto belandde links van de weg tegen een verlichtingspaal en gleed vervolgens in de gracht. De bestuurster van de wagen bleef ongedeerd. Een halfuur later verloor opnieuw een bestuurster de controle over het stuur op de rijmplek. Ze kwam met haar wagen tegen een geparkeerde bestelwagen terecht en werd daarna tegen een huis geslingerd. De vrouw zat door de hevige klap gekneld in haar wagen. De hulpdiensten brachten haar in kritieke toestand naar het ziekenhuis.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 december 2013, 09:30 uur | Bericht #414844
Verraderlijk glad: tientallen auto's van de weg

Verraderlijke gladheid op de weg heeft vanochtend op verschillende plaatsen tot ongelukken geleid. In Noord-Holland schoten meerdere auto's van de weg.

RTL-weerman William Huizinga  zegt dat het tot 09:30 uur, zeker in het oosten, nog glad op de weg kan zijn.

Auto's van de weg in Cruquius
Volgens RTV Noord-Holland was het erg glad op de Kruisweg in Cruquius. Vier auto's reden van de weg; één auto belandde in de bosjes. Twee andere auto's liepen ook schade op. Een persoon raakte gewond.

RTV Noord meldt tientallen glijpartijen. Auto's zijn in de sloot of tegen een boom gereden. Er is veel blikschade, maar nog geen melding van gewonden.

In het Brabantse Heusden is een auto op een boom gebotst. De bestuurster heeft enige tijd bekneld gezeten.

Op de afrit van de A28 bij De Wijk is een vrachtwagen gekanteld. Het gaat om de afrit vanuit de richting Hoogeveen. Verder zijn er ongelukken geweest bij Geesbrug, De Punt, Meppel, Holsloot en Hoogeveen.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 december 2013, 09:55 uur | Bericht #414846
 Auto's van de weg in Friesland

In Friesland was de N361 tussen Dokkum en Metslawier enige tijd afgesloten vanwege meerdere ongevallen. Een aantal auto's raakte door gladheid van de weg. Eén auto sloeg over de kop en belandde vervolgens in de berm. Tussen Anjum en Engwierum gleed een auto de sloot in.





Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:06 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 december 2013, 10:15 uur | Bericht #414849
Gladheid leidt tot veel ongelukken in Drenthe

Gladheid heeft tot een groot aantal glijpartijen op de Drentse wegen geleid. In het hele Noorden werden zeventig tot tachtig ongelukken gemeld. Het bleef daarbij in de meeste gevallen bij biikschade. Een enkeling raakte lichtgewond. Op de A28 kantelde een vrachtwagen.



Ook op de A37 werd een automobilist verrast door de gladheid. De lange periode van zacht weer in combinatie met het feit dat de gladheid niet was voorspeld leidde volgens politiewoordvoerder Ernest Zinsmeijer tot het grote aantal glijpartijen. “Drenthe kwam er in vergelijking tot Friesland en Groningen nog het beste af. Een geluk was dat er niet veel vrachtverkeer op de weg was.”

Bron: DVHN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:06 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 december 2013, 10:24 uur | Bericht #414852
Gladheid op wegen voorbij

De waarschuwing voor gladheid is opgeheven. Vanochtend werd het hele land overvallen door gladheid. Daardoor zijn tientallen ongelukken gebeurd.

Alleen al in de noordelijke provincies waren er 70 ongevallen. Ook in de rest van het land raakten auto's van de weg. Daarbij zijn voor zo ver bekend geen gewonden gevallen. Vanwege de kerstvakantie was het erg rustig op de weg.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 299 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 299, lezen 6 mensen het topic "Onweerskansen 22, 23 en 24 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden