Rijkswaterstaat en de natuurbeheerders zijn tot eind 2016 aan het werk in 15 uiterwaarden langs de grote rivieren. Bomen en struiken die de loop van de rivier belemmeren worden gekapt of gesnoeid en hier en daar wordt een extra geul langs de rivier gegraven.
Ondergelopen uiterwaarden bij de Gelderse plaats Gendt © anp.
De maatregelen zijn volgens de diensten nodig om de rivieren meer ruimte te geven bij hoogwater. De waterstand in Rijn, Maas, Waal en IJssel zal de komende decennia vaker hoog zijn, verwachten wetenschappers en daarom is het nodig dat het water zo vrij mogelijk kan doorstromen. Als begroeiing het water tegenhoudt, ontstaat op die plek teveel druk op de dijken.
Dit najaar start het werk in de IJsselvallei en tussen Lopik en Schoonhoven aan de noordoever van de Lek. Ook de Dordtse Avelingen aan de Boven Merwede krijgen een beurt, terwijl bij Beuningen bij Nijmegen een nevengeul langs de Waal wordt gegraven.
Voor de bosschages die verdwijnen komt natuur terug die beter bij de rivier past, laat Staatsbosbeheer weten. Het gaat om moerasland en rietvelden, terwijl op een aantal plekken ook meer grote grazers worden ingezet.
Bron: AD
Onweersdagen: 0