De komende jaren zal het bij ons hoogstwaarschijnlijk minder extreem gaan regenen. Dat blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven, schrijft De Standaard in zijn avondeditie.
Foto: BELGA
Uit een onderzoek van professor Patrick Willems van de Afdeling Hydraulica aan de universiteit van Leuven blijkt dat perioden met extreme regenval en perioden met minder hevige regenval elkaar in tijdsblokken van enkele decennia afwisselen. Die cyclus blijkt bovendien voorspelbaar te zijn.
Extreme regenbuien deden zich in onze streken vaker voor tijdens de voorbije twintig jaar, zegt Willems. Hetzelfde fenomeen deed zich voor rond de jaren 1960 en de jaren 1910-1920. Daartussen waren er perioden met minder uitzonderlijke neerslag zoals de jaren 1930-1940 en 1970.
Het goede nieuws is dat onze regio nu evolueert naar een periode met minder extreme regen in vergelijking met de voorbije 20 jaar. Het slechte nieuws is dat die trend natuurlijk over tien of twintig jaar weer kan keren.
Bron: De Standaard
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Het gaat in het onderzoek niet naar meer of minder regenen (zoals neerslag per jaar), maar om de felheid van de individuele buien. Die zijn over een lange periode in 10 minutenwaarnemingen door hem verzameld en bestudeerd. Dus de intensiteit van de neerslag. Niet de gecumuleerde jaarneerslag. Dat kan volkomen haaks op elkaar staan. In een jaar met zeer felle buien kan de totale jaar-hoeveelheid minder dan gemiddeld zijn of andersom. De mate van intensiteit van buien is vooral van belang voor het rioleringssysteem en poldergemalen. Een enkele korte maar felle regenbui kan voor problemen zorgen in bijv verder een 'droog' jaargemiddelde. Een 'nat' jaargemiddelde kan zonder enig probleem met de riolering gepaard gaan, zolang die regen maar niet intensief valt, maar over een langere tijd binnen dat jaar.
Die felle buien zijn idd zeer plaatselijk, maar daarom zal hij meer lokaties en over een lange periode hebben genomen.
| Gewijzigd: 24 september 2013, 20:03 uur, door Ben47
http://www.onweer-online.be/forum/topic/39228/schommelingen-in-neerslag-zijn-voorspelbaar/
Dit gaat over de bron waarover het artikel gaat.
edit: En je kan zien dat er door de klimaatverandering een vrij duidlijke trend is naar meer extreme neerslag. | Gewijzigd: 24 september 2013, 21:18 uur, door Sa'ke
http://www.onweer-online.be/forum/topic/39228/schommelingen-in-neerslag-zijn-voorspelbaar/
Dit gaat over de bron waarover het artikel gaat.
edit: En je kan zien dat er door de klimaatverandering een vrij duidlijke trend is naar meer extreme neerslag. Aan elk onderzoek wordt het woord klimaat verbonden, terwijl ook dat gewoon een tijdelijke verschuiving kan zijn. De meer extreme buien worden in dit artikel alleen in de periode december, januari en februari gesignaleerd. In Noord-Frankrijk minder en in België meer extreme buien. Het gaat hier niet om de jaarsom neerslag.
In de grafiek zitten we vwb die extreme buien weer in een dalende lijn, niet te verwaren met hoe de lijn van de jaarlijkse neerslag er uit zou zien. Die staat hier los van en daarover rept het rapport niet..
Boven de wintermaanden en onder de zomermaanden.
Waarom voor de wintermaanden reeds intensies vanaf 0,8 mm gebruikt worden en voor de zomermaanden vanaf 1 mm ontgaat me en heb ik verder ook niet naar gezocht. Misschien is daar een goede reden voor, maar het lijkt mij het beeld te vertroebelen.
Je link op je andere bericht naar de Engelse versie doet het (bij mij) niet. Hierbij degene waar het mij wel lukt.
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10584-013-0837-x/fulltext.html
Hier nog een artikel van KNMI over Intensiteit van extreme neerslag in een veranderend klimaat van 2 jaar geleden
http://www.knmi.nl/cms/content/101220/intensiteit_van_extreme_neerslag_in_een_veranderend_klimaat
| Gewijzigd: 24 september 2013, 22:57 uur, door Ben47