Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 september 2013, 12:04 uur | Bericht #408433
Ozongat boven Zuidpool gestabiliseerd

Het ozongat boven de Zuidpool stabiliseert zich en er lijken tekenen van een beginnend herstel. De maatregelen om de ozonlaag te beschermen, lijken dus effectief maar de ozonlaag vraagt nog steeds om aandacht. Het herstel is nog niet onomstotelijk aangetoond terwijl in 2011 boven de Noordpool ook sterke ozonafbraak is waargenomen. Daarnaast is UV-straling toegenomen en groeit het aantal huidkankergevallen. De laatste inzichten over ozon en UV-straling zijn ter gelegenheid van Wereldozondag 2013 samengevoegd in de brochure ‘Bescherming Ozonlaag’. Deze brochure van het KNMI, RIVM en het ministerie van Infrastructuur en Milieu is vandaag 16 september overhandigd door hoofddirecteur KNMI Frits Brouwer aan Chris Kuijpers, DG Milieu en Internationaal van het ministerie van IenM.

De VN heeft 16 september uitgeroepen tot de dag waarop wordt stil gestaan bij de effecten van een aangetaste ozonlaag en de resultaten van het Montreal Protocol. De internationale maatregelen om de ozonlaag te beschermen, lijken effect te hebben. Het zogenoemde ozongat dat jaarlijks in september boven de Zuidpool ontstaat, was in 2010 en 2012 kleiner en minder diep dan in vrijwel alle voorgaande twintig jaren. Alleen in 2002 was het gebied met sterk afgenomen ozon kleiner. Het ozongat ontstaat in september door chemische afbraak van ozon op grote hoogte in de atmosfeer als de zon aan het einde van de Zuidpoolwinter weer gaat schijnen. In de daaropvolgende maanden verdwijnt het gat weer door de aanvoer van ozonrijke lucht vanuit de subtropen.

Tegenover het succes van het Montreal Protocol staan echter een aantal minder positieve ontwikkelingen die verband houden met de ozonlaag. Hoewel de dikte van de ozonlaag boven Nederland is toegenomen en naar verwachting over ongeveer twintig jaar hersteld zal zijn op het niveau van 1980, is de UV-straling toch toegenomen met 5 tot 10 procent. De laatste jaren is de ozonlaag boven Nederland iets dikker dan midden jaren negentig maar de (zomer)bewolking is dunner. Hierdoor is het UV-stralingsniveau sinds die tijd gelijk gebleven. Een dunne ozonlaag verhoogt de kans op huidkanker. Momenteel is er een sterke toename van het aantal huidkankergevallen. Dit komt vooral door vergrijzing en veranderd zongedrag. De ozonafbraak van de afgelopen tientallen jaren zal met name rond het midden aan deze eeuw bij gaan dragen aan de verdere toename van huidkankergevallen.

Verder is in maart-april 2011 boven de Noordpool ozonafbraak waargenomen die vergelijkbaar was met het ozongat boven de Zuidpool. Er werden echter niet zulke lage waardes bereikt als boven de Zuidpool. Een ozongat boven de Noordpool ontstaat alleen onder bijzondere meteorologische omstandigheden. De menging van de bovenlucht boven de Noordpool is namelijk van nature veel sterker dan boven de Zuidpool. De kans op een nieuw ozongat boven de Noordpool is dan ook klein maar valt niet uit te sluiten.

Het beleid voor bescherming van de ozonlaag heeft tevens bijgedragen aan het tegengaan van klimaatverandering, omdat de uitgebannen ozonlaagafbrekende stoffen sterke broeikasgassen zijn. Als de groei van klimaatbeïnvloedende alternatieven voor ozonlaagafbrekende stoffen wordt beperkt, zal dat nog meer klimaatwinst opleveren.

De ozonlaag wordt wereldwijd al meer dan dertig jaar in de gaten gehouden met satellieten. De gegevens van de satellietinstrumenten SCIAMACHY (2002-2012), OMI (vanaf 2004) en TROPOMI (vanaf 2015) worden door het KNMI verwerkt. Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding over OMI en TROPOMI.

Bron: KNMI | Gewijzigd: 16 september 2013, 12:04 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 510 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 510, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden