Rijkswaterstaat en het Waterschap Scheldestromen hebben overwogen of een deel van Noord-Beveland geëvacueerd moest worden in verband met het risico op een dijkdoorbraak bij camping Anna Friso te Kamperland.
Uiteindelijk is besloten dat het niet zo ver hoefde te komen.
Wel is op de bodem zo snel mogelijk een noodbestorting van staalslakken uitgevoerd. Volgens Rijkswaterstaat is het 'bij calamiteiten een standaardprocedure dat er verschillende scenario's worden doorlopen, o.a. evacuaties'. Dit deed zich ruim een jaar geleden voor toen ontwerpers en bouwers van de stormvloedkering de noodklok luidden over een gevaarlijke situatie voor de Noord-Bevelandse kust.
bron: pzc.nl
10 september 2013
Laatste update, 11 september, 08:23 | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:44 uur, door Joyce.s
De betrouwbaarheid van de Oosterscheldekering staat onder druk als gevolg van jarenlange verwaarlozing.
Dat staat in een intern rapport van Rijkswaterstaat, dat door RTL Nieuws is ingezien. In het rapport 'Beheer Oosterscheldekering nader bekeken' wordt een alarmerend beeld geschetst van de ruim tien jaar durende verwaarlozing van de zeeweringen in de Oosterschelde. Ook zou de dienst van Rijkswaterstaat die waakt over de veiligheid van Zeeland 'steeds minder kennis hebben en out of control raken'. De betrouwbaarheid van de Oosterscheldekering komt hierdoor onder druk te staan staat en 'er kan niet aantoonbaar worden gemaakt dat de kering aan de gestelde eisen en de bijbehorende faalkans voldoet'.
Waterbouwkundigen hebben steeds minder invloed binnen de Dienst Zeeland. Deze afdeling, die toezicht hield op de bodem rond de Oosterscheldekering, bestond in 2000 nog uit zes man, maar is nu vrijwel helemaal verdwenen.
Eind vorige maand schreef minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nog aan de Tweede Kamer dat de zeeweringen in de Oosterschelde veilig waren en zijn.
bron:pzc
De Tweede Kamer wil van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) weten of de Oosterscheldekering nu veilig is of niet. De Kamer reageert geschokt op berichten dat de betrouwbaarheid van de kering onder druk staat als gevolg van jarenlange verwaarlozing.
CDA-Kamerlid Jaco Geurts vroeg woensdagmiddag om een brief van de minister en een debat. De gehele Kamer wil dat de minister tekst en uitleg geeft in een brief. Te meer omdat ze eind augustus in antwoord op vragen van VVD'er André Bosman nog sussende woorden aan de Kamer schreef. Volgens haar was en is de veiligheid niet in het geding. Maar uit een intern rapport van Rijkswaterstaat - dat de PZC heeft ingezien - blijkt dat de problematiek van diepe ontgrondingskuilen rondom de kering is onderschat. Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen hebben zelfs overwogen om een deel van Noord-Bevelanden te evacueren in verband met het risico op een dijkdoorbraak. Dat schokt de Kamer opnieuw en ze eist daarom 'duidelijkheid voor de Zeeuwen'. Is de brief niet duidelijk genoeg, dan wil de Kamer alsnog een debat.