Ik neem eerst morgen onder de loep aangezien we met een reeks van storingen te maken gaan krijgen en de posities nogal al verschillen per run. De triggers voor morgen zijn het relatieve warme zeewater en de tempsverschillen grond>hoogte o.a 500hpa -24 tegenover +17/18. Cape waardes niet hoog meestal in de orde tot max 600 k/j. Grootste kans op buien in de morgen/middag met onweer hou ik voorlopig in Noord-holland,Friesland,Groningen,Drenthe en Overijssel mogelijk ook het midden na een korte adempauze gaat de buienkans maandagavond weer opleven voor meer plaatsen aan de kust blijft echter de gehele avond kans op onweer ontstaan.
Mvg Tatanka
SYNOPTISCHE SITUATIE:
In de nacht naar maandag trekt het hoogtelaag met 500 hPa trog richting ons land en dankzij kustconvergentie en de kouder wordende bovenlucht dan al buien langs de kust. Maandag overdag ook boven land buien, met het hoogtelaag ten westen van ons boven de Noordzee.
Neerslag op de nacht van maandag naar dinsdag zie je boven in beeld al de buienkans voor dinsdag aandienen
BEWOLKING:
Nacht naar maandag opklaringen, langs de kust CB's. Maandag overdag ook boven land CB's. Toppen tot FL250.
Cape en cin
NEERSLAG:
In de nacht naar maandag langs de kust, maandag overdag ook boven land. Dan grotere onweerskansen.
Bron: Knmi | Gewijzigd: 8 september 2013, 13:06 uur, door Tatanka
BEWOLKING:
In de frontale zone in het noordoosten/D-Bocht nog lokaal ST-vorming door doorvallende neerslag. Verder zien we in de frontale zone ovc SC 1500-3000 vt, naarmate verder naar het westen gaat in de frontale zone loopt de basis steeds verder op. In de opklaringen vorming van Cu en ook TCu/Cb, momenteel nog vooral boven het rel. warme zeewater langs de kust (ca 20 C) Maar dadelijk ook door dagelijkse gang boven land. Morgen ook een cumuliform beeld. Aangezien de T500 naar ca. -26C zullen morgen toch pittige Cb's kunnen vormen.
NEERSLAG:
Wegtrekkende frontale neerslag, Harmonie zit hier het beste op. In de polaire lucht vorming van geïsoleerde regenbuien. Door dagelijkse gang boven land weer inzakkend maar boven zee houdt het waarschijnlijk aan. Harmonie doet hier niet zoveel mee, maar Hirlam en EC pakken dit wel op en dat lijkt me gezien het verschil tussen de opp temp en de bovenlucht wel realistisch. Naarmate de koude put nadert wordt de onstabilteitsdiepte groter en dit zal vanaf pak hem beet 21 UTC kunnen gaan leiden tot kans op onweer boven de Noordzee(T500-Topp>40C), in de loop van de nacht en morgen overdag bij buien overal kans op onweer, als de koude bovenlucht verder oostwaarts trekt.
Bron: Knmi
Uit KNMI beoordeling
BEWOLKING:
In de polaire lucht boven land convectieve bewolking die vanavond weer grotendeels oplost. Boven het relatief warme zeewater langs de kust (ca. 20 C) ontstaan er ook Cb's, toppen rond FL220. Met de steeds kouder wordende bovenlucht zal de vorming van Cb's langs de kust steeds gemakkelijker gaan. Vannacht kan een deel van die convectieve bewolking boven zee a.g.v. de trogpassage ook over het land trekken. Morgen en overmorgen langs de kust doorgaande vorming van Cu/Cb, boven land gaat de dagelijkse gang een belangrijke rol spelen (Tx van ca. 17 graden is ook voldoende voor grote onstabiliteit). De toppen van de Cb's gaan geleidelijk richting de FL270.
NEERSLAG:
Gedurende de gehele verwachtingsperiode vorming van buien boven het warme Noordzeewater. Gezien de grote temperatuursverschillen tussen het zeewater en de temperatuur op 500 hPa (verschil morgen en overmorgen ca. 46 graden) is de kans op onweer zeer aannemelijk, INDECS laat dit duidelijk zien. Vannacht nabij de hoogtetrog kunnen enkele buien ook verder het land optrekken. Door de dagelijkse gang in de loop van de ochtend en in de middag ook boven land buien met kans op onweer en mogelijk ook hagel.
TEMPERATUUR:
Modellen tamelijk eenduidig, laten vaak een overschatting 's nachts en onderschatting overdag zien in deze instraling situaties in de polaire lucht. Tn vannacht tussen de 8 graden in brede opklaringen en 12 graden indien er bewolking aanwezig is. Morgen overdag in opklaringen Tx rond 17 graden.
LT.
Zeeland, Zuid-Holland, Noordholland: Bij buien plaatselijk onweer Geldig: maandag 09 september 2013 vanaf ca 05 uur gedurende ca 12 uur
Gelderland, Overijssel, Flevoland: Bij buien plaatselijk onweer Geldig: maandag 09 september 2013 vanaf ca 05 uur gedurende ca 3 uur
Drenthe, Friesland, Groningen: Bij buien plaatselijk onweer Geldig: maandag 09 september 2013 vanaf ca 05 uur gedurende ca 4 uur
WIND:
Hirlam geeft de actuele wind goed weer en kan gevolgd worden. Aandachtspunt is het zich ontwikkelende windveld aan de westflank van het laag dat dinsdag zuidwaarts de westelijke Noordzee komt afzakken. Maandagavond al een 7 Bft op de noordelijke Noordzee, dinsdag mogelijk een 8 Bft.
BEWOLKING:
In de polaire lucht boven land convectieve bewolking. Boven het relatief warme zeewater langs de kust (ca. 20 C) ontstaan er ook Cb's, toppen rond FL220. Met de steeds kouder wordende bovenlucht zal de vorming van Cb's langs de kust steeds gemakkelijker gaan. Bij de trogpassage vanochtend diepere onstabiliteit, in de progtemps zien we de onstabiliteitsdiepte in de progtemps met name in het zuiden weer afnemen. Overdag en dinsdag langs de kust doorgaande vorming van Cu/Cb, boven land gaat de dagelijkse gang een belangrijke rol spelen (Tx van ca. 17 graden is ook voldoende voor grote onstabiliteit). De toppen van de Cb's gaan dinsdag geleidelijk richting de FL270.
NEERSLAG:
Modellen zijn indicatief bruikbaar. Gedurende de gehele verwachtingsperiode vorming van buien boven het warme Noordzeewater. Gezien de grote temperatuursverschillen tussen het zeewater en de temperatuur op 500 hPa (verschil morgen en overmorgen ca. 46 graden) is de kans op onweer aannemelijk, INDECS laat dit duidelijk zien. Ook in de waarnemingen frequent onweer boven zee. Vanochtend boven zee en bij de trog buien, onweer daar mogelijk. Door de dagelijkse gang in de loop van de ochtend en in de middag ook elders buien. Vanmiddag de zwaarste buien boven het westen en noorden, waar de bovenlucht het koudst is. Daar de grootste onweerskansen. Maandagavond juist boven de zuidelijke helft dynamische forcering (trog), maar wel een iets minder onstabiele opbouw. Ook dinsdag buien. Dan voor het hele land onweerskansen. Modellen laten dit ook allen zien.
Bron: Knmi | Gewijzigd: 9 september 2013, 07:05 uur, door Tatanka
NEERSLAG:
Modellen zijn indicatief goed bruikbaar. Vanmiddag buien, met name in het noorden en westen daarbij ook onweerskansen. KOUW geeft dat aan. Harmonie komt vanavond ook met onweer boven het zuiden van het land, wanneer het laag over Frankrijk naar de Ardennen trekt. Vannacht zien we boven land de buiigheid verdwijnen. De kustgebieden blijven gevoelig voor (onweers)buien die dan morgen overdag weer landinwaarts trekken. Gezien de grote temperatuursverschillen tussen het zeewater en de temperatuur op 500 hPa (verschil tussen de 41-46 graden) is de kans op onweer morgen ook groot. INDECS laat dit duidelijk zien.
Bron: KNMI