Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butts, GA; Clayton, GA; Crawford, GA; Fayette, GA; Henry, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Pike, GA; Spalding, GA; Taylor, GA; Upson, GA.

18 Jan 2025 11:14:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Walton, FL.

18 Jan 2025 11:14:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

18 Jan 2025 11:14:23

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 10:26:17

De temperatuur bij Zeebrugge is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 10:26:16

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:17

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:16

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:16

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:15

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:14

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:14

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:13

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:12

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:12

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

18 Jan 2025 09:09:11
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 september 2013, 11:17 uur | Bericht #407858
Nieuw ontdekte gigantisch onderwater vulkaan is de grootste ter wereld



Een vulkaan met de grootte van New Mexico of de Britse eilanden is onlangs ontdekt. De vulkaan bevindt zich onder de Stille Oceaan op ongeveer 1600 km ten oosten van Japan. De vulkaan is de grootste ter aarde en zelfs één van de grootste vulkanen in ons zonnestelsel. Het Tamu Massief is een gigantische schildvulkaan (vulkaan met vlakke hellingen) en lijkt uit meerdere kleinere structuren te bestaan. De wetenschappers moeten nu al hun lang gekoesterde ideeën over marine geologie over boord gooien. "Deze vondst druist in tegen alles wat we dachten en geloofden. Wat we vonden is één enorme vulkaan," zegt William Sager, professor in de geologie aan de universiteit van Houston (Texas). Sager is de hoofdauteur van het artikel in Nature Geoscience. De vulkaan behoort tot dezelfde categorie als Olympus Mons op Mars. Deze wordt beschouwd als de grootste vulkaan in ons zonnestelel, zegt Sager.

Het Tamu Massief is een ronde dome met een afmeting van 450 bij 650 km, oftewel meer dan 258998 km2 (100,000 square miles). De topv ligt op 2000 meter onder het oceaan oppervlak. De basis bligt op 6,4km diepte. De grootste actieve vulkaan op aarde, Mauna Loa in Hawaii, met een afmeting van 5200 km2 komt in de schaduw te staan van deze gigantische vulkaan. 

Het Tamu Massief is gemaakt van basalt en het oudste en grootste gevaarte op het Shatsky Rise plateau in het noordwestelijk deel van de Stille Oceaan. Het totale oppervlak van dit plateau is vergelijkbaar met Japan of Californië. 

Sager startte ongeveer 20 jaar geleden zijn onderzoek naar het Tamu Massief. De naam Tamu is een afkortng van Texas A&M Universit, waar de wetenschapper toendertijd werkzaam was. Wetenschappers wisten vanaf het begin van de 20ste eeuw van het bestaan van het plateau af. Sager licht toe: "We wisten, dat het een grote bergketen was, maar we wisten niet hoe de structuur was en hoe deze was gevormd." Hij voegt hier aan toe, dat het Tamu Massief anders is dan de klassieke zeebergen: de vulkanen, die met tienduizenden uit de zeebodem steken. 

Nabij de top (summit) van het massief is het hellingpercentage slechts 1°. Beneden aan de flank is het percentage slechts 0,5°. Aan de basis is het nog minder. Ter vergelijking: de helling van een gemiddelde trap is 40°, een makkelijke ski-helling ongeveer 10°). Als je op het massief zou staan is het erg moeilijk om te bepalen welke weg "naar beneden" leidt. 

Ontdekking van een ongebruikelijke structuur
Wetenschappers dachten, dat het grote Rhatsky Rise in de loop van de tijd ontstaan was doordat meerdere vulkanen aan elkaar waren gegroeid. Een vergelijkbaar proces heeft plaatgevonden bij het Big Island van Hawaii. De vulkanen zijn samengesmolten door de eruptieve materialen. Echter toen Sager en zijn collegae de seimische gegevens van het Tamu Massief bestudeerden, kwamen zij voor een verrassing te staan. "We zagen, dat de lavastromen vanaf het centrum van de vulkaan in alle richtingen stroomden. Er was geen duidelijke secundaire bron van vulkanische activiteit. Dit was een verrassing." Het team heeft tevens een geochemische analyse toegepast op de monsters genomen vanaf het massief. Het leek erop, alsof de enorme structuur gemaakt is van het zelfde type steen met dezelfde leeftijd. De wetenschappers zijn op basis van deze gegevens tot de conclusie gekomen, dat het gaat om één enkele vulkaan, die ontstaan is in een relatief korte periode van een paar miljoen jaar. De vulkaan doofde uit vlak nadat deze was ontstaan. Tamu is vermoedelijk in de late Jura periode of aan het begin van de Krijt periode ontstaan, zo'n 145 miljoen jaar geleden. "Als het waar is wat ze beweren, is het echt een enorme vulkaan," zegt Brian Jicha, een geoloog aan de universiteit van Wisconsin "Er zijn een hoop van dit soort oceaan platen. Als sommige van deze platen vulkanen zijn, zal deze studie de denkwijze over de wijze van opbouw van de platen sterkt veranderen," zegt Jicha, die niet betrokken is bij de studie. Volgens Sager moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar andere oceanische plateaus. "Misschien zijn er nog meer van deze enorme vulkanan onder het zeeoppervlak." Momenteel is het Tamu Massief de grootste enkele vulkaan op aarden. Echter er zijn nog grotere vulkanische complexen op de wereld zoals de Siberische Traps. 

Hoe is de vulkaan ontstaan?
Sager meldt, dat er nog steeds onderzoek plaatsvindt, hoe het Tamu Massief is ontstaan. Volgens hem is het aannemelijk, dat een plek op de zeebodem de juiste mix van elementen had, waaronder de begrenzing van drie tectonische platen, een dunne aardkorst en een bron van hete magma, welke naar de oppervlakte is gekomen, Het gesmolten gesteente stroomde "naar buiten"en kon zich over een groot oppervlak verspreiden. Hierdoor steeg het plateau geleidelijk terwijl de lava afkoelde. De volgende stap in het onderzoek is om uit te zoeken waar de magma vandaan kwam. 

© onweer-online
Bron: National Geographic
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 september 2013, 11:26 uur | Bericht #407860
's Werelds grootste vulkaan op zeebodem ontdekt

Geologen hebben de grootste vulkaan ter wereld ontdekt. Op de bodem van de Stille Zuidzee houdt de 'Tamu Massif', even uitgestrekt als Groot-Brittannië en Ierland samen, zich schuil.

De monstervulkaan maakt deel uit van de Shatsky Rise, een diep plateau op de zeebodem zo'n 1.600 km ten oosten van Japan, en strekt zich uit over 310.000 vierkante kilometer met hellingen van 3,5 km hoogte.

"Tamu Massif is 's werelds grootste vulkaan", lieten de geologen optekenen in Nature Geoscience. In oppervlakte is deze ontdekking vergelijkbaar met 'Olympus Mons' op Mars, die beschouwd wordt als de grootste vulkaan van ons zonnestelsel. Bovendien kruipt Tamu Massif met zijn onderste 'tentakels' ook nog eens tot zo'n 30 km onder de aardkorst.

Wetenschappers gingen er in't verleden van uit dat Tamu Massif uit een systeem van meerdere vulkanen bestond en zo zijn er wel een dozijn op aarde te vinden. Het besef dat het om een monstervulkaan ging, kwam er pas toen de geologen de zeebodem gedetailleerd in kaart konden brengen met behulp seismologische scanningapparatuur.

"Uiteindelijk weten we nog steeds te weinig over onze Aarde omdat zulke monsters een betere plaats gevonden hebben om zich te verstoppen, op de zeebodem", aldus William Sagar van de universiteit van Texas. Volgens de geologoog is het trouwens onwaarschijnlijk dat Tamu Massif nog actief is.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 september 2013, 07:19 uur | Bericht #408113
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.896 topics, welke bij elkaar 448.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 52 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 52, lezen 7 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden