Een Japanse robot heeft als eerste in zijn soort een stap in de ruimte gezet. Kirobo werd begin augstus gelanceerd en ging enkele weken geleden een eerste keer buiten het ISS kijken.
© belga.
Een kleine stap voor de mensheid, maar een grote sprong voor Kirobo. Het Japanse robotje heeft zijn ruimtedoop achter de rug. Op termijn moeten de androïdes - op mensen gelijkende robots - een partner worden tijdens lange ruimtemissies. Kirobo dankt zijn naam aan een combinatie van twee Japanse woorden die 'hoop' en 'robot' betekenen. Verschillende bedrijven werkten mee aan de robot, waaronder ook Toyota. Op 4 augustus lanceerde Japan Kirobo de ruimte in om zes dagen later het ISS te bereiken. Daar werd Kirobo op 21 augustus voor het eerst op verkenning gestuurd.
Over enkele maanden zal Kirobo vergezeld worden door een landgenoot. Koichi Wakata zal de eerste Japanse bevelvoerder van ISS worden. Kirobo zal zijn gelaatsuitdrukkingen herkennen en is gemaakt om in het Japans te communiceren. Wakata blijft een half jaar aan boord van het ruimtestation, maar zal Kirobo niet mee naar huis nemen. De robot blijft op het ISS om boodschappen naar scholen te sturen. Kirobo zal rechtstreeks berichtjes op Twitter kunnen posten.
Op Aarde bestaat nog een tweede versie van Kirobo, die als reserve moet dienen. De robot moet ook een sociale rol vervullen. "We willen dat mensen met Kirobo kunnen communiceren en zich met hem verbonden kunnen voelen. Daarom hebben we hem een menselijke verschijning gegeven", zeggen zijn makers.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0