Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, MO; Gasconade, MO; Osage, MO.

5 Nov 2024 03:41:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Miller, MO; Pulaski, MO.

5 Nov 2024 03:03:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, MO; Laclede, MO; Maries, MO; Miller, MO; Pulaski, MO.

5 Nov 2024 03:01:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO.

5 Nov 2024 03:01:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blanco, TX; Kendall, TX.

5 Nov 2024 02:35:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, MO; Douglas, MO; Laclede, MO; Webster, MO; Wright, MO.

5 Nov 2024 02:35:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCurtain, OK.

5 Nov 2024 02:35:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, AR.

5 Nov 2024 00:55:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pushmataha, OK.

5 Nov 2024 00:55:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, MO; Ozark, MO; Taney, MO.

5 Nov 2024 00:55:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Boone, AR; Marion, AR.

5 Nov 2024 00:55:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Red River, TX; Titus, TX.

5 Nov 2024 00:36:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Choctaw, OK; Pushmataha, OK.

5 Nov 2024 00:36:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Benton, AR; Washington, AR.

5 Nov 2024 00:36:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Pushmataha, OK.

5 Nov 2024 00:36:25
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 november 2013, 07:24 uur | Bericht #412553
Eerste koude nacht met gladheid

De afgelopen nacht was de eerste serieuze winternacht met plaatselijk gladheid op op- en afritten. Dat heeft weerbureau WeerOnline gemeld. Er werd ook voor de eerste keer op grote schaal gestrooid. Dat gebeurde boven de lijn Goeree Overflakkee-Nijmegen. Op sommige plaatsen werd alleen gestrooid op bruggen en viaducten, maar elders reden de pekelwagens ook op snelwegen en provinciale wegen. Het koudst werd het in Herwijnen in de Betuwe. Het kwik daalde daar naar 2,8 graden onder nul. Volgens weerbureau Weerplaza schijnt vandaag nog even de zon, aan het eind van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen en tegen de avond is er een kleine kans op natte sneeuw. Het wordt 5 graden en het waait stevig uit het zuidwesten.

Gladheid
Voor gladheid op de snelwegen hoeven automobilisten niet zo bang te zijn omdat Rijkswaterstaat alles netjes in de pekel heeft gezet, zegt de woordvoerder. De eigen oprijlaan kan nog wel glad zijn.

Door het heldere weer koelde het flink af. Boven Goeree-Overflakkee kon daardoor gladheid ontstaan. "Daaronder is minder vocht aanwezig en dan is er dus ook geen gladheid te vrezen." Boven Nijmegen bestaat ook weinig kans op gladheid.

De temperatuur komt in de loop van de ochtend uit boven het vriespunt, daarna gaat het waarschijnlijk regenen. "Aan het eind van de middag en het begin van de avond bestaat er zelfs kans op natte sneeuw. In de Veluwe en op de Limburgse heuvels kan sneeuw blijven liggen."

Bron: AD/NU.nl | Gewijzigd: 20 november 2013, 09:14 uur, door Debbieke
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 november 2013, 11:21 uur | Bericht #412566
Zware verkeershinder na ongeval in Brugge


© kos.

Op de N31 richting Brugge ter hoogte van de Chartreuseweg gebeurde vanmorgen rond 7.10 uur een verkeersongeval dat voor serieus wat verkeershinder zorgde. Een vrachtwagen schatte de wegenwerken daar waarschijnlijk verkeerd in en ging aan het slippen op het wegdek, vermoedelijk door een rijmplek. Hierdoor kwam de vrachtwagen in een schaar over de rijbaan terecht waardoor de baan volledig geblokkeerd stond. De brandweer van Brugge kwam ter plaatse omdat er ook een scheurtje was in de brandstoftank van de vrachtwagen en de spuitgasten de rijbaan proper moesten maken.

Door het ongeval was er tijdelijk serieuze verkeershinder tot in Torhout, met een file file op de E304 en ook op de E40 was er vertraging vanaf Oostkamp. Iets voor 9 uur was de rijbaan opnieuw vrij en kon het verkeer weer passeren. De vrachtwagen moest na het ongeval weggetakeld worden.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 november 2013, 12:28 uur | Bericht #412575
Winterse neerslag kan leiden tot drukke avondspits

Terwijl de eerste koude nacht achter de rug is, moet Nederland zich alweer opmaken voor de eerste (natte) sneeuw deze herfst. Later op de dag en in de avond is er een toenemende kans op natte sneeuw en in het oosten van het land kunnen droge vlokken gaan vallen. 'In de Randstad kan de winterse neerslag leiden tot drukte op de wegen', aldus de voorspelling van weerbureau Weerplaza.



De eerste neerslag bereikt aan het begin van de middag de westkust en zal doortrekken naar het oosten. Eerst valt er lichte regen en motregen. Maar omdat vanavond de temperatuur net boven het vriespunt schommelt gaat de neerslag op steeds meer plaatsen in het midden, zuiden en zuidoosten over in natte sneeuw. De Veluwe, het zuidoosten van Noord-Brabant en de hogere delen van de Veluwe maken kans op af en toe droge sneeuw. Weerman Michiel Severin voorspelt dat het gebied vanaf Twente tot in Groningen bespaard blijft en droog weer kan verwachten.

'De avondspits kan in de Randstad vanwege de weersomstandigheden extra druk worden. Regen en motregen zorgen voor extra vertragingen en mocht de neerslag over gaan in natte sneeuw dan zal het verkeer nog langzamer rijden', aldus de meteoroloog.

Grote problemen zal de gladheid niet opleveren, volgens Weerplaza. 'Het zou plaatselijk even wit en glad kunnen worden, maar op uitgebreide schaal verwachten we dit niet'.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:41 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 november 2013, 14:16 uur | Bericht #412581
De onzekere mid-lange termijn

Voor de weersverwachting maakt de meteoroloog gebruikt van diverse modellen. Voor de korte termijn zijn dat vier verschillende modellen, voor de wat langere termijn (5 tot 10 dagen vooruit) blijven er nog twee over, het ECMWF (het model van de Europese lidstaten) en het GFS (of NCEP), het weermodel van de Amerikanen. Beide modellen laten soms een andere visie zien en houden die soms ook meerdere dagen achtereen, zeer standvastig vol. Uiteraard kan maar één model het dan bij het rechte eind hebben, of ligt de waarheid in het midden? Juist deze dagen zien we hiervan een praktijkvoorbeeld.

Van herfst naar licht winters?
In deze tijd van het jaar, als Sinterklaas in ons land is gearriveerd, worden de mid-lange termijnweerkaarten door menige weerliefhebber met argusogen gevolgd. Zij er al aanwijzingen dat het weerbeeld winterse trekjes gaat vertonen? De afgelopen dagen waren er aanwijzingen dat het huidige grijze ‘soepkippenweer’ geleidelijk verruild zou worden voor een licht winters weerbeeld.


De afgelopen dagen was het vaak spreekwoordelijk ‘soepkippenweer’, maar wie daar oog voor heeft, kan ook dan mooie plaatjes schieten. (Foto: Wouter van Bernebeek).

Uiteraard is de kans op een vol winters beeld in deze tijd van het jaar, nog erg klein. De zeeën zijn namelijk nog relatief warm en (koude) lucht die daarover strijkt pakt gemakkelijk vocht op (dat leidt tot wolkenvorming) en wordt ook, vooral in de onderste lagen van de atmosfeer, flink opgewarmd. Aangezien dat ook geldt voor de Oostzee, levert ook een van oorsprong koude noordoostelijke wind, niet zelden nogal wat wolkenvelden op in onze regionen, waardoor de temperaturen ’s nachts, door een gebrek aan uitstaling, niet sterk kunnen dalen.

Natuurlijk gaapt er nog een flink gat tussen zacht herfstweer en een vol winters beeld. Volgens de prognoses van 19 november was de kans vrij groot dat we volgende week in dat ‘gat’ terecht zouden komen.  Dat betekende dat het wellicht in meerdere nachten licht zou gaan vriezen en dat overdag de temperatuur beneden vijf graden zou blijven. Eventuele neerslag zou dan als (natte) sneeuw kunnen vallen. Daarbij zou het steeds in het zuidoosten een aantal graden kouder zijn dan in het noordwesten van het land.

Het meningsverschil tussen het ECMWF en het GFS.
Al dagen zien we dat deze beide modellen volharden in hun afwijkende visie en de vraag is welk model bakzeil zal moeten halen.  De visie van de beide 0u runs van deze modellen van gisteren (19 november) zijn hieronder afgebeeld, toen die verschillen nog steeds even markant waren. We zien de weerkaarten die geldig zijn voor volgende week maandag de 25e, tot en met donderdag 28 november, waarbij de bovenste kaart die van het ECMWF is, en de onderste van het GFS, of NCEP.


De weerkaart van het ECMWF (boven) en het GFS (onder) voor maandag 25 november, nu volgens de 0u run van vandaag, 20 november. Zie de tekst hierboven voor een nadere uitleg.

Het ECMWF was dagenlang van mening dat er een krachtig hogedrukgebied zou ontstaan ten noorden van ons, met kernen boven de Britse eilanden, het midden van de Noordzee en Zuid-Scandinavië. Die circulatie blijft dagenlang in stand. Op donderdag 28 november ligt de as van dit hogedrukgebied van Schotland, via Zuid-Finland naar Rusland. De hele periode waait er hierdoor in onze omgeving een wind uit richtingen tussen noord en oost, met aanvoer van tamelijk koude lucht.


De weerkaarten van het ECMWF (boven) en de NCEP (het GFS, onder) voor maandag 25 en dinsdag 26 november, volgens de 0u runs van gisteren, 19 november. Zie de tekst hierboven en onder voor een nadere uitleg.

Volgens de visie van het GFS zou het hogedrukgebied vrij snel naar het zuiden trekken, waarbij de as ons land passeert. Het gevolg is dat op maandag 25 november, de wind ten noorden van die as bij ons naar west tot zuidwest draait, met aanvoer van zachte en vochtige zeelucht. Bij IJsland is echter een tweede hogedrukgebied verschenen. Aan de oostflank hiervan wordt koude, uit de poolstreken afkomstige lucht, naar het zuiden getransporteerd. Ook dit hogedrukgebied trekt echter vrij snel zuidwaarts waardoor het spelletje zich herhaalt. Op donderdag 28 november belandt ook de as van dit hoog boven ons land. De koude lucht is dan amper binnengestroomd, of in het noorden brengt een naar west gedraaide wind ook alweer de zachte en vochtige zeelucht binnen, terwijl volgens het ECMWF de wind dan nog overtuigend uit het noordoosten waait.


Idem, maar nu voor woensdag 27 en donderdag 28 november.

De weerspiegeling in de pluim.
Hierboven is de 0u pluim van het ECMWF van 19 november afgebeeld. We kijken naar de onderste afbeelding, die het verloop van de temperatuur op het 850 hPa-vlak weergeeft, dat is rond 1500 m hoogte. We concentreren ons dan op de rode, de blauwe en de witte lijn. De rode lijn is die van de hoofdrun van het ECMWF, die dus suggereert dat de temperatuur een aantal dagen lang, beginnend op zondag 24 november, op die hoogte in de atmosfeer, rond -6 graden schommelt. Deze berekening krijgt heel wat medestanders (de grijze lijntjes), wat ook te zien is aan de witte lijn, de mediaan, die op -4 à -5 graden zit. De helft van het cluster is kouder, de andere helft warmer dan de mediaan.


De pluim van 19 november, op basis van de 0u run van het ECMWF. Voor een nadere uitleg, zie de tekst hierboven.

Van de warmere members zijn er een aantal ook meteen een stuk warmer, tot +4 graden aan toe. Daaronder zit ook de berekening van de hoofdrun van het GFS (de blauwe lijn). We zien hierin de weerspieging van een natuurkundig proces, de zogenaamde subsidentie. In een hogedrukgebied daalt de lucht namelijk langzaam, en warmt daarbij op. De ‘bult’ in de temperatuur die het GFS berekend, komt overeen met de passage van het hogedrukgebied met zijn subsidentie, want rond maandag 25 november zijn beslag krijgt.

Dat een opgewarmde bovenlucht in deze tijd van het jaar niet persé hoeft te betekenen dat het ook aan de grond zacht is, bewijst de temperatuurgrafiek daarboven. Bij weinig wind of een aflandige wind kan het ook dan nog flink koud zijn. Pas op dinsdag 26 november piekt de temperatuur volgens het GFS omdat de wind dan van zee waait, terwijl het ECMWF het dan bij een noordoostenwind nog vrij koud laat zijn met de nacht daarop een stevige vorst.


De pluim van 20 november, op basis van de 0 uur run van het ECMWF. Voor een nadere uitleg, zie de tekst hieronder.

Een dag later…
We schrijven nu 20 november en beide modellen hebben opnieuw hun licht op de atmosferische ontwikkelingen laten schijnen.  Ze hebben elkaar nu meer gevonden, want beide laten nu het zwaartepunt van het hogedrukgebied bij Ierland en Noord-Engeland liggen, waarbij het GFS op maandag 25 november nog een uitloper naar Zuid-Scandinavië berekend, een beeld waar gisteren juist het ECMWF mee kwam. Volgens het ECMWF van vandaag komt die rug richting het noordoosten nu minder uit de verf.


Idem, voor dinsdag 26 en woensdag 27 november.


Ook de dagen daarna komt volgens deze berekeningen de hogedrukopbouw naar het noordoosten niet tot stand. Als deze weersontwikkeling realiteit wordt, lijken beide modellen de plank ietwat mis te hebben geslagen. Het ECWMF zit mis, omdat de wind in dat geval niet dagenlang uit het noordoosten gaat waaien en we gevoeglijk een streep door de licht winterse aspiraties kunnen trekken.  Maar ook de visie van het GFS is anders geworden. Ditmaal is er geen sprake van dat er een nieuw krachtig hoog vanaf IJsland naar het zuiden komt afzakken. Nu is namelijk te zien dat er wordt gesuggereerd dat de luchtdruk bij IJsland voortdurend laag blijft, met op de noordelijke Atlantische oceaan stevige westzuidwestelijke winden.


Idem, voor woensdag 28 november.

De harde realiteit…
…laat zien dat, hoe graag we dat ook willen, een weersverwachting voor 6 tot 10 dagen vooruit, ook tegenwoordig nog steeds een onzekere blijft. Dat zien we ook aan de 0u pluim van vandaag (zie boven) als we die vergelijken met die van gisteren. Op maandag 25 november zien we nog steeds, net als gisteren, een ‘koud’ ECMWF, een ‘koude’ mediaan,  en een ‘warm’ GFS, maar daarna is de pluim, ten opzichte van een etmaal eerder, sterk opgewarmd. De mediaan op het 850 hPa-vlak (onderste grafiek) komt nu op donderdag 28 november op +1 graad uit, daar waar hij gisteren bij -5 graden zat. De hoofdrun van het ECMWF (rode lijn) gaat dan zelfs naar +6 graden, wat hoger is dan het hele cluster van gisteren, op één member na.

Dat geeft aan dat ook het meest extreme lijntje uit een cluster uit kan komen, maar zover is het nu natuurlijk nog niet. We zien namelijk in de bovenste grafiek ook een enorme spreiding in de pluim. Zo zou het volgens de koudste member in de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 november in De Bilt zes graden kunnen gaan vriezen, terwijl het in diezelfde nacht volgens de warmste member amper onder de +10 graden komt!
Dit voorbeeld geeft aan hoe lastig het kan zijn om een redelijk betrouwbare weersverwachting voor de mid-lange termijn uit te geven. Over een dikke week weten we wat de atmosfeer ons werkelijk heeft voorgeschoteld.

Bron: Meteo Consult, KNMI, ECMWF, GFS (NCEP). Foto voorpagina: Ditta Modderkolk.
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 november 2013, 22:30 uur | Bericht #412704
Eerste winterse buien leggen sneeuwtapijtje

Hoewel het officieel nog geen winter is, valt hier en daar in Vlaanderen al sneeuw. Omdat het nog niet vriest, zal die wellicht niet blijven liggen. In Wallonië sneeuwt het al behoorlijk hard op een aantal plaatsen. In de loop van de avond liepen de eerste berichten binnen over sneeuw in West- en Oost-Vlaanderen. Meestal ging het om korte buien. "Teruggefietst van het station daarnet in een halve sneeuwstorm!", mailt onze collega Michaël Torfs vanuit Lierde, in de Vlaamse Ardennen. Het prille sneeuwtapijt blijft hoogstwaarschijnlijk niet liggen omdat het nog niet vriest. Volgens het KMI valt in de Ardennen 5 tot 10 centimeter sneeuw. Ook voor morgen wordt nog sneeuw verwacht. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen.







Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:15 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 november 2013, 22:35 uur | Bericht #412710
Vannacht en morgenochtend kans op gladde wegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt woensdagnacht en donderdagmorgen voor gladheid op de Belgische wegen. Volgens de weersvoorspellingen kan er woensdagnacht smeltende sneeuw vallen. "Dat weerbeeld kan in combinatie met negatieve wegdektemperaturen zorgen voor gladheid", luidt het in een persbericht van het AWV woensdag.

Omdat de wegen er te nat bijliggen, heeft het geen zin om te strooien omdat het strooizout zou wegspoelen. Het AWV vraagt aan de weggebruikers om hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 november 2013, 22:45 uur | Bericht #412714
Eerste sneeuw in Zeeuwse Krabbendijke

De Zeeuwse gemeente Krabbendijke heeft deze winter de primeur met de eerste sneeuwval in Nederland. De ANWB waarschuwde de weggebruikers dat het door de sneeuwval glad kan zijn. Tot grote problemen in het verkeer heeft het niet geleid. Ook de KNMI heeft voor de komende zes uur code geel afgegeven voor Zeeland. Dit omdat het plaatselijk glad kan zijn door (natte) sneeuw.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 november 2013, 08:30 uur | Bericht #412730
Sneeuw kan vroege spits in de war sturen



Delen van Vlaanderen zagen gisteren al de eerste sneeuw. Omdat het vannacht vroor, zijn de wegen vanochtend glad.

In de omgeving van Temse sneeuwde het gisteravond een uurtje. Ook in de provincie Antwerpen lag een laagje. Maar nergens in Vlaanderen dikker dan enkele centimeter. Toch waarschuwde het agentschap Wegen en Verkeer voor gladde wegen.

Ook in de ochtend wordt het uitkijken, met nachttemperaturen van net boven het vriespunt. De sneeuwval die voor afgelopen nacht voorspeld was, zou vooral ten zuiden van Samber en Maas vallen.

Op sommige plaatsen voorspelde het KMI vijf tot tien centimeter sneeuw. Vandaag kan nog wat sneeuw vallen. Daarna wordt het geleidelijk droger. De Ardennen kunnen in het weekend nog wat sneeuw krijgen

Bron: Het Belang van Limburg | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:15 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 november 2013, 13:23 uur | Bericht #412740
De eerste sneeuw is gevallen

Nadat het woensdagochtend op veel plaatsen licht gevroren had, viel `s avonds in een groot deel van het land regen bij een temperatuur van slechts 2 of 3 graden. Tijdens wat intensievere regen daalde de temperatuur wat verder en daardoor transformeerde de neerslag in een deel van het land in natte sneeuw. De eerste speldenprik van de winter was daarmee een feit.


In het in België zuidelijk gelegen Dourbes (provincie Namen) lag vanmorgen een dun laagje sneeuw. De thermometer gaf daarbij 0 graden aan. Bron: KMI
Zeeland
De regen hing samen met een lagedrukgebied even ten westen van ons land. De depressie trok heel langzaam zuidwaarts en komt vanmiddag boven het midden van Frankrijk te liggen. Aan de oostzijde stond gisteren lange tijd een koude zuidenwind. In de avond draaide deze zelfs helemaal naar het oosten. De aangevoerde lucht was niet alleen koud, maar ook vrij droog. De eerste neerslag die op de radarbeelden zichtbaar was, verdampte dan ook op weg richting het aardoppervlak. Pas later in de namiddag en avond begon het op steeds meer plaatsen te regenen en daarbij begon de temperatuur langzaam te dalen. De meest intensieve regen viel in Zeeland en al vrij snel kwamen er uit Zeeuws-Vlaanderen, maar ook uit België en het noordwesten van Frankrijk meldingen van natte sneeuw. Met de warmte in de bodem bleef dit in ons land overigens niet liggen.
Bert-jan Bout uit het Zeeuwse Tholen kon woensdagavond zijn eerste winterfoto van deze winter maken. Door de hoge intensiteit van de natte sneeuw werden niet alleen auto's, planten en daken wit, zelfs de klinkers zijn bedekt met een drapperig sneeuwlaagje.

Enige aanwitting
Naar mate de avond vorderde, kreeg de neerslag vooral in Zeeland meer en meer een vaste vorm. De natte sneeuwvlokken vielen niet meer als een baksteen naar beneden, maar begonnen te dwarrelen in de wind. Op sommige plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beverland, op Tholen en op Goeree-Overflakkee bleef de sneeuw op auto’s, daken, gras en kale grond een beetje liggen. Tot een echt sneeuwdek kwam het niet en ook de wegen bleven door de warmte in de ondergrond over het algemeen sneeuwvrij. Later op de avond en aan het begin van de nacht viel ook in het westen van Brabant en lokaal in het zuiden van Limburg enige tijd natte sneeuw.


De meeste sneeuw viel in de zuidelijke delen van de Ardennen en in Luxemburg. Het KMI heeft bij het plaatsje Wideumont (gelegen op zo'n 500 meter hoogte) een webcam staan bij een paal waarmee de sneeuwdikte is te bepalen. Door de stevige wind is niet af te lezen hoeveel cm sneeuw er precies is gevallen, maar gezien het feit dat grassprietjes niet meer te zien zijn, denken we toch aan een 5 tot 8 cm.

Niet uitzonderlijk
De eerste sneeuw van het nieuwe winterseizoen is dus een feit. Opvallend is dat de sneeuw niet in de traditiegetrouwe koude en hogere delen van het land zoals Groningen, Drenthe, de Veluwe of het zuiden van Limburg is gevallen, maar in het vaak wat mildere zuidwesten. Uitzonderlijk vroeg is de sneeuwval niet. Vorig jaar viel eind oktober in de noordelijke provincies al wat natte sneeuw en op 23 oktober 2003 kon zich in de oostelijke helft van het land zelfs een sneeuwdek van enkele centimeters vormen.

Net over de grens viel in het Sauerland, de Eifel en de Ardennen ook  sneeuw. Door de hogere ligging is het hier meestal enkele graden kouder en daarom viel hier de meeste neerslag in de vorm van sneeuw. In de zuidelijke delen van de Ardennen resulteerde dit gisteravond en afgelopen nacht in een sneeuwlaagje van 5 tot plaatselijk 8 cm.

Ook in het midden van Frankrijk is op veel plaatsen sneeuw gevallen. Deze sneeuw werd veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Italië. De meeste sneeuw viel in het Centraal-Massief, maar ook aan de westflank van de Alpen, in de Jura en de hogere delen van de Vogezen en de heuvels ten westen van Dijon.

Volgende sneeuw laat nog op zich wachten
De komende dagen lijkt sneeuw op grote schaal niet meer te vallen in ons land. Alleen vannacht en morgenochtend kan in Twente, de Achterhoek en Limburg af en toe wat lichte regen of motregen vallen. Omdat de temperatuur daarbij rond het vriespunt ligt, kan de neerslag ook tijdelijk overgaan in wat natte sneeuw. Morgenmiddag wordt het 5 of 6 graden en valt er niet meer dan lokaal wat lichte (mot)regen. Verder is het de komende dagen aan de sombere kant met vaak hardnekkige bewolking. Hierdoor verlopen de nachten over het algemeen vorstvrij, maar klaart het even op dan kan het kwik toch tijdelijk dalen tot rond of net een fractie onder nul.


Weerkaart van afgelopen nacht. Een lagedrukgebied ligt ten westen van ons land. In grote delen van de Benelux valt neerslag. In Nederland vooral regen, maar in Zeeland en het westen van Brabant valt natte sneeuw bij een temperatuur van ongeveer +1 graad. In het noorden van Frankrijk is het iets kouder (opklaringen). Aan de Belgische kust zorgt een noordelijke wind voor temperaturen van 5 graden boven nul. In de Ardennen vriest het een graadje en valt "droge" sneeuw.


Neerslagtype radarbeelden van gisteravond. Blauw is regen (donker is intensieve regen), wit is een mix van regen en natte sneeuw en rood is (natte) sneeuw. Vooral in het zuidwesten valt enige tijd sneeuw en wordt het in de loop van de avond wat wittig. Meer en langdurige sneeuwval zien we in delen van België.

Bron: MeteoConsult


Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 november 2013, 16:52 uur | Bericht #412792
Het wordt dus zachter

Het blijft dus relatief zacht, de komende dagen. Eergisteren al schreven we over de onzekerheid die er was in de verwachting voor de middellange termijn. Intussen is het allemaal een stuk duidelijker geworden. De eerste vlokken zijn gevallen, we hebben een beetje aan de winter kunnen snuffelen, maar vanaf nu zitten de deuren voor vrieslucht weer dicht.


De zonsondergang was gisteravond in de omgeving van Tilburg net niet meer te zien. De binnendrijvende bewolking was iets te snel. Foto: Margreet van Vianen.

De onzekerheid zat hem in het gedrag van het hogedrukgebied, dat nu ten noordwesten van Ierland ligt. De stevige punt naar het noorden – richting IJsland en Groenland – die er nu nog op zit, leek in eerste instantie naar Scandinavië te kantelen. Deze ontwikkeling, gecombineerd met de dominante aanwezigheid van een sterk lagedrukgebied boven het centrale deel van de Middellandse Zee, maakte dat bij ons de wind langere tijd uit het noordoosten zou kunnen gaan waaien. Met de aanvoer van koudere en ook drogere lucht als gevolg. En dan had het vooral in de nachten kunnen gaan vriezen, dat allemaal eigenlijk al vanaf komende maandag, na het weekend dus.


Daarna volgde een nacht met eerst opklaringen. Sytse Schoustra kon vanaf Terschelling nog een prachtige sterrenfoto maken.

Koude en zachte variant
In de verwachtingen voor de langere termijn, zoals we die hier de hele week bij Meteo Consult volgden, zat die koude optie er in eerste instantie stevig in. Maar er waren meteen al berekeningen die ook een zachtere variant naar voren schoven. Een variant waarin de punt naar het noorden van het hogedrukgebied veel minder sterk ontwikkeld was. Dat bood de actieve straalstroom, die er rond het poolgebied op dit moment is, de kans om de punt plat te walsen, waarmee een heel ander weerbeeld uit de bus komt. De doorgang aan de noordkant van het hogedrukgebied boven de oceaan wordt in dit geval namelijk niet geblokkeerd. In plaats van noordoostelijk tot oostelijk wordt de wind bij ons noordelijk of noordwestelijk. En omdat storingen met hun wolken, regen of buien en af en toe zachtere lucht er ineens wel door kunnen, blijft het kwik op een hoger niveau.


Bij Ab Donker in Buurmalsen zag je al snel weer hoge bewolking voor de maan schuiven.

Zachte variant steeds duidelijker
Naarmate het weekend dichterbij kwam, werd het aantal berekeningen dat voor deze zachte optie koos steeds groter. Eergisteren konden we nog van een tweedeling spreken, gisteren lag de nadruk al op het zachte verhaal. En vandaag is er geen twijfel meer mogelijk: het wordt de komende dagen in plaats van kouder juist zachter. Het weekendweer heeft daarbij twee gezichten. Morgen laat de zon zich geregeld zien, vooral in het zuidoosten komt ook nog lange tijd bewolking voor. Op een lokaal buitje na blijft het op de meeste plaatsen droog. Verder waait er een matige noordelijke tot noordoostelijke wind en wordt het tussen 4 of 5 graden in Limburg en 8 graden aan zee.


En vanochtend was het de bewolking die de boventoon voerde. Op zee werd gewerkt, zoals op deze foto van Huib Enema. Het zicht was goed, het booreiland op de achtergrond daarom duidelijk te zien.

Lokaal alweer 10  graden
Zondag drijven overal weer wolken over en blijft het op de meeste plaatsen droog. Omdat de lucht weer een stuk vochtiger is, kan het nevelig zijn. Verder laat de zon waarschijnlijk toch niet helemaal verstek gaan, maar uitbundig wordt het zeker niet. Omdat de wind zondag meer uit het noorden tot noordwesten waait, gaan de temperaturen nog iets verder omhoog. In het zuidwesten kan het plaatselijk alweer 10 graden worden, in het oosten stijgt het kwik tot een graad of 8.

Later volgende week wisselvalliger
Volgende week houdt het bewolkte en vaak droge weer eerst aan. Vanaf woensdag komen nieuwe storingen in de buurt en neemt de kans op af en toe regen toe. De temperaturen blijven op niveau. Wordt het de meeste nachten niet meer kouder dan 4 of 5 graden, overdag schommelen de maxima rond een graad of 8. De wind komt daarbij geleidelijk in de west- tot zuidwesthoek terecht. En vanaf dat moment zijn winterse perikelen in onze omgeving natuurlijk weer heel ver weg.


Meeuwen vliegen over het water in Zeeland, dichtbij de Zeelandbrug. De foto is van Geert van Dorst.

Verlichting voor Sardinië?
Het veranderende weerpatroon biedt voor de regio’s in het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, waar de laatste tijd zoveel regen is gevallen, ook uitzicht op verlichting. Doordat de aanvoer van kou vanuit het noorden van Europa – ook in de hogere luchtlagen – de pas wordt afgesneden, kan het lagedrukgebied – verantwoordelijk voor het slechte weer op en rond de Middellandse Zee, zich op termijn niet meer goed herstellen. Is het de eerste dagen in het gebied nog sterk wisselvallig met een aanhoudende buiigheid, na het weekend komt het lagedrukgebied in beweging en trekt langzaam maar zeker naar het oosten. De bijbehorende buien bewegen mee in de richting van de Balkanlanden, waar het weer later volgende week een stuk onrustiger wordt. Toch wordt het in de omgeving van Corsica en Sardinië nog niet helemaal droog. Een kleine storing blijft achter en brengt vrijwel dagelijks nog steeds enkele regen- of onweersbuien teweeg.


En ook op grijze dagen geven de bomen in herfsttooi nog een beetje kleur aan de dag. Deze foto is bij Winterswijk gemaakt door Burry van den Brink.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
26 november 2013, 15:18 uur | Bericht #412909
Windhoos en rukwinden van 5 februari erkend als ramp



De windhoos en de rukwinden die op 5 februari 2013 raasden over het Oost-Vlaamse Oosterzele en de West-Vlaamse gemeenten Meulebeke en Ardooie zijn bij Koninklijk Besluit erkend als algemene ramp. Dat betekent dat getroffenen een schadedossier kunnen indienen bij het Rampenfonds. In het Oost-Vlaame Oosterzele werd de totale kostprijs van de schade geraamd op 2,8 miljoen euro, verspreid over 153 dossiers. Voor Ardooie en Meulebeke zijn er een dertigtal schadelijders, waaronder een aantal grote serrebedrijven, waardoor het schadebedrag in dezelfde grootte-orde ligt.

"Getroffenen dienen eerst hun verzekering aan te spreken voor de vergoeding van de geleden schade", is bij het Rampenfonds te horen. "Daarna kunnen zij terecht bij het Rampenfonds, waar uiteraard rekening gehouden zal worden met de vergoeding die de verzekering uitbetaalde." Getroffenen kunnen tot 28 februari 2014 een schadedossier indienen. Schadelijders uit Oosterzele kunnen terecht bij Sabine Verbanck op 09/267.88.22 of sabine.verbanck@oost-vlaanderen.be. Getroffenen uit West-Vlaanderen kunnen terecht bij Dirk Demoor op 050/30.16.68 of dirk.demoor@ibz.fgov.be.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:16 uur, door Joyce.s
BartS
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 november 2013, 18:07 uur | Bericht #412915
En waar zat de onzekerheid nu dan?

Voor meteorologen is er geen mooiere manier om van hun vak te leren dan af en toe terug te kijken. Nu is zo’n moment waarop dat leuk is. Waren we vorige week lange tijd bezig met de onzekerheid die bestond over het weer vanaf het afgelopen weekend, nu kunnen we eens bekijken wat er precies is gebeurd. En of die onzekerheid vorige week terecht was.

De weerkaart  is de kaart van vanmiddag 13 uur. We zien (het H’tje is wit en daardoor wat lastig zichtbaar tegen de lichtgele achtergrond) een hogedrukgebied bij de zuidwestpunt van Ierland. De kleuren geven de luchttemperatuur op 1500 meter hoogte aan. We hebben voor dit niveau gekozen, omdat anders het warme water van de Noordzee teveel invloed heeft. De blauwe kleur staat voor temperaturen onder het vriespunt, op dat niveau. Geel is boven nul. Bij beide kleuren geldt dat hoe donkerder de kleur wordt, hoe verder we van het nulpunt vandaan raken. Echt warme lucht is er bij voorbeeld alleen in het uiterste zuidoosten van Europa, koude lucht zien we op veel meer plaatsen, zelfs boven onze eigen hoofden.


De weerkaart van vanmiddag (dinsdagmiddag) 13 uur.

Koude lucht
Die koude lucht is om het hogedrukgebied in de buurt van de Britse eilanden heen met een noordelijke wind Europa binnen geblazen. Het is dezelfde koude lucht als die waar we het bij de start van vorige week al over hadden. Ook Nederland heeft een golfje van die koude lucht meegekregen, vooral via de Noordzee, dat wel. Toch merkten we het, want toen het gisteravond in het oosten van het land even opklaarde, begon het op veel plaatsen snel te vriezen. In Twente en de Achterhoek daalde het kwik als een baksteen, de voormalige vliegbasis bij Enschede kwam op normale waarnemingshoogte uiteindelijk op -6,0 graden uit; matige vorst zowaar. Op tien centimeter hoogte daalde het kwik er tot -8,0 graden. Hupsel was met -3,9 graden het op een na koudst.


En zo kwam de zon vanochtend op in Drenthe, in de buurt van De Kiel. Let op de vogels, hoog in de lucht. Foto: Karin Broekhuijsen.

Wind van zee
Later in de avond en de afgelopen nacht merkten we toch dat de wind bij ons van zee waaide. Nieuwe wolken dreven binnen en er kwamen op steeds meer plaatsen buitjes, waarvan sommige zelfs met natte sneeuw gepaard gingen. Onder de wolken liepen de temperaturen weer op en kwamen op de meeste plaatsen ruim boven het vriespunt. Alleen in het uiterste oosten lag het kwik nog onder nul toen de ochtend begon. Het duidelijkst sneeuwde het overigens in Limburg, zo is op de foto’s van Marij Bouwers naast dit verhaal te zien. Daar is de zee het verste weg.


 
Sneeuw, vanochtend in Limburg. Foto: Marij Bouwers.

Het vervolg zou winters zijn..
Gaan we weer terug naar vorige week, dan was het idee dat we een winters vervolg konden krijgen – door deze koude lucht – als de as van het hogedrukgebied ten noorden van Nederland terecht was komen. Dan had de wind bij ons een tijdje uit het noordoosten of oosten kunnen waaien en was – zoals op de weerkaart duidelijk te zien is – de aangevoerde lucht ook een poosje koud geweest. In de loop van de week begonnen de berekeningen echter te schuiven en werd steeds duidelijker dat die oostelijke tot noordoostelijke wind er uiteindelijk niet zou komen. Oorzaak hiervan was en is de sterke poolwervel, de straalstroom die het noordpoolgebied op dit moment omcirkelt. Op de weerkaart is dat te zien. In het hoge noorden liggen een paar actieve lagedrukgebieden die het hogedrukgebied bij ons wat verder naar het zuiden hebben gedrukt dan eerst verwacht.

 
In het Rivierengebied startte de dag regenachtig. Heel hard regende het overigens niet. Foto: Ab Donker.

De as van het hogedrukgebied
Een andere onzekerheid zat in de as van het hogedrukgebied. Aan de oostkant van de kern is die te weinig uitgesproken. Kijk je aan de westkant op de Oceaan dan zie je een mooie punt naar het westen wijzen. Aan de noordkant daarvan is de wind westelijk tot zuidwestelijk, aan de zuidkant oostelijk. Bij óns lopen de isobaren dwars door de uitloper heen naar het zuiden en blijft dus een noordelijke tot noordwestelijke wind waaien. Hierdoor houdt de Noordzee met zijn warme water een grote invloed en kan het aan de grond gewoon nog niet koud worden. Het is ook om die reden dat de temperaturen vanmiddag tussen 6 en 9 graden uitkomen. Kijk je iets verder oostwaarts in Duitsland, dan wordt het daar niet warmer dan 2 tot 4 graden, omdat de Noordzee hier gewoon een stuk verder weg is. In het zuiden van Duitsland, in de gebieden tegen de Alpenrand aan blijft het kwik ook overdag onder net onder nul, maar daar is het natuurlijk weer iets hoger.


Een bui in de buurt van Borssele. Foto: JP. Bouwens.

Zachte lucht snel terug
Omdat de uitloper van hogedruk bij ons niet gesloten is en de as ervan al snel richting het zuiden wegzakt om boven Midden- en Zuid-Frankrijk terecht te komen, kan zachte lucht om het hogedrukgebied bij Engeland heel alweer snel onze omgeving bereiken. En dat is precies wat morgen en donderdag gaat gebeuren. Behalve zacht is die lucht ook erg vochtig. Het lijken dan ook twee bewolkte en grijze dagen te worden met vooral morgen ook af en toe wat motregen. De koude lucht verdwijnt bij ons dan, maar blijft boven Centraal- en Zuid-Europa beter hangen.


Een regenboogje onder een bui, gisteren vlak voor zonsondergang. Foto: Corina Magielse.

Wat was de onzekerheid dus?
De onzekerheid zat ‘m vorige week dus in twee dingen: de positie die het hogedrukgebied uiteindelijk zou gaan innemen en het al dan niet op gang komen van een oostelijke tot noordoostelijke wind bij ons. Uiteindelijk kwam het hogedrukgebied wat zuidelijker uit dan in eerste instantie was gedacht en kwam die oostelijke tot noordoostelijke wind er dus niet. De koude lucht was er wel, dat hadden de modellen goed voorzien. Omdat de uitwerking echter iets anders uitpakte dan eerst berekend, komt een langere koude periode voorlopig dus nog niet van de grond.

Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 november 2013, 12:04 uur | Bericht #412934
Uitslapers hebben deze kleurenpracht gemist

De ochtendstond heeft goud in de mond, wordt wel eens gezegd. Vroeg opstaan kan zo zijn voordelen hebben. En vandaag was dit niet anders. De hemel kreeg alle kleuren van de regenboog en verblijdde vroege vogels met een geweldige kleurenpracht.

Op Twitter en Instagram werden dan ook heel wat foto's gedeeld van het natuurspektakel. Wie nog in bed lag toen de zonsopgang zich van zijn mooiste kant liet zien, geven we bij deze een herkansing.


Martin Buxant @Le_Bux
Good morning Brussels!


Hans Vanhaelemeesch @hans_vh
Morning has broken in Oostende. 


Mathijs Bijnens @mathijsbijnens
Worden er boven de reyerslaan nu echt koekjes gebakken @frankdeboosere? #vrt #wolken #kijkeensuithetraam


Frank Deboosere @frankdeboosere
Wow!


Frank Deboosere @frankdeboosere
Mooie schemeringskleuren op dit moment.
8:05 's ochtends - 27 november 2013


Jeroen Gevers @Dejomme
Ochtendrood....#zonsopgang


steven verbelen @StevenVerbelen
#sunset @BrusselsAirport I love my airport job!!!
8:50 's ochtends - 27 november 2013 vanuit Machelen, Halle-Vilvoorde, Belgium

Bron: HLN

Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 november 2013, 09:22 uur | Bericht #412972
Herfst 2013 een van de natste ooit

De herfst van dit jaar gaat de boeken in als één van de natste ooit. Alleen in 1974 en 1998 viel meer neerslag. September en oktober waren zacht en zeer nat en ook de eerste helft van november wordt gekenmerkt door zeer nat en onstuimig weer. Dat meldde weeronline.nl donderdag.




Gemiddeld over het land komt de neerslag voor deze herfst uit op circa 345 millimeter tegen normaal 243. In De Bilt viel zo'n 390 millimeter, goed voor plaatsje in de top 3 van jaren met een bijzonder natte herfst. Het najaar van 1974 staat (met bijna 403 millimeter) op een tweede plek, bovenaan staat de herfst van 1998 (ruim 468 millimeter).

Op 13 oktober viel er langdurig extreem veel regen. Het KNMI stelde toen voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht zelfs code oranje in voor extreem weer.

Meteorologische herfst
De meteorologische herfst loopt van 1 september tot en met 30 november. 'Voor het eerst sinds 2000 verliepen alle drie herfstmaanden te nat. De enorme hoeveelheden regen komen doordat lagedrukgebieden zich goed thuis voelden in onze omgeving', aldus een woordvoerder donderdag. 'De depressies bezorgden ons naast regen ook veel wind. Het windhoogtepunt was de zeer zware storm van maandag 28 oktober. Dat was de zwaarste storm sinds 1990.'

Op 1 december begint de meteorologische winter.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:42 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 december 2013, 12:54 uur | Bericht #413106
November was uitzonderlijk somber

De zon was tijdens de maand november slechts 28 uur en 56 minuten van de partij, of minder dan een uur per dag gemiddeld. Daarmee komt de voorbije maand terecht op de vijfde plaats in de rangschikking van somberste novembermaanden. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw na de publicatie van de maandgegevens op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI). De herfst was overigens volkomen normaal.

Met 28 uur en 56 minuten zonneschijn wordt november 2013 gecatalogeerd als "uitzonderlijk" wat betreft de zonneschijnduur. Die term wordt gebruikt voor een fenomeen dat om de 30 jaar voorkomt. In een "normale" maand november schijnt de zon meer dan 66 uur. De meest sombere novembermaand tot nu toe werd geregistreerd in 2010, toen de zon iets minder dan 24 uur scheen, zo staat op de KMI-website.

Ook de hoeveelheid neerslag en het aantal onweersdagen weken af van het gemiddelde. Zo werd er 102,6 millimeter neerslag geregistreerd, tegen 76,4 in een gemiddelde maand november. Met zeven onweersdagen werden er drie meer geteld dan "normaal".

De overige november-waarden waren normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 6,4 graden en er waren 22 dagen met neerslag.

De herfst van 2013 (van september tot en met november) wordt in zijn geheel nog als normaal beschouwd. "Het was wel iets warmer, natter en somberder dan de langjarige gemiddelden", aldus Dehenauw. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,3 graden, er viel 238,2 millimeter neerslag en de zon scheen 287 uur en 13 minuten.

Dehenauw laat ook al weten dat 2013 wellicht het koudste jaar wordt sinds 2010. "Dat komt door de lange kou in de eerste jaarhelft", klinkt het. In 2010 bedroeg de gemiddelde temperatuur 9,7 graden.

Bron: De Redactie
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
Dit topic is gesloten
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.879 topics, welke bij elkaar 448.470 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.605 leden.
Het nieuwste lid is Gympie24.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 97 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 97, lezen 10 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 5)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden