Het waterpeil van de rivieren staat hoger dan normaal en het blijft stijgen. Er zijn nog nergens grote overstromingen, maar de beheerders van de waterwegen volgen de situatie op de voet. Ze proberen het overtollige water ook zo snel mogelijk af te voeren.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 november 2013, 19:44 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Om zoveel mogelijk water bij laagtij af te voeren via het sluizencomplex in Terneuzen, werd donderdag tussen 9 en 13 uur het scheepvaartverkeer op het kanaal Gent-Terneuzen stilgelegd. Dat werd vernomen bij waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal.
‘Door de neerslag blijft het waterpeil hoog staan, maar ook via Frankrijk en andere plaatsen wordt extra water afgevoerd’, verduidelijkt woordvoerder Claudia Van Vooren. ‘Op bepaalde punten blijven de pre-waakdrempels overschreden en vermoedelijk blijft dat nog een tijd aanhouden. We nemen maximaal preventieve maatregelen om water af te voeren.’
Op het kanaal Gent-Brugge werd de keersluis in Beernem donderdag nog niet afgesloten. Er wordt extra water afgevoerd via het afleidingskanaal van de Leie. In de onmiddellijke omgeving van de IJzer in de Westhoek, onder meer tussen Roesbrugge en Fintele (Lo-Reninge), lopen enkele weilanden over zonder gevaar voor bebouwing.
De drie keersluizen in Gent staan dicht om de binnenstad van overstromingen te vrijwaren.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Wegens het regenweer worden de voor dit weekend aangekondigde werken op twee bruggen van de E313 in de richting van Hasselt met een week uitgesteld. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer vrijdag.
Op de bruggen zouden voegen in het wegdek hersteld worden, maar door het natte weer van de voorbije dagen en de voorspelde regen kunnen de werken niet op een kwalitatieve manier uitgevoerd worden.
De werken op de brug van de E313 ter hoogte van de afrit Geel-Oost (brug 041bis) en de brug over Langvoort in Meerhout (O44) starten nu op vrijdagavond 15 november omstreeks 20.00 uur en duren wellicht tot maandagochtend 18 november uiterlijk 6.00 uur.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Al de regen van de afgelopen dagen is een regelrechte ramp voor de land- en tuinbouwers. De grond is zo drassig dat ze met hun machines nog moeilijk de velden op kunnen, om hun gewassen te oogsten. Daardoor verliezen ze een pak inkomsten. De boeren vrezen nu al dat hun najaar verloren is.
Bron: HLN
Op de Dender konden er vanmorgen geen schepen varen, omdat de stroming te sterk was door de vele regen. Overal in Vlaanderen staan beken en rivieren nog hoog, maar voorlopig zijn er geen rivieren overstroomd. Het kanaal Gent - Terneuzen blijft vrijdagavond, zaterdag en zondag bij laagtij dicht voor het scheepverkeer, om zoveel mogelijk water af te voeren via de sluis van Terneuzen. De situatie levert voor de haven van Gent vertragingen op voor zowel binnenkomende als uitgaande scheepvaart. Ook in Wallonië heeft het fel geregend, daar zijn wel al een paar rivieren buiten hun oevers getreden, zoals de Ourthe in Esneux. Morgen en zondag wordt nog meer regen voorspeld. Vanavond is ook de pre-waakdrempel op zes verschillende bevaarbare waterlopen in Vlaanderen overschreden. Er is dus een verhoogde waakzaamheid, maar het Waterbouwkundig Laboratorium verwacht geen kritieke overstromingen. Er zijn voldoende maatregelen getroffen om zoveel mogelijk water af te voeren.
Bron: HLN
Door de felle regen kwamen in Oost-Vlaanderen tal van straten blank te staan. Onder meer Oudenaarde, Kluisbergen, Zwalm en Zottegem kregen het zwaar te verduren. De brandweer kreeg honderden oproepen voor ondergelopen huizen en kelders. Op amper anderhalf uur kreeg Vlaanderen een ware zondvloed over zich. Er viel bijna dertig liter water per vierkante meter. Het gevolg: waterellende, straten die blank kwamen te staan en ondergelopen kelders.
In Oudenaarde liepen straten onder
In Oudenaarde en Wortegem-Petegem liepen straten onder. De brandweer werd opgeroepen om met zandzakjes het water te proberen tegen te houden. Ook in Kluisbergen, Zwalm en Zottegem kwamen straten blank te staan. De brandweer van Kluisbergen kwam handen te kort om de oproepen te verwerken. Op op korte tijd liepen meer dan honderd huizen en kelders onder. De Zottegemse brandweer was urenlang in de weer om het water te bestrijden.
Snelweg loopt onder
De felle regen stuurde ook de avondspits danig in de war. De E40 in de omgeving van Gent kon het vele water niet meer aan en liep onder. Het duurde uren voordat het verkeer weer vlot kon rijden.
Voetbal
Ook de voetbal leed onder het water. Heel wat wedstrijden werden afgelast. Maar de eerste-klassewedstrijd van Lokeren tegen KV Mechelen ging wel door. Al liep de perszaal van Daknam wel onder water en moesten stewards het overtollige water wegwerken.
Verhoogde waakzaamheid
In Vlaanderen is vrijdagavond de pre-waakdrempel op zes bevaarbare waterlopen overschreden, wat betekent dat er een verhoogde waakzaamheid is. Het Waterbouwkundig Laboratorium verwacht geen kritieke overstromingen van bevaarbare waterlopen.
Het Waterbouwkundig Laboratorium zegt vrijdagavond dat de gevallen neerslag voor verhoogde afvoeren zorgt op de bevaarbare waterlopen in het westen. In het oosten van Vlaanderen wordt verwacht dat de verhoogde afvoeren mogelijk overschrijdingen van de pre-waakdrempels veroorzaken. Toch worden er geen kritieke overstromingen vanuit de bevaarbare waterlopen verwacht. Het Waterbouwkundig Laboratorium zegt er maatregelen getroffen werden om zoveel mogelijk water af te voeren.
Maatregelen
Zo heeft Waterwegen en Zeekanaal alle scheepvaarverkeer onderbroken op het kanaal Gent-Terneuzen onderbroken in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 22 en 2 uur. Dat is ook het geval zaterdag tussen 11.30 en 14.30 en in de nacht van zaterdag op zondag tussen 23 en 3 uur.
Om de hoge waterstand op de binnenwateren te verminderen, wordt er in Terneuzen met alle sluizen gespuid. Dat kan enkel maar bij lage waterstand. Waterwegenbeheerder Waterwegen en Zeekanaal maakte daarover afspraken met zijn Nederlandse collega’s.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:14 uur, door Joyce.s
Op elf bevaarbare waterlopen in Vlaanderen is de pre-waakdrempel overschreden, wat betekent dat er een verhoogde waakzaamheid is. Dat blijkt uit gegevens van het Waterbouwkundig Laboratorium vandaag om 8.30 uur.
Het Waterbouwkundig Laboratorium zegt dat er maatregelen getroffen worden om zo veel mogelijk af te voeren en dat er geen kritieke overstromingen vanuit de bevaarbare waterlopen worden verwacht.
© belga.
Dender
In de voorbije nacht werd de pre-waakdrempel overschreden op de Dender in Idegem (Geraardsbergen), Pollare (Ninove) en Denderleeuw, telkens afwaarts aan de stuwsluizen. Ook in Erembodegem is het pre-waakalarm overschreden, al werd die situatie om 8.30 uur afgeblazen.
Kanaal Gent-Oostende
Bijkomend is op het kanaal Gent-Oostende het pre-waakalarm overschreden in Varsenare en Beernem, bij die laatste zowel op- als afwaarts aan de stuwsluis. In Aalter en Maldegem was het pre-waakalarm eerder overschreden en dat blijf ook zo.
Ook op de IJzer in Lo-Fintele, de Bovenschelde in Bossuit, de Moervaart in Sinaai en de Demer in Zichem blijft de pre-waakdrempel overschreden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Ten gevolge van het regenweer is scheepvaart verboden op de Dender sinds deze ochtend. Dat werd vernomen bij waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z).
Het scheepvaartverkeer op de Dender werd voorlopig stilgelegd omdat de stroming te hard is. "Op de Leie en Bovenschelde is scheepvaart niet verboden, maar krijgen schippers een waarschuwing dat ze varen op eigen risico", aldus W&Z-woordvoerster Claudia van Vooren.
Eerder had het Waterbouwkundig Laboratorium laten weten dat op elf bevaarbare waterlopen in Vlaanderen de pre-waakdrempel is overschreden, wat betekent dat er een verhoogde waakzaamheid is. Op de Dender werd de pre-waakdrempel overschreden in Idegem (Geraardsbergen), Pollare (Ninove) en Denderleeuw, telkens afwaarts aan de stuwsluizen.
Waterwegbeheerders Waterwegen en Zeekanaal en NV De Scheepvaart volgen de situatie nauwgezet op. In Terneuzen wordt maximaal water via de zeesluis afgevoerd, waardoor er vandaag tussen 11.30 en 14.30 uur geen scheepvaartverkeer is, evenals tussen 23.00 en 03.00 uur morgenochtend. In de Maasvlakte doet het "winterbed" zijn werk, is te horen.
Er worden geen kritieke overstromingen verwacht vanuit de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen.
Ook de peilen van de onbevaarbare waterlopen zullen voldoende gezakt zijn wanneer het later vandaag opnieuw gaat regenen, zodat ook daaruit geen kritieke overstromingen verwacht worden, zo staat op de website overstromingsvoorspeller.be van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Na de storing van komende nacht (nacht naar zondag) waarbij er opnieuw veel wind en regen verwacht wordt is het in de nacht van zondag naar maandag helder en koud. Het kan op een aantal plaatsen 1 of 2 graden gaan vriezen met waarschijnlijk lokale gladheid, dit is dan voor het eerst dit najaar. We leggen uit waar en hoe gladheid ontstaat. In de nacht van zondag op maandag daalt de temperatuur in het binnenland op enkele plaatsen tot onder het vriespunt, voor de eerste keer dit seizoen. Lokaal ontstaat gladheid. Ook dat is dit seizoen nog niet eerder gebeurd. De Limburgse heuveltoppen zien morgenochtend de eerste vlokken natte sneeuw....
Bevroren autoruiten zijn al een aanwijzing dat bruggen plaatselijk glad kunnen zijn. Foto: Jannes Wiersema.
Atmosfeer wordt kouder
Met nog 3 weken tot de start van de meteorologische winter begint de atmosfeer kouder te worden. Zeker morgen (zondag), als met een noordwestenwind koude lucht met als herkomstregio IJsland/Zuid-Groenland ons land binnen blaast. Zondagochtend valt in het zuiden wat koude regen, die op de hogere toppen van de Limburgse Heuvels vermengd wordt met vlokken natte sneeuw. Vervolgens breekt de zon steeds vaker door en vallen nog een aantal geïsoleerde buien met regen en hagel.
Eerste lokale gladheid van het seizoen
Zondagavond valt de wind in het binnenland weg . Tijdens de daarop volgende nacht is het helder en koelt het fors af. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land vriest het in de vroege maandagochtend vervolgens licht, voor de eerste keer dit seizoen. Op nog veel meer plaatsen komt het tot vorst aan de grond en zullen de krabbers voor de autoruiten tevoorschijn worden gehaald. Verder komt het in het binnenland op enkele stalen en houten bruggen tot de eerste lokale gladheid van het seizoen. Dat is overigens vrij laat. Vorig jaar konden de eerste strooiwagens ruim twee weken eerder de weg op.
Deze brug is spiegelglad door ijs, maar ziet er uit alsof deze nat is. Een argeloze fietser kan makkelijk onderuit gaan. Foto: Gieny Westra.
Eerste gladheid vaak verraderlijk
De eerste gladheid van het seizoen is vaak verraderlijk. Op de gewone wegen is er niets aan de hand en de argeloze automobilist verliest op de brug opeens de grip op de weg. De gladheid op de brug is nauwelijks te zien, omdat er een dun ijslaagje op het asfalt ligt. Het verschil tussen een nat wegdek en een ijslaagje is moeilijk te zien, zeker bij een laagstaande zon. Gladheid treedt in het najaar vrijwel altijd het eerst op bij bruggen. Dit heeft alles te maken met de dikte van het asfaltlaagje op een stalen of houten brug. Op een brug is de laag slechts enkele centimeters dik en kan het asfalt snel afkoelen. Op gewone snelwegen is de laag vele malen dikker en dat reageert trager bij het afkoelen in het najaar. Ook speelt de nog warme ondergrond een grote rol. In het voorjaar zal deze dikke laag ook trager opwarmen en is de ondergrond nog koud; dan zijn de gewone wegen langer koud dan de bruggen.
Op zondag 3 november veroorzaakten hagelbuien gladheid. Hagelbuien koelen de weg af, zodat er (direct) na een nacht met vorst makkelijker gladheid door bevriezing kan ontstaan. Foto: Jannes Wiersema.
Fietspaden
Niet alleen bruggen hebben dun asfalt, ook fietspaden hebben een dun laagje. Fietspaden kunnen daarom gemakkelijk 1 à 2 graden kouder worden dan de weg ernaast. Ze reageren bij koud weer hetzelfde als viaducten. Op- en afritten slijten minder, deze worden minder vaak vervangen. Op- en afritten van de snelweg hebben daarom vaak een minder dikke asfaltlaag en worden dus sneller glad.
Bron: Meteo Consult
De hevige regen van gisteravond heeft voor grote problemen gezorgd in de Vlaamse Ardennen. Een twintigtal huizen is onder water gelopen. In Oudenaarde werd preventief het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Inwoners probeerden hun woningen zo goed mogelijk te beschermen met zandzakjes, maar onder meer in Kluisbergen ging het zo snel dat het water toch binnenliep.
Bron: HLN
Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) sluit deze middag de keersluis in Beernem om de binnenstad van Brugge van wateroverlast te vrijwaren. "Het overtollige water dat niet meer via de Ringvaart om Brugge gestuurd kan worden, zal nu maximaal via andere waterwegen gestuurd worden, onder meer de Bovenschelde, het afleidingskanaal van de Leie en het kanaal Gent-Terneuzen", verduidelijkt W&Z-woordvoerster Claudia Van Vooren. Het kanaal Gent-Terneuzen wordt deze namiddag en komende nacht bij laagtij enkele uren gesloten voor het scheepvaartverkeer, om toe te laten dat de sluizen in Terneuzen maximaal spuien.
Door de beslissing om de keersluis in Beernem te sluiten, valt het scheepvaartverkeer op het kanaal Gent-Oostende stil. De gevolgen zijn weliswaar beperkt, omdat er vandaag vanaf 18 uur geen scheepvaart meer mogelijk is en morgen enkel op aanvraag gevaren wordt.
Het Waterbouwkundig Laboratorium meldt dat het meetpunt in Beernem de waakdrempel overschreed. Dat betekent dat er een sterk verhoogde waakzaamheid is en dat er niet-kritieke overstromingen mogelijk zijn. Vandaag om 08.30 uur was de pre-waakdrempel op elf plaatsen in Vlaanderen overschreden, om 13.00 uur was dat nog het geval op zes plaatsen.
Bron: HLN
De overvloedige regenval van de afgelopen dagen blijft zware gevolgen hebben. Op de Dender mogen schepen al de hele dag niet varen omdat het water bijna tot aan de rand staat. De stroming is er ook te sterk. In Beernem, in West-Vlaanderen, heeft de waterwegbeheerder vanmiddag de keersluis gesloten op het kanaal Gent-Oostende. Ook daar kunnen geen schepen meer door.
Bron: HLN
De eerste serieuze vorst van dit najaar heeft al enkele valpartijen veroorzaakt. Op een brug in Almelo gingen negen fietsers onderuit. Dat zegt wijkagent Buis op Twitter. Buis waarschuwde de fietsers voor een brug naar het centrum voor de gladde planken, maar dat kon niet voorkomen dat mensen uitgleden. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Afgelopen nacht heeft het in Twente aan de grond vier graden gevroren. Bij vorst is het het eerst glad op bruggen en viaducten, omdat er onder het wegdek niets is.
Bron: RTv Oost
November is bijzonder nat van start gegaan. Grote delen van het land hebben nu al meer regen gekregen dan normaal in de hele maand. Deze herfst gaat mogelijk de boeken in als een na natste ooit. Dat bericht Weerplaza. De eerste tien dagen viel er in De Bilt 89,9 millimeter, dat is een tweede plek sinds de metingen in 1906 begonnen. Alleen in 1998 viel er in deze periode meer regen, namelijk 106,8 millimeter.
Zeer extreem
De neerslagsom van de gehele herfst is ook zeer extreem aan het worden. De herfst beslaat de maanden september, oktober en november. Inmiddels is er al ruim 373 millimeter aan regenwater gevallen in De Bilt. Daarmee bezet de herfst nu de 3e plek, en we hebben nog twintig dagen te gaan. 1998 is de onbetwiste koploper met 468,2 millimeter. Het lijkt onmogelijk dat die verslagen gaat worden. De tweede positie is echter wel haalbaar, want die is nu nog in handen van 1974 met 402,7 millimeter. Er moet dan nog een kleine 30 millimeter vallen de rest van de maand.
Zomer droog
Opvallend is dat de afgelopen zomer een van de warmste ooit gemeten is. Met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden, een halve graad meer dan normaal, kwam deze zomer in de top 20 van warmste zomers sinds 1903. Bovendien was de zon vaker te zien dan normaal: 630 uur, terwijl de zon in een gemiddelde zomer 45 uur minder schijnt. Er viel slechts 160 millimeter regen, waar normaliter 209 millimeter wordt gemeten.
Bron: AD
We beleven een vreemd weerjaar. Dat geldt voor meerdere aspecten, maar in dit verhaaltje zullen we alleen de neerslag belichten. Zelfs in ons kleine landje loopt die neerslag van plek tot plek nogal uiteen. Voor de verandering zullen we ditmaal alles een vanuit een punt (meetpost) bekijken, namelijk die uit Bennekom, alwaar nu al ruim 26 jaar op precies hetzelfde plekje met een officiële Hellmann regenmeter wordt gemeten.
In september werden er soms imposante buienluchten gezien, zoals hier op de 16e.
Eerst record droog
Lange tijd leek het erop dat 2013 als een zeer droog jaar in de klimaatboeken zou verdwijnen. In Bennekom leverde januari 62,8 mm neerslag op, voor die maand een tamelijk gemiddeld totaal. Maar toen de rest van de winter, de meteorologische lente en de zomer verstreken waren, bleek dit nog steeds de natste maand van het jaar te zijn! Alle maanden van februari tot en met augustus verliepen dus droger, en dat is, als we alleen de eerste acht maanden van het jaar beschouwen, een record. Het oude record stamt uit 1999, toen de natste maand (ook januari) niet verder kwam dan 78,5 mm. Toch verliepen de eerste acht maanden toen een stuk natter dan dit jaar, want maart 1999 deed daar met 77,4 mm weinig voor onder en vijf van de acht maanden tot en met augustus waren in 1999 natter dan 62,8 mm; de som die dit jaar dus in januari viel. Dit record is dit jaar dus fors verbeterd.
Satellietfoto van de depressie die op 13 oktober in Midden- West- en Zuidwest-Nederland 30 tot 110 mm neerslag opleverde.
Droge zomer
De drie zomermaanden verliepen dus ook droog, met respectievelijk 46,0; 50,3 en 32,7 mm. Zoals wel vaker in een droge zomer, waren veel dagen geheel droog en werd de neerslagsom vooral door een paar stevige buien opgebouwd. Zo viel er op 28 en 29 juni tezamen 20,6 mm, op 27 en 28 juli 33,2 mm en op 7 augustus 13,0 mm. Op vijf van de 92 dagen in de zomer viel er dus 66,8 mm, oftewel iets meer dan de helft van de hele zomersom. Als we ook nog meewegen dat het van 24 t/m 31 mei en van 1 t/m 5 september geheel droog bleef in Bennenkom, dan leverde de periode van 105 dagen van 24 mei t/m 5 september maar liefst 71 droge dagen op, of met een aftapping van minder dan 0,1 mm (een paar druppels dus), oftewel 68% van het totaal. In de 26-jarige meetreeks van Bennekom komt de zomer van 2013 daarmee op de derde plaats met 129,0 mm, achter 1995 met 120,8 mm en 2003 met 113,9 mm; de droogste zomer uit deze meetreeks. Maar dat droge beeld zou met de komst van de meteorologische herfst drastisch wijzigen!
Op 3 november zat ook Bennekom in een strook waar het urenlang onweerde en hagelde…
De straten na de zwaarste hagelbui.
Kletsnatte herfst
De eerste vijf septemberdagen verliepen nog droog, maar daarna volgde er een kletsnat tijdvak dat vijftien dagen aanhield. Vooral 10 en 11 september waren zeer nat met 25,6 en 27,6 mm, dus 53,2 mm in twee dagen tijd. De totale neerslagsom in september kwam uit op 118,4 mm. Daarna leek het droge regime opnieuw terug te keren, want het 18-daagse tijdvak van 21 september tot en met 8 oktober leverde 16 droge dagen, of dagen met slechts een paar druppels op.
Vervolgens ging het echter helemaal los, waarbij vooral 13 oktober in het oog sprong. Op diverse plekken in met name Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht werden er toen neerslagrecords gebroken. In De Bilt ging zelfs met 63,9 mm het absolute dagrecord aan diggelen, maar lokaal viel er deze dag meer dan honderd millimeter…
Ook de tuin werd goeddeels wit. In het midden is de Hellmann regenmeter te zien, waarmee in Bennekom nu al ruim 26 jaar neerslagmetingen worden verricht.
In Bennekom kon 40,5 mm worden afgetapt, goed voor een derde plek op de ranglijst. Koploper sinds november 1987 blijft 25 november 2005 met 51,7 mm.
Uiteindelijk kwam oktober op 122,9 mm uit en ook gedurende de eerste decade van november sprak de stem van Pluvius luid. Op acht van deze voorbije tien novemberdagen viel er méér dan 6 mm en op vier dagen meer dan 10 mm, goed voor een voorlopig totaal van 89,9 mm. Daarmee staat november 2013 nu al net in de top 10 van natste novembermaanden sinds 1987. De meteorologische herfst als geheel heeft daarmee al 331,2 mm opgeleverd en daarmee staat deze herfst al royaal op de tweede plaats. De natste herfst in Bennekom sinds 1987 was die uit 1998 met 438,2 mm, met respectievelijk 155,8 mm in september, 164,5 mm in oktober en 117,9 mm in november. Die positie lijkt voorlopig onaantastbaar te blijven, want hoewel het de komende periode niet droog blijft, lijken we vandaag de meest natte fase af te sluiten. Dat neemt niet weg dat, voor wat betreft de neerslag, de opmerking ‘het is hollen of stilstaan’ voor dit jaar, een waarheid als een koe is.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 11 november 2013, 14:36 uur, door Bart Standaert
De regen van de afgelopen tijd bezorgt de landbouw grote kopzorgen. Op tal van plaatsen zijn de velden te nat om machinaal te kunnen oogsten zodat suikerbieten, maïs, aardappelen en wintergroenten zoals bloemkolen en wortelen blijven staan. "We hebben dringend nood aan een volledig droge week. De schade zal echter pas groot zijn als het in deze omstandigheden zwaar begint te vriezen", aldus woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond.
"De aardappelen die nog in de grond zitten, zijn verloren. Gelukkig is het grootste deel al geoogst en zal dit verlies derhalve geen invloed hebben op de aardappelprijs. De maïsoogst, die grotendeels voor eigen gebruik is, ondervindt kwaliteitsverlies door schimmelvorming. Voor de suikerbieten stelt dit probleem zich niet. We horen echter geruchten van telers die schrik hebben dat ze de afgesproken leveringsdatum aan de suikerfabriek niet zullen halen", zegt Vangeenberghe.
Ook voor de wintergroenten begint de tijd te dringen. "Bloemkolen worden momenteel met man en macht zoveel mogelijk manueel geoogst. Ook voor wortelen stelt zich de vraag hoe lang de huidige weersomstandigheden kunnen duren zonder dat er sprake is van verliezen", aldus de woordvoerster van de Boerenbond. Vangeenberghe voorspelt pas echt zware verliezen voor de landbouwers als de huidige regenperiode onmiddellijk gevolgd zou worden door zware vorst.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:15 uur, door Joyce.s
De waterschappen kregen de afgelopen week een enorme hoeveelheid water te verwerken. Dat geldt zeker voor het stroomgebied van Reest en Wieden dat vanaf Midden-Drenthe het water uiteindelijk afvoert naar het IJsselmeer.
Er viel binnen een week 100 millimeter neerslag, en dat komt maar eens in de honderd jaar voor in deze periode. "Maar echte problemen hebben we niet", zegt voorlichter Roelof Hoving. De gemalen Zedemuden bij Zwartsluis en het Stroinkgemaal bij Vollenhove hebben zo'n 50 miljoen kubieke meter water gespuid. "Zeg maar twee miljoen tankwagens met water."
Bron: DVHN
Door de dichte mist zijn er vandaag op verschillende plaatsen ongevallen gebeurd. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft daarom besloten om in heel Vlaanderen de verlichting aan te steken op de snelwegen. Elk jaar gebeuren er gemiddeld 220 ongevallen in de mist. Veel bestuurders beseffen niet hoe ze in de mist moeten rijden.
Bron: HLN / vtm
Een 68-jarige man uit Drieborg is maandagochtend onderkoeld aangetroffen in een sloot aan de Langeweg in Nieuw Beerta.
Een voorbijganger trof de onfortuinlijke fietser aan in de sloot en wist het hoofd van de man boven water te houden tot de gewaarschuwde brandweer kwam. Het slachtoffer kon niet zomaar uit de sloot worden getrokken want de wal was te hoog en te steil. Brandweermannen hebben een brandslang om het slachtoffer heengeslagen en wisten hem zo uit de sloot te trekken. De man is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Regen en ongelukken hebben vanochtend tot een drukke ochtendspits geleid. Op de snelwegen stond tegen 8.30 uur in totaal 300 kilometer file.
Op de A7 veroorzaakte de combinatie van regen en woon-werkverkeer tussen Hoorn en Zaandam een file van 15 kilometer in de richting van Amsterdam. Op de A12 ontstond een file van 12 kilometer tussen Gouda en Den Haag door een ongeval bij Nootdorp met 5 voertuigen.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0