Als het vandaag in de Achterhoek opnieuw heel hard gaat regenen, dan zou het vele water de gemeente Aalten weleens onder water kunnen zetten. Waterschap Rijn en IJssel is met voorbereidingen bezig om te voorkomen dat de plaats wordt bedreigd door het water.
Bij Bredevoort wordt een noodoverloopgebied klaargemaakt om daarin zonodig water uit de Boven-Slinge te laten wegstromen. In de Achterhoek is de afgelopen twee dagen extreem veel regen gevallen. Het waterpeil in de Boven-Slinge is daardoor gestegen naar 40,65 meter boven NAP.
Als het vandaag opnieuw gaat regenen en het peil stijgt verder naar 40,80 meter, dan opent het waterschap een stuw, zodat het reductiereservoir bij de Slingeplas volloopt.
Schadevergoeding boeren
Eigenaren van weilanden in het overloopgebied zijn door het schap gewaarschuwd. Een schapenboer moet zijn dieren van het land halen. Als het gebied onder water gezet moet worden, krijgen de boeren een schadevergoeding.
Het noodoverloopgebied bij de Slingeplas is voor zover het schap weet nog nooit eerder in de zomer gebruikt. De afgelopen twee dagen is er echter in de Achterhoek meer regen gevallen dan gewoonlijk in een hele maand. Voor vanmiddag wordt opnieuw regen verwacht.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Afgelopen nacht heeft een actieve storing vanaf de Noordzee in grote delen van het land een flinke hoeveelheid regen achtergelaten. Vandaag zag het er op de meeste plaatsen heel vriendelijk uit met af en toe zon. Toch waren er enkele plaatsen waar de dag opnieuw behoorlijk nat verliep. Er trokken namelijk zogenaamde buienstraten van noord naar zuid. Een lijn van buien kan op korte afstand voor flinke verschillen in het weerbeeld zorgen. Als je namelijk precies onder zo’n buienstraat zit kan het enige tijd behoorlijk plenzen, terwijl op een paar kilometer afstand nauwelijks een druppel valt en de zon schijnt.
De neerslagaftappingen over 24 uur, vanochtend om 10 uur gemeten. Vooral het midden en zuiden hebben behoorlijke hoeveelheden regen te verwerken gehad. Bron: KNMI.
Veel regen gevallen
Een ronddraaiend lagedrukgebiedje trok gisteravond vanaf de Noordzee via Nederland naar Duitsland. Een bijbehorend groot aaneengesloten regengebied heeft tot flinke neerslaghoeveelheden geleid. Voor het regengebied uit trokken ook al enkele stevige buien van noordwest naar zuidoost, zodat op veel plekken in het midden en zuiden om tien uur vanochtend 20 tot 50 mm regen is afgetapt over het afgelopen etmaal. Het noorden en uiterste zuidoosten zijn enigszins bespaard gebleven met daar op veel plekken minder dan tien mm regen.
Vanuit de ruimte was de storing die de vele regen heeft veroorzaakt vanochtend om 11 uur nog mooi te herkennen aan de krul bewolking.
Vorming van buienstraten
Aan de achterzijde van het lagedrukgebiedje is het behoorlijk opgeklaard, maar in de relatief koude lucht ontstonden gemakkelijk nieuwe buien welke in lijnen van noord naar zuid trokken.
Voor de vorming van buien zijn warmte en vocht nodig. Op plaatsen waar de zon schijnt warmt de bodem sneller op dan op plaatsen waar de zon niet schijnt, maar ook binnen opklaringsgebieden warmt de bodem niet overal even snel op. Droge zandbodems en asfalt warmen namelijk veel sneller op dan bossen en moerassen, waardoor de lucht boven de grond op sommige plekken sneller opwarmt dan op andere plekken. De warme lucht stijgt op en kan uiteindelijk leiden tot de vorming van een wolk of zelfs een bui.
Twee ingedraaide fronten in de buurt van Nederland versterken de buienvorming. Dit was de situatie van 12 uur vanmiddag.
De opstijgende lucht in een wolk of bui kan niet oneindig blijven stijgen en zal vlakbij een bui weer dalen. In deze dalende luchtbewegingen lossen de wolken op, zodat aan weerszijden van de bui de zon goed tevoorschijn komt. Als zich eenmaal een bui gevormd heeft, worden ze door de wind meegevoerd. Zowel aan de grond als op grotere hoogte in de atmosfeer was de wind vandaag noord tot noordwestelijk, zodat een bui zich van noord naar zuid verplaatste. Op de plek waar gemakkelijk een bui ontstond, kon zich bij gelijke omstandigheden een nieuwe bui vormen die achter de vorige bui aan trekt en zo een buienstraat vormt.
Fronten
Boven het noordoosten en net ten westen van het land waren twee fronten actief waarop de buiigheid nog eens werd versterkt. Dit verklaard waarom vandaag vooral in het noordoosten en zuidwesten flinke buienstraten zijn ontstaan.
De buienstraten (13.10 uur) zijn goed zichtbaar op deze neerslagradar.
Morgen blijft het front, wat momenteel boven Noordoost-Nederland ligt, nog wat slepen boven het zuiden van het land met vooral daar nog een aantal buien. Vanuit het westen nadert donderdag een rug van hogedruk waardoor de buiigheid geleidelijk wordt onderdrukt.
Bron: Meteo Consult
Dit jaar op 22 september, precies om 22:44 uur gaat dit jaar de herfst weer van start. De zon staat dan recht boven de evenaar en zakt langzaam verder zuidwaarts richting de Steenbokskeerkring. Een seizoen met vaak prachtige kleuren, maar tegelijkertijd ook flink wat nattigheid, wind en natuurlijk lagere temperaturen. We hebben dus nog een paar dagen te gaan, maar het weer zet alvast wat stapjes vooruit. Het is de komende dagen namelijk al ronduit herfstachtig en kil.
We moeten officieel nog een dikke week op de herfst wachten, maar het is buiten al ronduit herfstachtig. Foto: Gieny Westra.
Vandaag – zaterdag – begon de dag al erg nat. Een trog in de bovenlucht schoof van west naar oost het land over en aan de grond vormde zich daarin een klein, maar venijnig lagedrukgebiedje. In de late nacht trok deze via het zuidwesten het land in en schoof vervolgens vrij snel noordoostwaarts. In het hele land was het was het dan ook bewolkt en viel er regen. De grootste hoeveelheden vielen in het noordwesten en noorden van het land met op Texel voor het middaguur bijvoorbeeld al meer dan 30 millimeter. Ook delen van Noord-Holland waren kletsnat met daar in Alkmaar 27 millimeter en het iets noordelijker gelegen Julianadorp 26 millimeter. Deze neerslag viel op passage van aanvankelijk een warmtefront, op de voet gevolgd door een koufront. In de middag volgt bovendien nog een occlusiefront, maar deze uit zich vooral in veel bewolking en soms (lichte) regen of een bui.
Windsprong
Qua nattigheid viel het vanmiddag dan ook mee ten opzichte van de ochtend, maar wat de wind betreft liet juist het occlusiefront goed van zich horen. De wind was voor het front uit nog veelal zuid- tot zuidwestelijk en klapte aan de achterzijde van de storing in één keer om naar noordwest tot noord. Een verschil van wel 150 booggraden! Ook trok de noordwestelijke wind flink aan, vooral langs de kust soms tot een dikke windkracht 7.
Vandaag (zaterdag) passeerden in korte tijd 3 fronten. Een warmtefront, gevolgd door een koufront en later nog een occlusiefront. Deze laatste ging ook gepaard met een windsprong van wel 150 booggraden. Op deze afbeelding precies op de kustlijn te zien.
De wind draaide van zuidwest naar noordwest tot noord en trok direct aan zee soms aan tot een dikke windkracht 7. Foto: Theo Westra.
Rustdag
Morgen – zondag – komen we vervolgens in wat rustiger vaarwater. We bevinden ons dan tussen twee storingen in en de luchtdruk gaat tijdelijk weer even iets omhoog. De zon laat zich af en toe zien en het is een groot deel van de dag droog. Wel volgt vanuit het westen al snel het windveld dat hoort bij de volgende storing die vanuit het noordwesten onze kant op komt. De wind draait terug naar het zuidwesten en wordt ’s middags op veel plaatsen wat steviger; aan de kust tot een windkracht 6.
Stormachtig
Zondagavond schuift uiteindelijk het front via de westkust het land binnen, waarna de wind aan zee soms even hard tot stormachtig wordt, windkracht 7 tot 8. Daarbij kunnen plaatselijk dan ook zware windstoten voorkomen tot 85 kilometer per uur. Ook gaat er dan weer een flinke hoeveelheid regen vallen.
In de nacht naar maandag en maandag overdag passeert opnieuw een storing en daarna keldert de temperatuur op hoogte ruim 15 graden. Aan de grond merken we minder van die temperatuursdaling door het nog relatief warme zeewater.
De lucht wordt dan zeer onstabiel. Er gaan dan ook geregeld buien vallen, lokaal met onweer of hagel. We kunnen de paraplu dus beter even bij de hand houden! Foto: Jannes Wiersema.
Poollucht
Aan de achterzijde van het passerende front stroomt vervolgens koude lucht vanuit de poolstreek ons land binnen. De temperaturen komen daarmee na het weekend niet meer hoger uit dan rond een graad of 13. Dat scheelt op zich natuurlijk maar enkele graden ten opzichte van de afgelopen dagen (als scheelt dat soms ook al een jas), maar de instroom van koudere lucht is vooral hoger in de atmosfeer goed te merken. In de loop van maandag daalt de temperatuur op ongeveer 5 kilometer hoogte (500 hPa) in zeer korte tijd van -12 graden naar -29 graden! En dat is toch een verschil van ongeveer 17 graden. Op ongeveer anderhalve kilometer hoogte, ofwel 850 hPa, wordt het ook een flink stuk kouder en daar komt de temperatuur dan op 0 of 1 graad uit. De reden dat we deze temperatuursprong dichterbij het aardoppervlak minder goed zullen merken, heeft alles te maken met de nog relatief hoge temperatuur van het Noordzeewater.
Onstabiel
Toch gaan we die overgang naar koudere lucht wel degelijk merken. De lucht wordt na het weekend namelijk erg onstabiel. Met aan de grond een graad of 13 overdag en op 5 kilometer hoogte zo’n -29 graden, maakt een verschil van ruim 40 graden. Er gaan dan ook heel gemakkelijk buien ontstaan en met zo’n temperatuurverschil kunnen dat ook behoorlijk stevige zijn, lokaal ook met hagel en/of onweer. Voorkeursgebied is dan natuurlijk de kustlijn, met daar de hoogste temperaturen. Dit laatste is overigens één van de belangrijkste kenmerken van de herfst.
Bron: Meteo Consult
De gehele middag zijn tientallen hulpaanvragen binnengekomen bij het Kustwachtcentrum Den Helder van omgeslagen jachten en catamarans die deelnamen aan een tweetal zeilwedstrijden op het Markermeer.
Dit als gevolg van de straffe NNW wind die daar stond, met windkracht 6 tot 7. Tientallen zeilboten en catamarans werden rechtgezet en/of naar de kant gesleept. Het aantal persoonlijke ongelukken viel mee. Twee personen met onderkoelingsverschijnselen en 1 persoon met een gebroken neus zijn naar de kant gebracht en opgevangen door ambulancepersoneel. Rond 17.30 uur meldde de wedstrijdleiding dat alle deelnemers van het water waren.
Tijdens deze acties werden ook nog een elf jachten geholpen op IJsselmeer en Waddenzee met motor- en stuurproblemen en op de Oosterschelde is een duwbak aan de grond gelopen. Deze is met hoog water zelf weer los gekomen.
Op het IJmeer trof de reddingboot van Blaricum nog een surfer aan die zijn plank kwijt was. De plank is weer teruggevonden, waarna de surfer zelf naar de kant is gezeild.
Bron: Blikopnieuws
De komende dagen staan in het teken van herfstweer. Een heuse storm is eigenlijk het enige wat volgens weerman Marco Verhoef van Weerplaza vooralsnog ontbreekt.
Maar waaien doet het heus wel, er vallen vaak buien en het is fris. Het weer laat wel verschillen zien, wat op zich een voordeel is van wisselvalligheid. Er zijn niet alleen maar slechte momenten, soms schijnt ook even de zon.
Na een periode mooi weer vandaag, gaat het vanavond flink regenen. Die regen is morgen al weer weggetrokken. Droog is het niet, er vallen ook buien, maar daarnaast is er geregeld zon. De meeste buien vallen in het noordwesten van het land. Het is behoorlijk fris, want de maxima komen niet verder dan 13 of 14 graden. Normaal voor de tijd van het jaar is een graad of 19.
Dinsdag is er meer bewolking. Eerst vallen er enkele buien, later op de dag zorgt een randstoring voor meer regen. Dinsdag lijkt de minste dag van de week te worden. Niet alleen heeft de zon weinig ruimte en regent het flink, opnieuw blijft ook het kwik behoorlijk achter. Net als maandag is het maximaal zo'n 13 graden. In de loop van de week wordt het dan weer minder fris; 14 of 15 graden en tegen vrijdag halen we misschien eens 17 graden. Daarbij blijft het wisselvallig, maar het wordt wel minder nat. Er vallen minder buien en er is weer wat vaker zon, zo geeft Marco Verhoef nog een beetje hoop.
Bron: AD
We staan aan het begin van een natte en vooral koele week. "Het is te fris voor september, maar voor de rest zitten we met perfect normaal herfstweer", zegt weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws.
Met maximumtemperaturen van 14 tot 15 graden is het te koel voor de tijd van het jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur voor september is 19 graden. Maar voor de rest verloopt het weer normaal. "Het doet wat vreemd aan, die lage temperatuur en de regen, omdat we in de eerste week van september heel erg verwend zijn geweest", aldus Dehenauw. "De overgang van meer dan 30 graden in de eerste week naar nog de helft daarvan kwam hard aan, omdat we de laatste zes, zeven jaren in september nog lange tijd redelijk mooi weer gehad hebben."
Tot gisteren viel er in Ukkel 36,6 liter water. Het gemiddelde voor september bedraagt 68,9. Daar zitten we dus nog lang niet aan. De zon scheen 75 uur, ongeveer de helft van wat normaal is. Dankzij de warme eerste week zitten we voorlopig wel aan een sterke gemiddelde temperatuur van 16,4 graden terwijl die normaal 14,9 bedraagt.
Na de lange droge zomer snakt de natuur naar water. "De regen is welkom. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar was het wel koud, maar regen hebben we niet te veel gehad. En dan kwam die droge zomer er nog eens bij. De natuur heeft dorst. In het meetstation Diepenbeek bijvoorbeeld is in drie maanden amper 25 liter water gevallen. Het is daar kurkdroog. Laat de regen dus maar komen. Dat is het compensatie-effect van de natuur: na een lange periode van droogte grijpt ze zelf in."
Bron: HLN
De ene dag regent het dat het giet, terwijl het een dag later heel vriendelijk oogt met blauwe lucht en onschuldige stapelwolken. De verschillende weertypes volgen elkaar soms ook op een dag vaak in hoog tempo op. Dit zogenaamde wisselvallige weer lijkt onlosmakelijk met het Nederlandse weer samen te gaan. Waarom is het soms lange tijd droog en zonnig, terwijl het even later compleet herfstachtig weer is?
De ligging van de straalstroom (rode kleuren) om 16 september om 8 uur 's ochtends. Vooral ten westen van Ierland is de straalstroom sterk aanwezig.
Wisselvallige perioden kennen we het hele jaar door, maar vooral het winterhalfjaar kenmerkt zich door onstandvastig weer. September gedraagt zich meestal als een overgangsmaand tussen het zomerhalfjaar en het winterhalfjaar waarin het soms nog aardig kan doorzomeren. Op het noordelijk halfrond verschijnen echter vaak ook de eerst grote aanwijzingen waardoor de wisselvalligheid zal toenemen.
Grote temperatuurverschillen
Op het noordelijk halfrond is de temperatuur van het oceaanwater gedurende het zomerseizoen sterk opgelopen als gevolg van sterke zonne-instraling. In het najaar neemt de kracht van de zon vooral op hogere breedtegraden langzaamaan af, zodat daar de lucht boven het land geleidelijk afkoelt. Richting de evenaar staat de zon nog steeds hoog boven de horizon waardoor het in het zuiden warmer blijft. Aangezien water veel langzamer afkoelt dan lucht, ontstaat er op hogere breedtegraden een flink temperatuurverschil tussen het vasteland en de oceaan. Als de koude en de warme lucht elkaar treffen, ontstaan bewolking, neerslag en wind: het begin van een lagedrukgebied óf depressie.
Het huidige weerbeeld wordt veroorzaakt door een actief lagedrukgebied dat om 12 uur vanmiddag tussen IJsland en Groot-Brittanië lag. Ten zuiden van Groenland ontwikkelt zich een volgend lagedrukgebied met tussen beide lagedrukkernen een trekrug.
Lagedrukgebieden
Veel lagedrukgebieden die herfstachtig weer veroorzaken in West-Europa vinden vormen zich ten zuiden van Newfoundland, Groenland of IJsland. Daar komt de koude landlucht in aanraking met relatief warme en vochtige oceaanlucht en gaan beide luchtsoorten met elkaar de strijd aan. Er ontstaat een opwaartse luchtstroom, zodat aan de grond een tekort aan lucht wordt gevormd: lage luchtdruk. Op het grensvlak tussen beide luchtsoorten vormen zich fronten met bijbehorende neerslag. Met de veelal westelijke straalstroom wordt zo’n lagedruksysteem richting Europa getransporteerd, waardoor wij meer wind en regen krijgen.
Straalstroom
De straalstroom is een zone met een sterk windveld op een hoogte van ongeveer tien kilometer. Als gevolg van sterke temperatuurverschillen tussen het noordpoolgebied en de (sub)tropen ontstaan grote luchtdrukverschillen, resulterend in een windtoename. De straalstroom vinden we in het gebied waar de temperatuurverschillen en dus de windsterkte het grootst is, vaak meer dan 100km/u. Doordat in het winterhalfjaar de temperatuurverschillen tussen noord en zuid groter worden, is de straalstroom in de winter ook sterker dan in de zomer. Als gevolg van de hoge windsnelheid volgen buienlijnen en opklaringsgebieden elkaar rap op, wat het wisselvallige karakter verklaart.
Zondag was het lange tijd droog met zon en platte stapelwolken, dankzij een trekrug. John Dalhuijsen maakte deze foto gisteren bij Zandvoort aan Zee.
Trekrug
In de straalstroom bevindt zich soms tussen twee storingen in een uitloper van een hogedrukgebied, een trekrug. In tegenstelling tot een lagedrukgebied kenmerkt zo’n gebied zich door dalende luchtbewegingen. Hierdoor lossen de wolken op en komt de zon goed tevoorschijn. De naam trekrug heeft ermee te maken dat zo’n hogedrukuitloper zich snel verplaatst en vaak snel gevolgd wordt door een nieuwe neerslagstoring. Zondag hadden we het zonnige en droge weer te danken aan zo’n trekrug. In de avond verplaatste de rug zich snel oostwaarts en kwam vanuit het westen een nieuw regengebied opzetten.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 16 september 2013, 17:29 uur, door Sanwa
Hoewel de term 'Indian Summer' voorbehouden is voor Noord-Amerika weet iedereen wel wat ik ermee bedoel. het klinkt alvast meer sexy dan 'nazomer'.
Na twee weken herfst begint de luchtdruk aan een gestage stijging waarbij de komende dagen een klim te zien zal zijn van ca. 1000 hPa naar zo'n 1030 hPa. Een hogedrukkern zal zich vooral vanaf vrijdag bij ons komen nestelen en daarna voor minstens een week aanwezig blijven. Ook in de hoogte zien we sterke opbouw van hogedruk onder de vorm va een ware Omega-blocking op 500 hPa. Zo'n configuratie houdt bestendig en honkvast weer in met storingen die ons niet kunnen bereiken en dus droge omstandigheden. Door de nabijheid van de hogedrukkern zal het ook erg rustig worden en daar zit net de adder onder het gras. Zo'n situatie eind september houd meteen gevaren in, en wel vooral aangaande de kansen op lage wolken en mist.
De nachten zijn reeds relatief lang en hebben alle tijd om af te koelen. Het zal dus elke dag weer afwachten zijn hoeveel mist en lage bewolking er 's nachts wordt gevormd door dit afkoelingsproces en vooral, hoe snel dat ochtendgrijs zal oplossen. Vooral met een kern veelal over de Noordzee is het gevaar reëel voor een soms moeizaam oplosproces. Eens echter dit lukt, en dat zal regelmatig wel lukken uiteraard, krijgen we veel zon en mooi nazomerweer met maxima die klimmen richting 20 graden of net daarboven.
Bron: Karim Hamid http://weerspinsels.blogspot.be/2013/09/indian-summer-op-komst.html | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:12 uur, door Joyce.s
Na de tropische start van september kwam de herfst goed op stoom met veel wind en vooral ook veel regen. In de afgelopen twee weken is op een aantal plekken in het midden en oosten van het land meer dan 150 mm regen naar beneden gekomen. Richting het weekend lijkt september echter uit een heel ander vaatje te tappen.
Vandaag om 14 uur lag het 'Azorenhoog' nog boven zijn vertrouwde omgeving. Met een witte pijl is de eilandengroep Azoren aangegeven.
De laatste dagen was het een komen en gaan van lagedrukgebieden, regenstoringen en korte weersverbeteringen. Als gevolg van een goed ontwikkelde westelijke straalstroom boven onze breedtegraad volgden de weersystemen elkaar in een sneltreinvaart op. Een stuk zuidelijker boven de Atlantische Oceaan, bij de eilandengroep Azoren, is het aanhoudend stabiel weer onder invloed van een hogedrukgebied. In het weekend breidt dit systeem zich uit tot over West-Europa en komt er een einde aan ons wisselvallige weerbeeld.
Eerst nog wat regen, vanaf zaterdag droog
Tot en met vrijdag passeren er nog wat regenstoringen. Morgen houdt het oosten het nog tot de avond droog, terwijl het westen vanaf de tweede middaghelft regen te verwerken krijgt. De donderdagavond en de nacht naar vrijdag verlopen overal nat. Vrijdag overdag is het veelal bewolkt en valt er hier en daar nog een drupje regen.
Zaterdag 21 september ligt het hogedrukgebied dichtbij Nederland.
Vanaf zaterdag komt de kern van het hogedrukgebied dichtbij ons land te liggen en blijft het overal droog. Wel is de lucht tamelijk vochtig, zodat het niet direct heel zonnig zal worden en er ’s nachts gemakkelijk mist kan ontstaan. Zondag lijkt de zon wat meer ruimte te krijgen, zodat de temperaturen lokaal tot twintig graden stijgen. Voor meer weerdetails voor uw plaats kunt u hier terecht.
Azorenhoog
De structurele weersverbetering houdt dus verband met de verschuiving van het hogedrukgebied wat regelmatig bij de Azoren ligt. De Azoren is een groep eilanden in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1500 kilometer uit de kust van Portugal. Deze eilanden kenmerken zich door een zeer standvastig en droog klimaat onder invloed van een sterke hogedrukgebied. Aangezien dit hogedrukgebied vrijwel het hele jaar door boven de Azoren te vinden is, spreken we vaak van het ‘Azorenhoog’. In een eerder artikel op onze website is uitgebreid geschreven over deze 'hogedrukfabriek’.
Bron: Meteo Consult
De weermodellen van weerbureau Weerplaza beloven veel goeds. Een hogedrukgebied zal zorgen voor een korte 'Indian summer'. Daarna daalt de temperatuur. De nazomer werd eerder al door Weerplaza aangekondigd. Een hogedrukgebied, vandaag nog met zijn centrum bij de Azoren, beweegt naar Frankrijk en daarna naar het midden van Duitsland waar het zondag voor anker gaat.
Zonder jas de straat op
De warme lucht zorgt ervoor dat de buien worden verdreven. Weerplaza stelt zich nog wel de vraag of de zon de kans krijgt om voldoende te schijnen. Laaghangende bewolking, met name in het zuiden en oosten van het land, kan voor mist zorgen. Inwoners van regio's die hier niet mee te maken krijgen kunnen zonder jas de straat op. Op zondag kan het kwik stijgen tot 22 graden.
Maandag en dinsdag zullen ook profiteren van het hogedrukgebied. 'Het wel heel gek lopen, wil het tussen zaterdag en woensdag niet een paar middagen heerlijk weer zijn', aldus Weerplaza. In de tweede helft van volgende week komen regengebieden weer dichter in de buurt.
Bron: AD
Eerder deze week leek het er heel even op dat we dit weekend en mogelijk ook begin volgende week prachtig najaarsweer zouden krijgen met veel zon, weinig wind en kwikstanden van 20 graden of meer. Al vrij snel werd duidelijk dat dat weleens behoorlijk zou gaan tegenvallen en inmiddels staat er in de weersverwachting voor vandaag, morgen en begin volgende week een droog, maar veelal bewolkt en zeker niet heel erg warm weerbeeld uit.
Hardnekkige wolkenvelden (in dit geval stratocumulus undulatus) zorgen voor een somber weerbeeld. Foto: Adri Joosse.
Kalender
Ondanks de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied, waarvan de kern vandaag en morgen boven het noorden van Frankrijk ligt en maandag zelfs precies boven ons land, is het dus niet volop zonnig en warm. Het probleem is dat we de kalender tegen ons hebben. Dezelfde positie van het hogedrukgebied in juli of (begin) augustus zou ons gegarandeerd zon en hitte opgeleverd hebben, maar in de laatste fase van september kan tijdens de steeds langer wordende nachten een veel dikker mist- of wolkenpakket ontstaan. Omdat de zon inmiddels minder hoog boven de horizon staat, heeft ze ook veel minder kracht om dit vervolgens op te laten lossen.
Ook boven de Ginkelse heide was tijdens de herdenking van operatie Market Garden het wolkendek behoorlijk dicht. Foto: Ditta Modderkolk.
Probleem zondag is ook nog eens de windrichting. Er steekt een westelijke wind op en daarmee komt vochtige lucht vanaf de relatief warme Noordzee naar ons land. In deze “warme” en vochtige luchtsoort worden constant nieuwe wolkenvelden aangemaakt. Mist of lage bewolking in juli is vaak al opgelost rond 7 of 8 uur ’s morgens, maar dan komt de zon ook al rond half 6 op. Nu duurt het vaak tot laat in de ochtend voordat de zon kans krijgt om dit “ochtendgrijs” op te laten lossen en soms is de bewolking zo hardnekkig dat de zon helemaal niet weet door te breken. Dit gevecht tussen wolken, zon en mist gaan we de komende dagen ook zien.
Moeilijk te berekenen
Aan de basis van een weersverwachting staan tegenwoordig berekeningen van zogenaamde weercomputers. De meteorologen in de weerkamer van Meteo Consult maken gebruik van de uitkomsten van het Europese ECMWF model, maar ook van het Engelse UKMO, het Amerikaanse GFS en van de berekeningen van het HiRLAM model (afkomstig van het KNMI). Elk model berekend op basis van de uitgangssituatie en een aantal natuurkundige wetmatigheden de ontwikkeling in de atmosfeer. Terwijl de berekeningen van HiRLAM en UKMO tot 48 uur vooruit gaan, berekenen GFS en ECMWF 15 dagen vooruit.
Computermodellen berekenen het weer op basis van de huidige weersgesteldheid, maar moeten ook een goed beeld hebben van de vorm en grofheid van het landschap. De weergave van het middelgebergte in België en Duitsland is bij GFS veel simpeler dan bij ECMWF en UKMO. Het experimentele WRF-model rekent met het meest fijnmazige grid en laat dan ook de meest realistische weergave zien van onder andere de Ardennen, Eifel en het Sauerland. Zelfs de Utrechtse en Sallandse Heuvelrug zijn bij dit model zichtbaar.
De bewolking en eventuele mist die de komende dagen boven ons land aanwezig is, hangt behoorlijk dicht aan het aardoppervlak en laat dat nu net de luchtlaag zijn waar de ontwikkelingen het moeilijkst voor te berekenen zijn. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat direct aan het aardoppervlak de grootste verschillen optreden in windrichting, windsterkte, temperatuur, vocht et cetera. Computermodellen moeten dus voor elk luchtpakketje berekenen wat er in de toekomst mee gaat gebeuren, maar ook al spreken we over de meest geavanceerde computersystemen, zoveel rekenkracht hebben ze nu ook weer niet.
Weerkaart voor woensdag 24 september op basis van de laatste ECMWF berekening. Wij staan onder invloed van een lagedrukgebied ten westen van Ierland.
Ook de ruwheid van het terrein (heuvels, bergen, meren, stedelijk gebied) zal in een weermodel nooit helemaal gereconstrueerd kunnen worden want ook dat zou weer heel veel rekencapaciteit (en dus tijd) kosten. Als meteoroloog moeten we ons dus tevreden stellen met een uitkomst waar altijd een bepaalde onzekerheid aan zit. Het wel of niet oplossen van wolkenvelden in deze fase van het jaar maakt dat het opstellen van een weersverwachting voor de korte termijn al redelijk onzeker.
Lange termijn niet veel duidelijker
Ook voor de wat langere termijn zijn de onzekerheden op dit moment groot. Als we bijvoorbeeld kijken naar de weerkaart van aanstaande woensdag, op basis van de laatste modelrun, dan zien we dat we onder invloed komen van een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Met een meer zuidwestelijke stroming kan warme lucht uit Zuid-Europa langzaam opstomen naar het noorden. Op basis van de laatste ECMWF berekening kunnen we volgend weekend een warm en onweersachtig weertype verwachten. De voorgaande run zat echter op een andere koers. De invloed van een hogedrukgebied even ten zuiden van IJsland zou een stuk sterker zijn met daardoor bij ons een noordelijke wind met aanvoer van frisse lucht. Een zwakke storing zou ons zelfs trakteren op een paar buien.
De weerkaart van de voorgaande ECMWF-berekening zag er heel anders uit. Daar zagen we een hogedrukgebied met bij ons een frisse noordelijke wind en de passage van een zwak koufront.
Hoe het weer er morgen en volgende week uiteindelijk gaat uitzien is dus alles behalve zeker. Uiteraard willen we nu al weten of we later deze week de paraplu nodig hebben, maar aan de andere kant moeten we ook genoegen nemen met de onzekerheden in het weer, iets dat soms nog weleens vergeten wordt. Een weersverwachting blijft immers een weersverwachting en heeft de ene keer een hogere slagingskans dan de andere keer, puur omdat de atmosfeer zo chaotisch is.
Bron: Meteoconsult
Het bewolkte en grijze weer met nevel en mist gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt drogere en koudere lucht waardoor het in de nacht aan de grond kan gaan vriezen, meldt Weerplaza. 'Een goede jas is vrijdag en zaterdag in de vroege ochtend aan te raden'.
Vanaf morgen verandert het weerbeeld', vertelt Michiel Severin van Weerplaza. 'Komende dagen schijnt geregeld de zon, maar krijgen we ook te maken met flink koude nachten'.
Vandaag voert een zwakke zuidelijke wind nog vochtige en relatief zachte lucht aan, maar morgen draait de wind naar het noordoosten tot oosten. Van oorsprong polaire lucht, die droger en minder warm is, stroomt dan langzaam het land binnen. 'De zon laat zich dan ook steeds vaker zien'.
Akkerbouwers
'In de nacht naar vrijdag bevindt heel het land zich in de polaire lucht. Bij brede opklaringen wordt het dan koud. De luchttemperatuur daalt plaatselijk tot 4 graden en aan de grond kan het op diverse plaatsen licht gaan vriezen', aldus Severin. Volgens de weerman maken het noordoosten en oostendaar de meeste kans op. Vorst aan de grond houdt in dat het op 10 centimer boven de grond onder nul komt. 'Misschien dat een enkel grasveld dus wit berijpt gaat worden, maar vanwege de warmte in de grond zal dat zeer lokaal zijn'.
Het is volgens Severin wel de eerste keer dit najaar dat we met vorst aan de grond te maken krijgen. 'Met name akkerbouwers moeten in de gaten houden of ze maatregelen dienen te nemen'.
Goede jas
Ook vrijdagnacht wordt flink koud en is er kans op vorst aan de grond. Vrijdag en zaterdag overdag zijn er zonnige perioden en blijft het overal droog. s' Ochtends is het op sommige plaatsen vroeg in de ochtend een graad of 4. 'Als je vrijdag vroeg op de fiets zit of zaterdag om 8 uur op het veld moet staan, is een goede jas dus zeker aan te raden'. 's Middags wordt het 16 tot 19 graden. Vanaf zondag wordt vanuit het zuiden de kans op een bui groter en worden de nachten minder koud.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:39 uur, door Joyce.s
Door onachtzaamheid, de vele regen en een resem ongevallen stond in september op de grote wegen 1.400 kilometer file meer dan vorig jaar. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag op basis van cijfers van Be-Mobile, Touring en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). ‘De voorbije maand was al rampzalig, maar ook in oktober en november moeten we nog stevig op onze tellen passen’, waarschuwen specialisten.
Be-Mobile heeft deze maand al 7.185 kilometer fileleed geregistreerd, vaak door zware ongevallen. 'Traditiegetrouw is september een triestige topper in de ‘hitparade’ van letselongevallen', zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsvereniging Touring. 'De voorbije weken zagen we meerdere stevige botsingen met vrachtwagens. Zeker 20 automobilisten verloren al het leven, net als 12 motards. Dat is een zware tol.'
Regen
De ongevallen komen deels door de vele regenbuien. 'Maar veel bestuurders zijn ook onachtzaam. Twee rustige zomermaanden maken gevaarlijke autobestuurders van ons. (...) Volgende maand zullen veel bestuurders toch stilaan ‘ingereden’ zijn, maar het blijft de komende weken gevaarlijk: ieder jaar vallen tijdens de maanden oktober en november gemiddeld 130 doden en 8.000 gewonden op onze wegen. Die twee maanden zijn verantwoordelijk voor een vijfde van alle doden en gewonden in het verkeer.
Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) telde vorig jaar 50 bestuurders die overleden in of na een ongeval in september. Cijfers van dit jaar heeft het BIVV nog niet, maar de Vlaamse en Waalse dagbladen hebben de voorbije maand al over zeker 40 doden bericht.
Bron: De Standaard
Voor het eerst dit najaar heeft het licht gevroren. Aan de grond werd het in Overijssel zo'n -1,8 graden, meldt een woordvoerder van weeronline.nl vrijdag. Ook in Twente dook de temperatuur aan de grond onder nul. Daar werd het -1,7 graden.
De lage temperaturen komen door brede opklaringen. Die opklaringen zorgen tevens vrijdagochtend voor wat gevaar op de weg. In Drenthe, Limburg en Zeeland komt plaatselijk dichte mist voor, elders krijgen automobilisten te maken met de laagstaande zon. Weeronline adviseert weggebruikers voldoende afstand te houden.
Hoewel de frisse temperaturen al hun intrede doen, worden komend weekeinde nog een aantal mooie nazomerdagen verwacht. Het is overwegend zonnig en in het zuiden kan plaatselijk nog de 20 graden aangetikt worden. Wel staat er een frisse oostenwind.
Bron: Nu.nl
Onder invloed van een hogedrukas boven het noorden van het land verliep afgelopen nacht erg rustig en meest helder. In de relatief droge lucht kon de temperatuur daardoor sterk onderuit gaan met op een aantal plaatsen zelfs een witte waas van ijskristallen op het gras en lage planten. Hiermee hebben we nu dus officieel de eerste vorst aan de grond van het seizoen te pakken.
Afgelopen nacht (op deze kaart 5 uur LT) lag de kern van een hogedrukgebied precies boven het noorden van het land. Daardoor was het zo rustig en kon het flink afkoelen.
Op twee officiële KNMI-weerstations zijn op klomphoogte temperaturen onder nul gemeten. Heino was koploper met een minimumtemperatuur van -1,8°C, maar Enschede (vliegveld Twente) deed daar met -1,7°C niet veel voor onder. Op de ‘normale’ waarnemingshoogte van anderhalve meter is het echter nergens in Nederland tot vorst gekomen met 1,7°C als laagste waarde in Enschede.
Dagrecords
In Enschede en Heino zijn de gemeten tien centimeter temperaturen goed voor dagrecords. Dat betekent dat het niet eerder in de metingen op 27 september op dichtbij de grond zo koud is geweest als afgelopen nacht. In Enschede stond het oude record op -1,2°C in 2008; in Heino was dit 0,9°C in 2008. Toch is het in het verleden in de laatste fase van september een stuk kouder geweest. Zo staat het kouderecord voor de derde decade van september op naam van zowel Soesterberg als Enschede waar het op 30 september 1969 op neushoogte 1,5°C vroor. Ook vorig jaar was het behoorlijk koud met op 23 september -0,6°C in Enschede en op tien centimeter hoogte daar zelfs -4,7°C!
De gemeten minimumtemperaturen op 10 cm hoogte. In het oosten kwam de temperatuur op twee meetstations onder het vriespunt uit.
Grondvorst óf nachtvorst
Als de temperatuur op een hoogte van tien centimeter boven het bodemoppervlak onder nul daalt, spreken we van vorst aan de grond. Dit werd vroeger ook wel nachtvorst genoemd doordat dit een nachtelijk verschijnsel is, maar dit leidde tot verwarring met nachtelijke vorst op anderhalve meter hoogte. Vandaar dat we tegenwoordig de term nachtvorst niet of nauwelijks meer gebruiken.
De gemeten minimumtemperaturen op 1,5 m hoogte. Nergens in Nederland kwam de temperatuur op deze hoogte onder nul uit.
Waarom meten we op 10 cm hoogte
In een weerbericht worden zelden temperaturen op een hoogte van tien centimeter genoemd. Toch is het vooral voor de agrarische sector van groot belang om te weten of de temperaturen dichtbij het aardoppervlak in de buurt van het vriespunt komt. Tijdens heldere en rustige nachten kan het vlak boven de grond namelijk sterker afkoelen dan op neushoogte. Lage planten kunnen dan bevriezen, terwijl de luchttemperatuur ruim een meter hoger nog boven het vriespunt ligt. Enkele objecten die gemakkelijk hun warmte uitstralen kunnen ook op grotere hoogte bevriezen, terwijl de temperatuur van de lucht nog boven nul is. Dit verklaart waarom afgelopen nacht ook op enkele auto’s een dun ijslaagje werd aangetroffen.
Op een aantal plaatsen in de oostelijke helft van het land was een laagje bevroren waterdamp (rijp) zichtbaar op het gras en lage planten. Foto: Jannes Wiersema.
Eerste grondvorst van het seizoen
Dit jaar noteren we dus op 27 september de eerste keer vorst aan de grond, maar hoe vroeg in het seizoen is dit eigenlijk? Het is vrij vroeg in het seizoen, maar het kan nog een stuk eerder in de herfstmaand voorkomen. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden we op 1 september al de eerste grondvorst te pakken met in Enschede op klomphoogte -0,4°C. Het kan echter nog eerder in het seizoen, want op 22 augustus 1973 werd in hetzelfde Enschede al een temperatuur van -2,2°C gemeten vlak boven de grond. Op basis van de gemiddelde waarnemingen over dertig jaar tijd mogen we in De Bilt in september een grondvorstdag verwachten. Dat is tot nu toe nog niet voorgekomen, dus zo bijzonder is de kou van afgelopen nacht niet. Overigens moet wel opgemerkt worden dat een weerstation niet altijd een afspiegeling van de omgeving is. Op beschutte plekken boven droge zandgronden zou het best kouder geweest kunnen zijn.
Bron: Meteo Consult
De maand september is dit jaar de natste sinds 2001. De maand begon met tropische temperaturen, maar ging als snel over in veel regen. Volgens Weeronline viel er gemiddeld 120 mm regen in tegenstelling tot 78 mm normaal.
Foto: Archief EHF
De eerste dagen verliepen nog enigszins koel en bewolkt, maar vanaf de 3e werd het weer volop zomer. De zon maakte overuren en de temperatuur steeg op 5 september tot een tropische 30,3 graden in De Bilt. Naast de eerste landelijke tropische dag sinds 1991 betekende dit zelfs de warmste septemberdag sinds 1949. In het Limburgse Ell werd het zelfs 32,7 graden. Na deze warme periode daalde de temperatuur iets beneden de normaal voor de tijd van het jaar.
Alle extremen van deze maand zorgden ervoor dat we precies op een geldende normaal qua temperatuur uitkwamen. Deze maand komt de gemiddelde temperatuur uit op 14,5 graden, precies het langjarig gemiddelde.
In het weekend van 7 en 8 september maakten de hogedrukgebieden op de weerkaart plaats voor depressies. Het was enkele weken een komen en gaan van actieve neerslagsystemen. Vooral op 9 en 10 september viel veel hemelwater. In het uiterste oosten viel op een dag meer dan 1,5 keer de gemiddelde maandhoeveelheid.
Het natst was het in het oosten van het land en aan de kust. In het oosten van de Achterhoek viel in de gehele maand 175 mm. In Bergen, Noord-Holland, werd in totaal 180 mm afgetapt. Gemiddeld over het hele land komen we deze maand uit op ongeveer 120 mm tegen 78 normaal. En dat is bijna net zoveel als de 137 mm van de afgelopen drie zomermaanden juni, juli en augustus samen.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
De Nederlandse wijnboeren zijn begonnen met het oogsten van de wijndruiven; door de mooie zomer wordt een goede opbrengst verwacht. Deze foto is gemaakt bij de biologische wijngaard Domein Hof in Dieren.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:39 uur, door Joyce.s
Het weekeinde kenmerkte zich door mooi najaarsweer en dat lokte veel recreatievaarders het water op. Vooral op zondag stond er een harde oostenwind kracht 6 tot 7. Het resulteerde in 36 hulpaanvragen bij het Kustwachtcentrum Den Helder.
Voornamelijk ging het om motorproblemen (12x), aan de grond gelopen (8x), problemen met mast, roer of schroef (6x) en surfers in problemen (3x). Totaal werden 38 reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en 5 boten van diverse reddingbrigades ingezet. 14 keer kwam een bergingsvaartuig in actie en één maal werd een helikopter ingezet voor een zinkend jacht, dat echter veilig naar Hoorn kon worden gesleept.
Bron: BoN
Foto: Jeroen Stuve / Stuve Fotografie
Een blikseminslag heeft er donderdagavond rond elf uur voor gezorgd dat er brand uitbrak in een villa aan de Bredaseweg in Tilburg. De brandweerkorpsen van Gilze en Tilburg wisten de brand al snel onder controle te krijgen, maar rond middernacht laaide deze weer op. De brandweer zette meerdere brandweerwagens en een hoogwerker ingezet om de brand te blussen. Er vielen geen gewonden.
Korte stroomuitval
Alleen de woning heeft schade opgelopen. Een manege die achter de woning ligt, werd niet beschadigd door de brand. De blikseminslag zorgde ook voor een korte stroomuitval in de wijk van de woning.
Bron: Omroep Brabant | Gewijzigd: 4 oktober 2013, 09:11 uur, door Ries
De vrijdagochtendspits was druk door de regenval die van het zuidwesten naar het noordoosten trok. Dit meldt de VID.
Op de A20 richting Hoek van Holland besloot Rijkswaterstaat twee rijstroken af te sluiten omdat er grote plassen water op de weg lagen. Door de hevige regenval kon het riool het water niet tijdig afvoeren.
Normaal heeft de vrijdagochtendspits een file lengte van 40 à 50 kilometer. Vanochtend stond er het dubbele aantal files met een hoogte punt van 96 kilometer filelengte.
Bron: BoN