Noorse archeologen hebben een wollen kleed uit de ijzertijd en tientallen neolithische speerpunten ontdekt. Door de klimaatverandering gaat steeds meer "eeuwige" sneeuw smelten en daaronder zitten soms archeologische vondsten verstopt van duizenden jaren oud.
"Deze nieuwe vondsten zijn zeer belangrijk voor onze kennis over de kleding uit die periode", zegt Marianne Vedeler van de universiteit van Oslo. "Het wollen kleed toont mooi de wisselwerking aan tussen de Noord-Europese culturen en het Romeinse Rijk."
Het kleed was volledig van wol gemaakt en is uitzonderlijk goed bewaard. Het moet ergens tussen 230 en 390 na Christus gemaakt zijn en is een van de weinige overgebleven kledingstukken uit die periode.
"Het geeft ons een glimp van hoe de jagers in Scandinavië zich toen kleedden om warm te blijven in de winter tijdens de rendierenjacht", gaat Vedeler verder. "Het kleed heeft geen knopen of gespen en moest zoals een trui gewoon over het hoofd getrokken worden."
Naast het kleed hebben de archeologen ook tientallen speerpunten en pijlen gevonden. Ze zijn een pak ouder dan het kleed en zouden zo'n 6.000 jaar oud zijn. Ook deze speerpunten en pijlen zijn uitzonderlijk goed bewaard voor hun leeftijd.
Door de klimaatsveranderingen duiken er meer en meer stukken "ontdooid verleden" op, maar gevreesd wordt dat vele van deze unieke artefacten verloren zullen gaan, vooraleer ze goed en wel bestudeerd kunnen worden.
Bron: De Redactie
Stel je eens voor om een persoon in dat stukje stof te zien, die dat draagt.... tig duizend jaar terug... en nu tig duizend jaar later ligt het op eentafel voor onderzoek. Bizarre gedachte hoor maar wel helemaal geweldig.