Als we nu gaan veralgemeniseren gaan de massa en bepaalde nieuwsbureaus met "winteren in de Benelux" al meteen aan een elfstedentocht of een witte kerst denken.
Ik denk dat juist op dit forum een beetje terughoudendheid op zijn plaats is, geenstijl leest immers mee en dan hebben "wij "het weer gedaan als er bepaalde uitspraken in het nieuws komen.
Ik denk dat juist op dit forum een beetje terughoudendheid op zijn plaats is,
Op een forum moet juist geen terughoudendheid zijn wat een onzin zeg!
Verder heeft Karim het over eind van de week(5 dagen),verder kijken heeft geen zin volgens hem,om vervolgens een temijn van 15 dagen erbij te pakken om zijn mening te onderbouwen,erg vreemd verhaal van Karim......We krijgen een licht winters weer type en hoe zich dat verder gaat ontwikkelen is onduidelijk. | Gewijzigd: 17 november 2013, 17:29 uur, door jeanpaul64
Al moet ik zeggen dat de warmere leden wel erg warm gaan maar het kan natuurlijk,
Jammer dat de weersupates en -verwachtinge allemaal in dat andere draadje terecht koment terwijl er nog steeds sprake is van hersftweer...
Luchtdruk 500hpa isobaren mogen nog wel wat naar onder voorlopig alleen kust.ijselmeer gebied en deels wadden (85 km per uur) windkracht 8 mischien even een 9bft.
500hpa
Windstoten
Beaufort
Cape en lifted
Zoals hieronder ook al benoemd word in de guidance de isobaren liggen nog niet gunstig mag wel wat meer zakken(aandachtspunt zwarte tekst stuk onder).
Synoptische ontwikkeling
Een hogedrukgebied nabij Ierland ligt de komende dagen vrijwel stil. Dinsdag heeft het een west-oost georiënteerde rug met de as over ons land, woensdag ligt de rugas boven België en het noorden van Frankrijk. Donderdag trekt het eerder genoemde hogedrukgebied zich terug naar de Atlantische Oceaan en maakt zo de weg vrij voor een depressie die vrijdag dan van IJsland richting het zuiden van Scandinavië trekt, waar het zaterdagnacht arriveert.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De hogedrukinvloed van de eerste dagen is duidelijk zichtbaar in de neerslagpluim. Die laat tot eind van de week vrijwel geen neerslag zien. Daarna zien we op vrijdag en zaterdag de kansen toenemen wanneer de depressieactiviteit boven Scandinavië toeneemt.
Kortom om nogal weer wat onzekerheden maar leuk om in de gaten te houden..verder volgende week rond sinterklaas ook weer storm kansen maar dat vind ik te ver weg..(das deze kans igg nog zelfs) Maar kon het niet laten vind het nog geen tijd voor winter namelijk mag van mij wel komen pas in januari,februari.
Me like stormpies mvg Tatanka
Bron: Knmi
| Gewijzigd: 25 november 2013, 18:22 uur, door Tatanka
hou je deze bij tatanka?? Deze hou ik bij uiterraad vanaf vrijdag/zaterdag tot sinterklaas sowieso een komen en gaan met depressies van iceland richting ons maar het gros waarschijnlijk zal richting scandinavische grondgebied gaan..maar wie weet pikken wij dr nog wat van mee.
Lt Guidance:
Synoptische ontwikkeling
Er is ten westen van het aandachtsgebied voortdurend sprake van hogedruk ter hoogte van de 50 N. Daardoor heeft het aandachtsgebied overwegend te maken met een noordwestelijke stroming. In deze stroming trekt op vrijdag en zaterdag een actievere storing van IJsland naar Denemarken. Volgende week trekken ook in de (noord)westelijke stroming diverse fronten over het aandachtsgebied.
Vrijdag op zaterdag
mvg Tatanka | Gewijzigd: 26 november 2013, 07:53 uur, door Tatanka
Wat kunnen we verwachten gewoon een lekkere onvervalste herfstdag/avond/nacht meer niet maar het brengt een klein beetje leven in de brouwerij en dat mag wel weer eens. In het wadden gebied en de noordelijke provincies groningen en friesland zullen voornamelijk de (Windstoten 80km) de dienst uit maken samen met de neerslag en mogelijk een donderklap. Laatste 2 genoemden ook meeste kans in geheel het noorden en de kust (convegentie) in de loop van de middag allemaal mogelijk later vanuit zelfde regenzone wat winterse neerslag in de belgische ardennen.
MODELBEOORDELING:
Er blijven kleine timingsverschillen bestaan voor het koufront. Harmonie is nog steeds een klein uur later. Rondom dit koufront worden zware windstoten berekend, de onzekerheid is het kleinst voor het westelijk waddengebied, daar tot aan de nacht naar zaterdag circa 50-70% kans op meer dan 75 km/uur volgens de kortetermijnensembles. Voor de westkust is de onzekerheid vooralsnog groter. Bij de trog, in combinatie met de grootste onstabiliteit voor de komende periode, is de kans juist het grootst voor de westkust, circa 50% in de nacht naar zaterdag. De deterministische modellen zijn geen uitbijters in dit geheel, waarbij Harmonie zoals altijd net iets zwaardere windstoten berekent dan de grofmazige modellen.
WIND:
Aan de zuidwestflank van het koersend laag ontstaat boven de Noordzee een uitgestrekt windveld met dikke 7's en een kleine 8. Bij koufrontpassage met name in de noordelijke kustgebieden kans op zware windstoten. Mogelijk nog uitbreiden naar de westkust en tijdsduur voor waddengebied (met name het westelijk deel) uitbreiden. Nabij de trog voor op de Noordzee uitschieters 40-45 knopen, aan de westkust op dit moment nog niet waarschuwen i.v.m. te kleine kans.
500hpa vrij koud tot -36 tegen over t-max 9graden wat het verschil maakt van 45 graden goed voor onweerskans!!!
BEWOLKING:
Actueel in de aanvoer van af zee Sc. Verder nog St in het zuiden nabij de occlusie. Dat laatste trekt vanavond weg. Er zitten opklaringen in het Sc-dek, maar is kleinschalig en loopt deels weer dicht. Nabij warmtefront St, Harmonie geeft dit beter weer dan Hirlam (actueel zit het al boven Engeland). Dieper in de warme sector en nabij het koufront Sc. Op het koufront mogelijk verscholen Cb's, toppen FL120. Achter het koufront Cu/tCu en later ook enkele Cb's. Nabij de trog is de grootste onstabiliteitsdiepte met toppen tot FL210. Na trogpassage neemt deze diepte snel af.
NEERSLAG:
De Sc is lokaal dik genoeg voor motregen. Op nadering van het warmtefront regen, nabij het koufront intensievere regen met mogelijk een verscholen bui. Grootste intensiteiten richting het laag. Achter het koufront buien, de actiefste tijdens trogpassage. Onweerssignaal in Harmonie is gering, evenals de CAPE, maar de kans is ook niet 0. Achter de trog lichte regenbuien.
Cape
MVG TATANKA
Bron: Knmi
A level 1 was issued for NW Germany, the Netherlands and parts of Belgium mainly for isolated severe wind gusts.
For Benelux and Germany, the approaching cold front will be the focus for a temporarily organized convective line with spotty deeper updrafts. Otherwise the main convection remains shallow. Neither dynamics nor mid/upper jets favor a well structured and long-lived forced line of convection. Still, some models indicate a temporal line-up of convection over Benelux and NW Germany during the late afternoon/evening hours. With significant SRH-1 and enhanced postfrontal flow, a level-1 was issued for an augmented wind gust risk. Parts of that level 1 were covered by a low-end lightning area due to onshore moving thunderstorms from the North Sea. Beside the wind risk, sleet/marginal hail could also occur with rapidly cooling mid-levels.
Noodweercentrale: Vanaf vrijdag middag zijn er plaatselijk waarschuwings relevante windstoten mogelijk. Hierbij zijn er zware windstoten tussen 75 en 80 km/u, plaatselijk meer. De wind komt uit het zuidwesten tot noordwesten. vrijdag nacht vermindert wind.
En van het knmi: Aan de kust kans op zware windstoten tot 80 km/uur geldig vrijdag 29 november 2013 vanaf ca 13 uur gedurende ca 5 uur
Bron: Knmi,Noodweercentrale
Inderdaad, de herfst is voorbij en vanaf nu gaan verder in het wintertopic: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39447/winter-discussietopic-20132014/