Hmm, dan geeft ik de voorkeur aan een zeer warme oktober…Dan hebben alle (na)zomer liefhebbers er wat aan en de winterliefhebbers een (50/50) kans op een aardige winter. (Kan je je daarin vinden jcroon?)
Teken ik voor, 50% kans dat dan ook de winter wel meevalt !!!!!
En dat gegevens uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst klopt helemaal Sepp, het is met 5% nog altijd betrouwbaarder dan de LT voorspellingen die nu rond dwarrelen.
Hmm, dan geeft ik de voorkeur aan een zeer warme oktober…Dan hebben alle (na)zomer liefhebbers er wat aan en de winterliefhebbers een (50/50) kans op een aardige winter. (Kan je je daarin vinden jcroon?)
Teken ik voor, 50% kans dat dan ook de winter wel meevalt !!!!!
En dat gegevens uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst klopt helemaal Sepp, het is met 5% nog altijd betrouwbaarder dan de LT voorspellingen die nu rond dwarrelen.
Haha true, ik bedoel het ook niet lullig
Vandaag ontwikkelt zich een 500 hPa trog ter hoogte van IJsland en deze snoert af tot een aparte kern die in de ochtend ten noorden van Schotland ligt en rond middernacht boven de Noordzee. Bijbehorende lagedrukkern aan de grond trekt langs de Noorse kust in de richting van Denemarken. Op der westflank van dit laag ontwikkeld zich een apart lagedrukkern (randstoring) in de koude lucht die langs de kust van Schotland richting ons land trekt.
Donderdagochtend rond 8 uur wordt deze lagedrukkern boven Noord-Holland verwacht. De koudste bovenlucht (op ca 5000m hoogte -31 graden) ligt dan over ons land en zorgt voor een onstabiel atmosferische opbouw.
Positie en trekrichting kern nog onzeker.
De randstoring komt volgens het ene model tussen Scheveningen en Den Helder het land binnen terwijl andere model Groningen en Friesland aan doet. Omdat de meeste wind aan de zuidwestkant van dit laag zit, is maakt dat de windverwachting onzeker. Verder laat EC het laag gewoon naar het zuiden lopen, waardoor alleen misschien Zeeland de 7-8 Bft krijgt.
Vanavond al 6 Bft en langs de kust windstoten tot 41 kn. Aan de zuidwestkant van het laag (randstoring) 7-8 Bft boven zee en in de kustdistricten, maar over de grote van het gebied en waar precies bestaat nog onzekerheid. Dan windstoten langs de kust tot 48 kn. en in het binnenland tot 34 kn.
In de avond, wanneer de koude bovenlucht gaat binnenstromen, neerslag in de vorm van enkele buien, waarbij met name boven zee ook onweer kan voorkomen. Hagel is ook niet geheel uitgesloten. Nabij het laag hagelbuien.
Zie verder voor onweer hier: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39335/onweerskansen-9-en-10-oktober/#message409093
| Gewijzigd: 9 oktober 2013, 11:11 uur, door Ben47
De exacte koers van het laag heeft grote invloed op het weerbeeld in Nederland, met name voor de windverwachting en de buien. In grote lijnen zijn de modellen redelijk met elkaar in overeenstemming. Hirlam geeft het sturend laag wat meer naar het oosten in de nacht naar donderdag en heeft dan ook een tweede secundaire kern voor de kust van Zeeland. De eerste ligt net als in EC noordwest van de Wadden. Harmonie heeft geen aparte kern maar een trog en dat resulteert in veel meer wind, met name op onze zuidwestkust.
Nowcasting is dan ook geboden wat de wind en buien betreft.
KNMI Waarschuwing kustdistricten en ruime binnenwateren (update 15:04u)
| Gewijzigd: 9 oktober 2013, 16:03 uur, door Ben47
| Gewijzigd: 10 oktober 2013, 09:09 uur, door Bart Standaert
Maar omdat ik dit zelden Nederland bekijk, stel ik toch even de vraag.
Maar kan er mij iemand zeggen hoe het weer morgen in Nederland zal zijn (regio Amsterdam).
Koud en wind heb ik al ontdekt, maar de grote vraag is de neerslag, zijn het buien of eerder langdurige neerslag.
Moest er mij iemand een beetje kunnen helpen, dan weet ik of ik een reddingsvest moet meenemen of niet
Maar omdat ik dit zelden Nederland bekijk, stel ik toch even de vraag.
Maar kan er mij iemand zeggen hoe het weer morgen in Nederland zal zijn (regio Amsterdam).
Koud en wind heb ik al ontdekt, maar de grote vraag is de neerslag, zijn het buien of eerder langdurige neerslag.
Moest er mij iemand een beetje kunnen helpen, dan weet ik of ik een reddingsvest moet meenemen of niet
Ga er maar vanuit dat er een hele bak water valt.
De windroos van de wind in De Bilt. Links over de periode 1-10 oktober 2013. Rechts de langjarige windroos voor de maand oktober. Over de periode 1-10 oktober was de overheersende windrichting en kracht uit oost tot zuidoostelijke richting en wijkt hiermee behoorlijk af van de langjarig overheersende windrichting (zuid tot zuidwestelijke richting) voor de hele maand oktober.
Bron plaatjes: KNMI | Gewijzigd: 11 oktober 2013, 12:02 uur, door Ben47
De windkaart zou er zoals hieronder kunnen uitzien. Windkracht 7 uit het NO die ijzige koude en sneeuwstorm met zich mee brengt.
Maar het is herfst en dan kan het anders. Wel windkracht 7 uit het NO, maar de temperatuur in het noorden.......stijgt naar waarden die 2x zo hoog liggen als momenteel in het zuiden.
| Gewijzigd: 11 oktober 2013, 11:07 uur, door Ben47
Een enigszins scheve (as van NNW-ZZO) diffluente blokkade boven onze omgeving verandert de komende 3 dagen in een omega-blokkade waarbij het oostelijke hoogtelaag boven ons land komt te liggen en de hoogterug boven Groot-Brittannië. In de loop van volgende week wordt het hoog er tussen uitgeperst richting (Groenland) en verplaatst "ons" laag zich richting Zuidoost-Europa.In eerste instantie komt dan in onze omgeving een zuidwestelijke stroming tot stand als gevolg van het prominenter worden van het westelijke hoogtelaag. Vanaf eind volgende week lijken er diverse oplossingen mogelijk waarbij zonale stroming, licht meanderende meridionale stroming, maar ook een sterk meanderende bovenstroming met grotere amplitudes van de planetaire golven tot de mogelijkheden behoren. Vanaf volgend weekeinde is derhalve de atmosfeer moeilijker voorspelbaar, terwijl daarvoor de bandbreedte tamelijk smal is voorde diverse parameters. I
Modelbeoordeling en onzekerheden
De bandbreedte voor de eerste twee dagen is met name voor neerslag en wind groot omdat met het hoogtelaag in onze omgeving een grondlaag boven ons land blijft liggen, waarbij de exacte positie van centrum van het grondlaag en exacte de positie van de bijbehorende frontale zones en dus neerslagzones onzeker zijn. Hierna lijk de omegablokkade en uiteindelijk het opgang komen van de zuidwestelijke aanvoer tamelijk eensluidend in de meeste clusters te zitten. Na het tweede weekeinde wordt het onzekerder met allerlei oplossingsrichtingen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig weer met weinig zon, van tijd tot tijd regen en meestentijds weinig wind. Iets te koud voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen die rond de 12 graden liggen.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op aanhoudend wisselvallig weertype met tamelijk grote neerslagkansen, waarbij de maxima rond de normaal waarden en de minima iets boven de langjaargemiddelde waarden liggen.
Bron: KNMI
Niet echt super weer, maar de temperatuur gaat gelukkig wel omhoog, want vandaag is het gewoon vies koud.
Aan noordflank van de vore, pittige NO-wind, 7-8 N-lijk kustgebied met vlagen rond 75 km/u.
BEWOLKING:
We zien in de vore de slechtste condities met ST beneden de 500 vt, ten noorden en zuiden ervan overwegend SC 1200-1800 vt. Gelaagd pakket met toppen rond FL250. In het beeld komt niet zoveel verandering. Aandachtspuntje is nog wel dat er in een spaarzame opklaring in het uiterste zuiden vorming van mist/ST mogelijk is.
NEERSLAG:
Door de algehele stationaire situatie is er zeker in de noordelijke helft sprake van langdurige regen. Cumulatieve som komt uit op 20-40 mm, lokaal iets meer, tot aan Zo 00 UTC.Modellen laten dit signaal allemaal wel zien.
ZICHT:
In de vore 3-8 km, lokaal iets beneden. Elders 8+ km.
TEMPERATUUR:
Door de bewolking weinig dagelijkse gang, T tussen 7-10 C. In het noorden wat warmere lucht omdat daar de occlusie boven ligt met een smalle tong warmere lucht, daar ca. 14 C.
Bron: KNMI
Neerslagsom Hirlam 0:00 vannacht (GMT+2 uur)
Neerslagsom Hirlam 12:00 morgenmiddag (GMT+2 uur)
Neerslagsom Hirlam morgennacht 0:00 (GMT+2 uur)
Op GFS zie je ook al een beetje dat er speldeprikjes worden gegeven vanuit het noorden om de koude meer Europa in te laten zakken.. Nou ja koude dan heb ik het over de nul graden lijn maar de intentie is er !!!
Hier regent het eigenlijk al de gehele dag flink en ik moet zeggen dat ik het wel lekker vind. Na een lange zomer met bijna geen regen is het wel lekker om nu eindelijk eens weer binnen te kunnen zitten waarbij de verwarming lekker aanstaat en de regen tegen de ramen slaat. Bovendien mag het wel flink waaien zodat het blad een beetje verspreid wordt
De winter staat wel voor de deur maar voorlopig blijft hij daar nog wel even al hebben de alpen al hun eerste sneeuwdump(je) gehad met alle gevolgen van dien.
http://www.nu.nl/buitenland/3599010/eerste-sneeuw-verlamt-verkeer-in-alpen.html
Mocht je je toch al willen inleven in de winter dan kan je bij weerplaza meedoen aan de jaarlijkse winterverwachting. ( door middel van de Hellman getallen)
Ik moet hem nog invullen en dit jaar ga ik iets hoger dan voorgaande jaren maar het is altijd wel leuk om O.O leden in de top 10 te zien
http://www.winterplaza.nl/
| Gewijzigd: 11 oktober 2013, 14:34 uur, door Callie-P
Dat dagrecord laagste maximumtemperatuur staat met 9,7 graden op 11 oktober 1975. Het is vandaag voorlopig nog maar 8,4 graden geweest. Zou het stand houden met die hoge temperaturen in het noordelijk deel van Nederland? Zou het de 'dooiaanval' uit het noorden kunnen weerstaan?
Toen
Nu (voorlopig) 8,4 in De Bilt (nog tot vannacht 02 uur te gaan)
| Gewijzigd: 11 oktober 2013, 15:25 uur, door Ben47