Vorige week nog +30 en warme nachten.
Nu regen, wind en amper 16 graden.
Weekend ff wat beter blijkbaar qua temperatuur maar dan terug bergaf.
Telkens buiten, windvelden, stroming uit het noorden...
Op het einde van die periode is het eind september !
Denk dat de herfst echt wel begonnen is en die shorts, rokjes, t-shirts en topjes de kast in mogen voor een maand of 8.
Aan verwarming denk ik nog even niet. Die ecologische voetafdruk, al is het maar een kleintje.
| Gewijzigd: 10 september 2013, 22:32 uur, door Shirkah
KNMI Nader Verklaard
Neerslag etmaal top tien
15 juli 2011 - Soms valt er in ons land meer dan 100 mm in een etmaal.
Onderstaand een overzicht van de hoogste neerslagsommen per etmaal (0-24 uur) sinds 1951 op de neerslagstations van het KNMI. Het aantal meetstations is door de jaren heen niet gelijk geweest. De lijst kan alleen als een indicatie worden gezien.
Ook vóór 1951 zijn soms enorme hoeveelheden regen in korte tijd gevallen. Zo viel in Voorthuizen op 3 augustus 1948 binnen 24 uur een hoeveelheid 208 mm. Zover is na te gaan is dat de grootste etmaalhoeveelheid ooit ergens in ons land gemeten.
| Gewijzigd: 10 september 2013, 22:46 uur, door Ben47
Ook in lente is het temperatuurverschil vaak de oorzaak voor de typische maartse buien en het 4-seizoenen-in-1-dagweer.
In de zomer en winter zijn de tempertuurverschillen minder uitgesproken en dus minder van belang. We hebben dan ook gemakkelijker Oost/Zuiderwinden waar het zeewater minder van invloed heeft. De temperatuur van het water heeft dan wel invloed van de luchttemperatuur als de wind uit het westen komt. Zeewater koelt de lucht af in de zomer en warmt hem op in de winter.
Er worden overigens nog geen kouderecords gebroken.
| Gewijzigd: 12 september 2013, 00:09 uur, door Marga
Hmm, foutje. Ik keek naar de laagste middagtemperaturen. Dus bovenstaande klopt geheel niet!
| Gewijzigd: 11 september 2013, 00:27 uur, door Ben47
Ach ik vind het leuk om gegeven met andere jaren te vergeljken, eigenljk vooral met het doel (volks-)wijsheden te ontrkachten. Je weet wel, als op 10 september om 21:23uur en 33 seconden de wind uit het noordoosten komt met 5,63m/s en naar lavendel rukt, dan krijgen we een strenge winter. Nou o.k., beetje overdreven maar er worden heel vak verbanden gelegd , ook in "door eeuwen ervaring opgedane kennis waar de meteorologen geen weet van hebben" die er gewoon niet zijn. Maar ja, als je een bepaalde spreuk blijft herhalen komt die ooit wel een keer uit en dan is het meteen "zie je wel?"voor de komende 100 jaar.
Overigens ben ik er achter dat het bv in augustus ooit een keer 11, nog wat graden is geworden, op het warmst van de dag..
| Gewijzigd: 12 september 2013, 00:10 uur, door Marga
Synoptische ontwikkeling
Een wegtrekkend hoogtelaag houdt ook vandaag nog net invloed op ons weer. Donderdag en deels ook vrijdag is het rustiger onder invloed van een naderende en passerende hoogterug. Vrijdag in de loop van de dag passeert een zwakke occluderend front, terwijl de bovenlucht nog anticyclonaal is. Het front lijkt enigszins te stagneren boven onze omgeving en trekt pas zaterdag in de loop van de dag oostwaarts weg. Achter deze passage lijkt vanaf maandag de atmosfeer echt cyclonaal te worden dankzij een zeer actieve en omvangrijke depressie die vanaf IJsland, via Schotland geleidelijk precies richting Nederland trekt, om vanaf woensdag in onze
omgeving op te vullen. Er zit echter ng al wat onzekerheid aan de exacte koers van dit laag.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Een zeer consistente run, althans tot en met dit weekeinde. Daarna is deze run significant anders met de sterk ontwikkelde depressie in onze omgeving. Ook de koers en uiteindelijke opvul positie van het laag verschilt in de clusters van: Boven onze omgeving, boven zuid Zweden, net west van Denemarken tot zelfs boven midden Europa. Dit alles heeft vooral gevolgen voor de wind en kijkend naar de pluim minder voor de temperatuur.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Het blijft wisselvallig met op de meeste dagen kans op regen. Aanvankelijk ligt de temperatuur rond 18 graden, na het weekeinde lijkt het koeler te worden.
Samenvatting EPS-periode:
Het blijft waarschijnlijk aan de wisselvallige kant. De temperatuur ligt aanvankelijk beneden, later in de periode op of mogelijk boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.
Bron: KNMI, kaarten: Weerplaza
Echt herfstachtig dus....
Meeste neerslag in deze periode van 24u het midden van Nederland met als maximum 49,9mm in Soest
De voorlopige neerslaggegevens KNMI 1 tot 11 september 10u Nederlandse tijd
Hupsel heeft tot nu toe de meeste neerslag met 133,2 mm in het oosten van het land; Oostvoorne met 111,0 mm in het westen.
| Gewijzigd: 11 september 2013, 15:02 uur, door Ben47
nog meer regen?? de boeren zullen wel klagen.
deze maand moeten de aardappelen van t land..
het wordt weer tijd voor wat hogedruk..
in de afgelopen 2 dagen is al meer dan de hele maand hoeveelhied gevallen.
en elke dag regen gaat snel vervelen.....
Kan best, maar ik zie nog geen vorstdagen .
Overigens, de 1e vorstdag in september in De Bilt en tegelijk ook de eerste vorstdag voor de winter sinds begin van de metingen in De Bilt viel op 16 september 1971 met -0,7 graden.
Daar volgde een 'zachte' winter 1971-1972 op met 39,7 Hellmanngetal (vanaf 40 is normaal) en alleen januari was een koude maand met een gemiddelde van +0,5 tegen +3,1 langjarig gemiddelde.
| Gewijzigd: 12 september 2013, 11:18 uur, door Ben47
Zaterdag veel neerslag door toedoen van actieve depressie op zondag rustiger weer>(dichterbij de kern) om vervolgens maandag ons land te trakteren op een noordwesterstorm/stormachtig dagje met ook dan de nodige hemelwater 8a9bft.
Synoptische ontwikkeling
Bij aanvang van de periode is in de bovenlucht een diffluente weststroming. In de loop van de periode trekt een hoogtelaag de Noordzee in en bevindt de straalstroom zich dicht bij onze omgeving. Gedurende het overgrote gedeelte van de aandachtsperiode blijft dit hoogtelaag zich min of meer handhaven. Aan de grond zien we het laag ook terugkomen. Hieraan gekoppeld golft het polaire front zich dichtbij onze omgeving. Een actieve golf trekt za 14 over onze omgeving en produceert veel neerslag. Het koufront van het genoemde laag passeert maandag het land, daarachter is er gedurende langere tijd sprake van een noordwestelijke stroming van polaire lucht.
Modelbeoordeling en onzekerheden
In de eerste week is het ensemble behoorlijk eenduidig. Vrijwel alle oplossingen laten het hoogtelaag richting de Noordzee trekken en zorg dragen voor een toename van cyclonaliteit. Tijdens de tweede week nemen de onzekerheden snel toe en deze hangen samen met de uiteindelijke positionering van de trog-as van het genoemde laag. De meeste leden kiezen voor een noordwestelijke bovenstroming en dus een positionering van de as net ten oosten van ons land. Dit staat garant voor een koel en wisselvallig weertype. Aandachtspunten qua bijzonder weer zijn te benoemen voor komend weekend tijdens de passage van de golf. Dit kan opnieuw voor vrij veel neerslag zorgen: De operationele run komt voor EHDB met 25 mm.
Daarnaast zien we na passage van het koufront begin volgende week een pittig windveld in onstabiele luchtmassa.
Bron: Knmi