| Gewijzigd: 7 september 2013, 21:23 uur, door reedtimmer
hangt van de verschuivingsrichting af natuurlijk. zoals het er nu naar uit ziet geef ik verschuiving naar het oosten iets meer kans dan naar het westen.
71mm is wel erg veel hoor. 30-40mm lijkt mij realistischer.
Knmi guidance:
NEERSLAG:
Vanavond af en toe lichte regen. Vannacht intensiverende neerslag op nadering van de golf. Hirlam berekent vanaf halverwege de nacht tot en met morgenmiddag grote hoeveelheden neerslag voor een groot deel van het land, 20-60 mm, met het zwaartepunt in het oosten van het land. Hirlam is qua hoeveelheid wel een uitschieter en laat samen met EC bovendien de meest westelijke begrenzing van de grote hoeveelheden. Andere modellen (Harmonie en EC) houden het met 10-30 mm wat rustiger en Harmonie en UKMO hebben de begrenzing wat meer naar het oosten. GLAMEPS komt voor het oosten van het land met een 60% kan op meer dan 20 mm in 24 uur. Voor het westen van het land zijn de berekende hoeveelheden kleiner, 5-20 mm. Het zuidwesten van het land lijkt zelfs helemaal buiten schot te blijven. Later in de middag en avond kunnen er zich in het zuidwesten van het land enkele geïsoleerde buien ontwikkelen.
KNMI maakt een prognose voor zondag 08 sept 00 UTC, opgesteld op .....zondag 8 sept 19:10 UTC Ze raken daar helemaal in de war van de grote hoeveelheid neerslag!
de vergroting
| Gewijzigd: 8 september 2013, 00:37 uur, door Ben47
hangt van de verschuivingsrichting af natuurlijk. zoals het er nu naar uit ziet geef ik verschuiving naar het oosten iets meer kans dan naar het westen. Oeps. daar had ik het dus mis lijkt het. zit net de radarbeelden te bekijken en het is helemaal over Nederland gegaan lijkt het. Maar de intensiteit heeft zich zo te zien ook over heel Nederland verspreid, heel weinig "rooie"plukjess op buienradar. Wel een "laag"over heel Nederland, geen "volle laag". die 50-70 mm horrorscenarios zijn denk ik niet gehaald, die andere voorspelde waarden misschien maar dat bijna overal is allemaal heel geleidelijk gegaan zo lijkt het . Ik denk dat de gistermiddagbuien in het oosten heviger waren.
En nog geen reacties hier van mensen dat het gehoosd heeft. Een echt bui daar wordt je wel van wakkker en dan deel je dat toch zeker wle met ons?
(Sorry dat ik vanmorgen niet om 2 uur heb gepost dat het begon te miezeren)
| Gewijzigd: 8 september 2013, 09:47 uur, door jcroon
Ben en kornuiten.. nog heel even en dan ga ik er weer voor ! ( kan alleen voor mezelf spreken aangezien jullie het zijn blijven doen)
overigens heeft het in den haag echt bizar ge-onweerd een klap of tien met inslagen allemaal zeer dichtbij..
Nog even en we kunnen weer heerlijk winteren.. kijk er echt al naar uit.. !
Tot gauw !
winteren??? de herfst is maar net begonnen!!
van mij mag het wel een keertje minder.dan de laatste jaren.
wordt vervelend...die ellende. dit jaar veel te lang koud geweest.
nog even dan heb je 3 maanden warmer en 9 maanden koude zooi.
zit er niet op te wachten.. we hebben vaak genoeg al seizoenen overgeslagen.
nu de tijd om het aankomende vreselijke seizoen een keertje over slaan..
Vrij uit KNMI beoordeling (Uitgifte: 08/09/2013 04.30 uur)
Vanmiddag ligt het laagje ten noorden van ons en trekt het koufront naar het oosten weg en stroomt de polaire lucht het land binnen.
In de middag van het zuidwesten opklarend. Daar cumuliforme bewolking, kunnen geleidelijk aan uitgroeien tot CB. In Zeeland kan er dan in de middag een bui vallen op dagelijkse gang.
Voor de kust van Vlissingen komt nu alweer een bui tot ontwikkeling.In Zeeland mag dan ook wel wat neerslag vallen gezien het kaartje hierboven.
| Gewijzigd: 8 september 2013, 10:02 uur, door Ben47
van mij mag het wel een keertje minder.dan de laatste jaren.
wordt vervelend...die ellende. dit jaar veel te lang koud geweest.
nog even dan heb je 3 maanden warmer en 9 maanden koude zooi.
zit er niet op te wachten.. we hebben vaak genoeg al seizoenen overgeslagen.
nu de tijd om het aankomende vreselijke seizoen een keertje over slaan.. We hebben nu een leuke zomer gehad en op 2012/2013 na ook al een reeks winters die kouder waren dan normaal (2012/2013 moest het van de finale hebben die mij te laat kwam. Maar een lekkere onstuimige herfst heben we inderdaad al in jaren niet meer gehad geloof ik. Herfst moet toch een combinatie zijn van van nazomers en onstuimigheid eigenlijk.
Hetgeen mij op een idee bracht, ik keek eens naar de pagina met "(zeer) zware stormen"van het KNMI.
Dus echte zware stormen, niet de (zomer)onweersbuien ,kracht 10 of meer gedurende tenminste 10 minuten maar de zware stormen met een uurgemiddelde van 10 of meer.
Dat zijn er sinds 1910 58 geweest, de laatste was 18 januari 2007.
(Om een storm als zwaar te klassificeren moet tenminste windracht 10 tenminste een uur gewaaierd hebben, voor zeer zware storm is dat 11 en voor een orkaan is dat 12)
Voor wie nu denkt "da's uitzonderlijk lang" een gat van pakweg 5 jaar of meer is wel vaker voorgekomen, van 1928 tot 1938 zelfs een gat van 10 jaar.
Voor de stormliefhebbers is het nog een maandje wachten, de maanden mei tot en met september hebben leveren niet veel op, in 2000 een meistorm, juni en juli niks, augustus twee keer maar da's lang geleden (1912 en 1914) en september maar 1 keer in 1944, wel meteen een orkaan kracht 12 (uurgemiddelde van meer dan 120 km/u). Ook meteen de enige orkaan die daardwerkelijk wind met orkaansnelheid over Nederland joeg. De storm van 1990 was bv wel een orkaan geloof ik maar boven Nederland werden toen net geen orkaamsnelheden gedrurende langere tijd gehaald. Wel natuurlijk windstoten die gemiddeld genomen tot 1,5 keer sneller kunnen zijn dan de gmiddelde windsnelheid.
Maar goed, mei tot en met september is voor echte stormen niet het seizoen, wel natuurlijk wind in of nabij onweersbuien maar daar heb ik het nu niet over.
Het najaar heeft de naam stormseizoen te hebben, toch zijn het er in de winter meer,met 10 zware en 2 zeer zware stormen in januari , 9 zwaar en 1 zeer zwaar in december en 5 zwaar en 1 zeer zwaar in februari, meer dan de helft dus in de meteorologische winter. (Hoewel velen de maand december, zeker de eerste helft, nog een echte herfstmaand vinden) .
Echter ook de laatste najaarsmaand, november, is goed voor 11 zware stormen (waarvan 2 zeer zwaar). Oktober, februari en maart gaan gelijk op met 6 stormen (allemaal ook 1 zware). Alleen april heb ik het nog niet over gehad, 2 zware en 1 zeer zware storm).
Oftwel, de drie stormmaanden in Nederland zijn november, december en januari, oktober is een opwarmertje maar ook het voorjaar is een niet onverdienstelijk stormseizoen, zij het niet van winterse proporties. Gelukkig gaan winterstormen zelden gepaard met winters weer.
Overigens is het aantal winters met een Hellman van 100 of meer lager dan het aantal stormen in de periode die men ook aanhoudt voor de berekening van Hellman getallen (november-maart).
Citaat van sneeuw, zaterdag 7 september 2013, 23:47 uur Dat wordt toch even wennen..
Tijd om weer wat haardhout uit de schuuir te halen
Berichten samengevoegd door Marga
Ik denk dat we vaker winters hebben overgeslagen dan andere seizoenen,2011 en 2012 waren zonder echte winter(op die 2weken in februari na).2011 hadden we een natte zomer,maar dat werd gecompenseerd door een droog,zonnig en warm voor-en najaar.Vorig hadden we dan weer een normale lente,zomer en herfst.Afgelopen winter was dan nog eens echte winter met sneeuw en vrieskou,maar deze begon eigenlijk laat, pas in januari en duurde tot begin april en dan hadden we een droge,warme en zonnige zomer,dus de zomerliefhebbers hebben niets te klagen.Het is vaker warm en zonnig dan dat het winters is. | Gewijzigd: 8 september 2013, 19:04 uur, door Marga