De voorbije twee maanden waren om van te smullen. Als we het algehele beeld bekijken van de voorbije zomer mogen we zeker niet klagen. Op een een paar "dipdagen" na was het praktisch alle dagen mooi weer met temperaturen tussen 20 en 25 graden en met zelfs enkele tropische dagen + een hittegolf. En dat er waren, die riepen, dat we de koudste zomer in 200 jaar gingen krijgen Enkel voor de liefhebbers van onweer was het dit seizoen aan de erg magere kant. Voor mij persoonlijk was deze shelfcloud (zie foto) het enige spannende deze zomer. Hopelijk is dit volgend jaar beter.
Op 1 september start dus opnieuw de meteorologische herfst en die duurt tot en met 1 december. Eigenlijk beginnen de eerste eigenschappen zich al te tonen. Enkele bomen verliezen al hun bladeren, mistige en iets frissere ochtenden, langere nachten dus meer afkoeling, kortere dagen en natuurlijk de start van het nieuwe schooljaar :p Op weergebied krijgen we in het overgangsweekend een weerbeeld die ons een heel klein beetje een herfstgevoel zal geven. Het hogedrukgebied komt op een postitie te liggen waardoor we aanvoer van koudere lucht uit het noordwesten krijgen. Op zaterdag trekt ook een zwak koufront van west naar oost over onze streken met wat neerslag(geen grote hoeveelheden) en maxima die rond of net onder 20 graden liggen. Zondag dezelfde temperaturen maar wel een overwegend droog weerbeeld.
Koufront op zaterdag
Eerste nazomer(tje) op komst?
"Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt. Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in Nederland in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Het dagrecord voor november werd behaald op 4 november 1994 toen op de weerstations Maastricht en Oost-Maarland 21,1 graden werd gemeten, voor deze maand de hoogste temperatuur van de 20e eeuw. Het maandrecord voor september (sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in 1706) werd behaald in 2006, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,9 graden tegen toen normaal 14,2 graden. De absoluut hoogste temperatuur die ooit in de herfst is gemeten, is 34,2 graden op 5 september 1949."(Bron: KNMI)
Hoe de eerste week van september gaat verlopen is nog niet geheel duidelijk maar erg “herfstig” ziet het er niet uit, integendeel! De laatste kaarten van de beide modellen ECMWF en GFS tonen dat het hogedrukgebied dermate gunstig komt te liggen dat we opnieuw aanvoer van zachtere lucht krijgen uit het zuiden. De temperaturen kunnen medio volgende week dan oplopen richting 25 graden. Een eerste nazomertje zit dus in de mogelijk heden. Niets uitzonderlijk als we bovenstaande uitleg van het KNMI lezen. Of het zover komt valt nog even af te wachten want een lagedrukgebied boven Ijsland staat al een tijdje te popelen om uit te zakken en voor herfstweer te zorgen. Dat lijkt op de lange termijn toch te lukken. Natuurlijk kijken we weer uit naar jullie nuttige bijdragen en meningen in dit topic.
Drukverdeling op woensdag 4 september.
Maximumtemperaturen woensdag 4 september volgens GFS.
En tenslotte nog de 10-daagse pluimverwachting:
© Onweer-Online
| Gewijzigd: 29 augustus 2013, 09:58 uur, door Bart Standaert
Lange termijn guidance
Synoptische ontwikkeling
Een blokkade ten zuidwesten van de Britse Eilanden beweegt oostwaarts, ligt woensdag boven Centraal-Europa en zakt vervolgens weg richting Zuidoost-Europa. Aan de grond zien we zondag een krachtig hogedrukgebied met het centrum boven het zuidwesten van de Britse Eilanden. De aangevoerde lucht is aanvankelijk van maritiem polaire origine. Het hoog verplaatst zich oostwaarts richting Midden-Europa waardoor de stroming vanaf woensdag zuidelijk wordt. Warme lucht boven Zuidwest-Europa kan ons land met zuidelijke stroming opnieuw bereiken. Woensdag en donderdag ontwikkelt zich net zuid van IJsland een omvangrijk lagedrukgebied welke zich richting het volgende weekeinde richting het noorden van de Britse Eilanden verplaatst. Het bijbehorende frontale systeem passeert later op vrijdag ons land, in de bovenlucht begeleid door een hoogtetrog. Vanaf het weekeinde van 7 en 8 september lijkt de westcirculatie de overhand te krijgen met een sturend hoogtelaag boven Noord-Europa of de noordelijke Noordzee en een Azorenhoog die dan vrij ver naar het zuidwesten is teruggetrokken.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met donderdag is er grote consistentie tussen de EPS-leden onderling, hetgeen resulteert in een opvallend kleine spreiding in de pluim. Nadat de middagtemperatuur zich op zondag nog op een vrij laag niveau bevindt, loopt deze op naar waarden tussen de 25 en 30 graden op donderdag. Verder is het gedurende deze periode droog, de 10% kans op neerslag is te verwaarlozen. Op vrijdag en zaterdag zien we een grote spreiding in zowel de temperatuur als neerslag. Deze onzekerheid heeft alles te maken met de timing van het frontale systeem op vrijdag of zaterdag. Een tragere doorkomst zou betekenen dat vrijdag en misschien ook zaterdag ook nog warm is. De kans op neerslag is vanaf vrijdag trouwens vrij hoog met 70%, gezien het feit dat de warme lucht verdreven gaat worden zou een stevig onweer tot de mogelijkheden kunnen behoren. Op de langere termijn lijkt een westcirculatie met aanvoer van vrij koele maritiem polaire lucht toch wel een grote kans te maken. De neerslag kans ligt op 70-80% en de middagtemperatuur komt rond of iets beneden het langjarig gemiddelde te liggen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Perioden met zon en droog. De middagtemperatuur loopt geleidelijk op van 18 graden op zondag tot ruim 25 graden op donderdag.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (ca. 80%) op een overgang naar een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.
Bron: KNMI
| Gewijzigd: 30 augustus 2013, 12:08 uur, door Ries
Vannacht was het best fris. De Bilt 7,3 graden, waarmee 1 september gelijk al met de koudste nacht begint sinds 12 juli (eveneens 7,3 graden). Heel augustus was de minimumtemperatuur niet lager dan 8 graden (op de 15e).
Maar de vooruitzichten voor de maximumtemperatuur zijn voor een paar dagen heel mooi!
Na 5 dagen blijft de Oper van EMCWF nog wel aan de hoge kant. Zelfs de hoogste member van de 52, maar de spreiding is dan bijzonder groot en kan het alle kanten op. De Control van GFS geeft na 5 dagen een behoorlijke terugval in maximumtemperatuur, maar is daarmee weer 1 van de laagste members. Ook hier laat de spreiding warmere mogelijkheden zien. We gaan het zien.
Wat overigens opvallend is; geen van de pluimen laat op zeer korte termijn (afgelopen nacht) de minimumtemperatuur van 7,3 graden zien. Ook niet op de pluimen van gisterenavond.
Hieronder de langjarig gemiddelde temperatuur voor de eerste 10 dagen van september. (bron:KNMI)
Het langjarig gemiddelde voor de gehele maand september is 14,5 graden in De Bilt.
Extremen:
Op 5 september 1949 werd de maximumtemperatuur in De Bilt 34,2 graden.
Op 16 september 1971 vroor het in De Bilt 's-nachts -0,7 graden.
Tenslotte: Het kouds overdag in september werd het sinds de metingen in De Bilt op 28 sept 1943 met een maximumtemperatuur van slechts 8,1 graden! Brrr.
| Gewijzigd: 1 september 2013, 12:04 uur, door Ben47
vrijdag onweer!!!als ik de media moet geloven.maar of het zo erg wordt zoals in 2008?geen idee
toen stond het water aan de drempel van de achterdeur....laat maar komen het vuurwerk.
alles is droger dan droog....
vrijdag onweer!!!als ik de media moet geloven.maar of het zo erg wordt zoals in 2008?geen idee
toen stond het water aan de drempel van de achterdeur....laat maar komen het vuurwerk.
alles is droger dan droog....
welke media???
vrijdag onweer!!!als ik de media moet geloven.maar of het zo erg wordt zoals in 2008?geen idee
toen stond het water aan de drempel van de achterdeur....laat maar komen het vuurwerk.
alles is droger dan droog.... welke media??? En waar halen die media hun gegevens vandaan????
Nu ja dat van die zomerse dagen is wel waar natuurlijk zoals het er nu naar uit ziet.
GFS
EC
Water tot aan de drempel van de achterdeur?
Dat moet dan een hele lage drempel zijn....
Nou ja, ik geef teon, e rgaan wat leden voor heel veel neerslag maar als je NU voorsped dat het tgen het weekend heel erg nat wordt
en die voorspelling komt uit, dan heeft dat vooral met meer geluk dan wijsheid te maken, een gokje wagen op 1 bepaald lid of iets dergelijks.
Er is een hele kleine kans dat het kan, niet eens een kans of een kleine kans. Maar ja, op basis van de gegevens nu.
Ohja...
Onweer?
vrijdag onweer!!!als ik de media moet geloven.maar of het zo erg wordt zoals in 2008?geen idee
toen stond het water aan de drempel van de achterdeur....laat maar komen het vuurwerk.
alles is droger dan droog.... Welkom ton1959, veel plezier hier!
Synoptische ontwikkeling
Een Mediterraanse hoogterug strekt zich noordwaarts uit over ons land richting Scandinavië en beweegt geleidelijk oostwaarts. Tegelijkertijd zakt een hoogtetrog nabij IJsland verder uit en aan het einde van de week snoert deze af nabij de Britse Eilanden. Dit afgesnoerde hoogtelaag koerst vervolgens richting de Golf van Biskaje en het Iberisch Schiereiland. Dit geheel resulteert in een omega-blokkade en boven ons land in een zuidoostelijke aanvoer van warme lucht. Aan de grond is er dan sprake van een gordel van hogedruk ten noorden van het aandachtsgebied, terwijl ten zuiden van ons een actief lagedrukgebied ontstaat dat geleidelijk retrograad naar de oceaan beweegt.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De laatste paar runs zien we een duidelijke tendens: de warmere oplossingen nemen in aantal toe. In het geval van weinig bewolking en wind kan de temperatuur ook nog eens hoger uitvallen dan het model nu berekent, waarmee de maxima aan het einde van de week in het zuidoosten en oosten dichtbij de tropische waardes zouden kunnen gaan uitkomen. Ook de duur van de aanstaande zomerse periode wordt steeds verder verlengd. Desondanks neemt de spreiding na donderdag duidelijk toe en neemt het aantal oplossingen met neerslag eveneens toe. Een en ander hangt af van de oostwaartse propagatie van de afsnoering of hoogtetrog. Op de lange termijn komt ook de westcirculatie meer en meer terug in de oplossingen, maar gezien de spreiding en de termijn is die constatering (nog) niet meer dan een constatering. De blokkade moet eerst nog verdwijnen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
De eerste dagen zomers warm en droog. Vanaf het einde van de week een kleine kans op enkele buien en lagere maxima.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk 50% kans op temperaturen rond of boven normaal, maar iedere dag wordt de kans groter (uiteindelijk 70%) dat de maxima rond of iets onder normaal uitkomen. De kans op neerslag neemt toe van 30% naar circa 50%.
Bron: KNMI, kaarten Weerplaza
...
Modelbeoordeling en onzekerheden
...De laatste paar runs zien we een duidelijke tendens: de warmere oplossingen nemen in aantal toe. .... ...Best jammer dat de lange termijn beoordeling van KNMI gebaseerd is op de EC run van 12u UTC van de vorige dag (avondpluim van weerplaza) terwijl we nu al weer een EC-pluim hebben van 00UTC (ochtendpluim weerplaza, die door Ries geplaatst is onder de lange termijn). Het gezwalk van de Oper in EC-pluim en de Control in de Amerikaanse pluim geven aardig wat onzekerheid na donderdag aan. Ook de neerslag in de EC-pluim is nu weer groter voor het weekend.
Er blijft een laagje in de omgeving van ons land hangen waarvan de precieze koers niet te voorspellen valt. Blijven we het droog houden of krijgen we de situatie van september 1984 ....?
Op naar de volgende run...
| Gewijzigd: 2 september 2013, 20:49 uur, door Ben47
vrijdag onweer!!!als ik de media moet geloven.maar of het zo erg wordt zoals in 2008?geen idee
toen stond het water aan de drempel van de achterdeur....laat maar komen het vuurwerk.
alles is droger dan droog....
welke media???
op tv txt vrijdag 90% kans op regen en ook op Lt geeft buienradar onweer.
wie weet kan het nog. het wordt daaraan vooraf wel behoorlijk warm de dagen ervoor..
hmzzz alweer 1 dag opgeschoven naar zaterdag zie ik net. | Gewijzigd: 2 september 2013, 14:22 uur, door ton1959
Toch fijn dat we de 4 seizoenen gewoon aanhouden hier
| Gewijzigd: 2 september 2013, 21:54 uur, door Bronk
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Of eerder vandaag toen ik langs het park liep lag er onder een kastanjeboom al een volgroeide kastanje in gespleten bolster in het gras....
Aan de temperaturen is het nog niet te merken, maar de eerste tekenen van de herfst beginnen steeds beter zichtbaar te worden
Of eerder vandaag toen ik langs het park liep lag er onder een kastanjeboom al een volgroeide kastanje in gespleten bolster in het gras....
Aan de temperaturen is het nog niet te merken, maar de eerste tekenen van de herfst beginnen steeds beter zichtbaar te worden Dat van die blaadjes heeft vooral met de droogte te maken, Bij aanhoudende droogte zijn er boomsoorten die hun grootste verdamper, het blad, zullen afstoten.
je ziet het met name bij de beuk snel mar ook bv eikekn kunnen er wat van. Bij beuken kan het zeer plost gebeuren, zelfs nog vroege dan nu, in augustus of zelfs juli.
De beuk is toch wel een 'moet je goed op letten boom", bij grote droogte kan zo'n boom opeens hele takken afstoten, dat scheelt een heleboel verdamping. Alleen zijn het wel van die zware takken waar je dan niet onder wilt staan.
Nog een "droogteverschijnsel"het vroegtijdig afstoten van eikels, ook de groei daarvan vraagt water en dan gooien we die maar weg nietwaar? ((dan worden eikels met hoedje en steeltje in één afgetsoten)