Dankzij een nieuwe technologie kunnen telescoopfoto's die op aarde worden genomen zich meten met de Hubble-beelden. Astronomen van de universiteit van Arizona hebben een systeem ontwikkeld dat op een bestaande telescoop gezet kan worden. Het systeem bestaat uit een flexibele spiegel die met een magnetisch veld boven de grote spiegel van de telescoop wordt gehangen.
De Orion-nevel © Adam Block/UA SkyCenter.
De flexibele spiegel kan zo gebogen worden dat hij compenseert voor alle 'ruis' die in een telescoop binnenkomt: omgevingslicht, atmosferische verstoringen enzovoort. Die ruis zorgt er voor dat telescopen op aarde het nooit op kunnen nemen tegen ruimtetelescopen zoals de Hubble - in ieder geval niet op het gebied van zichtbaar licht.
In infraroodlicht of radiogolven maakt de vervuiling in de atmosfeer veel minder uit. Daarom zijn er wel veel van dat soort telescopen - zoals de ALMA-telescoop in Chili - op Aarde die goede beelden kunnen produceren.
Met het spiegelschild kan, volgens de makers, een telescoop scherpere beelden opleveren dan ruimtetelescopen. Een van de ontwikkelaars zegt dat de fotokwaliteit lijkt op die van 'een ruimtetelescoop van 6,5 meter'. Ter vergelijking: Hubble heeft een spiegel van 2,4 meter.
De Magellan Telescope, met daar bovenop het nieuwe systeem (de ring). © Yuri Beletsky, Las Campanas Observatory.
Tennisbaan
Dat betekent dus dat sterren beter in beeld gebracht kunnen worden, waardoor bijvoorbeeld dubbelsterren - twee sterren die om elkaar heen draaien en dicht bij elkaar liggen - makkelijker opgespoord kunnen worden. Om een idee te krijgen van hoe goed de beelden kunnen zijn: als een telescoop met het schild op de maan zou staan, zou een tennisbaan scherp in beeld genomen kunnen worden.
De de Magellan Telescope II is inmiddels al in gebruik met de nieuwe techniek. Zo is de dubbelster 1 Ori C scherp in beeld gebracht. Eén van de onderzoekers vertelde: ''Ik onderzoek die ster al twintig jaar. Maar nog nooit heb ik direct kunnen zíen dat het een dubbelster was. Tot nu.''
Bron: HLN
Onweersdagen: 0