Door hevige sneeuwval in de Andes zijn 6100 vrachtwagens vast komen te zitten. De Christus de Verlosser-pas met een hoogte van 3800 meter op de grens van Argentinië en Chili is al vier dagen voor zwaar vrachtverkeer gesloten.
De zware sneeuw viel afgelopen dinsdag al. Toen zorgde een sneeuwstorm voor enkele meters sneeuw op het hoogste deel van de pas. Sinds die tijd staan aan de Argentijnse zijde 3300 vrachtwagens te wachten en aan de Chileense zijde 2800. Tussen Argentinië en Chili zijn 16 bergpassen, maar niet allemaal zijn deze geschikt voor vrachtverkeer.
©vwkweb.nl
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/b023f1115c.jpg[/img]
Chili aan de westzijde, Argentinie aan de oostzijde van het Zuid-Amerikaanse continent. In de cirkel de regio waar nu duizenden vrachtauto's vaststaa
En dus is de weg tussen Mendoza (in Argentinie) en Valparaiso (aan de Chileense kust) deels ontoegankelijk geworden. Deze weg is te vinden iets ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. Op sommige plekken ligt een sneeuwlaag van 6 meter en op de hoogste delen is het 's middags veelal 19 graden onder nul. Tel daarbij op een ijzige westenwind, en de gevoelstemperatuur komt niet boven de -25 graden. Men is met man en macht aan het sneeuwschuiven, maar aangezien de sneeuw op het asfalt is aangekoekt en verijst, is het uitermate lastig om het goed schoon te krijgen. En dus staan er al 3000 vrachtwagens stil, een dag of 4, op de weg. Nog eens 830 staan er geparkeerd op stranden en veel vrachtverkeer wacht op de parkeerplaatsen van de bijbehorende bedrijven totdat ze weer aan de slag kunnen. De kou is afkomstig van de Zuidpool. Daar is het nu hartje winter en geregeld breekt er een koudegolf noordwaarts uit. Een paar weken geleden was dat bijvoorbeeld het geval in Zuid-Afrika. In Kaapstad stormde het toen en viel er veel regen bij amper 8 graden 's middags. Verder de hoogvlakten op viel er sneeuw en was het winter. Ook de struisvogels hadden er last van. Een kop in een krant aldaar luidde:
SNERPENDE KOUE EIS HONDERD VOLSTRUISIES
En zo komen de chauffeurs hun nachten door. Bron: Los Andes Online.
Het probleem was vooral de plotselinge kou-inval. Gewoonlijk wordt het geleidelijk kouder, maar die keer ging het heel snel. Op lagere hoogten viel dagenlang regen. De krant schreef: "Hulle sit almal op 'n bondel bymekaar en vreet nie. Als die reen bietjie ophou, vreet hulle, maar sodra dit weer begin reen, gaan volstruisies weer dig teen mekaar."
In de zeer dik besneeuwde delen van Argentinie en Chili is inmiddels de noodtoestand afgekondigd. In de laaglanddelen is het 'gewoon kil', met maxima die in Buenos Aires tussen 8 en 13 graden liggen. Overigens is de gemiddelde maximumtemperatuur voor deze tijd van het jaar in die mega-stad zo'n 13 a 14 graden. De bergpas waar het west-oost verkeer overheen moet, ligt op bijna 4 kilometer hoogte en daar heerst uiteraard een heel ander klimaat, een bergklimaat met koude winters.
Er wordt druk gewerkt om de weg sneeuwvrij te krijgen. Bron: Perfil.com
Voorlopig blijft de kou het zuiden van Zuid-Amerika binnenglijden. In eerste instantie lijkt er vooral sneeuw te vallen in het westen van Patagonie (het uiterste zuiden), vanaf dinsdag gaan er in de hele Andes weer meerdere sneeuwbuien vallen. De grens met kou ligt ongeveer over Buenos Aires. Ten noorden daarvan is het mild, ten zuiden van Buenos Aires is het koud.
Afgelopen mei in Zuid-Afrika: sneeuw.
©Meteoconsult