Hét gespreksonderwerp in Washington van dit moment? Je zou denken dat het de geslachtsverandering van Bradley Manning is, of de nieuwe hond Sunny van de familie Obama. Fout. Het is een klein zwart-wit gestreept beestje dat een pijnlijke bedoening maakt van het buitenleven. De Aziatische tijgermug zorgt ervoor dat je op een zwoele zomeravond liever binnen zit, dan op een terras.
Augustus moet zowat de rustigste maand zijn in Washington. Het Congres is 5 weken met verlof, ook de president trekt zich terug op zijn buitenverblijf. Maar het is ook de maand waarin venijnige muggen massaal op zoek gaan naar vers bloed. Bloed als bron van proteïnen, waardoor ze nog meer eitjes kunnen ontwikkelen en ze nog meer bloedzuigende nakomelingen ter wereld kunnen brengen.
©Tom Van de Weghe
Moerasgebied
De streek in en rond Washington biedt muggen een ideaal klimaat in de zomer. Het is er meestal bloedheet, met temperaturen rond de dertig graden en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Een oud moerasgebied, met veel water als ideale kweekvijver. En laat het dit voorjaar nu net een buitengewoon nat voorjaar geweest zijn. In september zouden ze het meest talrijk worden, om ergens eind oktober stilaan af te sterven wanneer de temperaturen weer zakken.
Een gewone mug steekt gewoonlijk ‘s morgens en ‘s avonds. Maar niet de Aziatische tijgermug. Die steekt de hele dag door. En het wordt jaar na jaar erger, zo getuigen mijn Amerikaanse buren. Het is zo erg dat ze er zelfs hun levensstijl hebben voor moeten aanpassen. Rondom hun ‘porch’ of overdekt terras hebben ze gaas gespannen, werken in de tuin kan alleen maar als je van kop tot teen bent ingepakt. Wil je ‘s ochtends je krant oppikken in je voortuin, dan zet je best een spurtje in. Tenzij je de rest van de dag de jeuk wil wegkrabben.
Japanse autobanden
Hoe is die plaag van tijgermuggen uit Azië overgewaaid naar Amerika? Wetenschappers hebben er al studies aan gewijd. De eerste tijgermuggen zouden ontdekt zijn in Texas in 1985 in een lading afgedankte autobanden uit Japan. In het rubber vonden de muggen een gedroomde bescherming. Vanuit Houston hebben ze geleidelijk het noorden en het oosten van het land veroverd. Vandaag worden ze gesignaleerd tot in New York.
Niet alleen hun witte strepen op poten en lijf doen denken aan een tijger. Anders dan de gewone mug verkiest de tijgermug vooral zoogdieren om zich te voeden. Op mensenbloed zijn ze dol. Met hun te lange poten en te kleine vleugels zijn de tijgermuggen slechte vliegers. Ze liggen vooral op de loer om hun slachtoffers te bespringen in een hinderlaag. Enkels en onderbenen zijn dé geliefkoosde zuigplekken.
Verdelgingsfirma’s
Organische afschrikkingsmiddelen hebben maar weinig effect op de Aziatische tijgermug. Je beschermt je vel het best met een flinke laag DEET, een giftig goedje ooit ontwikkeld voor Amerikaanse soldaten in de jungle. Niet té veel, om hersenschade te vermijden. Geurkaarsen of elektrocutielampen hebben maar matig succes, zo blijkt uit eigen ondervinding. Gewoon naar binnen vluchten is de beste oplossing. Jammer, met deze zwoele zomeravonden die opgeluisterd worden door koortjes van cicaden en krekels.
Natuurlijk kun je het ook drastischer aanpakken. Gespecialiseerde verdelgingsfirma’s ruiken geld en bombarderen mijn brievenbus al maanden met uitzonderlijke aanbiedingen om de monstertjes met zware middelen te komen vernietigen. Gemiddelde kostprijs voor een behandeling : 700 dollar. Een weggevertje! Neen, dan nog liever gejeuk in plaats van schrik om mijn kinderen buiten te laten ademen. Genoeg meegemaakt in een vorig leven.
Klimaatopwarming
Overbezorgde Amerikanen hebben me al gewaarschuwd om het lot niet te tarten en de plaag echt wel serieus te nemen. De Aziatische tijgermug zou immers infectieziekten zoals knokkelkoorts en gele koorts kunnen overdragen. Even grasduinen op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie stelt me gerust. Er is nog geen sprake van een echte bedreiging voor de volksgezondheid. Voorlopig toch niet.
O ja, en dan nog het slechte nieuws : de Aziatische tijgermug is ook aan een opmars bezig in onze contreien, zo blijkt. In Nederland werd zij de voorbije weken op verschillende plaatsen aangetroffen in de buurt van bandenbedrijven. Onlangs nog in Weert, net over de grens met Limburg. In Zuid-Europa rukt de tijgermug al enkele jaren op. De grote schuldige? De opwarming van het klimaat, aldus experts. En de globalisatie natuurlijk, met die Japanse autobanden.
Bron: Tom Van de Weghe voor De Redactie
Onweersdagen: 0