- Hoogte 1117 m
- Coördinaten 31°35′N 130°39′O
- Ligging Kagoshima
- Type Stratovulkaan
- Laatste uitbarsting Continu actief
De Sakurajima tijdens een kleine eruptie in de zomer van 1974
De Sakurajima (桜島) is een stratovulkaan met een hoogte van 1117 m in de prefectuur Kagoshima op het eiland Kyushu in Japan. De vulkaan ligt in de Aira-caldera, op slechts 8 kilometer afstand van de stad Kagoshima.
De vulkaan is een van de meest actieve op aarde: sinds de eerste geregistreerde eruptie in het jaar 708 is de vulkaan vrijwel continu actief. De meeste uitbarstingen zijn van het Stromboliaanse type, hoewel er tijdens grote uitbarstingen in 1471-1476, 1779 en 1781 door gloedwolken, tsunami's, lava en tefra ook doden waren te betreuren. Aardbevingen die voorafgingen aan de grote uitbarsting in 1914 veroorzaakten ook diverse slachtoffers, maar waren tevens een waarschuwing waardoor de bevolking in de nabijheid van de vulkaan tijdig vrijwel geheel werd geëvacueerd.
De huidige actieve periode begon in 1955: sindsdien is de vulkaan vrijwel continu actief met een grote asuitstoot en honderden kleinere erupties per jaar. In 2009 werd een record van 548 erupties per jaar bereikt, en in 2010 waren er al meer dan 750. Hiermee wordt alleen gedoeld op grotere erupties, die enige seismische activiteit teweegbrengen en een askolom produceren van hoger dan 1000 meter. Het Kagoshima Observatory houdt inmiddels rekening met meer dan 1000 erupties per jaar.
In juli 2012 stootte de Sakurajima grote hoeveelheden vulkanische as uit, die de straten van Kagoshima met een aslaag bedekten en het verkeer ontregelden.
De Sakurajima is een van de 16 Decade Volcanoes die zijn aangewezen door de IAVCEI in verband met haar geschiedenis van grote uitbarstingen en de nabijgelegen bewoonde gebieden.
Bron: Wikipedia | Gewijzigd: 6 maart 2017, 11:07 uur, door Joyce.s
De onderstaande onheilspellende foto's laten de aswolk zien, die vulkaan Sakurajima uitspuwde tijdens de 500ste uitbarsting van dit jaar. De aspluim bereikte een hoogte van 5 km. Deze hoogte is door deze vulkaan niet meer sinds 1955 behaald. In de nabijgelegen stad Kagoshima werd het donker en regen het asdeeltjes. Deze 500ste uitbarsting van de vulkaan - gesitueerd op het zuidelijke Japanse eilande Kyushu - begon in de nacht van 18 augustus (lokale tijd).
Foto van het Kagoshima Local Meteorological Observatory
De beelden gemaakt door het Kagoshima Local Meteorological Observatory laten zien hoe de as uit de summit van de krater komt. De bewoners van de gebieden in de schaduw van de vulkaan worden met klem geadviseerd om mondmaskers te dragen. Er zijn geen meldingen van gewonden. Volgens vulkanologen zal de vulkaan dit jaar meer as uitspuwen, dan in de afgelopen twee decades. Volgens Masato Iguchi, een professor aan het Sakurajima Volcano Research Center, meldt dat er in 2012 een record aantal erupties hebben plaatsgevonden. De vulkaan wordt goed in de gaten gehouden. Een herhaling van 1914, waarbij 58 mensen om het leven kwamen tijdens een uitbarsting, moet ten aller tijde vermeden worden. Momenteel barst Sakurajima enkele duizenden keren per jaar op kleine schaal uit. De as komt een paar kilometer boven de top van de vulkaan uit.
© onweer-online
Bron: Daily Mail | Gewijzigd: 6 maart 2017, 11:07 uur, door Joyce.s
In Japan heeft een vulkaanuitbarsting een dikke laag as over de stad Kagoshima gelegd. De Sakurajimavulkaan, in het zuiden van Japan, spuwde gisteren een enorme rookpluim uit. Die daalde neer op de vlakbij gelegen stad Kagoshima. Inwoners van de stad droegen mondmaskers en paraplu's om aan het stof te weerstaan. De Sakurajima barst jaarlijks tientallen keren uit, maar zulke grote uitbarstingen komen er maar zelden voor.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
http://volceye.edu.kagoshima-u.ac.jp/sakurajima.html
http://www.mbc.co.jp/web-cam/yoshino.html
| Gewijzigd: 19 augustus 2013, 10:21 uur, door RayZor
Volcanonews
Seth Mythrax
John Evan
@Onweer-Online
bron: Volcanodiscovery
Na 13 dagen van relatieve rust begon op 23 november de Sakurajima vulkaan weer uit te barsten met een serie van krachtige explosies. Een bijna constante emissie van as komt er uit de Showa krater. De aspluim teikt tot 4,5km hoogte.
© onweer-online
Bron: The Watchers