SYNOPTISCHE SITUATIE:
Onder invloed van een inlopende kortgolvige hoogtetrog beweegt een golf in het occlusiefront in de nacht naar maandag en maandagochtend over het zuidoosten van het land. De hoogtetrog zelf trekt maandag van west naar oost over het land met op 500 hPa een koude bel van ca. -20 C. In de loop van maandag vindt er van het zuidwesten uit hogedrukopbouw plaats onder invloed van een opbouwende hoogterug boven Zuidwest-Europa.
BEWOLKING:
Morgen overdag a.g.v. van de dynamische forcering bij de hoogtetrog i.c.m. de koude bovenlucht veel convectieve bewolking met ook vorming van Cb's, progtemps laten toppen toe tot FL300. In de tweede helft van de middag neemt stabiliseert de atmosfeer a.g.v. hogedrukopbouw.
NEERSLAG:
Maandagmiddag enkele buien bij de hoogtetrog, gezien de grote onstabiliteit is onweer zeker niet uitgesloten. Temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en 500 hPa is ruim 40 graden. In de loop van de middag en avond van het zuidwesten uit droog.
Bron: Knmi
Positie hoogtetrog maandag 12z
| Gewijzigd: 18 augustus 2013, 11:30 uur, door Marga
Houd de barometer in de gaten, want die gaat weldra een stijging in luchtdruk laten zien. Op de weerkaarten komt dan ook een hogedrukkern dichterbij. Dinsdag tonen wijzers en cijfers zo’n 1028 hPa en daarna volgt weer een gestage daling. Die daling betekent geenszins een verslechtering van het weerbeeld, in tegendeel zelfs. De wind draait vanaf donderdag naar het oosten en dat brengt ons zonneschijn en hogere temperaturen.
De weerkaart voor maandag 19 augustus. Een hogedrukgebied is in zicht, maar eerst passeert nog even een venijnige storing.
Voor het zover is, passeert er morgen eerst nog een zone met ‘stijgbewegingen’. Een zogeheten put in de bovenlucht, met extra trek van boven. Doordat de lucht van bovenaf -als ware het een goed werkende schoorsteen- wordt aangezogen, kunnen gemakkelijk dikke buien ontstaan. Met dikke plensregens. Ook onweer en hagel staan in onze verwachting.
De neerslagberekening van het ECMWF model. Maandagochtend trekken de buien in vrij beperkte omvang de westkust op. Op hun gang oostwaarts worden ze intensiever en nemen de neerslaghoeveelheden toe.
Overschuiven buien
Maandagochtend schuiven de buien behorende bij die extra stijgbewegingen, van west naar oost over het land. In de late nacht trekken de buien de Noordzeekusten in het westen binnen en daarna vervolgen ze hun weg richting Duitsland. In eerste instantie werkt het tijdstip enigszins tegen. Immers, het land is tegen het ochtendgloren op z’n koudst en kan van onderaf dus weinig extra warmte toevoegen om de buien wat meer power te geven. Er zullen dan ook maar een paar buien over de westelijke provincies schuiven.
Hier dezelfde tijdvakken, maar dan met daarbij de neerslagberekening van het UKMO model. Het beeld verschilt niet veel met dat van het ECMWF model. Wel lijken de buien ergens in het oosten lokaal pittiger uit te kunnen pakken.
In de tweede ochtendhelft passeren de buien in een noord-zuid strook over het midden van het land, waar al een beetje meer ochtendwarmte aan de onderzijde van de buien wordt meegegeven. Mogelijk is er dan ook al lokaal een klap onweer te horen. Vanaf het middaguur is de temperatuur landinwaarts opgelopen tot een graad of 18 en met op 5 kilometer hoogte zo’n min 20 graden is dat genoeg om de buien verder op te peppen. De buien worden dan ook omvangrijker, hoger van opbouw en intensiever in hun neerslag.
De verticale luchtopbouw voor maandag tegen het einde van de ochtend voor de Achterhoek (in dit geval voor de plek Hupsel). Een bui kan hoger dan 10 km uitgroeien en bovenin zit aardig wat wind (op 9km 70 knopen), op 4 km en lager is het nagenoeg windstil.
Vooral tijdens de middag zijn de oostelijke provincies maandag uitermate vatbaar voor een paar stevige buien, met naast plensregens ook hagel en onweer. De zone met extra stijgbewegingen ligt dan precies boven deze regio van het land. De lucht in de hogere luchtlagen is op ‘zn koudst en de temperatuur aan de grond op z’n hoogst (hoewel zeker niet zomers, met een bescheiden 20 graden).
Wat zit er bij de buien?
Voor wat betreft rukwinden lijkt er niet veel aan de hand. Daarvoor zijn de temperatuurverschillen tussen vóór en ná de bui te klein. Ook de wind op 3 a 4 kilometer hoogte (belangrijke hoogte voor de indicatie van windstoten) is niet stevig te noemen. Tijdens de late ochtend en vroege middag is de wind op 9 a 10 kilometer hoogte wel fors, daarna komen we pal onder de ‘put’ terecht en valt de wind weg. Niet alleen op vlieghoogte wordt het dan ineens vrijwel windstil, aan de grond waait er sowieso maar een licht briesje. Dat is gelijk ook het lastige voor morgen; daar waar een bui eenmaal tot stand komt, zal ‘ie helemaal uit kunnen regenen. Immers, de wind drijft de bui nergens naar toe.
De verticale luchtopbouw voor maandag rond 14.00 uur voor hetzelfde punt. De grafiek blijft uitermate onstabiel, er wordt zelfs hagel uit berekend en op 9km hoogte begint de wind af te nemen (daar staat nu nog 55 knopen).
De buien in het oosten kunnen tot zo’n 10 of 11 kilometer hoogte uitgroeien. Als de buien los overtrekken, en niet totaal ingebed zitten in bewolkingsplakken, is fraai het aambeeld te aanschouwen. Dat is het vezelige, witte hoogste gedeelte van de bui waar veel waterdamp tot ijskristallen uitgroeit. Daar helemaal bovenin vindt sneeuwvlokvorming plaats. Alle neerslag die in ons land uit een bui valt, vindt haar oorsprong in sneeuw. Winter of zomer, dat maakt niet uit.
De verticale luchtopbouw voor maandag aan het einde van de middag. Nog steeds is de luchtopbouw onstabiel, de wind is op alle hoogten uitermate kalm. Een bui kan lang boven eenzelfde plek uitregenen.
Op weg naar beneden, transformeert de sneeuwvlok in een regendruppel. Er zijn maandag genoeg stijgbewegingen in een buienwolk om een deel van die regendruppels weer omhoog mee te voeren en opnieuw in diepe vorst bovenin de wolk terecht te laten komen. Daar aangekomen transformeren de druppen in hagelstenen. Die hagelstenen vallen op enig moment ook weer naar beneden. Deels transformeren die naar regen, deels blijven het hagelstenen. Morgen worden er ook hagelkorrels verwacht. Sterker nog, de hiernaast geplaatste TEMPgrafieken berekenen hagelstenen die een doorsnede van 1,5 cm hebben. Voorwaar best groot. De meeste andere berekeningen zijn hieromtrent minder scheutig.
De UKMO 06.00 UTC berekening voor maandagochtend 11.00 uur. Dit is het radarbeeld zoals uitgepuzzeld door het UKMO model. Zo zou het radarbeeld er tegen het middaguur dus uit kunnen zien; het westen grotendeels droog en over de oostelijke helft van het land nog een aantal stevige buien.
Na maandag
Dinsdag komt een hogedrukgebied boven ons land te liggen. We beginnen zonnig aan de dag, waarna ’s middags vrij veel stapelwolken ontstaan die landinwaarts grotendeels uitsmeren. Woensdag en de dagen daarna is er flink wat zonneschijn, met op donderdag ook een lokale regenbui. De eerstvolgende neerslagzone lijkt op zondag te arriveren, vanuit het zuiden. We houden je uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Bron: Meteo Consult
Hoop op een paar mooie buien hier in zeeland
Voor tijden provincies klik hier >http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/regio.php?pr=DR
Alvast welkom
Benieuwd naar morgen. Vandaag wel een kort maar krachtige regenbui gehad.
SYNOPSIS
No surprise to see a rather strong positive NAO signal in ensemble forecasts with a 595 gpdm high placed just east of the Azores and a 530 gpdm low over Iceland. A double polar front jet structure evolves between both pressure systems with one jet affecting offshore areas between Scotland and Iceland and the other one approaching Ireland and UK from the west. An upper wave over UK continues to move east with a constant amplification forecast in response to a 30 m/s mid-level jet maximum moving into its base. Further amplification and mid-level height drops are forecast over Italy and the feature will decelerate during the forecast while crossing Germany.
High pressure over SE Europe persists with stable conditions.
DISCUSSION
... Belgium, the Netherlands, Germany, parts of W-Poland and the W-/C-Czech Republic, Austria, Switzerland and parts of N-Italy ...
At mid-/upper-levels, a strong impulse crosses those regions from west to east with a slow down noted during the forecast period in most model data. This feature will be accompanied by a pronounced frontal boundary, which runs from E/SE France all the way to Poland. The interaction of both features results in a gradual drop of surface pressure over Germany and a weak surface low could evolve along that boundary while drifting to the east. Placement and intensity of that low remain uncertain due to an ongoing spread in model/ensemble data. This depression however results in a wavy frontal structure with a cold front moving southbound towards Italy and Austria and a warm front lifting gradually north towards N-Poland.
The combination of a weakly capped air mass and strong synoptic forcing in addition to the healthy looking baroclinic zone all foster rapid and scattered thunderstorm initiation. The least severe activity is forecast over Belgium / the Netherlands and also over NW Germany during the afternoon hours. Placed beneath the trough, shear at all levels remains weak with modest SBCAPE on the order of 400 to 800 J/kg. With plenty of BL moisture advected beneath the upper trough and BL dewpoints in the lower to mid tens, enhanced LLCAPE may be realized. Not much LL convergence is seen in model data, but combination of mid- and low-level CAPE and expected convergence zones should support an isolated funnel/tornado risk. This activity peaks during the afternoon and evening hours before decreasing after sunset due to BL stabilization. No upgrade was performed due to the spotty nature of potential events and expected low coverage of severe.
Of more interest will be the evolving warm sector, which covers the Alps, S/C Germany, the W-Czech Republic and W-Poland. An overlap of 15-20 m/s DLS and 500 to locally 1000 J/kg MLCAPE (maximized over SE Bavaria) should support organized multicells as early as noon. The hail risk will be tempered by weak mid-level lapse rates and expected short duration of discrete storm structures, but an isolated large hail event will be still possible with any mature multicell. Given nearly uncapped conditions, strong upper divergence / QG forcing but also the progressive frontal boundary itself, expect rapid upscale growth into a messy picture of various shower and thunderstorm clusters. We don't want to rule out some more organized line-ups, especially over SE-Bavaria, where some models indicate a stronger postfrontal pressure rise signal. There, swaths of strong to isolated severe wind gusts are possible, which could extend all the way into N -Austria. During the evening hours, an elongated line of showers and thunderstorms is expected from NW Poland to W/C Czech Republic into N-Austria. Embedded stronger cells may still pose an isolated hail and wind risk. However the main hazard transforms to heavy rain and some localized flash flooding. The reason for the enhanced flood risk will be forecast effective PWs of 30-40 mm and increasing training probabilities along the front, as convective elements start to move from southwest to northeast, affecting the same spots for some time due to an overall slow-down of the eastward propagating cold front. Heavy rain may also affect parts of W-Austria and E-Switzerland with the front squeezed along the Alpine Rim. However, decreasing CAPE and shear should start to reduce the overall severe risk .
Despite some signals of stronger cells over E-Germany and NW-Poland, no level 1 was issued for those areas due to rapidly decreasing CAPE.
During the afternoon hours, the southbound moving cold front arrives in NW Italy and taps into increasing BL moisture with 0-1 km average mixing ratios in excess of 13 g/kg. This amount of BL moisture offsets the weak mid-level lapse rates and results in robust at or above 1000 J/kg MLCAPE. 20 m/s DLS overspread the surface front and assist in well organized multicells and isolated supercells with large hail and a strong to severe wind gust event. Even an isolated tornado event can't be ruled out with 100-200 J/kg 0-3 km CAPE forecast by local WRF. This activity grows upscale into a large cluster of thunderstorms during the night while moving to the south and east. The hail and wind risk continues, although heavy rain becomes the predominant risk betimes. | Gewijzigd: 18 augustus 2013, 21:00 uur, door Stormpie
Achter de occlusie Cu-bewolking, een enkele TCU met toppen tot rond FL100. Progtemps bevestigen dit. In het oosten enkele CB. Vannacht hogere bewolking, zuidoosten frontale bewolking, kansen op CB dan klein. Maandag in de ochtend mogelijk wat turbulentiestratus, progtemps geven hiervoor wel een aanwijzing. Maandagochtend vroeg al de eerste CB in het westen van het land. Alle modellen bevestigen dit. Later maandag stabiliserende atmosfeer.
NEERSLAG:
Bij occlusie regen, HiRLAM pakt dit beter op dan Harmonie. Achter de occlusie iets van lijnvorming met actueel, net boven Duitsland, een enkele ontlading.Kouw komt niet verder dan 3%. Detailverschillen in de buien voor maandag. HiRLAM en EC laten ze vanaf de vroege ochtend op de kust lopen, Harmonie laat ze pas later boven land ontstaan. We volgen HiRLAM, zit er de afgelopen periode qua neerslag beter op. Onweerskansen zijn groot, verschil tussen grondtemperatuur en T500 is ongeveer 40 graden. Index gaf in de vorige run hoge kansen boven 90%. Nu is het afgezwakt tot 30-40%. Toch handhaven we aan de hand van de temps de waarschuwing (code geel) voor morgen.
Bron: KNMI
Momenteel zijn de eerste buien op de Noordzee ontstaan op de grondtrog en er zit lokaal al onweer op. Deze buien lopen aan het begin van de ochtend het land op. het land op. HiRLAM en EC laten dit proces mooi zien. In de loop van de dag krijgen de buien boven land nog een extra impuls door de dagelijkse gang. Hirlam komt tot en met vanavond lokaal met 20 mm, vooral in het oosten van het land. De kans op onweer is zeker aanwezig, zie ook actuele buien boven de Noordzee, vanmiddag is de kans op onweer landinwaarts nog groter. Het verschil tussen grondtemperatuur en T500 is dan ongeveer 40 graden. KOUW geeft kansen van tot ruim 90% in het oosten en zuidoosten van het land. Ook de kans op hagel is niet helemaal uit te sluiten.
Bron: Knmi
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
edit:die bui is vanaf hier in noordelijke richting te zien echt een pracht van een ammbeeld goed te zien ook dat de bui aan de zuidkant aangroeit | Gewijzigd: 19 augustus 2013, 09:53 uur, door Jenss