De piek van de jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm zal plaatsvinden op een "maan-vrije" nacht van 12 op 13 augustus. De bron van deze meteorenzwerm is een stroom van puin van de Swift-Tuttle komeet welke de aarde passeert. Het puin van deze komeet treft onze atmosfeer met een snelheid van 212000 km/h en trakteert ons op een mooi schouwspel. Weg van de lichten van de stad (lichtvervuiling) kan de zwerm een top bereiken van 100 meteoren per uur. De Swift-Tuttle komeet heeft een grote kern van zo'n 26 km. Het gevolg hiervan is, dat de komeet een groot aantal meteoriden produceert, die groot genoeg zijn om vuurballen te maken.
Nieuw onderzoek door NASA's Meteoroid Environment Office wijst uit, dat deze jaarlijkse meteoren-zwerm meer vuurballen zal produceren dan ieder andere. Door gebruik te maken van een netwerk van meteoren camera's in het zuiden van de USA heeft Cooke's team de vuurbalactiviteit sinds 2008 geanalyseerd. Er is een database vastgelegd van honderden meteoren evenementen. Deze data wijzen uit dat de Perseïden de "vuurbal-kampioen" is van de jaarlijkse meteoren zwermen.
© onweer-online
Bron: The Watchers | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:26 uur, door Joyce.s
De piek is redelijk kort, zo'n 9 dagen als ik me niet vergis en elke dag voor of na de nacht van 12-13 zijn het er minder.
Mijn tips.
1. Zo donker mogelijke plek.
2. Muziek op (MP3 oortjes in) werkt goed tegen paranoide gevoel wat je kan krijgen van alle nachtelijke geluiden om je geen en gezoem van muggen.
3. Ligstoel of iets anders zachts om op te liggen. Kussen en deken maken het nog comfortabler.
4. Wat te drinken als je besluit lang buiten te blijven. Alcohol is niet handig, ga je al snel meer sterren van 'zien' en meer van plassen.
5. Geduld!
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
EDIT:lijkt erop dat de benelux momenteel niet zo goed zit maar kan nog allemaal veranderen natuurlijk. Denemarken staat er wel goed voor en hopelijk dus geen veranderingen voor daar
| Gewijzigd: 6 augustus 2013, 23:48 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Qua plaats is het beter dan hier omdat je wat noordelijker zit, waardoor de radiant zich verder boven de horizon bevindt, en je daardoor een groter stuk relevante hemel ziet.
(de radiant is het punt waaruit de meteoren lijken te ontspringen).
Het moet natuurlijk wel onbewolkt zijn..... | Gewijzigd: 7 augustus 2013, 00:09 uur, door Arends
Wie wensen wil formuleren, kan de volgende nachten best eens buiten op een donkere plaats staan of liggen, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert.
© thinkstock.
Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen. De meteorenregen begint op 8 augustus, met een maximum volgens de Volkssterrenwacht Urania in de nacht van 12 op 13 augustus.
Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden te zien, het meest in de tweede helft van de nacht. De lichtsporen kunnen overal aan de hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus. Er kunnen tientallen meteoren per uur te zien zijn. Urania verwacht dat de maan geen storende factor zal zijn. Met het weer weet men echter vrijwel nooit.
Bron: HLN
De komende nachten kunnen we vallende sterren zien. Vooral op 12 augustus kunnen we, als het weer meezit, vaak tot wel honderd vallende sterren per uur zien. Bij heldere hemel zal dat ongeveer 1 per minuut zijn.
Als je de sterrenregen wilt zien, moet je er wel voor opblijven. Volgens astroblogs zijn de meeste meteoren waarschijnlijk te zien tussen 23 en 5 uur in de nacht van 12/13 augustus. Ook in de nachten voor en na het maximum zijn er Perseïden te zien, alleen in veel geringere aantallen dan in de maximumnacht. Een vallende ster is een brokstuk dat vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringt en verbrand.
Bron: BoN
De komende nachten zijn er veel vallende sterren te zien, zoals elk jaar rond deze tijd. Die mooie sterrenregen krijgen we wanneer de aarde door de Perseïden trekt, een soort meteorenwolk. Je hebt er niet eens een telescoop voor nodig, ze zijn zo te zien met het blote oog.
Bron: HLN
A Perseid meteor shoots across the night sky on Sunday. Photo by Lorraine Mahoney.
A meteor streaks across a star-studded sky in the Red Desert of Wyoming Aug. 11. Photo by Randy Halverson.
A Perseid meteor seen in Saginaw, Minn. Photo by Matthew E. Moses.
This meteor was captured on film in the late night/early morning hours of Aug. 12 at Caesar's Creek Beach in Waynesville, Ohio. Photo by Vickie Barnhill.
Photographer Brian Drourr said of this picture, "I was up high in Smuggler's Notch in the Green Mountains of Vermont last night for an assignment and caught many Perseids." Photo by Brian Drourr Photography.
Bron: Accuweather
http://www.cosmossterrenwacht.nl/news.php?extend.30 | Gewijzigd: 12 augustus 2013, 18:56 uur, door Marga
Perseid Meteor Shower: Scientists Will Fire Laser Into Meteor Trails
Credit: Gemini Observatory/AURA - Image taken by Manuel Paredes
voor artikel klik hier
Bron: Space.com