De NS en ProRail nemen vrijdag maatregelen vanwege de warmte, omdat daardoor meer problemen kunnen ontstaan met zowel de treinen als het spoor. Dat meldt de NS. Vrijdag worden tropische temperaturen tot 36 graden verwacht. Vanaf het middaguur rijden in de randstad op enkele trajecten minder treinen om ruimte te maken voor eventuele storingen. Ook staan er extra storingsploegen en locomotieven paraat.
Bron: NU.nl
Extreme hitte vandaag: maatregelen
Vandaag worden zeer hoge temperaturen verwacht, met middagtemperaturen tussen de 32 en 36 graden. Bij extreme hitte zijn ProRail en NS extra alert op de effecten van warm weer op het spoor en de treinen. Ondanks alle inspanningen kan de warmte zorgen voor overlast. Zo treden net als bij auto’s en vrachtwagens gemiddeld wat meer defecten op en is het spoor kwetsbaar voor bijvoorbeeld uitzetting.
Om storingen zoveel mogelijk te voorkomen nemen NS en ProRail diverse maatregelen. Zo staan er extra storingsploegen paraat op diverse plaatsen in het land om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. Ook staan er locomotieven klaar om eventuele gestrande treinen zo snel mogelijk weg te slepen. In de middag bereiken de temperaturen een hoogtepunt. Vanaf het middaguur wordt daarom op enkele trajecten in de Randstad iets meer ruimte gemaakt in de treindienst. Zo rijden enkele Sprinters en Intercity’s twee keer per uur in plaats van vier keer per uur. Eventuele storingen als gevolg van de hitte kunnen zo sneller worden opgelost.
Het betreft de volgende trajecten:
Minder Sprinters:
- Breukelen-Veenendaal Centrum
- Rotterdam-Vlaardingen
- Leiden-Gouda
- Den Haag Centraal-Dordrecht
- Rotterdam-Gouda Goverwelle
- Amsterdam-Enkhuizen
- Rotterdam-Utrecht
Gaat u vanmiddag of vanavond op reis, raadpleeg dan kort voor vertrek de Reisplanner op ns.nl voor de meest actuele informatie. Bent u onderweg, kijk dan op m.ns.nl of in de Reisplanner Xtra voor Iphone of Android. Twitter: volg @NS_online voor updates.
Bron: NS
Bij extreem warm weer, zoals vandaag, is het nodig om anders te bewegen, te eten en te drinken dan gewoonlijk. Maar hoeveel moet je drinken en is een bezoekje aan de sportschool nu wel of niet verstandig?
Hoeveel vocht is noodzakelijk?
Blijf de hele dag door drinken. Neem een flesje water mee op pad en vul die telkens bij. Drink ook als u nog geen dorst hebt. Drink geen ijskoud water, dat zorgt weliswaar voor een tijdelijke daling van de lichaamstemperatuur, maar erna juist voor een extra stijging. Omgekeerd zorgt kruidenthee voor het dalen van de lichaamstemperatuur.
Is sporten raadzaam bij extreme hitte?
Sporten in de hitte is niet aan te raden omdat het lichaam sterk opwarmt, en dat kan gevaarlijk zijn. Wie toch graag wil bewegen, kan dat het beste in de ochtenduren doen. Het is beter om langer en rustiger te trainen dan kort en intens omdat de lichaamstemperatuur anders snel oploopt. En sport niet te lang. Of iemand kan sporten hangt niet zozeer af van leeftijd, maar van het vetpercentage. Vet werkt als een isolatielaag. Iemand met overgewicht raakt lichaamswarmte moeilijker kwijt. Het is slim om vooraf aan het sporten water of bouillon te drinken.
Zijn er nog meer manieren om af te koelen?
Een lauwe douche of een lauw bad nemen helpt, net als een voetenbad, of de polsen onder de kraan houden, of een nat washandje in uw nek. Zet elektrische apparaten zoals computers, lampen en beeldschermen uit. Ventileer de kamers en laat de zonwering al zakken in de vroege ochtend voordat het echt warm wordt. Haal ze pas op na zonsondergang en ventileer daarna het hele huis.
Hoeveel alcohol mag ik drinken?
Hoe verfrissend een biertje ook kan zijn op een warme dag, het is een slechte dorstlesser. Alcoholhoudende dranken geven geen vocht maar zijn juist vochtafdrijvend, waardoor het lichaam sneller uitdroogt. Houdt het daarom bij één of twee glazen. Dat voorkomt dat een terrasbezoek vooral heftige hoofdpijn veroorzaakt.
Zijn er nog andere gevaren?
Let erop dat boodschappen direct na thuiskomst in de koelkast verdwijnen. Gebruik een koeltas die eieren, zuivel en vlees koel houdt tijdens het transport.
Bron: AD
De NS en ProRail nemen vrijdag maatregelen vanwege de warmte, omdat daardoor meer problemen kunnen ontstaan met zowel de treinen als het spoor.
Minder treinen
Er rijden minder Intercity's op de trajecten Rotterdam - Utrecht en Amsterdam Enkhuizen. Op de trajecten Breukelen-Veenendaal Centrum, Rotterdam-Vlaardingen, Leiden-Gouda, Den Haag Centraal-Dordrecht en Rotterdam-Gouda Goverwelle rijden minder Sprinters. De gehanteerde dienstregeling is feitelijk die van na de avondspits. Reizigers in de avonduren zullen dan ook geen hinder ondervinden van de maatregelen.
Warmte in treinen
Reizigers klaagden de afgelopen warme dagen al over warmte in treinen. "We hebben inderdaad een beperkt aantal treinen zonder airconditioning", zegt een woordvoerder van de NS. "Maar daar zitten ramen in die open kunnen. Bovendien, in auto's en stadsbussen is het nu ook warm. Het is overal warm. Voorheen was geen enkele trein uitgerust met airco en toen werd er ook gewoon gereden."
De maatregelen komen volgende de NS goed van pas, mocht een trein stilvallen, waardoor ook de airconditioning uitvalt. "We hebben samen met Prorail locomotieven klaarstaan om snel in te grijpen. Ook mogen de conducteurs in dat soort gevallen de deuren van de trein openzetten."
Paniekvoetbal
Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV noemt het uitdunnen van de treindienst 'paniekvoetbal'. "Als door de warmte een bovenleiding knapt of de seinen uitvallen, dan kunnen daar helemaal geen treinen rijden. Het preventief maar vast verminderen van het aantal treinen dient dus geen enkel doel. Heel is heel en kapot is kapot."
Bron: NU.nl
| Gewijzigd: 2 augustus 2013, 11:57 uur, door Ries
De tropische temperaturen die voor vrijdagmiddag zijn voorspeld, worden vrijdagavond en -nacht verdreven door zwaar onweer. Vooral de westelijke provincies krijgen 'de volle mep', zegt een woordvoerder van weeronline.nl.De buien gaan gepaard met windstoten. Plaatselijk kan flink veel regen en zelfs hagel vallen, waardoor kans is op wateroverlast. "Op sommige plaatsen komt het water nog moeilijk weg vanwege de droogte", aldus de zegsman.
Mensen die vrijdag van plan zijn hun auto te wassen, kunnen beter een dagje wachten. Met de naderende buien komt ook zand uit de Sahara mee wat voor een laagje zand op de auto's zorgt. De zomer is na de buien overigens nog niet voorbij.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:22 uur, door Joyce.s
Het belooft vrijdag weer een drukke dag te worden op de Nederlandse stranden. Aan het einde van de ochtend zaten veel zonaanbidders in de auto of trein richting de kust. De ANWB spreekt van strandfiles. "Je kunt zien dat het lekker weer is", zegt een woordvoerder van de verkeersdienst.Op veel wegen naar bekende strandplekken staat het verkeer vast. Op de A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen staat, mede door een ongeluk, een file van acht kilometer. Ook op de wegen naar Castricum, Hellevoetsluis en Zandvoort staan files van drie tot vier kilometer. "Het is iets drukker dan gisteren", aldus de woordvoerder.
De NS verwacht vrijdag ook drukte richting de strandbestemmingen. De intercity van Rotterdam naar Hoek van Holland krijgt een extra treinstel, maar verder neemt het bedrijf nog geen maatregelen. Vanaf het middaguur tot en met de avondspits rijden in de Randstad op sommige trajecten minder sprinters en intercity's.
Het wordt vrijdag tropisch warm met temperaturen tot 37 graden. Aan de kust kunnen volgens weeronline.nl temperaturen tussen de 28 en 33 graden worden verwacht.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:22 uur, door Joyce.s
Het is meer dan 30 graden in De Bilt en dus maken we vrijdag een tropische dag mee. Rond 13.00 uur was het zover en daarmee telt 2013 nu al 6 tropische dagen, zo meldde Weeronline. Overigens is het sinds 2006 niet meer voorgekomen dat er zoveel tropische dagen in één jaar werden geregistreerd. Toen waren het er liefst 13.
Het dagrecord qua temperatuur lijkt vrijdag te gaan sneuvelen. Het oude record stond volgens Weeronline.nl op 32 graden, maar de weermannen denken dat het vrijdag op de warmste plekken in het land naar de 37 graden zal gaan. MeteoConsult en het KNMI verwachten dat de inwoners van de driehoek Deelen op de Veluwe, Eindhoven en het Noord-Limburgse Arcen het het warmst zullen hebben.
Vrijdag tegen het middaguur piekte de thermometer op een aantal plekken in het land al naar de 30 graden. Ook op de stranden is het uitzonderlijk warm, maar daar steekt in de loop van de middag een verkoelend zeebriesje op. De hitte wordt komende nacht afgestraft met onweersbuien, die bovendien een dun laagje zand uit de Sahara achterlaten. Dat zand zit in de atmosfeer en komt door de regen mee naar beneden. Het KNMI heeft voor de onweersbuien overigens een waarschuwing afgegeven. Voor het weekeinde voorzien de meteorologen 'ideaal zomerweer' van rond de 23 graden.
Het wordt vrijdag de warmste dag van het jaar tot nu toe. Hoek van Holland had de warmste nacht van het land achter de rug met 22,8 graden. Sinds 2000 komen weerextremen veel vaker voor, zegt MeteoConsult.
Water
Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om voldoende water mee te nemen onderweg en goed op de fileberichten te letten. 'Als je aansluit in een file van 12 kilometer is je flesje water snel op.'
Bron; AD
Ook de muziekfestivals nemen hun maatregelen tegen de hitte. Dit weekend is het net het drukste festivalweekend van de zomer. Op vele plaatsen valt er wat te beleven. Zo zijn er de Lokerse feesten, Reggae Geel en Dranouter, in West-Vlaanderen. Daar zagen we dat ze extra plaatsen in de schaduw gemaakt hebben en op het terrein zelf zijn er kraantjes met gratis drinkwater.
Bron: HLN / VTM
Met deze temperaturen zoeken mensen ook ’s avonds verkoeling. Bijvoorbeeld in de bioscoop, maar dan wel in de drive-in . Dan kijk je vanuit je auto onder de sterrenhemel naar een film op groot scherm. In Mechelen is er deze zomer al dubbel zoveel volk geweest als vorig jaar. Gisteren was het trouwens nog een piekdag. Maar het was dan ook een bijzondere avond.
Bron: VTM
Werken op een hete dag als vandaag is allesbehalve evident. Zeker als je in een verdeelcentrum voor diepvriesproducten werkt bij temperaturen ver onder het vriespunt. Je warm induffelen bij dit weer, is al vreemd, maar als je dan opnieuw buiten komt, voel de hitte echt aan als een slag in je gezicht.
Bron: VTM
Het is de warmste dag van 2013 en wellicht wordt het zelfs de warmste 2 augustus ooit. We halen temperaturen tot 36 graden. Tienduizenden mensen proberen aan de ergste hitte te ontkomen aan de kust. Velen kiezen ervoor om met de trein te gaan. De NMBS speelt daarop in en legt zes extra treinen in.
“Aan zee beleven ze een topweekend. De extra ingelegde treinen zijn niet voldoende om alle dagjestoeristen naar de kust te brengen en wie met de wagen kwam stond in de file”, zegt VTM NIEUWS-reporter Rosalie Pieters vanuit Blankenberge. “Het dagrecord is bijna verbroken. Het wordt zo goed als zeker de warmste 2e augustus ooit.”
Bron: VTM | Gewijzigd: 2 augustus 2013, 13:52 uur, door Marga
In Ukkel is vandaag om 13.20 uur een temperatuur van 32,5 graden Celsius gemeten. Daarmee is deze dag de warmste 2 augustus sinds het begin van de metingen in 1833. Dat meldt weerman David Dehenauw.
Het vorige dagrecord dateert van 1921, toen een temperatuur van 32,2 graden geregistreerd werd. De officiële maxima worden iets na 20.00 uur bekendgemaakt. De kans bestaat dat daaruit zal blijken dat de maximumtemperatuur van vandaag nog iets hoger ligt.
Bron: HLN
Foto: fvv
Het dagverbruik van het drinkwater in Vlaanderen gisteren/donderdag, in vergelijking met het gemiddeld dagverbruik van 2012, lag 5 procent hoger. Dat zegt AquaFlanders, de koepelorganisatie van de tien Vlaamse drinkwaterbedrijven.
West-Vlaanderen scoort een meerverbruik van 3 à 5 procent, maar de kustgemeenten vormen een opvallende uitzondering met een meerverbruik van 50 procent. Ook in Oost-Vlaanderen zit het meerverbruik tussen 3 en 5 procent.
In de provincie Vlaams-Brabant komt het waterverbruik overeen met het gemiddelde verbruik van vorig jaar. Antwerpen verbruikt 5 procent meer dan vorig jaar in de provinciehoofdplaats, de stad Antwerpen, en 10 procent meer in de rest van de provincie. Voor Limburg had Aqua Flanders nog geen exacte cijfers binnen, maar het meerverbruik wordt ook daar op maximaal 5 procent geraamd.
“Globaal genomen ligt het verbruik nog behoorlijk laag in verhouding tot de temperatuur”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerster van AquaFlanders, de koepelorganisatie van de Vlaamse waterbedrijven. Er zijn volgens De Schepper drie factoren die dat geringe meerverbruik verklaren: “Er was de regen van het voorbije weekend, waardoor de regenwaterputten opnieuw gevuld zijn en onze klanten dat water kunnen gebruiken om de tuin te sproeien, de auto te wassen, schoon te maken. Daarnaast zijn veel mensen met vakantie, en zijn heel wat bedrijven momenteel nog gesloten door de zomervakantie.”
Bron: De Standaard
In de West-Vlaamse stad Menen is deze namiddag een 56-jarige fietser overleden. Volgens de politie gaat het om een natuurlijk overlijden. Wellicht werd hij geveld door de extreme hitte.
Het incident deed zich voor in de Koningstraat, in het centrum van Menen. De fietser werd onwel, stapte af en zette zijn tocht te voet verder met de fiets aan de hand. Enkele ogenblikken later zakte hij in elkaar. Volgens de politie waren de hulpdiensten snel aanwezig. Ze probeerden de man te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.
De politie bevestigt dat het om een natuurlijk overlijden gaat. Wellicht werd de combinatie van de inspanning en de tropische temperaturen het slachtoffer fataal.
Bron: HLN
Vrijdag kwam het kwik in De Bilt boven de 32 graden. Dat betekent een nieuw record voor de maximumtemperatuur op 2 augustus. Dit meldt Weeronline vrijdag. Het kwik bereikte in de Bilt 32,9 graden en is daarmee de warmste 2 augustus ooit gemeten.
6e tropische dag
Met deze 32,9 graden gemeten in de Bilt staat de teller van tropische dagen voor 2013 al weer op 6. Volgens het langjarig gemiddelde lopen we nu al flink uit de pas. In een gemiddelde zomer komen net geen vier tropische dagen voor. Alleen 2006 spande in de afgelopen tien jaar de kroon met 13 tropische dagen. De meeste tropische dagen ooit gemeten kwamen voor in 1947 toen waren het er 18.
Bron: BoN
Een trein die onderweg was van Tongeren naar Knokke is om 14.45 uur even voorbij het station van Brugge-Sint-Pieters stilgevallen met pech. De circa 200 reizigers aan boord van die trein konden anderhalf uur later hun reis naar de kust vervolgen met een andere trein. De gestrande reizigers kregen tijdens het wachten op de vervangtrein water aangeboden. Dat heeft Frédéric Petit van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel gemeld. Oorzaak was een probleem met de bovenleiding. Het duurde even voor een andere trein naar het tweede spoor kon worden gebracht om de reizigers alsnog naar hun bestemming, Knokke, te brengen. "De gestrande reizigers kregen tijdens het wachten water aangeboden door de lokale brandweer en het spoorwegpersoneel", zegt Frédéric Petit. Ook in Blankenberge, waar mensen stonden te wachten om in de andere richting te sporen, kregen de wachtenden in het station water aangeboden.
Vervolgvertragingen
Het technisch defect was om 17.15 uur hersteld. "Het goeie nieuws is dat de herstelling nog is gebeurd voor de terugkeerexodus van de dagjesmensen naar het binnenland op gang komt, en we weer over de volle capaciteit van de twee sporen kunnen beschikken", meldt Petit. "Het minder goeie nieuws is, dat er door de panne vervolgvertragingen kunnen ontstaan en dat er af en toe een trein zal worden afgeschaft, soms voor een deel van het traject."
Bron: HLN
Pas op, hitte! De Jeugdtour knalde gisteren door de verstrengelende hitte over de kasseien in Kostvlies bij Gieten. Daarom had de jury van te voren een 'hitte-regeling' vastgesteld. Zo mochten verschillende categorieën met bidon starten en mochten andere renners worden verzorgd. Desondanks was de voorlaatste tourdag zwaar. "Het was heavy. We hebben bij de jeugdtour nog nooit zoveel water moeten aanslepen", vertelt woordvoerder Lineke Kerstholt.
Bron: Dagblad van het Noorden
We hadden 36 graden op de thermometers van de meetstations Twenthe of Heino nodig voor een officieel warmterecord in Overijssel en dat is niet gelukt. De hoogste temperatuur werd aan het einde van de middag gemeten in Twenthe: 35.3 graden. Record of niet, het was wel heel warm. Vanuit de hele provincie kregen wij foto's van thermometers die tropische temperaturen lieten zien.
Bron: RTV oost
Speelstad Oranje vormde vanmiddag voor veel kinderen een goed alternatief voor de hitte buiten. Ze hadden alle ruimte. De enige rij stond voor het drinken. Het speelparadijs gaf drie weken lang een mooiweerkorting van 35 procent op de entreeprijs.
Bron: Dagblad van het Noorden
De grootste verkeersproblemen op deze snikhete vrijdag waren er vooral in en rond Antwerpen. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. De terugkeer landinwaarts van dagjesmensen die met de auto naar zee waren gegaan, kwam al om 17 uur op gang. Dat de ring rond Antwerpen het drukste verkeersknooppunt van het land was, komt wellicht doordat twee verkeersstromen er elkaar kruisten: de Vlamingen uit de regio Antwerpen en de Kempen die naar de kust trokken en de Nederlandse toeristen die naar hun zuiderse vakantiebestemmingen reden. "Op de ring van Antwerpen verloor je de hele dag ongeveer een half uur tijd, als je richting Gent uit wilde", zegt Hajo Beeckman. Bovendien werd het verkeer opgehouden door kleine pannes van voertuigen, motoren die oververhit raakten bijvoorbeeld. Op de Brusselse ring viel de drukte over het algemeen goed mee, uitgezonderd op enkele klassieke knelpunten, zoals de buitenring in Wemmel of het Leonardkruispunt richting Ardennen.
Dagjesmensen
Wat de kustregio betreft, viel op dat de terugkeer van de dagjesmensen al vanaf 17 uur op gang kwam. Druk dus op de wegen weg van de badplaatsen en ook al bijzonder druk verkeer op de E40 richting Brussel, ter hoogte van Aalter en Gent. Vermoedelijk zal de verdere terugkeer van de kust vanavond gespreid verlopen, tenzij een onweer de kustpendelaars tegelijkertijd hun auto injaagt om naar huis terug te keren.
Bron: HLN