In China is voor het eerst een nationaal warmtealarm afgekondigd. In verschillende delen van het land worden er recordtemperaturen gemeten.
In Shanghai zijn minstens tien mensen overleden door de hitte. De stad zit al 24 dagen met temperaturen van 35 graden of meer en ze ervaart de warmste julimaand in 140 jaar. Journalisten hebben de hitte gedemonstreerd door vlees op het voetpad te bakken.
Het nationale warmtealarm is in negen provincies van kracht, waaronder Anhui, Jiangsu, Shanghai en Chongqing.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Zeven raketten met chemische middelen zijn in een Chinese stad in de lucht geschoten om het te laten regenen. China kampt met een hittegolf waardoor op verschillende plaatsen droogte ontstaat. Tientallen mensen zijn door de hitte overleden.
De raketten werden dinsdag in Hangzhou, een stad dichtbij Shanghai gelanceerd. Volgens een meteoroloog hebben de raketten voor een neerslag van 5,4 millimeter gezorgd. De temperatuur daalde voor 1,5 uur met 10 graden Celsius.
Shanghai en omgeving beleeft de warmste juli in 140 jaar. Onlangs werd met 40,6 graden Celsius de hoogste temperatuur ooit in de havenstad gemeten.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:17 uur, door Joyce.s
Inwoners uit het zuidwesten van China puffen al enkele dagen onder een ondraaglijke hittegolf. Temperaturen van boven de 40 graden Celsius drijven dinsdag zelfs zo’n 15000 mensen naar dit overdekte zwembad.
Bron: Het Nieuwsblad
Minstens tien mensen zijn overleden door een hittegolf met recordtemperaturen in Shanghai. Dat melden Chinese media. De temperatuur liep gisteren in Shanghai op tot 40,8 graden Celsius, waarmee het record van 40,6 graden van nog geen twee weken eerder gebroken werd.
De autoriteiten hebben vandaag een zesde waarschuwing voor hoge temperaturen gegeven. Verwacht wordt dat ook dan de temperatuur rond de 40 graden Celsius kan uitkomen.
Bron: HLN
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een hangaar van China Eastern Airline © reuters.
Een vliegtuig in China is vrijdag van de baan gegleden toen de wielen van het toestel wegzakten in het asfalt, dat door de hitte gesmolten was. Het vliegtuig maakte zich klaar voor vertrek. De 74 inzittenden van het toestel van luchtvaartmaatschappij Air China kwamen met de schrik vrij en konden het toestel ongedeerd verlaten.
De luchthaven in de stad Yiwu is meteen gesloten na het incident, meldt de Engelstalige nieuwswebsite Want China Times. De slechte staat van het asfalt wordt toegeschreven aan de recordtemperaturen in de regio. Het zuidoosten van China kampt met een hittegolf. In de provincie Zhejiang is het al bijna 40 dagen achter elkaar meer dan 35 graden.
Bron: AD
© Weibo.
Een hittegolf houdt China momenteel in de greep en dat zet sommige inwoners aan om creatief om te springen met de bloedhete temperaturen. Een vader houdt zijn zoontje koel met een watermeloen. Niet door hem op te eten maar door het stuk fruit om te toveren in een helm en broekpakje.
De beelden van het jongetje hebben in geen tijd de Chinese microblogsite Weibo veroverd en haalden zelfs het tv-journaal. Ook andere ouders beginnen nu verwoed watermeloenen uit te snijden om er schattige pakjes van te maken voor hun kinderen. Het is dan een ecovriendelijke manier om voor wat verfrissing te zorgen als het kwik hoog oploopt.
Bron: HLN
Grote delen van China werden de voorbije weken getroffen door een onwaarschijnlijke hittegolf. VRT-correspondent Stefan Blommaert was er gloeiend bij en vertelt ons zijn ervaringen. In mijn Chinese les heb ik onlangs een interessant nieuw woord geleerd: "relang", en dat betekent zoveel als hittegolf. Ik leerde niet alleen een nieuw woord, maar ook wat het betekent om een echt aanhoudende en spectaculaire hittegolf mee te maken.
Stefan Blommaert VRT
In België is het de voorbije weken warm geweest, hoorde ik. Op Facebook en in de Vlaamse mediatitels was de uitdrukking "puffen en zweten" niet van de lucht. Zonder afbreuk te willen doen aan de verdiensten van de Belgische mooie zomer: hier in China is het al sinds begin juli onwaarschijnlijk warm.
De temperaturen in Peking zijn al die tijd amper onder de dertig graden gedaald. Veel vaker was het enkele graden warmer, en de dagen boven de 35 zijn niet op één hand te tellen. Twee weken geleden zag ik tijdens een weekendje in Shanghai de thermometer tot 39 graden stijgen. In sommige delen van China overschreed het kwik zelf de kaap van 43 (drieënveertig!). Het gaat niet om woestijngebied, maar om eerbare stedelijke omgevingen, die dit echt niet gewoon zijn.
Mensen wapperen zich een beroerte
Waaiers zijn in Azië bijzonder populair en vaak ook mooi versierd . Ze worden hier dan ook druk gebruikt momenteel. Vooral dames – maar ook heren – wapperen zich een beroerte. Ik vraag me soms af of de energie die wordt verbruikt om het object heen en weer te bewegen, de voordelen van de verkoeling niet teniet doet. Overigens figureren ook allerhande andere voorwerpen om de huid – en vooral het hoofd – te beschermen tegen de zon. De parasol natuurlijk, maar bij ontstentenis daarvan doet een handtas of een A4-tje ook uitstekend dienst.
Op kantoor zorgt de airco voor verkoeling. Bij mij thuis ook, maar voor veel Chinezen is dat niet het geval. Ze wonen in een gebouw waar die apparatuur niet voorzien is, ze hebben geen geld om er zelf een te installeren, of ze moeten er gewoonweg niet van weten. Want heel wat Chinese burgers – en vooral de ouderen onder hen – vinden kunstmatige verkoeling in huis ofwel verspilling, ofwel ongezond. Misschien hebben ze gelijk, maar het is toch fijn om van in een zweetverwekkende drukpan plots in een paradijselijk frisse omgeving te stappen.
Menselijke baozi
Om de hitte in de stad te ontvluchten, is een bezoek aan een van de vele shoppingcentra ook ideaal. De airco staat er op maximum en er valt veel te zien, zowel voor window shoppers als voor de meer consumptiegerichte burgers. De IKEA van Peking – sowieso al een trekpleister bij uitstek, vooral in het weekend – is een geweldige plek om af te koelen, vinden velen. Meer nog dan anders is de slaapkamerafdeling bijzonder in trek. Want zwoele warmte maakt moe, en een bed ‘uitproberen’ wordt bij IKEA gedoogd, zelfs al duurt de test een half uur of langer.
Zwembaden zijn natuurlijk ook heel populair deze zomer. Populair is een eufemisme. Bassins worden overspoeld door zwemlustigen. Beelden van een pretpark waar duizenden oververhitte lichamen een golfslagbad in beslag namen, zorgden voor een nieuwe term op de sociale media: ‘menselijke baozi’. Baozi zijn een soort van ravioli, gevulde deegwaren die oppervlaktedekkend komen bovendrijven in een pan kokend water.
Ecologische absurditeit
In winkelstraten voel je de koude lucht uit de winkels komen, de deuren staan vaak wagenwijd open. Heerlijk als je er voorbijloopt, maar vanuit ecologisch oogpunt natuurlijk een absolute absurditeit. Op straat langs de voor het rode licht wachtende auto’s fietsen, geeft dan weer een omgekeerde – lees: minder aangename – sensatie. Vanuit de airco-uitlaat en de draaiende motoren blaast een onaangename vochtig-warme walm je tegemoet. Alsof er in de sauna nog wat water op de hete kolen wordt gegooid, en je zit daar pal naast. In het verkeer heb je helaas al je kleren aan. En je moet opnieuw op de pedalen drukken.
Brandwonden van het hete asfalt
Het bakken van spek en eieren op het hete trottoir in Shanghai (een experiment van plaatselijke tv-journalisten) werd wereldwijd een mediahit. Maar er zijn hier wel meer leuke en minder leuke weetjes over de hitte die de voorbije dagen in kranten en op televisie opdoken. Een kleine greep:
- In Zuid-China viel een man van zijn fiets. Op het eerste gezicht zonder veel erg, breuken bleven alvast uit. Toch raakte de fietser zwaargewond, zijn armen en benen bleken namelijk serieuze brandwonden te vertonen, en niet alleen door wrijving. De temperatuur van het wegdek bedroeg 57 graden.
- In de oostelijke provincie Zhejiang liep een vliegtuig tijdens het taxiën op het tarmac vast in gesmolten asfalt. Het toestel was op weg naar de startbaan. De vlucht werd geannuleerd, de luchthaven gesloten. De 77 ongedeerde passagiers konden via een ander vliegveld opstijgen.
- Een krant in Kanton deed straatinterviews met burgers over hun ervaringen met de hittegolf. De journalist polste ook bij een van de vele Afrikaanse expats daar, en die zei droogweg dat hij terug wou naar Afrika want dat de hitte in China niet meer te verdragen is. "Ik ben nog nooit zo zwart geweest als deze zomer," zo voegde de man eraan toe.
Maar genoeg gelachen. De hittegolf is echt een probleem. De landbouw kreunt onder het meteorologisch geweld. Schrijnende beelden op televisie tonen verschrompelde groenten, verbrande thee, verdorde velden. Op veel plaatsen is er te weinig water. Volgens de Chinese autoriteiten worden 6 miljoen mensen en 1,7 miljoen stuks vee in China getroffen door watertekort. Het einde van de ellende is nog niet in zicht. De hittegolf zal zeker nog tot het einde van de week voortduren, hier en daar nog langer. Volgens de Chinese maankalender is de herfst begonnen. Aan den lijve is daar nog maar weinig van te merken (foto onder: een panda krijgt verkoeling in de zoo met ijsblokken).
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:18 uur, door Joyce.s
Een hogedrukgebied boven de Stille Oceaan leidt tot een intense hittegolf in Oost-Azië. Het is bloedheet in onder meer Japan, delen van China, Taiwan en Zuid-Korea.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een kind speelt in een fontein in Shanghai. © afp.
Volgens de Japanse regering zijn al zeventien mensen bezweken aan de hittegolf. Voor de eerste keer in zes jaar is het in Japan warmer dan 40 graden Celsius. Vorige week alleen al werden bijna 10.000 mensen met een zonneslag naar het ziekenhuis afgevoerd, drie keer zoveel als de week voordien.
In China vaardigde het nationale meteorologisch instituut voor de twintigste dag op rij een hittewaarschuwing uit. De bewoners van bepaalde oostelijke provincies wordt gevraagd zich te wapenen tegen temperaturen tot 42 graden. In de provincie Guizhou hebben 2,5 miljoen mensen een tekort aan drinkwater.
De autoriteiten in Taiwan zeggen dan weer dat het in hoofdstad Taipei met 39,3 graden nooit warmer was sinds de waarnemingen begonnen in 1896.
Bron: HLN
De gehele maand juli en de eerste helf van augustus gaat het oosten van China gebukt onder recordberekende hittegolf. Negentien provincies kregen te maken met ver boven gemiddelde temperaturen. In Shanghai werd het record voor hoge temperatuur vele weken achtereen verbroken. Het huidige record ligt op 40,8°C behaald op 7 augustus 2013. Er zijn minstens 40 mensen om het leven gekomen in de hittegolf.
Het satellietbeeld van NASA laat de temperatuur-anomalieën zien in een periode tussen 5 en 12 augustus.
Terwijl het grote deel van China te maken had met warme temperaturen lag de zwaarte van de hittegolf geconcentreerd nabij de kust en in Tibet. Dit weerpatroon is verbonden aan een subtropisch hogedruksysteem, welke geparkeerd ligt boven het zuiden van China. Hoewel het overal flink puffen en zweten was lijkt de hittegolf de steden het zwaarst getroffen te worden. Het asfalt absorbeert de hitte overdag en koelt in de nacht langzamer af. Hierdoor loopt de temperatuur in de steden verder op. Op het onderstaande beeld is het stadseffect van de hitte in Shanghai aangegeven.
Het beeld is gemaakt op 13 augustug door de thermale infrarood sensor op de Landsat 8 satelliet. De warmte oppervlaktes zijn geel gekleurd. De wat koelere plaatsen zijn roze. Er zijn plekken van extreem warme gebieden zichtbaar, vooral in het centrum. De donkerpaarse plekken zijn koude wolken. De Chinese autoriteiten hebben een "weather emergency" uitgeroepen.
© onweer-online
Bron: Earthsky