In periodes van droogte, die we de afgelopen dagen hebben gehad neemt de kans op bosbranden altijd toe. Op dit moment staat er in vele delen van Europa een waarschuwing uit voor bosbranden. In juli zie je dit altijd wel in landen als Spanje, Frankrijk en Italië, maar ook in Noorwegen staat er op dit moment een waarschuwing uit.
Brandwaarschuwingen in Noorwegen van Meteoalarm.
Nederland
In Nederland hebben we door de aanhoudende droogte van de afgelopen weken ook al met branden te maken gehad. Dinsdagavond is er een korte heidebrand bij Arnhem geweest. Hoewel er in eerste instantie gedacht werd dat ’slechts’ 100 vierkante meter was verwoest, bleek het om 20.000 vierkante meter te gaan. De brand woedde op de Arnhemse Heide, vlakbij Schaarsbergen en Deelen, de voormalige vliegbasis.
Heidebrand Laag Soeren, Omroep Gelderland, Martin de Jongh
Vuurdriehoek
Om brand te krijgen moet aan een aantal eisen worden voldaan, de zogenaamde vuurdriehoek. Deze bestaan uit zuurstof, ontbrandingstemperatuur en een brandbare stof. Als deze drie factoren in de juiste verhouding en hoeveelheid aanwezig zijn, kan er brand ontstaan. Een bos of heide beschikt natuurlijk altijd over voldoende hout, maar dit moet wel droog genoeg zijn om te kunnen branden. Het weer is daarom van grote invloed op deze vuurdriehoek
De drie elementen van de vuurdriehoek.
Wind
Wind zorgt voor de aanvoer van zuurstof, hoe harder het waait hoe meer zuurstof wordt aangevoerd. Ook kan de wind voor extra aanvoer van brandbare materialen zoals vonken van een barbecue of een kampvuur zorgen. Warme lucht, ontstaan door de brand, wordt door de heersende wind vooruit gestuwd, hierdoor kan de brand zich steeds verder uitbreiden. De richting en de kracht van de wind hebben een grote invloed op hoe het vuur zich zal uitspreiden. Staat er een vlagerige wind, bijvoorbeeld bij een frontpassage, dan kan de wind eenvoudig van richting veranderen.
Natuurbrandgevaar in Nederland per veiligheidsregio. Code geel: op dit moment wordt het droger in de natuur.
Weer
Het weer van de afgelopen dagen met veel zon en een lage luchtvochtigheid zorgde ervoor dat hout en plantjes uitdroogden,. Er kwam daardoor een goede brandbare stof. We weten dat als we een fikkie willen stoken droog hout veel sneller brand dan nat hout. De atmosfeer is ook van invloed op een brand. Zo zorgen onstabiele atmosferen vaak voor heviger branden dan stabiele atmosferen. Doordat er meer stijgende luchtbewegingen in een onstabiele atmosfeer zitten, wordt er meer lucht aangezogen door het vuur. Ook blikseminslag kan de veroorzaker van brand zijn.
Satellietbeeld van de NASA, bosbranden bij Griekeland 2007.
Brand meester
Om de brand meester te worden moet tenminste een van de factoren van de vuurdriehoek onschadelijk gemaakt worden. Door het gebruik van bluswater zakt de temperatuur bijvoorbeeld onder de ontbrandingstemperatuur. Dit is eigenlijk het enige element van de vuurdriehoek die je kunt beïnvloeden bij een bosbrand.
Bron: MeteoConsult