De regio rond Luik werd maandagavond getroffen door een zwaar onweer. In de gemeenten Fléron, Romsée, Beyne en Chaudfontaine liepen in totaal zowat dertig kelders onder. In Beyne zakte ook een deel van steenweg in. De brandweer van Luik en van verschillende voorposten waren tot laat op de avond in de weer om kelders en huizen leeg te pompen.
Bron: HLN
In Voeren zijn tijdens een zwaar onweer elf tenten van een scoutsgroep uit Hasselt weggeblazen. Enkel de leiding was aanwezig, de kinderen zelf zouden pas later deze week aankomen. Er vielen geen gewonden.
De scoutsleiding had het kamp net opgebouwd en wilde aanschuiven om te gaan eten, toen het onweer met zware regenval en windvlagen over Sint-Pieters-Voeren, Veurs, het Roodbos en boven de Planck bleef hangen.
Maar liefst elf tenten vlogen de lucht in. "Gelukkig was alleen de leiding aanwezig en moesten de kinderen pas later deze week aankomen. De brandweer van Voeren heeft samen met de leiding alles opgeruimd. De Chiro van Voeren heeft andere tenten geleverd zodat er voldoende slaapplaatsen zijn en we hebben de leiding wat eten gegeven. Rond middernacht was alles opgelost", zegy burgemeester Huub Broers van Voeren.
Ook het terras van een restaurant aan de Planck waaide tot aan de overkant van de weg. Op het kamp van de Chiro van Eisden-Tuinwijk op Mariahof in Voeren sneuvelde een EHBO-tent.
Burgemeester Broers heeft zijn diensten de opdracht gegeven om in 's Gravenvoeren een molenarm van de Voerbeek in de gaten te houden die langs de weg loopt. "Het gaat om een aftakking van de Voer. Over een afstand van dertig meter is de muur van de molenarm poreus geworden en aan het lekken. Het waterpeil van de Voer is gestegen en ik heb aan onze diensten gevraagd om schotten weg te halen om de druk op de molenarm te verminderen. Bij toekomstig noodweer is dit een plek om in het oog te houden", vertelt Broers.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het verkeer in delen van Utrecht, Gelderland en Noord-Limburg wordt dinsdag aan het begin van de avond gehinderd door stevige lokale hoosbuien. Dat meldt de ANWB. Het KNMI verwacht voor dinsdagavond onweersbuien in midden, oosten en zuidoosten van het land, die mogelijk gepaard kunnen gaan met stevige regen en hagel.
Het is dinsdag de derde zeer warme dag op rij, in De Bilt werd opnieuw een temperatuur boven de 30 graden gemeten.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Er is vannacht kans op wat een 'structureel onweer' wordt genoemd. "Dat is een onweer dat ontstaat op een regenzone", zo legt VTM Weerman Frank Duboccage uit. "De regenzone komt onze kan uit, komt in contact met warme lucht en gaat dan activeren". Concreet gaan verschillende onweren dan samenwerken, waardoor die iets heviger zijn dan gewone warmteonweders. "Je moet dan rekening houden met hagel, felle windstoten en veel regen op korte tijd".
Bron: HLN
Noodweer treft Noord- en Midden-Limburg © Archieffoto ANP.
Door noodweer zijn dinsdagavond tenten weggewaaid en bomen omgevallen op een camping bij Weert. Onder de bezoekers ontstond grote paniek. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen. Dat heeft de brandweer laten weten.
Grote delen van vooral Noord- en Midden-Limburg zijn dinsdagavond getroffen door hevige onweersbuien. Daarbij ontstond veel stormschade zoals omgewaaide bomen. In Weert zijn veel kelders onder water gelopen. Op de A73 bij Venray en op enkele andere plekken wordt stapvoets gereden wegens de felle regen en het water op de weg.
Bron: AD
Normaal valt zo'n hoeveelheid in iets minder dan een maand. Ook plekken in Gelderland en Overijssel kregen veel regen te verwerken. Er valt veel neerslag omdat de regenwolken blijven hangen. Op grote hoogte staat namelijk weinig wind.
bron:nu.nl | Gewijzigd: 27 juli 2013, 16:37 uur, door Marga
Op tal van plaatsen in Limburg is het vanavond tot hevige onweders gekomen. Er is wat schade en een aantal kelders zijn onder water gelopen.
De onweders trokken omstreeks acht uur over de provincie. In Genk staat een deel van de ring blank en is die afgesloten. Op de E314-autosnelweg was de linkerrijstrook in Genk richting Leuven versperd. De brandweer kreeg in Genk ook 200 oproepen voor ondergelopen kelders en straten en dat was ook het geval in Waterschei en Terboekt.
In Hasselt raakten de daken van enkele gebouwen beschadigd door de wind. Ook daar moesten kelders worden leeggepompt, net als in Rapertingen en Wellen.
Ook de brandweerkorpsen van Heusden-Zolder, Bilzen en Sint-Truiden moesten uitrukken. Zij hadden vooral te maken met omgewaaide bomen op de wegen en schade aan huizen en tuinhuisjes.
Bron: de redactie | Gewijzigd: 2 februari 2017, 13:45 uur, door Joyce.s
Een groot deel van het land heeft last van hevig noodweer.
Foto: Arjan Schuitema - Amersfoort
Foto: Christ Sars - Deurne
Foto: Dirk van den Heuvel - Deurne
Foto: Jos Hebben - Altweerterheide
Foto: Jos Hebben - Altweerterheide
Foto: Roos Vaessen - Echt
Foto: Koen Vermeer - Leusden
Foto: Roy van 't Wout - Twello
Foto: Jon van Weelden - Weert
Foto: Ruben en Nathan de Haan - Weert
Foto: Ton Leenders - Weert
Bron: RTL | Gewijzigd: 23 juli 2013, 22:14 uur, door Sanwa
Camping De IJzeren Man bij het Nederlandse Weert, op enkele kilometers van de Belgische grens, is dinsdagavond ontruimd. Bomen zijn er omgewaaid en tenten zijn weggewaaid. Onder de 200 gasten brak paniek uit. Over gewonden is nog niets bekend, zo meldde de brandweer.
Drakre25
Weert werd dinsdagavond getroffen door noodweer. Ook op de nabijgelegen natuurcamping Wega vielen bomen om en waaiden tenten weg. De omgevallen bomen blokkeerden de toegangsweg, waardoor de gasten de camping niet konden verlaten.
De brandweer zaagde de bomen in stukken om de weg vrij te maken. Kelders in Weert liepen onder water, wegen zijn nauwelijks begaanbaar.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Door noodweer zijn dinsdagavond tenten weggewaaid en bomen omgevallen op de camping De IJzeren Man bij Weert en op de nabijgelegen natuurcamping Wega. Onder de bezoekers ontstond grote paniek. Niemand raakte gewond door de wolkbreuken.
In een mum van tijd stond natuurcamping Wega in de bossen bij Weert dinsdagavond blank als gevolg van hevige onweersbuien met hagel. Tenten waaiden weg, anderen liepen onder water. De meeste van de ongeveer 150 kampeerders besloten hun vakantie vroegtijdig af te breken. 'In een natte slaapzak kun je niet slapen', zei van van hen.
Camping Wega bij Weert is ondergelopen. © anp.
Bomen in de omliggende bossen knapten als rietjes en vielen over de zanderige toegangsweg naar de camping, die daarmee van de buitenwereld werd afgesloten. De brandweer heeft later dindagavond de weg vrijgemaakt.
François Bakker uit Woerden had met zijn partner gegeten in een restaurantje in Weert, toen het noodweer losbarstte. 'Toen we terugfietsten konden we niet verder, bomen versperden de weg', zei hij.
Aan de andere kant van de bomen keken campinggasten naar de verrichtingen van de brandweer. Veel wilden weg, waren aan het inpakken. 'Ik ben hier gisteren aangekomen, maar alles is nat, tenten, slaapzakken, kleren', zei Corine van Grinsven uit de buurt van Nijmegen. 'Gelukkig zijn onze kinderen de schrik te boven, ze vinden water en brandweer fantastisch.' Ze volgt de verrichtingen van de brandweer nauwlettend. 'We willen naar huis. We zouden hier tot zaterdag blijven. Maar het is niet anders.'
Hevige buien
Grote delen van vooral Noord- en Midden-Limburg zijn dinsdagavond getroffen door hevige onweersbuien. Daarbij ontstond veel stormschade zoals omgewaaide bomen. In Weert zijn veel kelders onder water gelopen en straten kwamen blank te staan. Op de A73 bij Venray en op enkele andere plekken wordt stapvoets gereden wegens de felle regen en het water op de weg.
Het noodweer duurde ongeveer anderhalf uur. Veel bewoners probeerden tegelijk de hulpdiensten te bellen. Het alarmnummer 112 was daardoor erg moeilijk te bereiken.
Op sommige plekken in Noord-Brabant en Limburg is ongeveer 50 millimeter regen gevallen in een paar uur tijd, meldt Weeronline.nl. Normaal valt zo'n hoeveelheid in iets minder dan een maand. Ook plekken in Gelderland en Overijssel kregen veel regen te verwerken. Er valt veel neerslag omdat de regenwolken blijven hangen. Op grote hoogte staat namelijk weinig wind.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Het ging zó tekeer in het Limburgse Weert dat bewoners massaal het alarmnummer belden. De wolkbreuken duurden ongeveer anderhalf uur en zorgden voor veel overlast. Veel bewoners probeerden tegelijk de hulpdiensten te bellen. Het alarmnummer 112 was daardoor erg moeilijk te bereiken.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Na Noord-Brabant en Limburg lijkt woensdag het oosten van Nederland te maken kunnen krijgen met wateroverlast. In de middag gaat het op sommige plekken stevig regenen, hagelen en onweren. Doordat de buien lang op dezelfde plek kunnen blijven hangen, kan het lokaal tot wateroverlast komen.
Voor de buien uit is er nog flink wat zon, meldt Weerplaza. Het wordt 27 tot 29 graden in het oosten en noordoosten. Nadat de buien zijn gepasseerd, klaart het geleidelijk weer op en is het aanzienlijk koeler. Weerplaza voorziet in Zeeland een temperatuur van 23 of 24 graden. Donderdag is er geregeld zon en blijft het meest droog bij 24 tot 28 graden.
Ondanks de buien wordt de warmte niet echt verdreven en blijft voorlopig broeierig warm, zo meldt Weeronline. Vermoedelijk komt de temperatuur in De Bilt woensdag uit op 25 of 26 graden, Daarmee blijft de kans op een hittegolf aanwezig. Als het donderdag opnieuw zo warm wordt, is daar officieel sprake van. Dat zou de eerste hittegolf sinds 2006 zijn.
Bron: AD
Het onweer dat gisteravond over de provincie Limburg trok, heeft daar heel wat overlast veroorzaakt. Vooral het centrum van de provincie kreeg het zwaar te verduren. De brandweer ontving honderden oproepen voor wateroverlast en stormschade, vooral door omgewaaide bomen. In Heusden-Zolder was er ook een windhoos.
VRT
Het onweer brak rond 18 uur in alle hevigheid los. De Genkse brandweer kreeg in een mum van tijd meer dan 200 oproepen. De Westerring werd tijdelijk afgesloten voor het verkeer: het kruispunt met de Zuiderring stond volledig blank. Enkele bestuurders die toch doorrijden, kregen motorpech. In het centrum van de stad liepen verschillende kelders onder. De brandweer moest ook tal van bomen opruimen.
Ook in Hasselt liepen tientallen meldingen binnen. In het centrum veroorzaakten de rukwinden vooral schade aan de terrassen. In Bilzen werd vooral de buurt rond het station getroffen, verschillende kelders liepen er onder.
In Heusden werd de wijk Berkenbos getroffen door een windhoos.Tientallen bomen werden geveld. Eén woning kreeg zelfs drie bomen over zich heen. Elders in de wijk werd ook de tent van een jeugdbeweging losgerukt en weggeblazen. Er vielen geen gewonden.
Camping ontruimd
Het onweer hield ook in Nederlands-Limburg lelijk huis. In Weert waren er verschillende wolkbreuken. Een camping moest worden ontruimd doordat de tenten er wegwaaiden. Het noodnummer werd overstelpt en was tijdelijk moeilijk bereikbaar. Ook daar vielen geen gewonden.
Bron: De Redactie
Nu de wind is gaan liggen en het is opgehouden met regenen, kan de schade op de Limburgse camping Wega worden opgenomen. Doorweekte campinggasten ontwaken.
Kampeerders likken wonden. Het ging gisteren zó tekeer in het Limburgse Weert dat bewoners massaal het alarmnummer belden. ANP
ANP
Kampeerders likken wonden. Tenten waaiden weg en liepen onder water. Bomen vielen om. ANP
Op camping Wega in Weert is het één grote ravage. ANP
Bron: RTL
Het blad Elsevier verschijnt vandaag wat later. Het dak van de drukker in Weert is gisteravond bezweken onder het regenwater. Door de regen is er in het dak een groot gat ontstaan van drukkerij Roto-Smeets. In het deel van de drukker dat is getroffen, staan machines om tijdschriften te binden. Volgens het bedrijf werken de machines nog, maar worden ze voorzichtig opgestart.
Gisteravond leek het erop dat de gevolgen voor het blad groter waren:
Citaat van René vanRijckevorsel Dak van drukker @elsevier in Weert is bezweken onder #noodweer. Nog niet zeker of we morgen uitkomen. Ze werken er met man en macht aan
Bron: RTL
“Weert de verzopen stad in het groen”, zo luidde een kreet van een Weertenaar. Gisteren trokken hevige regenbuien over de regio Weert die zorgden voor veel overlast.
Overal stonden straten blank, liepen kelders onder water en waren bomen omgevallen of takken afgewaaid. Bij natuurcamping Wega brak even paniek uit toen de hoosbui overtrok. Door de hevige wind waaiden bomen om en vlogen tenten weg. De camping kwam blank te staan en tenten liepen onder water. De camping werd echter niet ontruimd en uiteindelijk wisten de campinggasten zelfs te grappen over het leed.
De schade die het noodweer heeft veroorzaakt in aanzienlijk groot. Zo stonden bijvoorbeeld in een aantal kelders van woonhuizen en appartementen auto’s geparkeerd. Tientallen auto’s kunnen direct worden afgeschreven. Ook de kelders van het ziekenhuis en het stadhuis liepen onder water. Brandweerposten uit o.a. Grathem, Heythuysen, Hunsel, Nederweert, Roermond, Roggel, Stramproy en Weert boden assistentie bij het leegpompen van ondergelopen kelders. Ook werd de brandweer ingezet voor het verwijderen van omgewaaide bomen. Ook de gemeentewerkers van de buitendienst hielpen mee met het opruimen van de ravage. De puinhoop was echter zo groot dat ook externe bedrijven werden ingeschakeld om kelders leeg te pompen. Bron: Weertdegekste
Bron; weert de gekste
| Gewijzigd: 27 juli 2013, 16:42 uur, door Marga
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
De schade door het noodweer in Limburg en Noord-Brabant van dinsdagavond bedraagt vermoedelijk rond de 7 miljoen euro. Die schatting gaf het Verbond van Verzekeraars woensdag.
De meeste storm- en waterschade wordt naar verwachting op inboedel- en opstalverzekeringen verhaald. Het gaat bijvoorbeeld om kelders die zijn volgelopen, bomen die zijn omgevallen en wegen die zijn beschadigd.
In de nacht van dinsdag op woensdag viel op sommige plekken in Noord-Brabant en Limburg in een paar uur tijd wel zo'n 50 millimeter regen. Het Verbond gaat ervan uit dat het exacte bedrag van de schade pas over een paar maanden bekend is, omdat nu nog niet alle betrokkenen schadeclaims hebben ingediend.
Bron: AD
Het onweer dat dinsdagavond lelijk huishield in de omgeving van de Waalse stad Luik, heeft de lokale autoriteiten onverwacht op het spoor gebracht van een grote cannabisplantage met zo’n duizend plantjes. Eén persoon is intussen al doorverwezen naar het parket.
Een groepje lokale brandweerlui werd opgeroepen voor enkele ondergelopen kelders in Jupille, maar stelde vast dat er heel wat water wegstroomde uit enkele hoger gelegen hangars. Eén van die hangers, waaruit een erg sterke geur opsteeg, bleek vol te staan met een duizendtal cannabisplantjes. Een Duitser die wat later ter plaatse aankwam, is door de politie gearresteerd. Hij bleek in het bezit van 2.300 euro cash. De man hield vol dat hij zelf niet op de hoogte was van de cannabis, maar slechts in opdracht van een Duitse worstenfabriek regelmatig de post kwam ophalen. Hij is intussen doorverwezen naar het parket van Luik.
Bron: De Standaard
Hevige regenbuien hebben aan het begin van de avond overlast veroorzaakt in onder meer Tubbergen, Wierden en Zwolle.
In Tubbergen kon de riolering de hoeveelheid regenwater niet aan en stonden verschillende straten, waaronder de Vivaldistraat en de Van Goghstraat, blank. Ook in Wierden kwam er in korte tijd zoveel regenwater naar beneden dat de riolering moeite had om het allemaal te verwerken. In de de wijk de Weuste stonden straten onder water. In Zwolle zorgde de hevige regenval voor wateroverlast aan de Assendorperdijk.
Citaat van Tweet van wijkagent David #wateroverlast na hevige regenbui in #Tubbergen pic.twitter.com/v7jLaGFtAw
— Wijkagent David (@wijkagentD) July 24, 2013
Ook schade door harde wind
Behalve de plensbuien was er ook schade door harde wind. Dat was onder meer het geval in Raalte, waar takken op de N348 terecht kwamen. Ook in Holten, Raalte en Deventer werd stormschade gemeld.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0