Rond deze tijd is de hittegolf in ons land een feit. Dat bevestigt het KMI. 'We hebben vijf dagen op rij temperaturen van meer dan 25 graden waarvan 3 dagen van meer dan 30 graden. Om 11 uur zaten we in Ukkel aan 24,9 graden. Maar we verwachten de komende uren temperaturen van 27 à 28 graden', legt KMI-voorspeller Tom Elegeert uit.
Sinds zondag 21 juli zakten de maximumtemperaturen niet onder de 25 graden. Er waren ook 3 dagen met meer dan 30 graden. Dat is voor het KMI het signaal om te spreken van een hittegolf.
Voor de komende dagen verwacht het KMI wel mogelijk stevige onweersbuien, maar de maxima blijven rond of boven de 25 graden schommelen. Vanaf zondag wordt het minder warm, zo'n 22 tot 26 graden. Halverwege volgende week gaat het kwik weer wat naar omhoog.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het warme weer van deze week heeft vandaag de status van een hittegolf bereikt. Sinds zondag werd het bij het KNMI in De Bilt dagelijks meer dan 25 graden en op drie dagen warmer dan 30 graden.
Een hittegolf komt in ons land gemiddeld eens in de drie jaar voor. Sinds 1901 telde het KNMI 39 hittegolven, waarvan zeven in de 21e eeuw en de vorige in 2006 (Bron: Bosatlas van het klimaat, Noordhoff Atlasproducties/KNMI)
In ons land is sprake van een landelijke hittegolf als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen op rij elke dag 25 graden of hoger (zomers) is en in dat tijdvak op zeker drie dagen minstens 30 graden (tropisch) is bereikt.
In de afgelopen dagen was 22 juli de warmste dag met in Gilze Rijen een landelijk hoogste temperatuur van 34,5 graden.
Een hittegolf komt in Nederland ongeveer eens in de drie jaar voor maar soms laat een nieuwe hittegolf veel langer op zich wachten. De vorige landelijke hittegolf dateert uit 2006.
Bron: KNMI
Overzicht van alle hittegolven sinds 1901
http://www.knmi.nl/klimatologie/lijsten/hittegolven.html
| Gewijzigd: 25 juli 2013, 12:55 uur, door Debbieke
Eindelijk is er weer eens een hittegolf, maar de liefhebbers van absolute records moeten nog even wachten. De langste hittegolf was namelijk in 1975, toen het 18 dagen warmer bleef dan 25 graden in De Bilt. Check alle hittegolfrecords.
De hittegolf het jaar daarna telde de meeste tropische dagen: 10 dagen lang was het toen warmer dan 25 graden. De warmste dag ooit in De Bilt werd gemeten op 27 juni 1947, en viel ook in een hittegolf: toen wees het kwik 36,8 graden aan. De bovenstaande gegevens
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Rond het middaguur werd in De Bilt de grens van 25 graden overschreden. Daarmee was de 39ste hittegolf sinds 1901 een feit.
De afgelopen jaren bleef een hittegolf in ons land uit, want we moeten terug naar de zomer van 2006 voor de laatste landelijke hittegolf. Deze duurde overigens 16 dagen en eerder die zomer was er ook al sprake van een hittegolf die een periode van 7 dagen besloeg. Het is opvallend dat we na 2006 zo lang hebben moeten wachten op een hittegolf. Sinds het begin van de jaren 90 kwam het om de 1 à 2 jaar tot een hittegolf, toch hebben we ooit weleens langer moeten wachten. Zo moesten we tussen 1950 en 1975 maar liefst 25 jaar wachten op een periode van tenminste 5 dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden waarbij het op drie dagen ook nog eens 30 graden werd.
Op diverse plaatsen was het al ruim voor het middaguur 25 graden of meer. In De Bilt steeg net voor 12 uur het kwik tot de zomerse grens van 25 graden en daarmee was de 39ste hittegolf sinds 1901 een feit. Foto: Ria Luttikhold.
De huidige hittegolf is na vandaag niet gelijk voorbij. Er volgen een paar broeierige dagen waarbij de zon zo nu en dan zal doorbreken en er ook een aantal onweersbuien over het land schuiven. De zwaarste buien staan voor zaterdag op de planning, al kan het morgen en zondag ook regionaal tot een stevige bui komen. Met 25 tot 27 graden in De Bilt duurt de hittegolf nog voort. Vanaf zondag of maandag zal de maximumtemperatuur onder de zomerse grens van 25 graden uitkomen, en dan is deze officieel voorbij.
Weerkaart voor aanstaande zaterdag. Een bel met warme lucht reikt tot de Benelux, Duitsland en Polen.
Ook in de landen om ons heen is het warm. Vorige week nog schreven we over de hitte in Ierland en Groot-Brittannië, maar daar zorgen wolken en een paar buien voor enige tempering van de warmte. Op het continent zijn ook wel enkele onweersbuien actief, maar die zorgen absoluut niet voor verkoeling. Het lijkt de komende dagen in een deel van Europa zelfs nog een stuk warmer te worden.
Weerkaart voor aanstaande zondag. Achter een koufront koelt het in ons land duidelijk af, boven Midden-Europa wordt het juist warmer met rond Berlijn kwikstanden van 35 graden of meer.
Frankrijk, Spanje en Portugal
In het zuidwesten van Europa is het warm, zoals dat ook hoort in deze tijd van het jaar. De hoogste temperaturen worden steevast in het binnenland gemeten. Soms is het in Extremadura of Andalusië zelfs 40 graden. Eenmaal de Pyreneeën over is het nauwelijks koeler. Op veel plaatsen wordt het meer dan 30 graden en de komende dagen gaat het kwik nog verder omhoog. Voor de Nederlandse vakantiegangers in Frankrijk wordt het de komende dagen behoorlijk zweten. Normandië en Bretagne ontspringen de dans, maar verder oostwaarts wordt het enkele dagen tussen 32 en 37 graden en ’s nachts blijft het ook behoorlijk warm. Vanaf zondag koelt het af, maar dat levert lokaal wel zwaar onweer op.
Weerkaart voor aanstaande maandag. Vooral in Hongarije, Kroatië en Servië wordt het erg warm, lokaal 40 graden. Ook Italië en Griekenland delen mee in de tropische hitte.
Midden-Europa
De warmte uit Zuid-Europa zal zich dit weekend ook uitbreiden richting het midden van Europa. In Duitsland, polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en de Alpenregio wordt het enkele dagen snikheet. Records zullen er niet verbroken worden, maar zaterdag en zondag kan het in Duitsland lokaal 35 of 36 graden worden en ook in Wenen, Boedapest en Bratislava komt het kwik beide dagen op 35 tot 38 graden uit. Maandag wordt de hitte verdreven en ook dat zal wel weer voor spectaculair onweer zorgen. Voordat de buien Hongarije, Kroatië en Servië hebben bereikt, kan het daar lokaal opwarmen tot 40 graden!
De regen- en onweersbuien kunnen de komende dagen ook hagel en zware windstoten opleveren. Lokaal kan dit, net als afgelopen dinsdag, stormschade opleveren. Foto: Jos Hebben, Weert.
Onweersbuien
Het verdrijven van de hitte in onze omgeving neemt drie dagen in beslag. Dagen waarop het regelmatig tot de vorming van onweersbuien komt. Zoals zo vaak bij de vorming van onweer op de grens tussen hele warme en een stuk koelere lucht is pas op het laatste moment duidelijk wanneer de buien het zwaarst uitpakken en welk deel van het land ze zullen aandoen.
Maandag en dinsdag kunnen we typisch Hollands zomerweer verwachten. Zon en wolken wisselen elkaar af, er valt een enkele bui en het wordt 20 tot 25 graden. Toch lijkt het erop dat in de loop van de volgende week een portie tropische lucht uit Zuid-Europa en het noorden van Afrika zich opnieuw noordwaarts gaat uitbreiden en ons weer een paar warme dagen gaat opleveren.
Bron: Meteo Consult, ECMWF
Onweersdagen: 0
Op een jeugdkamp in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge is donderdagnamiddag een kind bewusteloos geraakt door uitdroging. Zeven andere kamperende jongeren vertoonden uitdrogingsverschijnselen, maar geen van hen moet echter naar het ziekenhuis. Het gaat om een kamp van een honderdtal jongeren van Chiro Broechem in de Beurtstraat in Tielt-Winge. Donderdagnamiddag viel één van de kinderen flauw en voelden minstens zeven andere zich eveneens niet lekker. De hulpdiensten werden verwittigd en zowel de brandweer als een medisch urgentieteam kwamen ter plaatse. De MUG-arts stelde vast dat de kinderen uitdrogingsverschijnselen vertoonden, maar dat geen van hen naar het ziekenhuis moest. De kinderen moesten wel voldoende drinken. De brandweer van Aarschot bleef ter plaatse om de tenten te benevelen zodat die konden afkoelen. De kampleiding wilde geen commentaar geven over het incident.
Bron: HLN
Er komt een eerste onderzoek naar het incident rond een gestrande trein bij Schiedam. Acht reizigers raakten maandag onwel door de hitte.
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft bij NS en ProRail alle feiten opgevraagd en bekijkt aan de hand daarvan of er een vervolgonderzoek komt. Een woordvoerster bevestigde vrijdag berichtgeving over het onderzoek in Metro.
De trein met ongeveer 200 passagiers was door problemen met de bovenleiding stil komen te staan op het viaduct boven de A20.
Doordat er geen stroom meer was, viel ook de airco uit. De passagiers zaten ongeveer een halfuur zonder airconditioning in de hete dubbeldekstrein.
De inspectie wil weten wat NS en ProRail hebben gedaan om de veiligheid van de reiziger te waarborgen. Ongeveer 2,5 jaar geleden waarschuwde ze ook al voor barre omstandigheden in gestrande treinen. Toen liep een trein vast in de koude winter. Het eerste onderzoek is vermoedelijk over een week klaar.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Het warme weer en achterstallig onderhoud bezorgen veel vrachtwagenchauffeurs kapotte banden. De laatste twee weken is er in Europa (en in Nederland) een stijging van 40 procent van dit soort gevallen, stelt Profile Euroservice, de Europese pechservice voor truckbanden.
De combinatie van de zomerhitte met te lang doorrijden op versleten banden, en ook de bandenspanning niet in de gaten houden, wordt veel banden fataal. De organisatie zoekt de oorzaak ervan in de economische crisis.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De voorbije nacht was de voorlopig warmste nacht van 2013. Dat meldt weerman Frank Deboosere op Twitter. In het KMI in Ukkel werd het niet kouder dan 20,1 graden Celsius.
De warmste nacht van het jaar komt meestal voor in de loop van de maanden juni, juli of augustus. Dat schrijft weerman Frank Deboosere op zijn website.
Vannacht was alvast een flinke kanshebber. In het KMI in Ukkel was de minimumtemperatuur 20,1 graden Celsius. Dat is voorlopig goed voor de warmste nacht van 2013, meldt Deboosere op Twitter.
Citaat van Frank De boosere Vannacht was voor Ukkel de warmste nacht van het jaar, minimumtemperatuur 20,1°C.
Ter vergelijking: de warmste minimumtemperatuur ooit gemeten in Ukkel was in 2002. In de nacht van 18 juni werd het toen niet frisser dan 23,9 graden Celsius.
25 juni 1940 vormde dan weer het andere uiterste. Amper 15,8 graden Celsius werd het die nacht. Toch was dat toen goed voor de warmste nacht van het jaar.
Ook de volgende dagen blijft de hitte in ons land aanhouden. Mogelijk wordt het record van vannacht dus snel gebroken.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De brandweer heeft honderden kilo's dode vis uit het Nieuw Bedelf gehaald, een waterloop die uitkomt in de monding van de IJzer in Nieuwpoort.
De vissen dreven dood op het wateroppervlak, over een afstand van meerdere kilometers tussen Nieuwpoort en Middelkerke. "Het gaat om karpers, witvissoorten en paling", klinkt het bij de brandweer van Nieuwpoort.
"We onderzoeken wat er precies is gebeurd. Het kan met de hitte te maken hebben, maar de massale sterfte kan ook veroorzaakt zijn door de lozing van een giftige of gevaarlijke stof in de waterloop."
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De volgende dagen blijft het behoorlijk warm, en krijgen we nu en dan af te rekenen met onweer. Die combinatie van hitte en vocht is ideaal voor teken. Ze komen nu massaal voor in struiken en hoog gras. Na een wandeling in de natuur moet je altijd goed controleren of je niet gebeten bent, want zo'n beet van een teek kan gevaarlijk zijn. De dieren kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme.
Bron: HLN
Een baby is uit een snikhete auto gehaald, die op de Brouwersdam bij Ouddorp stond geparkeerd. Bezoekers van het strand hadden de politie en de reddingsbrigade attent gemaakt op de achtergelaten baby. De ouders van het kindje zaten op het strand. Een politiewoordvoerder zei dat de baby in orde is. Hij wist niet hoe lang de baby in de auto heeft gezeten. De politie heeft "een goed gesprek gehad" met de ouders van de baby.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
De hittegolf is nog niet koud het land uit, of de volgende dient zich alweer aan.Weerbureau Meteo Consult verwacht vanaf donderdag een nieuwe golf met tropische temperaturen.
Volgens het weerbureau kan het kwik dan weer oplopen tot 'ruim 30 graden'. Tegen het weekend wordt de warmte waarschijnlijk opnieuw drukkend met een hogere luchtvochtigheid en soms ook regen en onweer.
Oorzaak van de hernieuwde hitte is het samenspel tussen een hogedrukgebied dat zich boven het Europese continent opnieuw gaat opbouwen en een depressie boven de oceaan. Tussen beide weerssystemen in komt een hete zuidelijke luchtstroom van boven Afrika en Zuid-Europa drijven naar Nederland.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De hittegolf is zondag na zeven dagen tot een einde gekomen. Het werd in De Bilt maximaal 23,4 graden en die temperatuur wordt later op de dag ondanks wat opklaringen niet meer overstegen. Dat meldt het KNMI. "De bewolking heeft de temperatuur parten gespeeld", licht een woordvoerder van Weeronline.nl toe.
Van een hittegolf is sprake als de temperatuur vijf dagen boven de 25 graden uitkomt, waarvan minstens drie dagen boven de 30 graden.
Afgelopen week werd die tropische grens zondag, maandag en dinsdag overschreden. De vier dagen erna werd het in De Bilt 25 graden of warmer.
Eerste sinds 2006
Het was de eerste hittegolf sinds 2006. Die komt gemiddeld eens in de drie jaar voor.
Na het weekeinde loopt de temperatuur nog wat verder terug. Voor maandag en dinsdag verwacht Weeronline.nl licht wisselvallig zomerweer met af en toe een bui. Vanaf woensdag loopt de temperatuur weer op. Donderdag en vrijdag kan het weer tegen de 30 graden worden.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
De hittegolf is voorbij. Zondag werd maximaal 24,4 graden gemeten in Ukkel, zo heeft weerkundige David Dehenauw gemeld.
Van een hittegolf is officieel sprake na vijf opeenvolgende dagen van minstens 25 graden, waarvan drie met minstens 30 graden. De hittegolf stopt bij de eerstvolgende dag met maxima lager dan 25 graden. De hittegolf heeft zeven dagen geduurd.
Vanaf volgende week donderdag stijgen de temperaturen gedurende enkele dagen weer tot 30 graden of meer. Het is volgens de meteoroloog nu echter nog niet duidelijk of er een tweede hittegolf komt.
Bron: GvA
De politie maakt proces-verbaal op tegen een 39-jarige man uit Nieuwendijk omdat hij zondagmiddag 28 juli 2013 rond 16.00 uur zijn hond, een grote reu van circa 7 jaar, in het achtercompartiment van zijn landcruiser had achtergelaten terwijl de auto in de zon stond. In de laadruimte werd een temperatuur van 40 graden Celcius gemeten.
Melding
Een motoragent ging na een melding van een ongeruste passant ter plaatse. Hij zag dat de bedoelde Landcruiser op een parkeerplaats van een horecagelegenheid aan de Roestelbergseweg stond. De diender zag dat achterin de laadruimte een grote hond zat die hevig hijgde, ook hing zijn tong uit de mond, waarmee hij kwijlde. De agent zag op zijn mobiele infrarood thermometer dat de temperatuur in de laadruimte 40 graden Celsius was en gericht op het hoofd van de hond 42,5 graden Celsius aangaf, dit ondanks dat de vier portierramen op een kier van 3 a 4 centimeter stonden. De agent heeft vervolgens via de Gemeenschappelijke Meldkamer het telefoonnummer van de eigenaar opgevraagd. De 39-jarige Nieuwendijker kwam snel ter plaatse openende de achterklep en gaf zijn hond te drinken. In overleg met een agent van de dierenpolitie krijgt de hondeneigenaar een proces-verbaal op grond van artikel 37 van de Gezondheids en Welzijnswet (verwaarlozing).
Bron: BON | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:26 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
In ons verhaal over het onweer van het weekend stipten we het gisteren al even aan, vandaag volgt in de berekeningen van de verschillende weermodellen de bevestiging: een nieuwe periode met zeer warm, zeg maar gerust heet weer dient zich aan. En wel vanaf donderdag.
De dagen van het gematigde zomerweer, waar we nu middenin zitten, lijken alweer geteld. Toch krijgen we, voordat de nieuwe portie met warme lucht tot onze omgeving doordringt, morgen met nog een ander fenomeen te maken, dat deze zomer een schaars goed blijkt. Er komt namelijk een ‘gewoon’ regengebied onze kant op. En dat is voorwaar een flinke tijd geleden.
De zonsopkomst, vanochtend boven Aarlanderveen. De foto is van Lucas en Joost Mooij.
Straalstroom even terug
Dat zich nu een gewone storing opmaakt om over Nederland te gaan trekken, komt doordat zich boven de oceaan even iets van een westcirculatie heeft ingesteld. De straalstroom, de laatste tijd vooral afwezig, is korte tijd terug. En dan kan het weer. Vandaag was de zich vormende storing op de satellietbeelden boven de oceaan al zichtbaar, morgen trekt hij vanaf de Noordzee waarschijnlijk naar het noorden van Nederland. Helemaal zeker is dit echter nog niet en van de precieze koers van het lagedrukgebied in wording hangt wel af waar de meeste regen gaat vallen. Voor de regen uit kan in de ochtend de zon er nog even doorkomen, maar het raakt snel bewolkt.
Als gevolg van de bewolking en de in de middag en avond inzettende regen, lopen de temperaturen niet verder op dat tot waarden tussen 19 en 22 graden. Verder waait er een zuidwestelijke wind die aan zee vrij krachtig is. Er kan zo tussen 5 en 10 millimeter regen omlaag komen.
We zitten in de Hondsdagen en dat is de periode waarin in Nederland de temperaturen gemiddeld op hun hoogst zijn. Maar ook de periode waarin er veel vocht in de lucht zit. En dat is op deze foto van Karin Broekhuijsen mooi te zien.
Nieuwe bochten
Woensdag trekken alweer flinke bochten in de straalstroom. Een bovenluchtrug trekt over Nederland naar het oosten en komt in de tweede helft van de week boven het Europese continent terecht. Daar bouwt zich dan een hogedrukgebied op. De bovenluchttrog kiest, net als zijn voorganger, positie ten westen van het Europese continent. En wel op een afstand die groot genoeg is om zowel in de hogere etages van de atmosfeer als aan het aardoppervlak de wind een aantal dagen lang uit het zuiden te gaan laten waaien. En dan kan de hete lucht opnieuw ons land bereiken.
Woensdag al komt de voorste begrenzing van de warme lucht ons land binnen. Het weer valt dan nog wat tegen. Er zijn veel wolkenvelden, verspreid over het land valt ook nog wat regen of een bui. De temperaturen vertonen nog weinig variatie, al zorgt de in het zuiden al binnenstromende warme lucht er wel voor dat het in het zuiden van Limburg plaatselijk al 24 graden kan worden.
Donderdag al tropisch
Donderdag draait de wind naar zuid tot zuidoost en stroomt drogere lucht het land binnen. De laatste wolken trekken in de ochtend weg, daarna breekt de zon volop door. De temperaturen spinnen er garen bij. Worden op de stranden al maxima van 25 tot 27 graden verwacht, in het zuiden kan het kwik al tot een tropische 30 of 31 graden doorstijgen. Vrijdag lijkt een stralend zonnige dag te worden met een erg droge lucht. De zon straalt dan maximaal in en de temperaturen gaan uit hun dak. In delen van het land kan het 35 graden of misschien nog wel wat warmer worden. Omdat de lucht daarbij droog is, lijkt het met de benauwdheid mee te vallen. Het is gewoon heet.
Of de regenmeters ook het komende weekend weer flink gevuld worden, is nu nog de vraag. Vooralsnog lijkt het erop dat de hitte van donderdag en vrijdag met behoorlijk droge lucht gepaard gaat en daarin is het moeilijk buien vormen. Jan Kuipers uit Hardenberg kreeg het afgelopen weekend 69 millimeter regen in zijn meter. Bijna net zoveel als in de hele julimaand gebruikelijk.
Ergens in het komende weekend lijkt minder warme lucht vanuit het westen dan weer een einde te maken aan de nieuwe, hete episode, die nu nog moet beginnen. Of de overgang zich al op zaterdag of pas op zondag afspeelt, is nog niet helemaal duidelijk. Een derde hete dag op rij is zaterdag vooralsnog zeker denkbaar. Ook is het voorlopig nog de vraag of het op zo’n overgang ook, net als in het afgelopen weekend gebeurde, tot zwaar onweer zal komen. De berekende luchtmassa’s, zoals die op de weerkaarten van dit moment figureren, zouden daar weleens te droog voor kunnen blijken te zijn. Maar dat beeld kan de komende dagen natuurlijk nog veranderen.
Julimaand naar top 10
Intussen is wel duidelijk dat de bijna aflopende julimaand, door de vele warmte van de laatste twee weken, na de eerst stroeve en vrij koele start, toch tot een zomermaand van groot formaat heeft weten uit te groeien. Met nog een paar dagen te gaan, stevenen we af op een gemiddelde temperatuur van iets meer dan 19 graden, ruim een graad boven het langjarige gemiddelde van 17,9 graden. En daarmee ligt een top 10 positie in het klassement van warmste julimaanden voor het oprapen. Zoals het nu lijkt gaan voor een achtste plek. En daarmee komt dan eindelijk een einde aan de lange reeks van koude maanden die het jaar 2013 tot nu toe heeft gekenmerkt.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
Nederlanders moeten rekening houden met nieuwestroomstoringen.Zwakke delen in het netwerk raken door hitte en droogte mogelijk versneld defect. Dat stelt Liander, een van de grootste netbeheerders van het land in De Telegraaf.
Ruim duizend huishoudens in delen van Leiden, Wassenaar en Valkenburg werden maandag opnieuw getroffen door een stroomstoring. Museum Naturalis moest noodgedwongen de deuren sluiten.
Het aantal stroomstoringen is bij Liander, onderdeel van netwerkbedrijf Alliander, de laatste weken flink toegenomen. Liander geeft toe dat het behoorlijk raak is de laatste tijd.
De andere grote netbeheerders Enexis en Stedin, met gezamenlijk meer dan vier miljoen klanten, hebben niet te maken gehad met langdurige stroomuitval.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:52 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0