Het wordt maandag een warme editie van Roze Maandag, het jaarlijkse homo-evenement van de Tilburgse kermis.
Vanwege verwachte temperaturen van boven de 30 graden heeft de gemeente Tilburg maatregelen voorbereid. Vernevelaars en sproei-installaties moeten er maandag voor zorgen dat bezoekers van het evenement het niet te warm krijgen.
Onderdelen van het roze festijn zijn dit jaar het dance event Think Pink en het Holy Pink Festival waar verschillende dj's draaien. Een feestelijke trein, de Roze Maandag Express, rijdt maandag van Amsterdam naar Tilburg.
Roze Maandag is doorgaans de drukste dag van de kermis. Vorig jaar kwamen er 375.000 bezoekers op af.
De Tilburgse kermis, de grootste kermis in de Benelux, begon vrijdag en duurt 10 dagen. De gemeente verwacht in totaal zo'n 1,5 miljoen bezoekers.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
De KNMI heeft de code geel voor de hitte, het RIVM heeft het Nationaal hitteplan. Daarin staat in hoe je gezond blijft met deze warmte.
Met de verwachte zonkracht tussen de 6 en 7 moet iedereen goed smeren. Verder moeten kwetsbare groepen zich extra wapenen tegen de warmte.
Hoogste zonkracht tussen 11 en 4
Het RIVM zegt dat de hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11:00 en 16:00 uur, als de zon het hoogst staat. De zonkracht hangt niet af van de temperatuur.
Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag.
Ouderen minder dorstgevoel
Ouderen vormen de grootste risicogroep voor klachten die verband houden met warm weer. Dit komt doordat hun temperatuurregulatie doorgaans slechter is en hun dorstgevoel verminderd is.
Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.
Het KNMI heeft zondag code geel afgegeven voor de hitte van de komende dagen. Het instituut verwacht dat de temperaturen boven de 27 graden uitkomen.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
De zomerse temperaturen van de afgelopen dagen hebben voor schade gezorgd aan meerdere wegen. Onder meer in Antwerpen en Deerlijk is dat het geval. Een wagen raakte al beschadigd door het omhooggekomen wegdek.
NSK
Zondagavond raakte in Deerlijk een auto beschadigd op de N36 ter hoogte van het kruispunt met de Stationsstraat in de richting van de E17. De wagen diende te worden getakeld. De brandweer werd ter plaatse geroepen om signalisatie te plaatsen gezien de gevaarlijke situatie die zich voordeed. Door de vervorming van het wegdek was zondagavond slechts één rijstrook van de N36 richting Vichte meer bruikbaar. Het is een raadsel hoe het wegdek in een mum van tijd een verschil van 40 cm kon gaan vertonen. Ook de politie als diverse omstaanders keken raar op toen ze het probleem zagen.
In Antwerpen is de oprit naar de E34 dan weer afgesloten aan de Charles De Costerlaan omdat het wegdek er, ook door de hitte, omhooggekomen is. De schade die de weg daar opliep, is nog groter dan die in Deerlijk. Ter hoogte van de oprit kwam een deel van de pechstrook en de rechterrijstrook een halve meter omhoog.
NSK
In Wallonië is er hinder op de N55 ter hoogte van Silly richting Zinnik, op de N52 ter hoogte van Antoing richting E42, op de N5 ter hoogte van Jamagne richting Couvin, op de N97 ter hoogte van Dinant richting Ciney, op de N25 ter hoogte van Baisy-Thy richting Grez-Doiceau en op de A27 ter hoogte van Sankt Vith richting Prüm.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 22 juli 2013, 09:11 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Vanaf vandaag bestaat er gevaar dat de Europese ozon-informatiedrempel overschreden wordt. Dat komt door de combinatie van luchtvervuiling met zonnig en warm weer. In het centrum van het land worden waarden tussen 180 en 240 microgram/m3 ozon voorspeld. Ook morgen bestaat dat gevaar, in nagenoeg heel Vlaanderen, Brussel en delen van Luik, Waals-Brabant, Henegouwen en Namen. Mogelijk wordt dan in West- en Oost-Vlaanderen en in Antwerpen de nog ernstigere alarmdrempel van 240 microgram bereikt.
© photo news.
De komende dagen blijft het overigens tropisch warm. Vandaag halen we rond 10 uur op veel plaatsen al 25 graden. Later, vanaf de middag ongeveer, komen er enkele stapelwolken over. Veel invloed op het zonnige weer hebben die niet, hooguit verdwijnt de zon heel eventjes achter een voorbijtrekkende wolk. Tegen de avond kan een enkele stapelwolk wel tot een lokale regenbui leiden in het binnenland. De maxima zijn tropisch, we halen gemiddeld 32 graden. Vannacht blijft het nog lang warm. Aan zee blijft de kans op een eventuele bui wel bestaan.
Morgen meer van hetzelfde. Het blijft zonnig en warm, maar na de middag vormen er zich stapelwolken die tegen het einde van de namiddag of tijdens de avond mogelijk een onweersbui opleveren. We halen opnieuw maxima van 32 graden.
Vanaf woensdag wordt het minder warm. Het wordt wisselend tot zwaarbewolkt en er trekken een aantal onweersbuien over het land. We halen 26 graden. Donderdag zorgt een uitlopertje van een hogedrukgebied voor een droge dag met ook flink wat zonnige perioden. Het kwik klimt vlot naar gemiddeld 26 graden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In steden met weinig groen is het tijdens de huidige hoge temperaturen nog een stukje warmer dan op het platteland. Dat komt doordat stenen en asfalt veel warmte opslaan. De verwachte temperaturen voor vandaag van 30 tot 35 graden leveren in een stad van 200.000 inwoners temperaturen op van 34 tot 38 graden, aldus weeronline.nl.
Hitte 's nachts
In de nacht is effect nog groter. Door de uitstraling van gebouwen en wegdek is na een hete dag zo'n 7 graden warmer in een stad dan op het platteland. Hierdoor wordt het in steden de komende nachten nauwelijks kouder dan 22 tot 25 graden. In kleinere bebouwde omgevingen zijn de effecten minder groot.
Bron: RTL
De aanhoudende droogte komt voor de boeren op een slecht moment. Hoewel er op dit moment nog geen sprake is van nijpend watergebrek in de landbouwgebieden, wordt wel gevreesd voor de gevolgen op langere termijn. "Een weekje kan nog wel overbrugd worden, maar dan beginnen de problemen toch wel ernstiger te worden", aldus Kees van Rooijen, beleidsmedewerker water van landbouworganisatie LTO-Noord.Voor de komende dagen staat aanhoudende droogte op de agenda van het KNMI. Veel gewassen zijn al ver in het groeiseizoen, maar ze hebben naast zon toch ook veel vocht nodig om bijvoorbeeld suikers te vormen.
Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de producten. Daarnaast is het totaal gewicht van de oogst minder, hetgeen de boer weer direct scheelt in de portemonnee.
"Ook voor de gewassen die meerdere keren per seizoen geoogst worden is de droogte spelbreker", aldus Van Rooijen. "Voor de conservengroenten bijvoorbeeld zitten de jonge plantjes voor de tweede oogst nog maar net in de grond. De wortels zijn nog niet voldoende gegroeid om al wat dieper het water weg te halen."
Problemen verwacht Van Rooijen ook voor de graslanden. Voorbeelden uit het verleden (droogte van juli/augustus 2010) tonen aan dat aanhoudende droogte de graszoden onherstelbaar kan beschadigen. De boer moet dan een nieuwe grasmat inzaaien, hetgeen een behoorlijke kostenpost is.
De landbouwsector staat in nauw contact met de droogtecommissie van Rijkswaterstaat. Deze commissie brengt de knelpunten in kaart en bespreekt met alle belanghebbenden de te nemen maatregelen. In enkele delen van het land hebben waterschappen al een beregeningsverbod met oppervlaktewater ingesteld, maar in deze regio is een sproeiverbod volgens de waterschappen nog niet nodig. Wel wordt zowel door Groot Salland als Reest en Wieden extra water ingelaten vanuit de IJssel en het IJsselmeer. De meeste schappen verwachten echter wel dat er volgende week toch algemene maatregelen zullen volgen als regen van enige betekenis uitblijft.
Bron: De Stentor
Inspecteurs van spoorbeheerder ProRail voeren in deze warme dagen extra vaak een zogenoemde hitteschouw uit. Zij controleren de kwetsbare plekken langs de 7000 kilometer spoor in Nederland dagelijks. Vanuit het Operationele Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht worden zo nodig maatregelen genomen.
Door de hitte kunnen de stalen spoorstaven tientallen centimeters langer worden. Daardoor komen onder andere beweegbare delen van het spoor vast te zitten. Om die reden worden tijdens een hittegolf spoorbruggen minder vaak of helemaal niet meer geopend, zodat de treinen kunnen blijven rijden.
In het weekeinde is volgens een woordvoerder van ProRail al besloten om goederentreinen zoveel mogelijk door te laten rijden. Als die treinen afremmen ontstaan namelijk veel vonken en die kunnen de kurkdroge bermen in brand zetten. Personentreinen lopen door de maatregel vertraging op, aangezien ze achter de goederentrein moeten blijven rijden. Ook moeten de passagiersvoertuigen zelf langzamer rijden op sommige trajecten om bermbrand te voorkomen.
Airco
De spoorbeheerder heeft een wegsleeplok klaarstaan om treinen met stroomstoring zo snel mogelijk weg te slepen. Door stroomstoring valt ook de airco in een trein uit, wat voor de passagiers bij grote hitte erg vervelend is. 'Dat moet niet te lang duren', aldus ProRail. De inspecteurs houden de spoordijken extra goed in de gaten. Door hitte en droogte ontstaan scheurtjes, waardoor de dijk kan verzakken. Zonodig wordt de sproeier aangezet om de dijk te verzadigen.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:49 uur, door Joyce.s
Door het mooie weer was de stroom de voorbije weekends spotgoedkoop. Dat zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, de sectororganisatie van de zonne-energie.
Dit weekend werd op de groothandelsmarkt Belpex stroom erg goedkoop verhandeld. Waar normaal 40 à 50 euro wordt betaald per megawattuur, was dat zondag omstreeks 14.00 uur 16,84 euro. "De voorbije zaterdag- en zondagnamiddagen kenmerken zich door zeer lage prijzen", aldus Polfliet. Ook tijdens de week liggen de prijzen 's middags lager dan gemiddeld.
Het aanbod aan elektriciteit overtreft de vraag. Dat heeft veel te maken met het mooie weer, dat zorgt voor veel groene stroom afkomstig van zonnepanelen. In combinatie met een laag verbruik in de weekends, zorgt dat voor heel lage prijzen. Eind juni was de stroomprijs zelfs negatief. Toen werd geld betaald - bijvoorbeeld 3 cent per MWh op 23 juni - om elektriciteit af te nemen. Voor uitbaters van bijvoorbeeld een kerncentrale is dat immers een goedkopere oplossing dan de centrales uit te schakelen.
Overigens is extreme hitte eerder een handicap voor zonnepanelen. Hun productie ligt hoger bij koude temperaturen en zonnig weer. Dat de prijzen eind juni nog goedkoper waren dan vandaag, heeft wellicht ook te maken met iets hoger verbruik door airco- en koelinstallaties.
Bron: GVA
Zie je de afgelopen dagen iets rondvliegen in je slaapkamer dat te groot is om een insect te zijn? Dan is de kans groot dat het een vleermuis is. De afgelopen dagen duiken veel vleermuizen op in Nederlandse slaap- en woonkamers, meldt de zoogdierenvereniging op de site natuurbericht.nl.
De zoogdierenvereniging kreeg flink wat telefoontjes over de onverwachte bezoeken van de dieren. "Dit komt deels doordat de jongen zijn uitgevlogen, die niet altijd de ingang van hun woonplek, bijvoorbeeld in de spouw, even goed kunnen vinden", verklaart de vereniging. "En in deze tijden van warm weer staan veel ramen open en is een foutje snel gemaakt."
Ook volwassen vleermuizen gaan nog wel eens de mist in, als zij een koeler stukje spouw zoeken en via een kier ineens in een woonvertrek belanden. Als een vleermuis niet uit zichzelf vertrekt, kunnen mensen altijd nog bellen met de Vleermuiswerkgroep Nederland. Zelf op jacht gaan is geen goed idee: "Probeer de vleermuizen niet te vangen, de kans is groot dat ze daarbij gewond raken."
Je moet ook voorkomen dat je wordt gebeten door de dieren, want ze kunnen het virus dat hondsdolheid bij zich dragen. Nederlandse vleermuizen dragen wel een minder besmettelijke variant van rabiës bij zich.
Wat moet je weten als je een vleermuis in je slaapkamer vindt?
- De dieren zijn beschermd, je mag ze niet doden
- Vleermuizen vliegen je niet in je haren
- Ze bijten alleen als je ze probeert vast te pakken
- Doe het raam open, doe het licht uit en verlaat de kamer
- De vleermuis zal dan zelf naar buiten vliegen
Het wordt vandaag en vooral morgen bloedheet in Nederland. Alleen zien we geen blauwe lucht en stralende zon maar wolken. De warmte wordt benauwd en broeierig. En wat moeten we doen om de tropische temperaturen te doorstaan?
Een luchtvochtigheid tot 30 procent is aangenaam, weet RTL Nieuws-weervrouw Amara Onwuka, maar vandaag en woensdag ligt de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent. "Als de lucht droog is, is het beter uit te houden. Als er vocht in de atmosfeer zit, is het lastig om je eigen warmte kwijt te raken via transpiratie. Dat zweet verdampt dan nauwelijks." De tip van Amara: zet de ventilator aan.
Hier zijn nog meer tips om de dag goed door te komen:
- Het lijkt logisch, maar blijf uit de hitte. Zet in de ochtend even de ramen tegen elkaar open en doe daarna alles dicht, inclusief de gordijnen. Zo hou je de warmte zoveel mogelijk buiten. Wordt het binnen toch te warm: neem een koele douche, doe je voeten in een bak koud water, leg een natte handdoek in je nek. En als het echt te heet wordt, ga naar een museum of supermarkt waar ze airconditioning hebben.
- Moet je naar buiten, vergeet je dan niet in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Het kan dan wel bewolkt zijn, de zonkracht kan op een half bewolkte dag groter zijn dan bij een onbewolkte hemel, waarschuwt KWF Kankerbestrijding. Dat komt doordat wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde.
- Trek luchtige kleding aan van natuurlijke stoffen zoals katoen en zorg dat kleren niet te strak zitten.
- Drink minimaal 2 liter water, dan koelt je lichaam af. Bovendien hou je de transpiratie op gang. Een lekker koud biertje of een gekoelde rosé lijkt verleidelijk, maar is niet verstandig, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Alcohol verdunt het bloed, waardoor je het nóg warmer krijgt. Bovendien werkt het vochtafdrijvend.
- Als het warmer is dan 30 graden moet je op het heetst van de dag - tussen 12:00 en 16:00 uur - geen zware lichamelijke inspanning verrichten. Dat dagelijkse rondje hardlopen: doe het heel vroeg of laat. Of sla een paar dagen over en wacht tot het weer wat koeler is.
Tips risicogroepen en huisdieren:
Ook al hou je zelf van de warmte, het is een gezondheidsrisico. In de hittegolf van 2003 stierven in Nederland 1000 tot 1500 mensen extra. Er zijn een aantal risicogroepen die bij tropische temperaturen moeten opletten.
- 65-plussers hebben het meeste last van het warme weer, zegt de GGD. Daarom moet er tijdens de tropische hitte extra worden gelet op alleenwonende senioren.
- Ook mensen met een broze gezondheid, bijvoorbeeld door een longaandoening, hebben veel last van benauwd weer. Tip van het Astma Fonds: neem als dat nodig is extra medicijnen.
- Kinderen lopen bij hitte een grotere risico op gezondheidsproblemen. Het lichaam van kinderen reageert anders dan het lichaam van volwassenen. Hou daar rekening mee, zegt de GGD. Jonge kinderen zijn niet in staat om zelf maatregelen te nemen tegen de hitte, zoals extra drinken, het aantrekken van luchtige kleding, rustigere spelletjes doen of de schaduw opzoeken.
- Tip voor herexamenkandidaten: neem een flesje water mee, laat het LAKS weten. "Het is verstandig als scholen hierop letten, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de airco het goed doet", zegt een woordvoerder.
- Huisdieren hebben geen zweetklieren en kunnen warmte dan ook niet kwijt. Als het te heet wordt, ligt een hitteshock op de loer. Dat is te herkennen aan rode slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden, zegt de Dierenbescherming. In dat geval moet de dierenarts worden ingeschakeld.
Bron: RTL
Als de temperatuur oploopt boven de 28 graden mogen de terrassen in de Amsterdamse binnenstad uitbreiden. Het stadsdeel Centrum hanteert maandag het tropisch weerscenario, waardoor horecazaken met een terrasvergunning vanaf 10 uur 's ochtends meer tafels en stoelen kunnen neerzetten.
Daarbij moeten ze wel rekening houden met voetgangers en omwonenden en mogen er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarop wordt streng toegezien. Per dag bekijkt de gemeente of het tropisch weerscenario ook voor de volgende dag geldt. Ze communiceert dat via de website. Horecagelegenheden zonder benodigde terrasvergunning mogen onder deze omstandigheden een of twee tafeltjes buiten aan de gevel plaatsen, mits ze zich aan dezelfde regels houden.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:49 uur, door Joyce.s
De Twentse Rolstoelvierdaagse in Delden, gaat niet door. Dat heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt. De organisatie neemt het besluit op advies van artsen die het niet verantwoord vinden vanwege de hitte.
Bron: RTV Oost
Op verschillende plaatsen in ons land is het wegdek omhoog gekomen door de hitte.Op de E34 richting Brugge aan de oprit Sint Anna zijn betonplaten naar boven gekomen. De oprit van Sint Anna Linkeroever is afgesloten. De hinder zal er nog even aanhouden. Het wegdek wordt volgende week hersteld.Ook op de N36 in Deerlijk, West-Vlaanderen, is het asfalt omhoog gekomen.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
De warmste dag van het jaar tot nu toe is een feit. Vandaag werd kort na het middaguur 30,7 graden gemeten in De Bilt. Daarmee is de temperatuur overschreden van 17 juni, de eerste landelijke tropische dag toen het in De Bilt 30,4 graden werd. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI, meldt persbureau Novum.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Luchtfoto van het strand bij Blijburg. Foto ANP / Jerry Lampen
Het warmst is het vooralsnog in Gilze-Rijen met 31,8 graden, meldt weeronline.nl. De verwachting is dat het kwik nog verder stijgt in De Bilt tot mogelijk boven de 32 graden. In het zuiden zijn temperaturen van 34 tot 35 graden mogelijk. Volgens de meest actuele cijfers van het KNMI was het rond 13.00 uur al boven de 31 graden in De Bilt.
Het blijft vandaag ook nog lang warm. In de nacht daalt de temperatuur uiteindelijk een waarde tussen 15 en 19 graden. Morgen wordt het opnieuw een erg warme dag met temperaturen, die vergelijkbaar zijn met die van vandaag. Wel komt er vanuit het zuidwesten steeds meer bewolking binnendrijven en is er in het zuiden en oosten kans op een lokale onweersbui.
Bron: AP | Gewijzigd: 19 november 2013, 17:39 uur, door Marga
Onweersdagen: 0
In een stilgevallen trein in Schiedam zijn door de hitte acht mensen onwel geraakt. De trein met ongeveer 200 passagiers kwam rond 13.30 uur door problemen met de bovenleiding stil te staan op het viaduct boven de A20. Doordat er geen stroom meer was, viel ook de airco uit. Alle mensen zijn inmiddels uit de trein gehaald.
Bron: RTL
"Waakzaamheid blijft geboden voor de gevolgen van de hoge temperaturen", zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. Vorige zaterdag alarmeerde de FOD Volksgezondheid de gezondheidssector in ons land, van rusthuizen tot ziekenhuizen, om maatregelen te nemen ter bescherming van kwetsbare personen. Dat blijft vandaag en ook morgen nodig. Pas vanaf woensdag is er volgens de weersvoorspellingen sprake van wat afkoeling.
© Thinkstock.
Het federale hitteplan loopt van 15 mei tot eind september, licht Jan Eyckmans toe. Belangrijkste informatiebronnen voor het instellen van bepaalde fases, zoals de waakzaamheidsfase of de alarmfase, zijn het KMI in verband met de temperaturen en de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel) in verband met overschrijding van de ozondrempel.
De FOD alarmeerde vorige zaterdag de nationale gezondheidssector over de aankomende hittegolf. Over de te nemen maatregelen staat meer informatie op de website van de FOD Volksgezondheid.
Hulp aanbieden
"Behalve evidente maatregelen zoals het smeren van zonnecrème, binnenblijven op de warmste momenten van de dag en geen inspanningen buitenshuis als men ademhalingsproblemen heeft, rekenen we daarbij ook op solidariteit van de burgers", zegt Jan Eyckmans. "Aanbieden om boodschappen te doen voor alleenstaande bejaarden bijvoorbeeld, en ervoor zorgen dat deze mensen voldoende water drinken."
Tips
Eyckmans wijst er ook op dat de FOD Volksgezondheid het voorbije weekend eigen contactpersonen had op massa-evenemten zoals het defilé en het volksfeest in Brussel, de Gentse Feesten of het muziekfestival van Dour.
"We merken dat de tips en maatregelen uit ons hitteplan spontaan meer worden overgenomen en toegepast door organisatoren van grote publieksevenementen", besluit Jan Eyckmans.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De hulpdiensten zijn vanaf maandagochtend al ruim twee uur bezig in een poging om de bekneld zittende slachtoffers van een personenauto te bevrijden.
De bewuste personenautodie raakte rond 11.20 op de N196 ter hoogte van de Ophelialaan in Aalsmeer betrokken bij een ernstige aanrijding met een vrachtwagen. Dit meldt de politie rond 14.00 uur.
Miranda Van Der Sloot
Het ongeval gebeurde rond 11.20 uur op de Burg. Kasteleinweg (N196) ter hoogte van de kruising met Ophelialaan. Bij het ongeluk is ook nog een tweede personenauto betrokken.
De personenauto, waar nog slachtoffers inzitten, is bekneld geraakt tussen de vrachtwagen en een lantaarnpaal. Het brandweer- en ambulancepersoneel kan vanwege de enorme klap van de aanrijding het wrak moeilijk bereiken.
Daarbij komt dat door de hitte het werken voor de hulpdiensten extra zwaar is. Het ambulancepersoneel wordt geholpen door artsen van het Mobiel Medisch Team (MMT) dat met een traumahelikopter naar het ongeval is gekomen.
Over het aantal inzittenden is nog niets bekend evenals de precieze ernst van hun verwondingen.
De N196 is vanwege het ernstige ongeval ter hoogte van de Zwarteweg en de Van Cleefkade afgesloten.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Aan het einde van de middag kan er matige smog voorkomen door de hitte. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden.
Smog kan bij kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen problemen veroorzaken.
De waarschuwing geldt voor het midden en zuiden van Nederland. De kans op smog is groot bij aanhoudende warmte en weinig wind. Verontreinigende stoffen hopen zich dan op in de lucht.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Door de hitte is de luchtkwaliteit vandaag slecht. In het hele land worden er hoge ozonwaarden opgetekend. Ook voor morgen wordt een slechte luchtkwaliteit verwacht, maar vanaf woensdag zou de situatie verbeteren. Mensen met gevoelige luchtwegen wordt aangeraden om zware inspanningen te vermijden in open lucht.
Door de felle zon en het gebrek aan wind, is de luchtkwaliteit erg pover. De ozonwaarden zijn hoog, en wellicht wordt straks de waarschuwingsdrempel overschreden. Die ligt tussen 180 en 240 microgram per kubieke meter. Voor meer informatie over de luchtkwaliteit kunt u surfen naar de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).
IRCEL geeft voor vandaag en morgen code rood, wat een slechte luchtkwaliteit betekent (8 op een schaal van 10). De code geldt zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië. In het centrum en het noorden van het land kan de Europese waarschuwingsdrempel voor ozon worden overschreden. Morgen wordt voor Brussel zelfs de code "zeer slecht" aangekondigd, met nog meer overschrijdingen van de Europese waarschuwingsdrempel, al is de kans klein dat de waarde van 240 microgram wordt overschreden.
Vanaf morgenavond kan het weer veranderen. Er komt onweer en de luchtkwaliteit kan opnieuw verbeteren. Voorlopig worden zware fysieke inspanningen afgeraden, zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De tropische temperaturen maken van de ramadan dit jaar een extra grote uitdaging. De jaarlijkse vastenmaand is op 9 juli begonnen. Moslims die mee doen mogen zelfs niet drinken.
Het betekent voor Orhan Kilec uit Zwolle "even doorbijten." Hij werkt in een autowasserij waar het door de hoge temperaturen nog warmer is dan buiten. "Ik heb liever dat het vijftien graden is, dan is het een stuk beter vol te houden." Het is volgens Kilec vooral moeilijk om niet te mogen drinken.
Temperatuur reden om niet mee te doen
De hoge temperaturen zijn voor veel Moslims reden om dit jaar niet volledig mee te doen aan de ramadan. Hussein Omar, die als slager lange dagen maakt, eet alleen niet als hij vrij is. Op werkdagen eet en drinkt hij wel gewoon. "Ik begin om half zes 's ochtends en dan is de dag wel erg lang. Dat houd ik gewoon niet vol."
Omdat de ramadan dit jaar in de zomer valt duurt het extra lang voordat het weer donker is. Moslims die mee doen aan de Ramadan mogen alleen tussen tien uur 's avonds en vier uur 's ochtends eten en drinken. De datum waarop de ramadan begint is elk jaar anders.
Bron: RTV Oost