De inwoners van Ronse en Kluisbergen mogen voorlopig geen kraantjeswater drinken of gebruiken. In het water is een bacteriële besmetting vastgesteld. Mogelijk gaat het om een besmetting met E-coli. In de twee gemeenten wordt vanaf deze middag drinkwater uitgedeeld.
Volgens burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen) van Kluisbergen gaat het om een besmetting met de E-colibacterie. Het drinken van besmet water kan een licht verhoogd risico op maag en darmklachten veroorzaken.
Wat de besmetting veroorzaakt heeft, is niet duidelijk, zegt watermaatschappij TMVW. De watermaatschappij heeft strikte orders uitgevaardigd. "Het leidingwater kan niet gebruikt worden om te drinken, om dranken en eetwaren te bereiden, om af te wassen en om tanden te poetsen. De vaatwasmachine mag enkel gebruikt worden bij programma's van minimaal 60 graden. Voeding die na 18 uur gisterenavond bereid is, wordt bij voorkeur niet meer geconsumeerd."
Baden en douchen is wel toegelaten maar ook daar moet opgelet worden dat er geen water via de mond wordt opgenomen, zeker door jonge kinderen. Dezelfde voorwaarden gelden ook voor het zwemmen.
Vanaf 16 uur deze namiddag wordt in beide gemeentes een alternatieve drinkwaterbevoorrading opgestart.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De inwoners van Kluisbergen, Ronse en Maarkedal zullen wellicht pas maandag weer water van de kraan mogen gebruiken. "We veronderstellen dat maandag pas in de loop van de dag het probleem volledig zal opgelost zijn", zegt Luc Dupont, de burgemeester van Ronse. Uit voorzorg is het verbod uitgebreid naar een deel van Oudenaarde (Melden).
VRT
In Ronse, Kluisbergen en delen van Maarkedal (Nukerke) en Oudernaarde (Melden), in Oost-Vlaanderen, is de bron van de vervuiling van het leidingwater gereinigd en kunnen de leidingen gespoeld worden. Het ging om een bacteriële besmetting in een reservoir in Ronse. Sinds gisteren mogen de mensen daar geen water van de kraan meer gebruiken, tenzij om te baden of te douchen.
"De twee reservoirs zijn volledig gereinigd en ontsmet", zegt burgemeester Dupont. "De eigenlijke oorzaak heeft men niet gevonden, maar de resultaten van de waterstalen zijn veel verbeterd. De verontreiniging is uit de tanks, nu moeten de leidingen nog gespoeld worden."
De overlast zal wellicht nog duren tot maandag. "Pas als de resultaten van de stalen volledig in orde zijn op het volledige leidingnet dan zal dat opnieuw worden vrijgegeven." De waterbedelingen gaan intussen onverminderd verder op de drie ophaalpunten in de stad.
Het drinken van besmet water kan aanleiding geven tot een licht verhoogd risico op maag- en darmklachten. In geval van klachten kan u uw huisarts of de huisarts van wacht contacteren.
Voor eventuele extra informatie kunnen inwoners terecht op de Aquafoon van TMVW op het nummer 078 35 35 88.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Is dat na deze waarschuwingen niet een beetje dom? Ik moet er niet aan denken om bij zo'n waarschuwing kraanwater te drinken en "maar zien of ik besmet raak"
Als ze nou zeggen niet drinken, ga je zelf toch niet testen of het goed is ja of nee ???