Hele avond
De meteorologen van het KNMI denken dat automobilisten de hele avond last gaan hebben van plotseling omslaand weer. "Het ene moment is het droog en het volgende rij je in een zware regenval." De onweersbuien gaan gepaard met hagel.
Blikseminslagen
Naast wateroverlast zijn er ook veel blikseminslagen. "Zolang mensen in hun auto zitten, is er niets aan de hand. Maar ze kunnen wel merken dat de bliksem vlakbij inslaat."
©RTL nieuws | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:38 uur, door Joyce.s
DE BILT - Zware regenval en een 'agressief' onweer zorgen donderdag in de avondspits voor behoorlijke overlast. De meteorologen van het KNMI in De Bilt voorspellen dat automobilisten de hele avond last zullen hebben van abrupte weersveranderingen.
,,Het ene moment is het droog en het volgende rij je in een zware regenval'', zei een meteoroloog. De onweersbuien gaan gepaard met zware tot zeer zware regenval, die soms overgaat in hagel. De zegsman waarschuwde voor wateroverlast en veel blikseminslagen. ,,Zolang mensen in hun auto zitten, is er niets aan de hand. Maar ze kunnen wel merken dat de bliksem vlakbij inslaat.''
Aan het begin van de avondspits kregen automobilisten tussen Den Haag en Amsterdam al te maken met het onweer, dat verder trekt richting Emmeloord en Assen.
Tweede front
In de eerste helft van de avond trekt een tweede front over Nederland, waarbij vooral in het midden en noorden van het land sprake is van noodweer. In de late avond trekt het derde front van het zuidwesten naar het noordoosten van het land.
Ook het vliegverkeer is gewaarschuwd voor de onweersformaties, waarvan de toppen boven 10 kilometer hoogte kunnen komen.
© Noordhollandsdagblad
[img]http://www.nu.nl/img.db/1114814+s(345!x243!)[/img]
Op de Stationsweg in Leiden stond maar liefst 25 cm water.
Het zware onweer zorgt nog altijd voor veel files in de avondspits. Rond 19.00 uur stond er nog 155 kilometer file, anderhalf keer zoveel als normaal.
De automobilisten stonden op veertig plaatsen in de rij, terwijl er volgens de ANWB op een gemiddelde donderdag rond die tijd nog twintig files zijn.
De zeer zware regen die met het onweer gepaard gaat, heeft ook tot meer ongelukken geleid.
[img]http://www.nu.nl/img.db/1114807+s(345!x243!)[/img]
In Leiden werd het Stevenshof afgesloten voor al het verkeer behalve bussen.
Hagel
De onweersbuien gaan gepaard met zware tot zeer zware regenval, die soms overgaat in hagel. De zegsman waarschuwde voor wateroverlast en veel blikseminslagen. "Zolang mensen in hun auto zitten, is er niets aan de hand. Maar ze kunnen wel merken dat de bliksem vlakbij inslaat."
Aan het begin van de avondspits kregen automobilisten tussen Den Haag en Amsterdam al te maken met het onweer, dat verder trekt richting Emmeloord en Assen.
[img]http://www.nu.nl/img.db/1114818+s(345!x243!)[/img]
Een afvoerputje op de tweede verdieping van een kantoorpand in Leiden heeft het zwaar.
[img]http://www.nu.nl/img.db/1114822+s(345!x243!)[/img]
De regen ketst van de daken in Leiden.
In de eerste helft van de avond trekt een tweede front over Nederland, waarbij vooral in het midden en noorden van het land sprake is van noodweer. In de late avond trekt het derde front van het zuidwesten naar het noordoosten van het land.
[img]http://www.nu.nl/img.db/1114891+s(345!x243!)[/img]
Een meisje wordt in Apeldoorn getroffen door een wolkbreuk.
[img]http://www.nu.nl/img.db/1114800+s(345!x243!)[/img]
De zware regenval en hevige wind veroorzaakten schade in Hoogeveen.
Vliegverkeer
Ook het vliegverkeer is gewaarschuwd voor de onweersformaties, waarvan de toppen boven 10 kilometer hoogte kunnen komen.
© Nu.nl
[img]http://www.nu.nl/img.db/573271+s(120!x120!)[/img]
Het KNMI waarschuwt donderdagavond voor grote weersverschillen die op korte afstand van elkaar kunnen voorkomen. Weggebruikers moeten vooral in het midden en het noorden van het land rekening houden met zware tot zeer zware regenbuien.
Volgens de weersdienst bereikt de komende uren een nieuwe lijn met flinke regen- en onweersbuien in het zuiden en zuidwesten van het land. Daarom moet het wegverkeer rekening blijven houden met het weer.
Luchtverkeer
Het luchtverkeer boven Nederland ondervindt veel hinder van de zware regenbuien en het onweer dat donderdagavond over het land trekt. Tegen 19.45 uur was de vertraging van veel binnenkomende vluchten op Schiphol opgelopen tot een uur. Dat maakte een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland donderdag bekend.
Het grootste probleem vormen de felle buienformaties die hoog in het luchtruim hangen en waar geen vliegtuigen doorheen kunnen. De luchtverkeersleiding verwacht dat wanneer het weer op de luchthaven zelf verslechtert, zoals voor in de loop van de avond is voorspeld, de vertragingen kunnen oplopen tot twee uur.
De woordvoerster benadrukt dat de vertragingen ook worden veroorzaakt door slecht weer elders in Europa.
©Nu.nl
DE BILT - Het zware onweer dat over Nederland trekt, heeft in de Drentse plaats Hoogeveen voor grote overlast gezorgd. Volgens een woordvoerder van de politie zijn daken afgewaaid.
FOTO WWW.PIXELQUELLE.DE
Ook werden bomen geveld door de harde wind die met het noodweer gepaard gaat.
Zware regenval en een 'agressief' onweer zorgen donderdag in de avondspits voor veel files en behoorlijke overlast. Rond 19.00 uur stond er nog 155 kilometer file, anderhalf keer zoveel als normaal. De automobilisten stonden op veertig plaatsen in de rij, terwijl er volgens de ANWB op een gemiddelde donderdag rond die tijd nog twintig files zijn. De zeer zware regen die met het onweer gepaard gaat, heeft ook tot meer ongelukken geleid.
De meteorologen van het KNMI in De Bilt voorspellen dat automobilisten de hele avond last zullen hebben van abrupte weersveranderingen.,,Het ene moment is het droog en het volgende rij je in een zware regenval'', zei een meteoroloog.
Het luchtverkeer boven Nederland ondervindt veel hinder van de zware regenbuien en het onweer dat donderdagavond over het land trekt. Tegen 19.45 uur was de vertraging van veel binnenkomende vluchten op Schiphol opgelopen tot een uur. Dat maakte een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland bekend.
Het grootste probleem vormen de felle buienformaties die hoog in het luchtruim hangen en waar geen vliegtuigen doorheen kunnen. De luchtverkeersleiding verwacht dat wanneer het weer op de luchthaven zelf verslechtert, zoals voor in de loop van de avond is voorspeld, de vertragingen kunnen oplopen tot twee uur.
De woordvoerster benadrukt dat de vertragingen ook worden veroorzaakt door slecht weer elders in Europa.
(ANP)
© algemeendagblad
Van een bron in "weerwoord.be" het volgende over het noodweer in Hoogeveen
****
Hoogeveen -
Kort, zeer hevig noodweer heeft voor een enorme ravage gezorgd in het centrum van Hoogeveen. Slagregens, hagelstenen zo groot als knikkers en hevige rukwinden trokken een spoor van vernieling door de binnenstad. Tennminste een persoon is gewond geraakt.
De windhoos ontwortelde aan het begin van de avond tientallen bomen, beschadigde tal van daken en zorgde voor veel chaos en paniek onder bewoners van de Hoogeveense binnenstad. Een man waaide van het balkon en werd gewond afgevoerd.
De hulpdiensten rukten massaal uit. In de Jonkheer de Jongestraat viel een boom op een auto. Voor zover bekend raakten de inzittenden niet gewond. Diverse bedrijven en woningen kampen met wateroverlast of schade.
Het noodweer trok in een smalle strook over Hoogeveen. Toen de rust terugkeerde inventariseerden bewoners de schade. Sommigen liepen huilend over straat, anderen reageerden vol ongeloof op de gebeurtenissen.
***
Het bericht is geplaatst om 20:26 uur en voor het laatst bijgewerkt om 20:52 uur
De eerste foto's zijn te vinden op
http://www.regiohoogeveen.nl/news/6709/Win...-Hoogeveen.html
Emile
(Novum) - De overlast die het noodweer donderdag heeft veroorzaakt, lijkt langzaam af te nemen. In de provincie Drenthe zijn ongeveer 150 brandweerlieden op de been, die de handen vol hadden aan onder meer wateroverlast. Enkele daken van bedrijfspanden stortten onder het gewicht van het regenwater in.
De brandweer in Drenthe kreeg verder meldingen over omgewaaide bomen, die in enkele gevallen op huizen of gasleidingen belandden. Volgens de meldkamer is geen sprake geweest van gevaarlijke situaties.
In Amsterdam kwamen tussen 15.00 uur en 18.00 uur ongeveer zestig meldingen binnen. Ook hier was veelal sprake van wateroverlast. De brandweer was druk met klussen aan daken, verstopte goten en losse afvoeren. Ook liep wat water in enkele garages en woningen.
In de regio Utrecht en in Zuid-Holland-Zuid lijkt de overlast mee te vallen. De brandweer kreeg daar nauwelijks meldingen.
Het verkeer rond Amsterdam en Den Haag had veel last van de regen, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Op het hoogtepunt stond landelijk 340 kilometer file. De VID noemt het opvallend dat het in Den Haag pijpenstelen regende, terwijl in Rotterdam donderdagmiddag geen druppel viel. Het KNMI had al gewaarschuwd voor weersverschillen.
Naast hevige regenval is op sommige plaatsen ook sprake van onweer.
©Novam
Wateroverlast in Amstelveen. Foto: Remco Fasol
Het is raak deze maand. Opnieuw trokken gebieden met zeer actieve buien donderdag over ons land naar het noorden toe. Dat leidde op veel plaatsen tot enorme wateroverlast. De brandweer en politie hadden in Nederland hun handen vol aan meldingen van ondergelopen straten en kelders alsmede lekkages in huizen en bedrijven waardoor soms ook spontaan alarminstallaties afgingen. In Hoogeveen waaiden enkele bomen om, in het centrum van deze plaats gebeurde dat vermoedelijk door een windhoos.
Het onweer viel op de meeste plaatsen mee, i.t.t. vrijdag 8 juni j.l. toen er ca. 500 bliksemontladingen in 5 minuten tijd boven Nederland werden gedetecteerd. Wel viel er donderdag in korte tijd veel regen. Vooral in Zuid-Holland, Utrecht en het westen van Gelderland was het raak. In Leiden-Noord viel 78, Leersum 66 mm, Voorburg 65 en in Veenendaal-West 58 mm. Amstelveen (zie foto) en Ouderkerk a/d Amstel kwamen voorlopig tot 50 mm. Hoogerheide kwam tot 39 mm, Schiphol en Valkenburg tot 30 mm en Herwijnen tot 27 mm. Op sommige plaatsen in het oosten en zuidoosten viel een paar mm of er viel zelfs helemaal niets. Het eeuwrecord van neerslag in 24 uur tijd staat in ons land nog altijd genoteerd voor Voorthuizen, waar in 1948 op 3 augustus 208 mm viel.
Eerder deze week zorgde noodweer voor grote problemen in Enschede. Volgens een woordvoerster van de politie liepen fiets- en autotunneltjes onder water waardoor mensen vast kwamen te zitten.
Door het noodweer is een meubelzaak aan de Hengeloseweg in Enschede gedeeltelijk ingestort. "De meubels dreven door de straat", aldus de woordvoerster. Tussen 22.00 en 23.00 uur trokken de zware regenbuien over het oosten van het land.
Wist u dat ?...
Al snel wordt de term wolkbreuk gebezigd. Toch is dit iets waaraan het KNMI een maat heeft gesteld. Een buienwolk waaruit het zo hard regent dat er in 5 minuten tijd 10 mm of meer valt wordt door het KNMI een wolkbreuk genoemd. Als deze intensiteit een uur lang aanhoudt zou er 120 mm kunnen vallen. Ook bij een uursom van 25 mm of hoger wordt de regenval als wolkbreuk geboekt. Het zicht loopt tijdens een wolkbreuk terug tot soms minder dan 200 meter.
©Meteonet
Een persoon raakte lichtgewond nadat een boom op zijn auto was gevallen. Een andere man raakte gewond aan zijn rug nadat hij van een balkon was gevallen. In Nieuweroord, een dorpje ten oosten van Hoogeveen, stortte een huis in. Daarbij raakte niemand gewond.
Bij de meldkamer kwamen in korte tijd 120 meldingen binnen. De gemeente Hoogeveen heeft een crisisteam en een operationeel team ingezet om de ravage te inventariseren. "De situatie is zorgelijk", aldus een gemeentewoordvoerder.
lees hier de rest van het artikel
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115026+s(345!x243!)[/img]
Twee meisjes kijken naar de ravage die een omgevallen boom in Hoogeveen heeft aangericht. / Bert Lammers
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115030+s(345!x243!)[/img]
Verschillende fietsen in Leiden hebben het zwaar/Hans Zandvliet
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115034+s(345!x243!)[/img]
Een windhoos rukte zeven bomen op rij uit de grond/Rinke Okken
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115038+s(345!x243!)[/img]
De sloten in Leiderdorp konden de hoeveelheid water niet aan/Maurice de Leen
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115049+s(345!x243!)[/img]
Een auto wordt door een boom de weg verspert voor een Chinees restaurant/J. Alderlieste
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115053+s(345!x243!)[/img]
Het noodweer zorgde ook voor veel speelplezier in Drenthe/Martijn Hoekstra
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115058+s(345!x243!)[/img]
Een boom nam in zijn val de stoep met zich mee/J. Sallomons
©Nu.nl
In Barnveld was fietsen praktisch onmogelijk/Arie van Duijvenbode
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115084+s(345!x243!)[/img]
Een tuin wordt begraven onder een omgewaaide boom/Jellema
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115088+s(345!x243!)[/img]
De brandweer moest in Hoogeveen zwaar aan de bak/J. Alderlieste
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115093+s(345!x243!)[/img]
Sommige autobestuurders beleefde veel lol aan de zware regenvall/Wietse Edens
[img]http://www.nu.nl/img.db/1115131+s(345!x243!)[/img]
Ook politieauto's hadden het moeilijk door de grote hoeveelheden regen/Henrite Mein
[img]http://www.nu.nl/img.db/1114984+s(345!x243!)[/img]
In Hoogeveen werden bulldozers ingezet om de troep op te ruimen/Martin Schonewille
©NU.nl
zonde voor de schade.. maar ik denk dat onweerliefhebbers het wel naar hun zin hebben gehad tijdens die buien pfff wat ben ik jaloers zeg
©AD.nl
In de provincie Drenthe waren donderdagavond ongeveer 150 brandweerlieden op de been die de handen vol hadden aan onder meer wateroverlast. Enkele daken van bedrijfspanden stortten onder het gewicht van het regenwater in. De brandweer in Drenthe kreeg verder meldingen over omgewaaide bomen, die in enkele gevallen op huizen of gasleidingen belandden.
Hoogeveen liet weten de hele nacht hulptroepen in te zetten waar nodig. Burgemeester Willem Urlings, de politie en de brandweer geven om 10.30 uur een persconferentie over de gevolgen van het noodweer.
Copyright, Novum
Donderdagmiddag en –avond 14 juni zijn delen van Nederland getroffen door een hevig noodweer. Met name de Drentse plaats Hoogeveen had te kampen met zware windstoten en grote hoeveelheden neerslag. Twee mensen raakten hierdoor gewond.
Het KNMI onderzoekt om welk verschijnsel het precies gaat. Eerdere meldingen spraken over een mogelijke windhoos, maar vooralsnog gaan deskundigen van het weerinstituut er van uit dat we hier te maken hebben met een ‘downburst’: een verschijnsel dat incidenteel in de zomer tijdens zware onweersbuien voorkomt. Hierbij wordt uit een wolk een grote hoeveelheid neerslag en wind met in dit geval windstoten tot circa 95 km/u over het onderliggende land uitgerold. De schade die de twee verschijnselen kunnen veroorzaken is vergelijkbaar, het patroon is echter afwijkend. Bij een windhoos is de schade geconcentreerd in een relatief smal, lang spoor en vallen de bomen door de draaibeweging binnen in de slurf verschillende kanten op. Ook zullen hier veelal dakpannen van de daken gerukt worden. Bij de downburst is er sprake van een breder gebied, waarin bovendien de veroorzaakte schade in min of meer één lijn ligt.
Het feit dat er veel bomen gesneuveld zijn komt doordat in de zomer de wind meer grip heeft op de volle en natte bladerkruinen.
©KNMI
Satellietbeeld van donderdag. In het oosten van Nederland is het 26 graden, in Portugal slechts 20 of 21 graden. Diverse onweersbuien komen tot ontwikkeling en trekken naar Nederland. In Schotland en Midden-Scandinavie is het koud
De dag begon met buiige regen in Zeeland, Zuid-Holland en aan het eind van de ochtend ook in Noord-Holland en Friesland. Vooral in de omgeving van Zoetermeer, Leidschendam en Voorschoten kwam het soms met bakken uit de lucht. Terwijl de westelijke helft van Nederland met regen te maken had met regen, brak in Zuidoost- en Midden-Nederland de zon uitbundig door. Met weinig wind kon de temperatuur in de warme luchtmassa pijlsnel omhoog schieten. Al voor het middaguur was het in delen van Limburg en Gelderland 25 of 26 graden. Uiteindelijk werd het op enkele plaatsen 27 graden. Met die hoge temperaturen kwamen zonder al te veel moeite buien tot ontwikkeling.
Het terras is onder water gelopen in het Zuid-hollandse Hekendorp. Hier is overigens veel minder regen gevallen dan in bijvoorbeeld Leiden of Hoogeveen.
De eerste buien verschenen rond het middaguur boven de Ardennen. Met een zuidwestelijke wind trokken deze naar het zuiden van Limburg. Enige tijd later ontstond in de buurt van de Biesbosch een stevige bui. Deze bui trok over het westelijk Rivierengebied richting de Veluwe. Ook over het westen van Nederland trokken weer enkele buien, een drukke avondspits was het gevolg. In de omgeving van Leiden viel 50 tot 80 millimeter en er werd zelfs melding gemaakt van 95 millimeter. Bij Amsterdam leverde dezelfde bui 50 mm op.
Na de avondspits was het nog niet voorbij. Nieuwe buienclusters uit Frankrijk kwamen naar het noorden zetten en precies boven ons land activeerde de boel behoorlijk. In de omgeving van Gouda, Oudewater en Woerden trok een stevige bui over, maar de zwaarste exemplaren trokken over het oosten van Utrecht richting het westelijke deel van de Veluwe. In korte tijd viel hier enkele tientallen millimeters regen. In Tiel viel 52 mm en Barneveld kwam tot 56. Op de Veluwe werd tenslotte 70 mm opgevangen (Apeldoorn).
Omgewaaide en afgerukte bomen door een supercel aan het begin van de avond in Hoogeveen.
Ook in het zuiden van Drenthe was een zware bui actief. Het ging hier om een zogenaamde supercel. Een supercel is een bui die zijn eigen richting kiest en over het algemeen niets aantrekt van de heersende windrichting. De bui boven Drenthe trok dan ook niet netjes naar het noorden, maar had een oostelijke koers. Ook hagel en (zeer) zware windstoten ontbraken niet, iets dat vaak voorkomt bij een supercel. In de omgeving van Hoogeveen was het even bar en boos. Diverse bomen waaiden om en ook enkele gebouwen liepen schade op. Straten kwamen blank te staan en na de bui was er 60 mm gevallen en in Emmen noteerde men 65 mm.Bij de afbeeldingen links van het artikel is een plaatje toegevoegd waarop goed te zien is waar de zwaarste buien zijn gevallen.
Cumulatief radarbeeld van donderdag. In Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Drenthe zijn enorme hoeveelheden regen gevallen in een zeer korte tijd.
Aanjager van de buien was een lagedrukgebied op de Atlantische oceaan, ten westen van Frankrijk met daaromheen twee fronten. Het eerste front leverde gisteren de buien op, het tweede front zorgt vandaag voor buien. Achter de tweede frontale storing was het overigens een stuk koeler. Op veel plaatsen in Portugal werd het maar 20 of 21 graden en in het westen van Frankrijk was het nog een fractie minder warm.
In Centraal-Zweden lag gistermiddag een dun laagje sneeuw.
Vanmorgen was de meeste sneeuw gesmolten. Alleen de hoogste heuveltoppen waren nog bedekt met een gesloten sneeuwdek
Ook verder naar het noorden was het alles behalve warm. Een hogedrukgebied even ten zuiden van IJsland hield een oostelijke wind in stand waarmee koude lucht vanuit Scandinavië richting Schotland trok. Na een heldere nacht met in enkele beschutte dalen een graadje vorst, kwam het kwik in de middag op 11 tot 13 graden uit.
Winter was het nog even in delen van Centraal-Zweden. Rondom een lagedrukgebied, gevuld met koude lucht viel flink wat regen. Door de vallende neerslag koelde het nog wat verder af en zo zakte aan de oostkant van het Scandinavisch Hoogland de vorstgrens naar zo’n 500 meter. Op plaatsen waar het een aantal dagen geleden nog zonnig en warm zomerweer was (het kwik steeg soms naar 25 graden) lag nu een dun laagje sneeuw van enkele centimeters. De sneeuw was vanmorgen vroeg alleen op de hoogste heuveltoppen nog terug te vinden.
Ondanks dat de temperatuur dit weekeinde bij ons ook wat lager uitkomt wordt het volgende week alweer warmer. Wie weet wordt het in het binnenland wel zomers warm met 25 of 26 graden. De buien blijven voorlopig aanhouden en wie weet zorgt dat ook volgende week voor enorme neerslagsommen.
©Meteoconsult
Leiden -
Voor bewoners van de Kooi is de maat vol. Na de hevige regenval die grote delen van de wijk donderdag deed overstromen, wil het wijkcomité nu snel een nieuw rioolstelsel. De gemeente wil daar liever mee wachten tot eind dit jaar duidelijk is of woningcorporatie De Sleutels van Zijl en Vliet (DSZEV) de wijk wil slopen of renoveren.
,,Dit moet nu afgelopen wezen!', zegt wijkcomitévoorzitter Ton Steenbergen resoluut. Hij geeft de gemeente nog één maand de tijd om een besluit te nemen over nieuwe riolering in de wijk. Anders overweegt hij naar de rechter te stappen om dit af te dwingen. ,,Er worden al mensen uit hun verzekering gezet, of hun premie is zo hoog dat ze hem niet meer kunnen betalen.''
© Leidsch Dagblad