Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juli 2013, 15:31 uur | Bericht #400865
Manhattanhenge

Twee keer per jaar is het te zien, de Manhattanhenge. Een bijzonder mooi spektakel als de zon precies op de middenlijn van een ‘street’ in New York ondergaat. Tussen de rijen wolkenkrabbers door zakt de zon langzaam onder de horizon en dat is natuurlijk het ultieme moment voor een foto. Ook gisteren, 12 juli, stonden massa’s mensen weer klaar met de camera, maar een dikke laag bewolking en regen gooiden dit keer roet in het eten. Nu is het weer wachten op volgend jaar.

Deze foto is niet meer beschikbaar
De Manhattanhenge is een spectaculaire zonsondergang die 2 keer peer jaar te zien is. De zon gaat dan precies op de middenlijn van een New Yorkse 'street' onder. Foto: Hhaws-wikicommons.

De Manhattanhenge vindt 2 keer in relatief korte tijd plaats. Dit jaar was dat op 29 mei, toen was het aanzicht prachtig, en dus ook gisteren zou het zover zijn, maar toen viel het geheel letterlijk in het water. Een frontaal systeem trok tijdens zonsondergang over New York en er was dus helemaal niets van de zon te zien.

Zonnewendes
Dit soort zonsondergangen, maar ook zonopkomsten, doen zich ieder jaar voor rond de beide zonnewendes, ofwel het moment dat de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Tijdens de zomerzonnewende kunnen de New Yorkers dan genieten van 2 prachtige zonsondergangen en tijdens de winterzonnewende is dus 2 keer een prachtige zonsopkomst te zien.

Stratenraster
Het typische stratenraster van Manhattan bestaat uit twaalf verticale ‘avenues’ en ongeveer 200 horizontale ‘streets’. Ze zijn in 1811 aangelegd onder een hoek van 29 graden ten opzichte van de oost-westlijn. Zouden de straten toen exact van west naar oost georiënteerd zijn, zou de bijzondere zonsondergang precies op de eerste lentedag vallen en de zonsopkomst op de eerste herfstdag.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Het stratenraster in New York ligt onder een hoek van 29 graden ten opzichte van de oost-westlijn. Tijdens de zomerzonnewende is er dus twee keer een zonsondergang te zien tussen de wolkenkrabbers door. Tijdens de winterzonnewende zien we hetzelfde, maar dan met een zonsopkomst. Foto: Wikipedia.

Bekende gebouwen
De zon schijnt dan exact over de middenlijn van een ‘street’, waarna de gebouwen in die straat erg mooi in een oranje gloed oplichten. De bekende panden, waaronder The Empire State Building en The Chrysler Building, zijn op zo’n moment helemaal in trek bij de toeristen. Het verkeer moet dan vaak een tijdje uitwijken in verband met de hordes mensen midden op straat.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Hier zien we de Manhattanhenge vanuit het bekende 42nd street in New York. Foto: AP.

Ook andere steden
Niet alleen in New York is de zonsondergang op dat moment overigens zo mooi te zien. Ook andere Amerikaanse steden met een gelijksoortig stratenraster hebben dezelfde spectaculaire aanzichten, mits ze een onbelemmerd uitzicht op de horizon hebben. Het gaat dan om plaatsen als Baltimore en Chicago, maar ook het Canadese Toronto, al vallen deze ‘sunsets’ wel op andere dagen. Het stratenraster is namelijk niet precies in dezelfde hoek aangelegd als dat van Manhattan.

Stonehenge
De Manhattanhenge is een afgeleide term van het bekende Stonehenge. Een historisch monument dat iets ten noorden van het Engelse plaatsje Salisbury ligt. Het monument bestaat uit een aarden wal rondom een cirkelvormig arrangement van grote staande stenen en is één van de beroemdste prehistorische locaties op aarde. Ook hier is eens per jaar, tijdens de zonnewende, een prachtige zonsondergang te zien die perfect is uitgelijnd met de stenen van Stonehenge. De zon komt dan achter de ‘Heel Stone’ op.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Tijdens de Manhattanhenge staan er vaak vele mensen op straat om het beeld vast te leggen. Het verkeer moet dan een poosje uitwijken via een andere route. Bron: YouTube.

Nog een kans
Vandaag zou er wat de Manhattanhenge nog een kleine kans zijn, maar dan met een zogeheten halve zon in plaats van een hele zon. De verwachting is echter nauwelijks veranderd ten opzichte van gisteren. Het is bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. We zullen dus moeten wachten op de zonsondergang tijdens winterzonnewende. Naar verwachting zal dat ergens begin december zijn. Laten we hopen dat het dan wel helder genoeg is om het spektakel te aanschouwen.

Bronnen: Meteo Consult, Live Science, New York Post
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.569 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 114 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 114, lezen 7 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden