In de afgelopen dagen is er een toename in de geomagnetische activiteit. De Kp index bereikte op 10 juli K=5, G1 geomagnetische storm level. Een kleine CME (Coronal mass ejection) raakte op 9 juli het magnetisch veld van de aarde om ongeveer 20.30 UTC en piekte tijdens de vroege uurtjes van 10 juli. G1 geomagnetische stormen creëeren aurora's in de noordelijke staten van de USA van Wisconsin tot Washington nadat de Bz component richting het zuiden ging. NOAA geeft een 40% kans op polaire geomagnetische stormen en aurora's voor vandaag. De kans ontstaat door het arriveren van een traag bewegende CME, die op 9 juli ontvlamde.
© onweer-online
Bron: The Watchers
Op 11 juli heeft de zon een zogenaamde coronale massa-ejectie uitgestoten – een enorme uitbarsting aan het oppervlak van de zon. Helaas is deze uitbarsting precies op de aarde gericht – dat betekent dat de aarde over twee dagen geraakt zal worden door miljarden tonnen aan geladen deeltjes.
Dankzij ons magnetische veld vormen deze deeltjes geen gevaar voor mensen, maar ze kunnen wel satellieten beschadigen, communicatie verstoren en elektriciteitsnetwerken laten uitvallen. Ook kan een verhoogde kans op noorderlicht verwacht worden. Deze uitbarsting zal ook langs de MESSENGER en Juno-ruimtesondes gaan – deze sondes zullen uit voorzorg in veilige modus gezet worden. Tot slot moet nog gezegd worden dat CME’s van deze omvang in het verleden weinig gevolgen gehad hebben.
Bron: Astroblogs
Twee satellieten hebben vanuit verschillende posities een krachtige tsunami van heet gas waargenomen vlak boven het oppervlak van de zon. Deze zonnetsunami ontstond door een CME - een stroom van geladen deeltjes. Het spectaculaire fenomeen leverde deze magische beelden op. Daarnaast kon de tsunami gebruikt worden om de sterkte van het magnetisch veld van de zon bepalen.
Dat schrijven astronomen in het wetenschappelijke tijdschrift Solar Physics. De hete tsunamigolf ging met een snelheid van 400 kilometer per seconde over het zichtbare zonoppervlak en was meer dan een miljoen graden heet. De tsunami werd gespot door de Japanse Hinode-sonde en NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO).
Zonnetsunami’s zijn vrij zeldzaam. Ze ontstaan door coronale massa-ejecties: grote bubbels die bestaan uit gas doordrenkt met magnetische veldlijnen. Deze explosies verlaten het zonneoppervlak binnen enkele uren. De SDO kon het ultraviolette licht van de explosie vastleggen en aan de hand daarvan uitrekenen hoe heet en snel die was. Ondertussen stuurde de Hinode iedere 45 seconden een hoge-resolutie-kaart van de dichtheid van het zonoppervlak. Aan de hand van deze gegevens kon het onderzoeksteam de sterkte van het magnetische veld rondom de zon bepalen.
Bron: Astroblogs
Few of the Northern Lights in north-central Vermont. Photo by Tim Seaver.
View of the aurora shortly before midnight in Saint-Elzear, Quebec, Canada. Photo by Maxime Bilodeau.
A snapshot of the lights taken around midnight on the central coast of Maine. Photo by Barbie Page West.
The aurora as seen in St-Elzear de Beauce, Quebec. Photo by Gabriel Cyr.
A slight but visible aurora in Goff, Kan. Photo by Clay Bramhall.
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 15 juli 2013, 22:05 uur, door Marga