Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juli 2013, 18:05 uur | Bericht #400838
Ruimtetelescoop Galex stopt na tien jaar met speuren in de diepe ruimte

Na een decennium in de ruimte is het doek definitief gevallen voor NASA's ruimtetelescoop Galaxy Evolution Explorer (Galex). De kunstmaan werd in april 2003 gelanceerd, de Galex heeft in die tien jaar tijd een catalogus van honderden miljoenen sterrenstelsels geproduceerd. Bekijk hier een kleine selectie van deze spectaculaire beelden.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
In 2008 nam de Galex dit beeld van het Zuidelijke Windmolenstelsel waar. Het is een sterrenstelsel dat deels een spiraal-, deels een balkspiraalstelsel is. Messier 83 is een klein broertje van het Melkwegstelsel. © NASA.

De missie van de Galex zou in eerste instantie maar tweeënhalf jaar duren. Het doel van de Galex was om grote delen van de hemel op ultraviolette golflengten in kaart te brengen, om zo een beter beeld te krijgen van de evolutie van sterrenstelsels. Dat gebeurde door  sterrenstelsels op uiteenlopende afstanden - tot 10 miljard lichtjaar - te bestuderen.

Galex maakte samen met satellieten Hubble, Spitzer en Chandra deel uit van het GOALS-project (Great Observatories All-sky LIRG Survey). In dat project worden sterrenstelsels op alle denkbare golflengten bestudeerd door ruimtetelescopen.

In 2005 werd de missie verlengd tot 2007. Maar ook daarna kreeg Galex langer de tijd. De satelliet werkte goed dus de metingen werden voortgezet. Begin 2011 stopte NASA met de financiering van de Galex-missie, de missie was minder belangrijk geworden dan andere projecten. De totale missie heeft NASA meer dan 150 miljoen dollar gekost.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Een van de spiegeltelescopen van het astronomisch observatorium Las Campanas in Chili maakte deze waarneming van sterrenstelsel NGC 300, samen met waarnemingen van Galex (de blauwe kleuren op de foto). NGC 300 is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Beeldhouwer. © afp.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Dit beeld van het Karrewielstelsel laat een regenboog van golflengtes zien. Deze werden waargenomen door NASA's Galex (blauw), Hubble (groen), Spitzer (rood) en Chandra (paars). © NASA.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Een team van astronomen uit de Verenigde Staten, Chili en Brazilië heeft op basis van archiefgegevens van Galex deze afbeelding van balkspiraalstelsel NGC 6872. Het is het grootst bekende spiraalstelsel dat door Galex ontdekt is. Het stelsel heeft een spanwijdte van 522.000 lichtjaar. © reuters.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Dit is de NGC 6744. Dit sterrenstelsel ligt 30 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd en is een van de meest op de Melkweg lijkende sterrenstelsels. Deze afbeelding toont de enorme omvang van de pluizige spiraalvormige armen van het sterrenstelsel. Ook is te zien dat zelfs in de buitengebieden van het stelsel stervorming optreedt. © epa.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
In december 2003 maakte de Galex dit beeld van het spiraalvormige sterrenstelsel NGC 55, een sterrenstelsel dat 5,4 miljoen lichtjaar van onze Melkweg ligt. © afp.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Eind december maakte Galex ook deze waarneming van de Messier 101, ook wel het Windmolenstelsel genoemd. Het stelsel werd in 1781 ontdekt en is bijna twee keer zo groot als de Melkweg. In totaal bevat Messier 101 naar schatting minstens een biljoen sterren, waarvan er honderd miljard vergelijkbaar zijn met onze zon, qua temperatuur en levensduur. © afp.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
Deze afbeelding van Messier 81 werd samengesteld uit beelden van NASA's Spitzer, Hubble en Galex. Messier 81 is een spiraalvormig sterrenstelsel, het is het helderste lid van een groep melkwegstelsels die bekend staan als de M81-groep. In 1993 werd een supernova waargenomen in het stelsel. Een supernova is een ster die aan het einde van zijn bestaan explodeert. Bij zo'n uitbarsting wordt een enorme hoeveelheid licht uitgestraald. © afp.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1088 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1088, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden