Een deel van de zuidpoolzee, dat voorheen onder een dikke laag ijs lag, is na het smelten van dit ijs in korte tijd bevolkt geraakt door sponzen. Het laat zien dat leven in voorheen 'kale' gebieden zich veel sneller kan ontwikkelen dan de meeste biologen dachten.
Voorbeeld van een zeebodem vol sponzen. Op dit moment ziet de zuidpool er nog niet zo uit; daar leven vooral babysponsjes. © Current Biology.
De onderzoeksresultaten verschijnen in het vakblad Current Biology. De onderzoekers hebben met onderwatercamera's de zeebodem bij de afgebroken ijsmassa Larsen A-ijsplaat gefilmd, op twee verschillende momenten: in 2007 en 2011.
Opvallend genoeg waren bij de eerste opnamen vooral manteldieren (een soort zeedier) op die plek te vinden. Dat de sponzen ze binnen vier jaar tijd hebben vervangen als de dominante soort, noemen de onderzoekers verbazingwekkend.
De sponzen staan namelijk bekend als extreem langzame, langlevende dieren; sommige sponzen schijnen wel 10.000 jaar oud te kunnen worden. Dat ze er toch in zijn geslaagd om een heel stuk zeebodem over te nemen, doet de biologen nadenken over de toekomst van de zuidpooloceaan.
Die is namelijk erg moeilijk te voorspellen. Het feit dat een ecosysteem in dit gebied binnen vier jaar drastisch kan veranderen, in vergelijking met de normale oceaanbodem, suggereert dat dit in de toekomst weer kan gebeuren. Hoe de antarctische zee er uiteindelijk uit zal zien is op dit moment dan ook niet te voorspellen.
Waarschijnlijk zal de zeebodem er daar uiteindelijk net zo uit gaan zien als andere zeegebieden die in de winter bevroren zijn. Maar de weg naar die 'stabiele' staat zal veel sneller gaan dan de berekeningen voorspelden; enkele tientallen in plaats van honderden jaren. Dat betekent ook dat er meer vissen en andere grote zeedieren bij de zuidpool zullen gaan leven.
Bron: AD | Gewijzigd: 11 juli 2013, 15:30 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0